Stamppot bomvol smaak

stamppot bomvol smaak

Zo’n stamppot bomvol smaak is heel geschikt om met Kerstmis of Pasen in een meergangendiner te presenteren. Met of zonder hertengebraad of haas. Ja ik weet het… eerst Sint afhandelen, maar dit komt zo uit in de planning. Afijn, gelukkig is kerst tegenwoordig niet meer alleen het ‘feest’ van jezelf volproppen. Steeds vaker kiezen mensen ervoor om de nadruk te leggen op het samenzijn. Het eten mag best belangrijk zijn, maar anno 2019 serveren we liever meerdere kleine hapjes en veel gezelligheid! Met dit (geheel plantaardige) gerecht willen we daar onze bijdrage aan leveren. Wat ons betreft hoeft het ook niet zo overdreven allemaal. Dit is in de basis een heel eenvoudige stamppot. Maar door er onder andere paksoi, kurkuma, knoflook en gember aan toe te voegen gaven we er heerlijk oosters tintje aan. En die kleur is natuurlijk ook feestig.

Kookring

Iedereen houdt wel van een lekkere stamppot, zeker als die een beetje leuk geserveerd wordt. Want je kunt het met hetzelfde gemak een beetje feestelijker brengen. Wij serveren een bescheiden portie van onze feestelijke stamppot bomvol smaak als een fraai rond torentje. Dat maken we met behulp van een kookring, even aandrukken en de ring weghalen voordat je de garnering er op schept. Wat sla erbij en zo past het uitstekend tussen alle andere verwennerijen van ons koolhydraatarme kerstdiner. Want we willen wel lekker uitgebreid smullen maar liever de schade (lees: kilo’s die erbij komen) beperken.

Je kunt de puree heel gemakkelijk voor grotere gezelschappen vooraf maken en ter plaatse opwarmen. Er gaat ¾ van het ui/champignonmengsel in de puree, de rest schep je erbovenop. Wij serveerden het met frisse gemengde sla. Heb je toch weer een fraai gerecht?

stamppot bomvol smaak

stamppot bomvol smaak

 

♥ Ook lekker:

Zo maak je de feestelijke stamppot bomvol smaak

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Stamppot bomvol smaak

stamppot bomvol smaak
Door: Hans van Deelen
Zo'n feestelijke stamppot bomvol smaak is heel geschikt om met kerst of Pasen in een meergangendiner te presenteren. Met of zonder hertengebraad of haas.
4.25 van 4 stemmen

Voedingswaarde

9,5 gram koolhydraten per portie (2x hoofdmaaltijd)
4,25 gr khd (4x halve portie als bijgerecht)
koolhydraten 9.5 g
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

Ingrediënten

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snijd de bloemkool in roosjes en de pompoen (zonder pitten) in blokjes. Kook ze, in ongeveer 15 minuten, samen met de teen gepelde knoflook en de geraspte gember en zout in water zacht. Doe over in een zeef en doe de groente terug in de pan, stoom droog op matig vuur.
  • Snijd de paksoi in kleine stukjes en scheid het wit van het groen.
  • Snipper de ui en fruit deze in olijfolie glazig in een koekenpan. Snijd de rode peper in ringetjes en voeg toe aan de uien. Snijd de champignons boven de koekenpan in vieren en voeg ook de witte stukjes paksoi toe. Roerbak alles tot de champignons beginnen te garen. Proef en breng op smaak met sojasaus, wij vonden een klein scheutje al genoeg.
  • Pureer de gare, droog gestoomde bloemkool en pompoen. Schep ¾ van het ui-champignon-paksoimengsel door de puree. Proef en breng op smaak met kurkuma, vers gemalen peper en/of sojasaus. Warm alles goed door.
  • Serveer de stamppot met behulp van een serveerring en garneer met het overgebleven champignonmengsel en de sla mélange.
  • Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm Kookboek - Gewoon Koolhydraatarm Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties