Heerlijk zoete frambozen chia jam, oeps deze mag helemaal geen jam heten. Er is namelijk geen suiker aan toegevoegd! ‘Echte’ jam bevat zo’n 60 gram suiker per 100 gram, zowel uit de vruchten als uit toegevoegde suiker. Je kunt koolhydraatarme jam zelf maken door de vruchten te koken op de traditionele wijze en in plaats van suiker zoetstof gebruiken. Maar met chiazaad maak je net zo makkelijk jam op een ‘koude’ manier.
2 minuten werk
Frambozen chia jam maken is op deze manier misschien 2 minuten werk, dus echt ultra makkelijk en bovendien ook nog eens een hele bak gezonder. Eigenlijk hoef je niet eens iets toe te voegen wanneer je zoete vruchten zoals aardbeien, frambozen of bessen gebruikt. Ben je een echte zoetekauw? Voeg er dan hooguit nog enkele druppels vloeibare zoetstof of stevia aan toe. Andere fruitsoorten kunnen ook prima: bramen, rode bessen, aardbeien neem liefst fruit waar niet zo idioot veel khd inzitten. Dit recept bevat 8,6 gram koolhydraten voor het hele potje van 170 gram. Dat is ongeveer 12 x een standaard-portie broodbeleg van 15 gram. Dat is calorieën 15.88 kcal ⋆ koolhydraten 0.75 g ⋆ eiwitten 0.57 g ⋆ vetten 0.68 g ⋆ vezels 1.55 g per broodbeleg.
Chiazaad
Ben je al bekend met chiazaad? Chiazaad is rijk aan omega 3, vezelrijk en rijk aan anti-oxidanten. Voor mensen die geen vis eten heeft deze jam dus een extra voordeel, je krijgt op deze manier ook omega 3 binnen. Chiazaad smaakt op zichzelf eigenlijk naar niks, dat is in dit geval juist prima. Chiazaad absorbeert wel enorme hoeveelheden vocht, dat vocht vormt rond het zaadje een soort gel. En dat maakt chiazaad bijzonder geschikt om de geprakte vruchten te geleren tot een mooie smeerbare substantie. Door gebruik van chiazaad krijgt je dus een stevige jam die ook nog een super gezond is!
LET OP
Het is van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je van je arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.
Toepassingen chia jam
- Smeer de chiajam op een broodje
- Meng de jam door je Griekse yoghurt
- Lekker op wafels, pannenkoeken of flensjes
- Door of bij een warm dessert, zoals de heerlijke clafoutis
- Vul er kleine zandtaartjes of koekjes mee
- Laagje in de je vla flip
- Als extra laagje in je chia-ontbijt
- Serveer bij warme scones met slagroom
- Op een cheesecake
- Maak een taartje van 2 pannenkoekjes met een laagje ertussen
Bewaren chiajam
Afgedekt in een schone (!) pot in de koelkast is deze frambozen chia jam ongeveer 1 week houdbaar. Of maak er wat meer van en vries porties in in een ijsblokjesvorm. De blokjes als ze bevroren zijn even overdoen in een diepvrieszakje. Zo kun je ook buiten het seizoen genieten van je eigen frambozen chia jam!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je deze frambozen chia jam
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Frambozen chia jam, zonder suiker
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 130 g frambozen
- 25 g blauwe bessen
- 25 g chiazaad, 2 el
- snufje zout
Optioneel
- zoetstof, naar smaak
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Was en droog het fruit. Prak het met een vork en meng met het chiazaad en een snufje zout. Proef of het zoet genoeg is. Voeg optioneel wat zoetstof toe.
- Doe over in een schone pot met schroefdop en zet koel weg. De jam is direct eetbaar, maar na ongeveer 2 à 3 uur heeft de jam de maximale dikte verkregen.
Bewaren
- Afgedekt in een brandschone pot in de koelkast is deze frambozen chia jam ongeveer 1 week houdbaar. Of maak er wat meer van en vries porties in in een ijsblokjesvorm. De blokjes als ze bevroren zijn even overdoen in een diepvrieszakje. Zo kun je ook buiten het seizoen genieten van je eigen frambozen chia jam.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Kan mijn zoontje van 2 deze jam ook eten, of zit er dan te veel chiazaad in?
Dat zou gewoon moeten kunnen lijkt me.
Oke, super! 🙂
in een woord HEEEERLIJK!!!
Ik mist echt zoetig beleg op brood deze is echt een aanrader snel/makkelijk te maken top!! 😀
Vandaag weer eens “jam” gemaakt. Nu van bramen, heerlijk!
Ik heb de jam in een ijsblokhouder gedaan. Zo kan ik steeds wat pakken wat ik nodig heb en gaat het niet kapot. Super recept Anna-Karina
En ingevroren neem ik aan? Ja da’s slim!
ja ingevroren en wanneer ik wat nodig heb, haal ik er eentje uit. Zo heb ik een voorraadje en bederft het ook niet
Hoi Anna Karina.
Wat is deze lekker zeg.
Lekker dan de potjes in de winkel.
Zoo puur.
Mijn vraag is: kan ik als ik dat veel fruit heb dit ook koken en steriliseren en wekken ?
Of gaat dat niet met die Chia?
