Frittata met broccoli en bloemkool 7


We waren half september een weekje weg in eigen land. In een prachtig huisje van Staatsbosbeheer tussen Tiel en Nijmegen, Batenburg. Lekker een beetje gefietst langs de Maas, naar het 3 Oeverfestival,  gelezen, series gekeken, bezoek ontvangen en geshopt in verschillende stadjes. We kwamen met behoorlijk wat extra spulletjes thuis en hadden dus aardig wat op te ruimen. Geen zin meer om nog boodschappen te doen maar wel trek in een fatsoenlijke maaltijd. Deze Frittata met broccoli en bloemkool is het geworden, want we hadden veel eitjes op voorraad en nog wat broccoli en bloemkool mee terug genomen van ons vakantie-adresje.

 

 

Frittata met broccoli en bloemkool

Een frittata is goedkoop om te maken en is uitstekend als ontbijt, lunch, borrelhap of diner omdat het zowel koud als (lauw)warm lekker is. Een Italiaanse frittata lijkt wel wat op de Nederlandse boerenomelet, maar dit Italiaanse eiergerecht is dikker en meer gevuld. De bloemkool en broccoli in deze frittata combineren geweldig met de pittige mosterd en de boerenkaas. Ik gebruikte omelet-frittatakruiden (Pit & Pit), bestaande uit paprikavlokken, bieslook en knoflookpoeder, dus ook makkelijk zelf samen te stellen. Zo’n eiergerecht vult enorm maar je kunt er voor kiezen om er een salade bij te serveren als je deze frittata met broccoli een beetje saai mocht vinden. TIPS voor borrelhapje: steek er vormpjes uit of snijd kleine puntjes en garneer met een half tomaatje, garnaal of olijf. Ook makkelijk om de frittata direct op de bakplaat te bakken. Groente even voorgaren, bakplaat goed invetten, boven- en onderwarmte gebruiken.

frittata met broccoli en bloemkool

Kooplust

Ik weet niet hoe dat bij jullie gaat maar ik ontwikkel altijd een soort kooplust in andere steden. Maakt niet uit of het nu keukenspullen zijn, of een leuk en lekker warm vest voor komende winter. In een andere plaats slaag ik meestal leuker! Op de een of andere manier is alles frisser als je van huis bent of heb ik dan gewoon meer geduld? Als het om kleding shoppen gaat ben ik normaal gesproken namelijk een regelrechte ramp. Ik haat kleding passen of eigenlijk moet ik zeggen ik verafschuw het winkelpersoneel dat zich daarmee komt bemoeien.

Dat is hun vak ik weet het, en meestal zijn ze eigenlijk best erg aardig. Maar als zo’n goed bedoelende troela je ongevraagd komt vertellen dat het je geweldig staat terwijl je eruitziet als een aangeklede worst! Euhm, laat ik zeggen dat in zo’n situatie niet mijn sterkste karaktereigenschappen naar voren komen. Mijn oplossing: ik vermijd dat live winkelen het liefst en bestel online in verschillende maten. Dan pas ik dat thuis lekker op mijn gemak en stuur terug waar ik niet tevreden over ben. Hoera voor internet!! Er blijven vast nog voldoende mensen over die wel shopaholic zijn en de plaatselijke middenstand steunen. En anders ga ik wel een weekje extra met vakantie.

 frittata met broccoli en bloemkool

De perfecte Frittata

Maak je liever geen frittata met broccoli of heb je andere groente over? Makkelijk zat, met een frittata kun je alle kanten op. Van eieren, kaas en wat restjes groente tover je binnen no time een andere voedzame frittata op tafel. Houd de tips hieronder aan:

