Deze overheerlijke forel salade met mozzarella en sperzieboontjes zou ik zeker uitkiezen als ik ‘m tegenkwam op de menukaart in een restaurant. Deze salade bevat 4.7 gram koolhydraten per portie, maar een salade is vrijwel altijd wel koolhydraatarm. Behalve natuurlijk pastasalades en salades met heel veel bonen. Bovendien niets is zo veelzijdig en snel gemaakt als een salade! Salade is voor mij wel iets meer dan bladsla met wat dressing erover. Dat zou ik ook saai vinden. Want je kunt ook geweldige koolhydraatarme salades maken van bijvoorbeeld fijngesneden koolsoorten, geroosterde paprika, koolrabi, tomaat, bloemkool, zeewier, bleekselderij, wortel, courgette, asperges, broccoli of bietjes! En dan gekookt of rauw, grof of fijn gesneden, de lijst is eindeloos. De enige beperking is je eigen fantasie.
Verschillende soorten sla
Voor deze forel salade nam ik Romeinse sla en sperzieboontjes als basis. Echter binnen de afdeling sla heb je al heel veel keus, dus dat hoeft zeker niet altijd kropsla of de overbekende ijsbergsla te zijn. Wissel af, groene soorten als rucola en spinazie bevatten nauwelijks koolhydraten maar wel veel andere nuttige voedingsstoffen. Dus die zijn behoorlijk ideaal als basis voor een koolhydraatarme salade. Daarnaast heb je de wat zoetere slasoorten: kropsla, ijsbergsla, Romeinse sla, lollo bionda, lollo rosa, rode sla, eikenbladsla en batavia. Vervolgens heb je ook nog wat bittere soorten zoals wit- en roodlof, (krul)andijvie, frisée, molsla (paardenbloem) en radicchio. Heb je die allemaal al eens geprobeerd? Salade saai? Echt niet! Lees ook maar het artikel over hoe je de perfecte salade kunt samenstellen, met heel veel tips en combinaties!
Saladevulling
De vulling ontstaat bij mij spontaan. Toch ben ik er wel achter gekomen dat de keuze van andere ingrediënten meestal volgens een bepaald stramien verloopt. Het begint bij het kiezen van de basis. Dus welke sla neem je? Vervolgens komt er een eiwitbron bij. Dat kan vis, vlees, kaas, ei of iets vegetarisch zijn. Daarnaast moet er nog wat kleur in. Vaak is dat rood van paprika of tomaat, maar soms ook een paar aardbeitjes. Dan zoeken we een ‘bite‘ erbij. Bijvoorbeeld nootjes, zaden en/of pitten. En tot slot natuurlijk iets vettigs met smaak, de dressing. Wordt het een stevige saus op basis van mayonaise en Griekse yoghurt? Of een lichtere vinaigrette op basis van olie en azijn? Wellicht mag er in de dressing nog extra pit zoals mosterd, gember, dille, pimentón of misschien een pepertje? Kijk ook eens naar ons uitgebreide artikel voor de lekkerste keto dressings.
Meestal houd ik de lunchsalade vrij mild, terwijl een (hoofd)maaltijdsalade wat steviger mag smaken. Deze forel salade met mozzarella en sperzieboontjes zit er een beetje tussenin. De rooksmaak van de forel is namelijk vrij stevig. En door een flinke portie eiwitten en vetten is het ook nog eens een heel voedzame salade. Dat maakt de salade ook absoluut geschikt om als hoofdmaaltijd te te eten.
Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:


Zo maak je deze forel salade met mozzarella en boontjes
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!
Forel salade met mozzarella
Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 119
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Vulling
- 30 g romaine sla, in dunne reepjes gesneden
- 100 g sperzieboontjes, gaar in stukken gesneden
- 40 g komkommer, zonder zaad, in halve maantjes
- 5 g bosui, khd in ringetjes
- 30 g mozzarella, 4 mini bolletjes gehalveerd
- 4 cherrytomaatje, gehalveerd
- 75 g gerookte forelfilets, in stukjes gesneden
Dressing
- 2 el basisdressing, naar smaak
- mosterd, naar smaak
- dille, naar smaak
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Vulling
- Snijd de ingrediënten voor de vulling zoals aangegeven. Meng in een saladeschaal de sla, sperziebonen, bosui en komkommer door elkaar. Schik de halve tomaatjes en stukjes forel erop.
Dressing
- Breng basisdressing op smaak met mosterd en dille. Rol de (halve bolletjes) mozzarella erdoor. Voeg de mozzarella toe aan de salade en druppel er tot slot dressing naar smaak over.
- Schenk een glas koel water met limoen in en ga lekker genieten van je gezonde maaltje!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!
Onze 3 bestsellende kookboeken!
Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870
Kookboek bestellen?
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen.
Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com, Libris, Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com: