flammkuchen met spinazie

Flammkuchen met spinazie

Waarschijnlijk ken je onze pizzabodem van fatheaddeeg wel? We zijn blijkbaar niet de enige die er heel enthousiast over zijn. Inmiddels is het al bijna ons meestgezochte recept. Vandaag bakken we van hetzelfde deeg een heerlijke flammkuchen met spinazie. We besmeren de bodem met een simpel maar bijzonder smaakrijk goedje. We maakten een smeersel van hüttenkäse met knoflook en citroenrasp. WhowieWaanzinnig! Echt een perfecte smaakcombinatie met die gewokte spinazie erbij!  Het is dat de bodem vrij machtig is, maar anders had ik dit zo in mijn eentje in 1 keer naar binnen kunnen werken. Ik deed er een flinke teen knoflook in. Echt heerlijk, maar misschien ietsje minder gebruiken als je vandaag nog ‘onder de mensen’ moet zijn 😉

Het ontstaan van flammkuchen

Over het ontstaan van Flammkuchen kunnen we je wat lolligs vertellen. De oorspronkelijke ‘Tarte flabée’ komt uit de Elzas en werd gebruikt als simpele temperatuurtest in de tijd dat er nog geen thermometer op de broodoven zat. Hoe ging dat precies? Nou, men legde eenvoudig een dunne plak brooddeeg op de bodem van de oven. Als het té snel donker werd, dan was de oven nog te heet om grote broden in te bakken. Op zich een slimme test, maar wel een beetje saai. Dus is men het deeg gaan beleggen. Een laagje crème fraîche, spek en ui moesten de boel een beetje opleuken. En zo ontstond er een gerecht dat inmiddels ook in Nederland als ‘Flammkuchen’ met verschillende toppings wordt geserveerd. 

Stiekem is het natuurlijk gewoon een soort pizza, maar in plaats van tomatensaus besmeer je het deeg met crème fraîche, of zoals wij vandaag met hüttenkäse.  Onze flammkuchen met spinazie is met ansjovis. Maar het spreekt uiteraard voor zich dat je lekker je eigen topping kunt verzinnen, met vlees of vegetarisch. Want er zijn oneindig veel flammkuchen variaties te bedenken! Je kunt de flammkuchen als 2 persoonslunch serveren, of met een frisse tomatensalade erbij als hoofdgerecht voor twee. Of, in kleinere stukjes, als borrelhapje!

Hoe dan ook, echt smullen geblazen!

flammkuchen met spinazie

flammkuchen met spinazie

flammkuchen met spinazie

Ook lekker:

Zo maak je Flammkuchen met spinazie

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Flammkuchen met spinazie


flammkuchen met spinazie

Door Hans van Deelen Geplaatst januari 10, 2020

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 6,5 gr khd per portie (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • Klaar in: 25 minuten

Vandaag bakken we met fatheaddeeg een heerlijke flammkuchen met spinazie. We besmeren de bodem met hüttenkäse waar we knoflook en citroen aan toevoegen.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Maak een bodem volgens het recept van fatheaddeeg. Bak de bodem in 15 minuten gaar en goudbruin. Geen 2e bakronde! (bodem 6,8 gr khd)
  2. Meng ondertussen voor het smeersel de hüttenkäse met knoflook en citroenrasp en breng op smaak met peper en zout. Besmeer zometeen de flammkuchen ermee, laat de randjes vrij, die zullen dan knapperig blijven.
  3. Snijd de ansjovis klein en wok de stukjes met de paprikavlokken. Doe de spinazie erbij en laat snel slinken. Stop zodra de spinazie is geslonken anders krijg je een natte kledderboel, ik vind dat minder lekker!
  4. Verdeel de warme gewokte spinazie over de ingesmeerde flammkuchen en serveer onmiddellijk. Smullen maar!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

287 Shares
Share159
Pin128
Tweet