forel salade met mozzarella en sperzieboontjes

Forel salade met mozzarella en sperzieboontjes

Deze overheerlijke forel salade met mozzarella en sperzieboontjes zou ik zeker uitkiezen als ik ‘m tegenkwam op de menukaart in een restaurant. Een salade is vrijwel altijd koolhydraatarm. Behalve natuurlijk pastasalades en salades met heel veel bonen.  Bovendien niets is zo veelzijdig en snel gemaakt als een salade! Salade is voor mij wel iets meer dan bladsla met wat dressing erover. Dat zou ik ook saai vinden. Want je kunt ook geweldige koolhydraatarme salades maken van bijvoorbeeld fijngesneden koolsoorten, geroosterde paprika, koolrabi, tomaat, bloemkool, zeewier, bleekselderij, wortel, courgette, asperges, broccoli of bietjes! En dan gekookt of rauw, grof of fijn gesneden, de lijst is eindeloos. De enige beperking is je eigen fantasie.

Verschillende soorten sla

Voor deze forel salade nam ik Romeinse sla en sperzieboontjes als basis. Echter binnen de afdeling sla heb je al heel veel keus, dus dat hoeft zeker niet altijd kropsla of de overbekende ijsbergsla te zijn. Wissel af, groene soorten als rucola en spinazie bevatten nauwelijks koolhydraten maar wel veel andere nuttige voedingsstoffen. Dus die zijn behoorlijk ideaal als basis voor een koolhydraatarme salade. Daarnaast heb je de wat zoetere slasoorten: kropsla, ijsbergsla, Romeinse sla. lollo bionda, lollo rosa, rode sla, frisbi, eikenbladsla en batavia. Vervolgens heb je ook nog wat bittere soorten zoals wit- en roodlof, (krul)andijvie, frisée, molsla (paardenbloem) en radicchio. Heb je die allemaal al eens geprobeerd? Salade saai? Nee nooit!!!!!

Saladevulling

De vulling ontstaat bij mij spontaan. Toch ben ik er wel achter gekomen dat de keuze van andere ingrediënten meestal volgens een bepaald stramien verloopt. Het begint bij het kiezen van de basis. Dus welke sla neem je? Vervolgens komt er een eiwitbron bij. Dat kan vis, vlees, kaas, ei of iets vegetarisch zijn. Daarnaast moet er nog wat kleur in. Vaak is dat rood van paprika of tomaat, maar soms ook een paar aardbeitjes. Dan zoeken we een ‘bite‘ erbij. Bijvoorbeeld nootjes, zaden en/of pitten. En tot slot natuurlijk iets vettigs met smaak, de dressing.  Worst het een stevige saus op basis van mayonaise en Griekse yoghurt? Of een lichtere vinaigrette op basis van olie en azijn? Wellicht mag er in de dressing nog extra pit zoals mosterd, gember, dille, pimentón of misschien een pepertje?

Meestal houd ik de lunchsalade vrij mild, terwijl een (hoofd)maaltijdsalade wat steviger mag smaken. Deze forel salade met mozzarella en sperzieboontjes zit er een beetje tussenin. De rooksmaak van de forel is namelijk vrij stevig. En door een flinke portie eiwitten en vetten is het ook nog eens een heel voedzame salade. Dat maakt de salade ook absoluut geschikt om als hoofdmaaltijd te te eten.

forel salade met mozzarella en sperzieboontjes

forel salade met mozzarella en sperzieboontjes

Zo maak je deze forel salade met mozzarella en boontjes 

Laat je het even weten als je de gerookte forel salade gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


forel salade met mozzarella en sperzieboontjes

Forel salade met mozzarella

door Anna-Karina van Denderen
Deze overheerlijke forel salade met mozzarella en sperzieboontjes zou ik zeker uitkiezen als ik 'm tegenkwam op de menukaart in een restaurant.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 119

5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht, Salade
Keuken: Europees
Trefwoord: maaltijdsalade
Voorbereiden: 10 min
Totale tijd: 10 min

Voedingswaarden

7,1 gram koolhydraten hele salade
Koolhydraten 7.1 g

Uit recept

1 maaltijdsalade

Ingrediënten

Vulling
Dressing

Bereiden

Vulling
  • Snijd de ingrediënten voor de vulling zoals aangegeven. Meng in een saladeschaal de sla, sperziebonen, bosui en komkommer door elkaar. Schik de halve tomaatjes en stukjes forel erop.
Dressing
  • Breng basisdressing op smaak met mosterd en dille. Rol de (halve bolletjes) mozzarella erdoor. Voeg de mozzarella toe aan de salade en druppel er tot slot dressing naar smaak over.
  • Schenk een glas koel water met limoen in en ga lekker genieten van je gezonde maaltje!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 1.247 keer, 5 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 reacties op “Forel salade met mozzarella en sperzieboontjes”