Franse aïoli knoflookmayonaise

Franse aïoli of echte Catalaanse allioli?

Vandaag twee smulrecepten! Eerst de echte knoflooksaus: Catalaanse allioli. Vervolgens de beter gebonden knoflookmayonaise: Franse aïoli. De enige echte Catalaanse allioli is een heel basale knoflooksaus die veel gebruikt wordt in Spanje en elders aan de Middellandse Zee. Velen van jullie zullen eerder de Franse aïoli ofwel de knoflookmayonaise kennen? Het woord allioli is de Catalaanse samentrekking van de woorden voor knoflook en olie (all i oli). Er zijn inmiddels diverse benamingen voor hetzelfde product. In het Catalaans is het dus allioli, in het Spaans heet de saus alioli en de Franse benaming aïoli. 

Advertentie

Lekker bij

Van oudsher schijnt de allioli een vastengerecht te zijn. Dus een schotel voor de katholieke vrijdag, waar geen vlees bij te pas kwam.  Maar tegenwoordig wordt het bij van alles en nog wat geserveerd. Het is heerlijk bij diverse salades, of gemengde groenteschotels, bij artisjokken, koud vlees, gegrilde vis of bij visburgers. Maar de meest bekende toepassingen zijn misschien wel de knoflookmayonaise als tapas samen met grote garnalen, als dip bij brood of bij stoere frieten in de bistro. Wij weten uit eigen ervaring dat je de Franse aïoli ook uitstekend kunt mengen met een avocado en dat dan met gerookte kip in een salade… MJUM tot de tweede macht!

Echte Catalaanse allioli 

Het meest traditionele recept voor deze knoflooksaus is de echte Catalaanse allioli. Daarin vind je slechts drie ingrediënten: knoflook, zout en olijfolie. Nee, ook geen citroensap. Je begint met het fijnwrijven van de knoflook met het (zee)zout in een vijzel. Als de knoflook eenmaal tot een mooie pasta is gewreven, wrijf je er druppel voor druppel olijfolie doorheen. Hoe meer olie hoe meer volume maar ook hoe minder uitgesproken de smaak zal zijn. Zie ook de tip van Marloes in het recept!

Of Franse aïoli? 

Helaas is knoflook niet echt een heel goed bindmiddel. Dus uiteindelijk bedachten de Fransen dat je dat kon oplossen door eidooier toe te voegen. En dat was het spreekwoordelijke Ei van Columbus! Dus de echte Catalaanse allioli maak je zonder eidooier, maar de beter gebonden Franse aïoli maak je mét eidooier en een kneepje citroensap. Dat wordt dan meer een knoflookmayonaise dus. Wij geven je vandaag beide recepten en bereidingen. 


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel.
(Gewoon Koolhydraatarm is ook nog te koop, bij Libris,  Bol.com of Bruna en in België via de Standaard Boekhandels, de andere twee niet.)

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50

Beperkte voorraad

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Catalaanse allioli - knoflooksaus
Franse aïoli of knoflookmayonaise

Fotoserie allioli


Zo maak je Catalaanse allioli

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

Catalaanse allioli

De echte Catalaanse allioli – knoflooksaus

Het originele recept voor een pittige knoflooksaus met slechts 3 ingrediënten.
4.67 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten

Ook gebruikt

  • vijzel

Voedingswaarde

Hele recept
kcal 431.6 koolhydraten 4.4 geiwitten 0.9 gvetten 45.6 gvezels 0.4 g
Hoeveelheid (aan te passen)1 bakje à 50 ml

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • De 6 tenen zijn wel echt nodig om een soort pasta basis te maken. Minder zou ik niet doen. Het spreekt voor zich dat deze knoflooksaus voor mensen is die écht van knoflook houden.
    Vijzel de gepelde knoflookteentjes met een snuf zout tot een fijne pasta. Wrijf er dan druppel voor druppel de olijfolie door. Voeg de volgende druppel pas toe als de vorige helemaal is opgenomen. Als ongeveer de helft van de olijfolie erin zit kun je steeds iets meer toevoegen.
  • Deze echte Catalaanse allioli wordt niet dik zoals mayonaise, want knoflook is nu eenmaal niet een echt goed bindmiddel. Maar dit is wel de originele methode. Onze allioli is een beetje groenig, dat komt door de lekkere organische olijfolie die we gebruikten.
  • Hieronder vind je de gebonden Franse aïoli.

TIP van Marloes

  • Per ongeluk teveel olijfolie toegevoegd en/of de dressing is gaan schiften? Dat los je op door wat lauw water druppelsgewijs langs de rand van de vijzel te laten lopen en wrijf dat voorzichtig door de dressing. Ze raakt dan weer uit de schift.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Zo maak je Franse aïoli 

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

Franse aïoli knoflookmayonaise

Franse aïoli of knoflookmayonaise

De gebonden versie van het originele Catalaanse recept. Nu voegen we er eidooiers en wat citroensap aan toe voor een iets frissere smaak.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten

Voedingswaarde

Hele recept (6 porties à 15 ml = 6 el)
kcal 565.9 koolhydraten 5 geiwitten 13.3 gvetten 54.9 gvezels 0.6 g
Hoeveelheid (aan te passen)1 bakje à 90 ml

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Wij gebruiken 6 teentjes knoflook, maar pas dit gerust aan je eigen smaak aan! In deze versie kun je makkelijk wat minder gebruiken als je een mildere knoflooksmaak wilt. Of minder koolhydraten.
  • Giet de olijfolie in een hoge kom. Pers de teentjes erbovenuit. Voeg de eidooiers, zout en een kneepje citroensap toe. Meng alles met de staafmixer tot een gladde mooi gebonden knoflookmayonaise. Proef nogmaals en voeg zout en citroensap toe indien nodig.

Eidooier?

  • Standaardgewicht van M ei is 50 gram, en 1 M ei bevat 30 g eiwit en 20 g eigeel.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



1 gedachte over “Franse aïoli of echte Catalaanse allioli?”

  1. Mijn ervaring is dat de Catalaanse allioli juist erg goed bindt; hij wordt helemaal glazig en lobbig als je goed wrijft in liefst een ruwe vijzel. Voor diegenen die liever geen ei willen gebruiken toch een lekkere dikke saus!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven