flammkuchen met spinazie

Flammkuchen met spinazie

Waarschijnlijk ken je onze pizzabodem van fatheaddeeg wel? We zijn blijkbaar niet de enige die er heel enthousiast over zijn. Inmiddels is het al bijna ons meestgezochte recept. Vandaag bakken we van hetzelfde deeg een heerlijke flammkuchen met spinazie. We besmeren de bodem met een simpel maar bijzonder smaakrijk goedje. We maakten een smeersel van hüttenkäse met knoflook en citroenrasp.

WhowieWaanzinnig! Echt een perfecte smaakcombinatie met die gewokte spinazie erbij.  De bodem is vrij machtig dus het recept is goed voor 2 gemiddelde porties. De voedingswaarden per portie is dan als volgt: Calorieën 645 kcal, Koolhydraten 6.4 g, Eiwit 47.8 g, Vet 45.95 g en  Vezels 6.95 g. Ik deed er een flinke teen knoflook in. Echt heerlijk, maar misschien ietsje minder gebruiken als je vandaag nog ‘onder de mensen’ moet zijn 😉

Het ontstaan van flammkuchen

Over het ontstaan van Flammkuchen kunnen we je wat lolligs vertellen. De oorspronkelijke ‘Tarte flabée’ komt uit de Elzas en werd gebruikt als simpele temperatuurtest in de tijd dat er nog geen thermometer op de broodoven zat. Hoe ging dat precies? Nou, men legde eenvoudig een dunne plak brooddeeg op de bodem van de oven. Als het té snel donker werd, dan was de oven nog te heet om grote broden in te bakken. Op zich een slimme test, maar wel een beetje saai. Dus is men het deeg gaan beleggen. Een laagje crème fraîche, spek en ui moesten de boel een beetje opleuken. En zo ontstond er een gerecht dat inmiddels ook in Nederland als ‘Flammkuchen’ met verschillende toppings wordt geserveerd. 

Stiekem is het natuurlijk gewoon een soort pizza, maar in plaats van tomatensaus besmeer je het deeg met crème fraîche, of zoals wij vandaag met hüttenkäse.  Onze flammkuchen met spinazie is met ansjovis. Maar het spreekt uiteraard voor zich dat je lekker je eigen topping kunt verzinnen, met vlees of vegetarisch. Want er zijn oneindig veel flammkuchen variaties te bedenken! Je kunt de flammkuchen als 2 persoonslunch serveren, of met een frisse tomatensalade erbij als hoofdgerecht voor twee. Of, in kleinere stukjes, als borrelhapje. Hoe dan ook, echt smullen geblazen!


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

flammkuchen met spinazie
flammkuchen met spinazie

Zo maak je Flammkuchen met spinazie

Opgeslagen in

Categorieën:

Alle recepten | flammkuchen, pizza, flatbread, plaattaart | Koolhydraatarm | Koolhydraatarm brood | Onze recepten | Oven | Taartdeeg

Trefwoorden:

5-10 gr. khd | borrelhapje | Italiaans | Low carb | makkelijk | snacks

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

Flammkuchen met spinazie

Door: Hans van Deelen
Vandaag bakken we met fatheaddeeg een heerlijke flammkuchen met spinazie. We besmeren de bodem met hüttenkäse waar we knoflook en citroen aan toevoegen.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 25 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 645 kcalkoolhydraten 6.4 geiwitten 47.8 gvetten 45.95 gvezels 6.95 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Smeersel

Topping

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Bak de fatheaddeeg bodem (klik op het ingrediënt voor het recept) in één keer in 15 minuten gaar en goudbruin, dus geen 2e bakronde!

Smeersel

  • Meng de hüttenkäse met knoflook en citroenrasp en breng op smaak met peper en zout. Besmeer na het bakken de flammkuchenbodem ermee, laat de randjes vrij, die zullen dan knapperig blijven.

Topping

  • Snijd de ansjovis klein en wok de stukjes met de paprikavlokken. Doe de spinazie erbij en laat snel slinken. Stop zodra de spinazie is geslonken anders krijg je een natte kledderboel, ik vind dat minder lekker. Verdeel de warme gewokte spinazie over de ingesmeerde flammkuchen en serveer onmiddellijk.
  • Smullen maar!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme, keto recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de keto kookboeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top