Waarschijnlijk ken je onze pizzabodem van fatheaddeeg wel? We zijn blijkbaar niet de enige die er heel enthousiast over zijn. Inmiddels is het al bijna ons meestgezochte recept. Vandaag bakken we van hetzelfde deeg een heerlijke flammkuchen met spinazie. We besmeren de bodem met een simpel maar bijzonder smaakrijk goedje. We maakten een smeersel van hüttenkäse met knoflook en citroenrasp.
WhowieWaanzinnig! Echt een perfecte smaakcombinatie met die gewokte spinazie erbij. De bodem is vrij machtig dus het recept is goed voor 2 gemiddelde porties. De voedingswaarden per portie is dan als volgt: Calorieën 645 kcal, Koolhydraten 6.4 g, Eiwit 47.8 g, Vet 45.95 g en Vezels 6.95 g. Ik deed er een flinke teen knoflook in. Echt heerlijk, maar misschien ietsje minder gebruiken als je vandaag nog ‘onder de mensen’ moet zijn 😉
Het ontstaan van flammkuchen
Over het ontstaan van Flammkuchen kunnen we je wat lolligs vertellen. De oorspronkelijke ‘Tarte flabée’ komt uit de Elzas en werd gebruikt als simpele temperatuurtest in de tijd dat er nog geen thermometer op de broodoven zat. Hoe ging dat precies? Nou, men legde eenvoudig een dunne plak brooddeeg op de bodem van de oven. Als het té snel donker werd, dan was de oven nog te heet om grote broden in te bakken. Op zich een slimme test, maar wel een beetje saai. Dus is men het deeg gaan beleggen. Een laagje crème fraîche, spek en ui moesten de boel een beetje opleuken. En zo ontstond er een gerecht dat inmiddels ook in Nederland als ‘Flammkuchen’ met verschillende toppings wordt geserveerd.
Stiekem is het natuurlijk gewoon een soort pizza, maar in plaats van tomatensaus besmeer je het deeg met crème fraîche, of zoals wij vandaag met hüttenkäse. Onze flammkuchen met spinazie is met ansjovis. Maar het spreekt uiteraard voor zich dat je lekker je eigen topping kunt verzinnen, met vlees of vegetarisch. Want er zijn oneindig veel flammkuchen variaties te bedenken! Je kunt de flammkuchen als 2 persoonslunch serveren, of met een frisse tomatensalade erbij als hoofdgerecht voor twee. Of, in kleinere stukjes, als borrelhapje. Hoe dan ook, echt smullen geblazen!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je Flammkuchen met spinazie
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Flammkuchen met spinazie
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 1 fathead bodem, < klik voor recept
Smeersel
- 150 g hüttenkäse, of ricotta
- 1 teentje knoflook
- peper en zout
- ½ citroen, (biologisch) rasp
Topping
- 6 stuks ansjovis, blik of glas
- olijfolie
- 1 tl paprikavlokken
- 400 g spinazie (wilde)
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Bak de fatheaddeeg bodem (klik op het ingrediënt voor het recept) in één keer in 15 minuten gaar en goudbruin, dus geen 2e bakronde!
Smeersel
- Meng de hüttenkäse met knoflook en citroenrasp en breng op smaak met peper en zout. Besmeer na het bakken de flammkuchenbodem ermee, laat de randjes vrij, die zullen dan knapperig blijven.
Topping
- Snijd de ansjovis klein en wok de stukjes met de paprikavlokken. Doe de spinazie erbij en laat snel slinken. Stop zodra de spinazie is geslonken anders krijg je een natte kledderboel, ik vind dat minder lekker. Verdeel de warme gewokte spinazie over de ingesmeerde flammkuchen en serveer onmiddellijk.
- Smullen maar!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Al twee jaar kook ik met jullie boeken en website de koolhydraaarme sterren van de hemel. Tot nu toe als pottenkijker. Maar deze flammkuchrn is zo lekker… dat er toch echt een reactie bij moet. De verschillende smaken combineren geweldig. Precies in balans. Dus deze flammkuchen komt vaker op het menu!