frambozen chia jam

Frambozen chia jam, zonder suiker

Heerlijk zoete frambozen chia jam, oeps deze mag helemaal geen jam heten. Er is namelijk geen suiker aan toegevoegd! ‘Echte’ jam bevat zo’n 60 gram suikers per 100 gram, zowel uit de vruchten als uit toegevoegde suiker. Je kunt koolhydraatarme jam zelf maken door de vruchten te koken op de traditionele wijze en in plaats van suiker zoetstof gebruiken. Maar met chiazaad maak je net zo makkelijk  jam op een ‘koude’ manier.

2 minuten werk

Frambozen chia jam maken is op deze manier misschien 2 minuten werk, dus echt ultra makkelijk en bovendien ook nog eens een hele bak gezonder. Eigenlijk hoef je niet eens iets toe te voegen wanneer je zoete vruchten zoals aardbeien, frambozen of bessen gebruikt. Ben je een echte zoetekauw? Voeg er dan hooguit nog enkele druppels vloeibare zoetstof of stevia aan toe.  Andere fruitsoorten kunnen ook prima: bramen, rode bessen, aardbeien neem liefst fruit waar niet zo idioot veel khd inzitten. Dit recept bevat 8,6 gram koolhydraten voor het hele potje van 170 gram. Dat is ongeveer 11 x een standaard-portie broodbeleg van 15 gram. Per broodbeleg is dat is ongeveer 0,8 gram koolhydraten.

Chiazaad

Ben je al bekend met chiazaad? Chiazaad is rijk aan omega 3, vezelrijk en rijk aan anti-oxidanten. Voor mensen die geen vis eten heeft deze jam dus een extra voordeel, je krijgt op deze manier ook omega 3 binnen. Chiazaad smaakt op zichzelf eigenlijk naar niks, dat is in dit geval juist prima. Chiazaad  absorbeert wel enorme hoeveelheden vocht, dat vocht vormt rond het zaadje een soort gel. En dat maakt chiazaad bijzonder geschikt om de geprakte vruchten te geleren tot een  mooie smeerbare substantie. Door gebruik van chiazaad krijgt je dus een stevige jam die ook nog een super gezond is!

!!! LET OP
Het is van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je van je arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.

Toepassingen chiazaad

Bewaren chiajam

Afgedekt in een schone (!) pot in de koelkast is deze frambozen chia jam ongeveer 1 week houdbaar. Of maak er wat meer van en vries porties in in een ijsblokjesvorm. De blokjes als ze bevroren zijn even overdoen in een diepvrieszakje. Zo kun je ook buiten het seizoen genieten van je eigen frambozen chia jam!

frambozen chia jam

 

 

frambozen chia jam

 

Zo maak je deze frambozen chia jam

Laat je het even weten als je deze frambozen chia jam gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


frambozen chia jam

Frambozen chia jam, zonder suiker

door Anna-Karina van Denderen
Frambozen chia jam maken is op deze manier misschien twee minuten werk, dus echt ultra makkelijk en bovendien ook nog eens heel gezond!

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 23

5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Ontbijt, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Overig
Trefwoord: dip, saus, dressing, smeer, knutselen in de keuken
Voorbereiden: 2 min
Totale tijd: 2 min

Voedingswaarden

0,8 gram koolhydraten per broodbeleg van 15 g.
Koolhydraten 0.8 g

Uit recept

170 gram

Ingrediënten

Optioneel

Bereiden

  • Was en droog het fruit. Prak het met een vork en meng met chiazaad en een snufje zout. Proef of het zoet genoeg is. Voeg optioneel wat zoetstof toe.
  • Doe over in een schone pot met schroefdop en zet koel weg. De jam is direct eetbaar, maar na ongeveer 2 à 3 uur heeft de jam de maximale dikte verkregen.
Bewaren
  • Afgedekt in een brandschone pot in de koelkast is deze frambozen chia jam ongeveer 1 week houdbaar. Of maak er wat meer van en vries porties in in een ijsblokjesvorm. De blokjes als ze bevroren zijn even overdoen in een diepvrieszakje. Zo kun je ook buiten het seizoen genieten van je eigen frambozen chia jam.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


 

(Gezien 805 keer, 5 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

37 reacties op “Frambozen chia jam, zonder suiker”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like