feestelijke stamppot bpmvol smaak

Stamppot bomvol smaak

Zo’n stamppot bomvol smaak is heel geschikt om met Kerstmis of Pasen in een meergangendiner te presenteren. Met of zonder hertengebraad of haas. Ja ik weet het… eerst Sint afhandelen, maar dit komt zo uit in de planning. Afijn, gelukkig is kerst tegenwoordig niet meer alleen het ‘feest’ van jezelf volproppen. Steeds vaker kiezen mensen ervoor om de nadruk te leggen op het samenzijn. Het eten mag best belangrijk zijn, maar anno 2019 serveren we liever meerdere kleine hapjes en veel gezelligheid! Met dit (geheel plantaardige) gerecht willen we daar onze bijdrage aan leveren. Wat ons betreft hoeft het ook niet zo overdreven allemaal. Dit is in de basis een heel eenvoudige stamppot. Maar door er onder andere paksoi, kurkuma, knoflook en gember aan toe te voegen gaven we er heerlijk oosters tintje aan. En die kleur is natuurlijk ook feestig.

Kookring

Iedereen houdt wel van een lekkere stamppot, zeker als die een beetje leuk geserveerd wordt. Want je kunt het met hetzelfde gemak een beetje feestelijker brengen. Wij serveren een bescheiden portie van onze feestelijke stamppot bomvol smaak als een fraai rond torentje. Dat maken we met behulp van een kookring, even aandrukken en de ring weghalen voordat je de garnering er op schept. Wat sla erbij en zo past het uitstekend tussen alle andere verwennerijen van ons koolhydraatarme kerstdiner. Want we willen wel lekker uitgebreid smullen maar liever de schade (lees: kilo’s die erbij komen) beperken.

Je kunt de puree heel gemakkelijk voor grotere gezelschappen vooraf maken en ter plaatse opwarmen. Er gaat ¾ van het ui/champignonmengsel in de puree, de rest schep je erbovenop. Wij serveerden het met frisse gemengde sla. Heb je toch weer een fraai gerecht?

feestelijke stamppot

feestelijke stamppot bomvol smaak

 

Ook lekker:

Zo maak je de feestelijke stamppot bomvol smaak

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Stamppot bomvol smaak


feestelijke stamppot bpmvol smaak

Door Hans van Deelen Geplaatst december 3, 2019

  • Aantal of hoeveelheid: 2-4 porties
  • Koolhydraten: 9,5 - 4,25 gr khd pp (2-4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 30 minuten

Zo'n feestelijke stamppot bomvol smaak is heel geschikt om met kerst of Pasen in een meergangendiner te presenteren. Met of zonder hertengebraad of haas.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd de bloemkool in roosjes en de pompoen (zonder pitten) in blokjes. Kook ze, in ongeveer 15 minuten, samen met de teen gepelde knoflook en de geraspte gember en zout in water zacht. Doe over in een zeef en doe de groente terug in de pan, stoom even droog op matig vuur.
  2. Snijd de paksoi in kleine stukjes en scheid het wit van het groen.
  3. Snipper de ui en fruit deze in olijfolie glazig in een koekenpan. Snijd de rode peper in ringetjes en voeg toe aan de uien. Snijd de champignons boven de koekenpan in vieren en voeg ook de witte stukjes paksoi toe. Roerbak alles tot de champignons beginnen te garen. Proef en breng op smaak met sojasaus, waarschijnlijk is een klein scheutje al genoeg.
  4. Pureer de gare, droog gestoomde bloemkool en pompoen. Schep ¾ van het ui-champignon-paksoimengsel door de puree. Proef en breng op smaak met kurkuma, vers gemalen peper en/of sojasaus. Warm alles goed door. Serveer de stamppot met behulp van een serveerring en garneer met het overgebleven champignonmengsel en de sla mélange.
    Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Stamppot bomvol smaak”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

67 Shares
Share27
Pin40
Tweet