Of een ander idee om dat wel te kunnen ?
Volgens mij moet dat lukken hoor. Maar kijk eens bij WeckenOnline, daar hebben ze er meer verstand van!
Voor iedereen die net als ik deze jam standaard op de ontbijttafel heeft staan; er is een waarschuwing in de pers verschenen, er kunnen diepvriesframbozen zijn die besmet zijn met het NORO virus. Helaas is niet te achterhalen welke merken het precies betreft. Omdat deze jam niet gekookt wordt kan dat dus voor gezondheidklachten zorgen. Een gewaarschuwd mens……. Ik ben tijdelijk overgestapt op blauwe bessen en aardbeien.
NB: het NORO-virus veroorzaakt ‘buikgriep’. Ik zie een bericht van februari 2016? is jouw bericht recenter? Ik vond geen echt recent bericht (afgelopen maand).
http://www.vmt.nl/Nieuws/Diepvries_stukjes_frambozen_bevatten_norovirus-160215104400
Mijn lief vond het op een recente Duitse internetpagina. Omdat vooral fruit dat voor diepvriesproducten gebruikt wordt overal vandaan komt, leek het me goed om even te waarschuwen. In datzelfde artikel werd nl. vermeld dat de bewuste partijen, besmet met een mutatie van Noro, dus een echte rotz.., onmogelijk te achterhalen zijn. Volgens mij kun je na verloop van tijd weer rustig diepvriesframbozen kopen.
Of gewoon verse!
Kan ik ook pruimen gebruiken om deze jam te maken? Ik heb de vriezer nog vol met eigen oogst..
Alvast bedankt voor je reactie.
Dat kan, maar dan is het een heel stuk minder koolhydraatarm, pruimen bevatten ongeveer 2x zoveel khd als frambozen.
Toprecept, gaat ook geweldig met diepvries fruit nu er in de wintermaanden minder (betaalbaar) (rood)fruit te koop is.
Alles is natuurlijk vers te koop maar of je daar het milieu een plezier meedoet, dat denk ik niet. Het moet allemaal ingevlogen worden en dat is wel erg milieubelastend. Dan maar beter diepvriesfruit gebruiken naar mijn mening.
Dat doe ik ook zo, maar niet iedereen maakt dezelfde keuzes in het leven.
Wat een goed idee! We hebben genoten van onze rode vruchten jam. Is toch veel lekkerder dan de jam uit de winkel!
Ja zeker!
Kan ik chiazaad ook vervangen door iets anders?ik gebruik nl bloedverdunners en mag dus geen chiazaad.
In dit recept zou ik een ander (koud) bindmiddel gebruiken, zoiets als arrowroot of johannesbroodpitmeel.
Dank je voor de info.
Heb johannesbroodpitmeel gekocht en ga deze week nog de jam maken maar….hoeveel van dat meel moet ik dan gebruiken?
Even de verpakking raadplegen, in elk geval met weinig beginnen. Je kunt er altijd meer bijdoen.
Super easy te maken.
En erg lekker!
Doe graag een klein schepje door mijn Griekse yoghurt….SMULLEN
Echt heerlijk. Maak nu een potje met bramen en zwarte bessen. Dank je wel . En oja zo snel klaar. Dat snufje zout had ik niet gedaan maar ga ik nu proberen.
Ja echt een snufje zout in zoete gerechten haalt alle smaken ‘op’. Ook in gebak en koek!
Gisteren de jam gemaakt. Vanmorgen stoere ontbijtpannenkoekjes gemaakt (wij eten er iedere dag één met jam bij de lunch) en daar deze verrukkelijke jam op gedaan. Hoe lekker en simple kan iets zijn. Toppertje. Morgenochtend door de Griekse Yoghurt, zal ook heerlijk zijn. Mmmmm.
Als ik bij de jam wat druppels citroensap doe, is het dan langer houdbaar?
Smikkelgroet van Yvonne
Citroenzuur verhoogt inderdaad de houdbaarheid wel iets. Maar een paar druppels… ik weet niet of dat genoeg zal zijn. Mijn advies: gewoon niet teveel maken of invriezen, zie tekst boven.
Heerlijke jam en supersimpel….. jam van blauwe pruimen vers geplukt uit de boom. Zalig zo met de chia
Bofkont! Verser dan vers!
Dit lijkt me geweldig Anna-Karina. Denkje dat dit ook met ontdooid diepvries fruit zal gaan?
Zal ook gaan, maar de smaak van vers fruit is hiervoor wel echt jummie jummie…
Waarom zout in deze jam?! Dat is toch niet lekker. Dank voor het recept, Marianne
een snufje zout verdiept alle smaken, het haalt bepaalde smaken ‘naar boven’. Zeker bij fruitspread is het zo dat als je een snufje zout toevoegt (dus niet een hele lepel), je vaak niet eens suiker meer hoeft toe te voegen. Grappig toch?
Hartelijk Dank hoor! Dat wist ik echt niet! Ik ga dit zeker uitproberen. Wat is jouw site toch Geweldig en wat een prachtige recepten! Ik ben er zo blij mee!
Wat weer een topidee. Ga het meteen maken. DANK JE.
asje 😉
Ik ben benieuwd ga hem zeker maken.
dank je wel