Flespompoen met spinazie en kaas, klaar om gegeten te worden

Flespompoen gevuld met spinazie en kaas

Vandaag heb ik een heerlijke flespompoen gevuld met spinazie en kaas. Zo’n fraaie flespompoen is sowieso heel geschikt om te vullen. Maar waarmee vullen? Die vulling van spinazie, kaas en noten is echt heerlijk. Totaal geen spijt van! Lekker kruidig met salie en tijm en uiteraard een crunch van de geroosterde pecannoten. Op de foto zie je 4 kazen: 2 restjes kaas die we nog over hadden van een kaasplankje in het weekend. Aangevuld met Parmezaan en boerenbelegen kaas. Neem wat je zelf lekker lijkt. Geitenkaas of feta zal ook lekker zijn of als je van meer pittig houdt een lekkere schimmelkaas? Of juist mild met mozzarella.

 

Flespompoen

Voor dit gevulde pompoen gerecht gebruikte ik een flespompoen. Of zoals de de Engelsen zeggen: butternut squash, het is een flesvormige vrucht met harde niet echt eetbare schil. Dat is nog een goede reden om deze pompoensoort te vullen. Flespompoenen smaken zachtzoet en nootachtig. Je kunt in principe ook een andere soort pompoen nemen maar we hadden zo’n lollig klein flespompoentje bij Lidl gekocht. Ik wist onmiddellijk dat ik die wilde gaan vullen. Door de vorm ziet dat er zo lief en schattig uit. Zonde om ‘m in blokjes te gaan snijden voor een soep! Inmiddels beginnen de pompoenen in Nederland wel aardig ingeburgerd te raken op de groenteafdeling. Ik vind het helemaal geweldig dat je steeds meer soorten ziet in de winkel, zelfs de spaghettipompoen heeft al op ons bordje gelegen. Prachtig toch hè dat dat allemaal afgelopen zomer bij de teler gegroeid is voor ons? Of behoor je tot een van die bofkonten die een pompoen uit eigen tuin eet? 

Flespompoen met spinazie en kaas, met pecannoten

*Au*

Bewaren jullie ook (heel handig) een doosje pleisters voor snijwonden in een van de keukenlades? Oeps, ging toch even mis, niet eens bij het snijden van de stugge pompoen. Hoe ik het voor elkaar kreeg weet ik niet, maar bij het snijden van de kaas had opeens een jaap in mijn pink! Stom hè? Het overkomt me niet vaak, ik ben best zuinig op mezelf, dus ik was nogal verbaasd… Maar goed, dan is het dus wel handig dat je niet de trap naar boven op hoeft voor een pleister bedoel ik maar. Pleistertje erop en weer verder kokkerellen.

Meer recepten met pompoen

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze flespompoen met spinazie en kaas

Laat je het me even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op mijn FacebookpaginaTwitter, Pinterest en Instagram. Altijd leuk & alvast dank!

Flespompoen gevuld met spinazie en kaas


Flespompoen met spinazie en kaas, klaar om gegeten te worden

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst december 9, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 6,5 gr. pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 1 uur 5 minuten
  • Klaar in: 1 uur 15 minuten

Zo'n fraaie flespompoen is bijzonder geschikt om te vullen, vandaag heb ik voor een vulling van spinazie en kaas gekozen. Lekker kruidig met salie en tijm!

Ingrediënten

Bereiding

  1. TIP: maak de gevulde pompoen van tevoren klaar, dan hoef je 'm alleen aar af te bakken in de oven. Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden (gewone oven 190 graden). Vet alvast een ovenschaal in.
  2. Snijd de flespompoen met een scherp mes in twee gelijke helften. Schraap de pitten en draden eruit. Dat gaat gemakkelijk met een grapefruitlepel, die heeft kartels aan de zijkant. Leg de pompoenhelften met de snijkant naar beneden in de ovenschaal, bak de pompoen in ong. 40 minuten gaar.
  3. Snipper ondertussen het uitje en bak in een koekenpan op matig vuur glazig. Pers knoflook erboven uit, bak even mee en voeg de spinazie toe samen met de salie en tijm, roer en bak tot de spinazie is geslonken.
  4. Snijd ondertussen de kaas in blokjes en schep door het spinazie mengsel, het vuur kan uit de kaas smelt verder in de oven dat is lekkerder.
  5. Als de pompoen zacht is, even prikken met een vork, haal je ze uit de oven. Draai ze voorzichtig om. Schat in of de vulling gaat passen, schep er anders een klein beetje vruchtvlees uit. Vul de pompoen met het spinazie-kaasmengsel. Laat afkoelen en zet koel weg tot gebruik of bak direct af.
  6. AFBAKKEN
    Bak de gevulde flespompoen 15 minuten in de voorverwarmde oven, als de schotel koud uit de koelkast komt uiteraard langer.
  7. Rooster ondertussen de -hele- pecannoten en kook de sperzieboontjes beetgaar.
  8. Geef per persoon een halve gevulde flespompoen, maal er peper en zout over, garneer met hele pecannoten. Maak het plaatje compleet met iets groens als komkommer, sperzie- of snijboontjes. Aan tafel!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23 gedachten over “Flespompoen gevuld met spinazie en kaas”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

360 Shares
Share247
Pin113
Tweet