Zo’n stamppot bomvol smaak is heel geschikt om met feestdagen in een meergangendiner te presenteren. Met of zonder hertengebraad of haas. Ja ik weet het… eerst Sint afhandelen, maar dit komt zo uit in de planning. Afijn, gelukkig is kerst tegenwoordig niet meer alleen het ‘feest’ van jezelf volproppen. Steeds vaker kiezen mensen ervoor om de nadruk te leggen op het samenzijn. Het eten mag best belangrijk zijn, maar anno 2019 serveren we liever meerdere kleine hapjes en veel gezelligheid! Met dit (geheel plantaardige) gerecht willen we daar onze bijdrage aan leveren. Dit is in de basis een heel eenvoudige stamppot. Maar door er onder andere paksoi, kurkuma, knoflook en gember aan toe te voegen gaven we er bijzonder en heerlijk oosters tintje aan.
Kookring
Iedereen houdt wel van een lekkere stamppot, zeker als die een beetje leuk geserveerd wordt. Want je kunt het met hetzelfde gemak een beetje feestelijker brengen. Wij serveren een bescheiden portie van onze feestelijke stamppot bomvol smaak als een fraai rond torentje. Dat maken we met behulp van een kookring, even aandrukken en de ring weghalen voordat je de garnering er op schept. Wat sla erbij en zo past het uitstekend tussen alle andere verwennerijen van ons koolhydraatarme kerstdiner. Want we willen wel lekker uitgebreid smullen maar liever de schade (lees: kilo’s die erbij komen) beperken.
Je kunt de puree heel gemakkelijk voor grotere gezelschappen vooraf maken en ter plaatse opwarmen. Er gaat ¾ van het ui/champignonmengsel in de puree, de rest schep je erbovenop. Wij serveerden het met frisse gemengde sla. Heb je toch weer een fraai gerecht?
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de feestelijke stamppot bomvol smaak
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Stamppot bomvol smaak
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 400 g bloemkool
- 300 g pompoen
- 1 teen knoflook
- 4 cm gemberwortel, vers geraspt
- zout
- 200 g paksoi
- 1 ui
- scheut olijfolie
- ½ rode peper
- 150 g kastanjechampignons
- sojasaus
- 1 tl kurkuma
- peper
- 50 g rucola, of een sla mélange
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd de bloemkool in roosjes en de pompoen (zonder pitten) in blokjes. Kook ze, in ongeveer 15 minuten, samen met de teen gepelde knoflook en de geraspte gember en zout in water zacht. Doe over in een zeef en doe de groente terug in de pan, stoom droog op matig vuur.
- Snijd de paksoi in kleine stukjes en scheid het wit van het groen.
- Snipper de ui en fruit deze in olijfolie glazig in een koekenpan. Snijd de rode peper in ringetjes en voeg toe aan de uien. Snijd de champignons boven de koekenpan in vieren en voeg ook de witte stukjes paksoi toe. Roerbak alles tot de champignons beginnen te garen. Proef en breng op smaak met sojasaus, wij vonden een klein scheutje al genoeg.
- Pureer de gare, droog gestoomde bloemkool en pompoen. Schep ¾ van het ui-champignon-paksoimengsel door de puree. Proef en breng op smaak met kurkuma, vers gemalen peper en/of sojasaus. Warm alles goed door.
- Serveer de stamppot met behulp van een serveerring en garneer met het overgebleven champignonmengsel en de sla mélange.
- Eet smakelijk!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
In een woord “Heerlijk”
Is het mogelijk om de basis (bloemkool etc.) van dit recept in te vriezen?
Zo ja, hoe ontdooi je het dan?
Lijkt me een lekker bijgerecht voor de kerst.
Dat kan, maar gekookte bloemkool is vrij nat. Maar als je het gaat invriezen zal het altijd iets natter zijn. Zelf zou ik daarom dan kiezen voor een andere verhouding (400 gr pompoen en 300 gr bloemkool) en de groente niet koken, maar roosteren in de oven, dan ben je al veel vocht kwijt! Zie de methode bij https://www.koolhydraatarmrecept.nl/koolhydraatarme-puree-meal-preppen/. Eet smakelijk!