frambozen chia jam

Frambozen chia jam, zonder suiker

Heerlijk zoete frambozen chia jam, oeps deze mag helemaal geen jam heten. Er is namelijk geen suiker aan toegevoegd! ‘Echte’ jam bevat zo’n 60 gram suikers per 100 gram, zowel uit de vruchten als uit toegevoegde suiker. Je kunt koolhydraatarme jam zelf maken door de vruchten te koken op de traditionele wijze en in plaats van suiker zoetstof gebruiken. Maar met chiazaad maak je net zo makkelijk  jam op een ‘koude’ manier. Frambozen chia jam maken is op deze manier misschien 2 minuten werk, dus echt ultra makkelijk en bovendien ook nog eens een hele bak gezonder. Eigenlijk hoef je niet eens iets toe te voegen wanneer je zoete vruchten zoals aardbeien, frambozen of bessen gebruikt. Ben je een echte zoetekauw? Voeg er dan hooguit nog enkele druppels vloeibare zoetstof of stevia aan toe.

Chiazaad

Ben je al bekend met chiazaad? Chiazaad is rijk aan omega 3, vezelrijk en rijk aan anti-oxidanten. Voor mensen die geen vis eten heeft deze jam dus een extra voordeel, je krijgt op deze manier ook omega 3 binnen. Chiazaad smaakt op zichzelf eigenlijk naar niks, dat is in dit geval juist prima. Chiazaad  absorbeert wel enorme hoeveelheden vocht, dat vocht vormt rond het zaadje een soort gel. En dat maakt chiazaad bijzonder geschikt om de geprakte vruchten te geleren tot een  mooie smeerbare substantie. Door gebruik van chiazaad krijgt je dus een stevige jam die ook nog een super gezond is!frambozen chia jam

!!! LET OP
Het is van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je van je arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.

Toepassingen

Andere fruitsoorten kunnen ook prima: bramen, rode bessen, aardbeien neem liefst fruit waar niet zo idioot veel khd inzitten.

Bewaren
Afgedekt in een schone (!) pot in de koelkast is deze frambozen chia jam ongeveer 1 week houdbaar. Of maak er wat meer van en vries porties in in een ijsblokjesvorm. De blokjes als ze bevroren zijn even overdoen in een diepvrieszakje. Zo kun je ook buiten het seizoen genieten van je eigen frambozen chia jam!

Bevat 8,6 gr. koolhydraten voor het hele potje van 170 gram. Dat is ongeveer 11 x een standaard-portie van 15 gram is ongeveer 0,8 gr. per portie.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze frambozen chia jam

Laat je het even weten als je deze frambozen chia jam gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Frambozen chia jam, zonder suiker


frambozen chia jam

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst augustus 6, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 170 gram totaal
  • Koolhydraten: 0,8 gr. per portie 'broodbeleg'. (170 gram totaal uit recept)
  • Voorbereiding: 2 minuten

Frambozen chia jam maken is op deze manier misschien twee minuten werk, dus echt ultra makkelijk en bovendien ook nog eens heel gezond!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Was en droog het fruit. Prak het met een vork tot moes en roer het chiazaad en een snufje zout er goed door. Proef of je er nog wat zoetstof door wilt, alleen de echte zoetekauwen zullen dit nodig vinden waarschijnlijk?
  2. Doe over in een schone pot met schroefdop en zet koel weg. De jam is direct eetbaar, maar na ongeveer 2 à 3 uur heeft de jam de maximale dikte verkregen. Bewaartips zie tekst boven. Eet ze!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

37 gedachten over “Frambozen chia jam, zonder suiker”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

385 Shares
Share278
Pin107
Tweet