  • Gebruik voldoende verse eieren. Reken voor een frittata op zo’n drie à vier eieren voor twee personen. Afhankelijk van de overige ingrediënten
  • Gebruik volvette zuivel. Doe room of crème fraîche door de eieren, gebruik mozzarella of Parmezaan erin of neem eens Griekse yoghurt of zure room erop als topping.
  • De verhouding ei en room voor een frittata: per ei gebruik je zo’n 10 ml room. Ook afhankelijk van hoe nat de andere ingrediënten zijn.
  • Een frittata moet redelijk dik zijn, dus neem niet een té grote vorm, dan krijg je een gebakken ei.
  • Gebruik een vorm die niet aanbakt. Ideaal is een koeken- of paellapan die ook in de oven kan. Je maakt een frittata liefst eerst op een fornuis en bakt ‘m daarna af in de oven. Heb je geen ovenbestendige (koeken- of paella-)pan? Dan kun je óf te frittata omdraaien en  aan twee kanten bakken in een gewone koekenpan. Óf de frittata in een taartvorm in de oven garen.
  • Let op de gaartijd van de verschillende ingrediënten. Je kunt diverse groenten en/of vlees in je frittata verwerken, maar bloemkool heeft nu eenmaal een andere gaartijd dan ui of tuinerwtjes. Dus denk even goed na of de groente voorgekookt of alleen even meegebakken (ui) hoeft te worden. De gaartijd kun je ook beïnvloeden door de stukjes groter of kleiner te maken. In het algemeen is de kooktijd van een frittata in totaal niet langer dan 15-25 minuten op 170 graden (ook afhankelijk van de dikte).
  • Breng de frittata goed op smaak. Ei heeft de neiging om veel smaak op te nemen en kan weleens wat ‘laf’ smaken. Houd daar rekening mee en breng het eimengsel vooraf al flink op smaak met zout, peper en kruiden die passen bij je ingrediënten.
frittata met broccoli en bloemkool - ingrediënten

De plank is gegraveerd door Babbelijntje.nl, zó leuk!!!

Smaakcombinaties

Combineer naar eigen inzicht en ontdek zo je eigen favorieten. Mocht je gebrek aan inspiratie hebben kijk dan eens in onderstaand  rijtje.

  • Courgette, tomaat, (chorizo) en peterselie
  • Sperziebonen, (blokjes ham), bosui, Parmezaan
  • Courgette, basilicum, knoflook
  • Kastanjechampignons, gele paprika en oude kaas
  • Spinazie, ui, Pecorino, nootmuskaat
  • Erwten, munt, geitenkaas en zwarte olijf
  • Bosui en spek
  • Asperge, kruiden (munt, peterselie en dille), tuinerwtjes (doperwten, tuinboontjes of edamame kan ook hè?)
  • Witlof, rode peper, peterselie en geitenkaas
  • Bloemkool, paprika, salie en hazelnoten
  • Courgette, (salami), rode ui, verse Italiaanse kruiden melange
  • Wokgroente (kant en klaar) en ricotta
  • Spruitjes, pompoen, ui en kerrie

 

Kijk hier voor de hele verzameling eiergerechten.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je Frittata met broccoli en bloemkool

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Frittata met broccoli en bloemkool

Door Anna-Karina Geplaatst oktober 1, 2017

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 2 gr khd per portie (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • Klaar in: 20 minuten

De bloemkool en broccoli in deze frittata combineren geweldig met de pittige mosterd, boerenkaas en omelet-frittatakruiden (Pit & Pit).

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden
  2. Snijd plakjes van de broccoli en bloemkool. Kook die in 2-4 minuten beetgaar. Laat goed uitlekken of stoom even droog in de pan.
  3. Mix de eieren met crème fraîche, mosterd, paprikapoeder en frittata-kruiden (klik op het ingrediënt voor info) in een ruime kom. Roer driekwart van de geraspte kaas er door. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Bak de uitgelekte roosjes even aan in wat olie. Giet het eimengsel erover en verdeel de groente gelijkmatig over de pan. Bak het geheel vijf minuten op middelhoog vuur.
  5. Strooi de rest van de kaas over de frittata en zet de pan nog 8-10 minuten in de oven. Of langer tot het ei is gestold. Hangt vooral af van de dikte van je frittata!
  6. Laat even rusten voor je hem serveert. Lekker met een pittige rucola salade. Eet smakelijk!
  7. Frittata is koud ook prima te eten, misschien zelfs de volgende dag nog wel lekkerder!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 gedachten over “Frittata met broccoli en bloemkool

  • Agnes van de Vrugt

    Een heerlijke frittata. Ik maakte m al 2x. Ben dol op frittata’s. Ik maakte ze, voordat ik ging lijnen, ook altijd al in diverse variaties.
    Dat was weer smullen Anna-Karina.

  • Hanny Gijsel

    Dag Anna-Karina,

    Op dit moment ben ik voorbereidingen aan het treffen voor de frittata.
    Alleen weet ik niet hoe ik het blikje Pimenton open moet maken!!!!< hetzelfde blikje als op de site)
    Er zit een rondje in het deksel waarvan je denkt dat dat open moet maar ik snap niet hoe!!
    Toch een blikopener? Maar hoe sluit je het blikje dan weer af.?
    Kun jij de oplossing geven?
    Hanny Gijsel