Een heel makkelijke en zeer smakelijke manier om vet toe te voegen aan je menu is het consumeren van een snack in de vorm van zogenaamde fat bombs of ketogene bonbons (deze bevatten slechts 0,2 gram koolhydraten per stuk). Deze crunchy tahin fatbombs of sesam bonbons zijn werkelijk in een handomdraai gemaakt en vervolgens heb je er heel lang plezier van. Begin september starten veel mensen met een koolhydraatarme leefstijl. Soms merk je na verloop van tijd dat je niet zo goed meer afvalt als in het begin. Dat ligt vaak aan te weinig vet eten. Deze fat bomb kan je dan helpen om -weer- gewicht te verliezen. Al een paar keer eerder schreef ik over het belang van voldoende vet eten.
Fat bombs?
Duizenden, vaak Amerikaanse, foto’s vind je op internet als je zoekt op āfat bombsā. Zo’n fat bomb bestaat echt voornamelijk uit vet, de basis is meestal kokosolie, boter en/of roomkaas. Juist door het relatief hoge vetgehalte van zo’n fat bomb, zijn ze heel verzadigend en passen daarom uitstekend in een koolhydraatarm dieet. De meeste fatbombs zijn ongelooflijk eenvoudig te maken. Je mengt/smelt alle ingrediĆ«nten, doet het in een -chocolade- mal voor eenhaps-porties. Even laten afkoelen en daarna verder opstijven in de vriezer of koelkast, dat is alles.
Vorm
Heel handig zijn siliconen chocolade vormpjes en de speciale bonbonvormpjes van aluminium. Harde mallen zijn minder geschikt voor de fat bombs. Je kunt in principe elke vorm gebruiken maar let erop dat het allemaal nog in Ć©Ć©n hap in je mond past. Kokosolie smelt op kamertemperatuur en dus ook als je het even in je hand moet houden. Wil je het iets spannender, dan kun je de fat bomb in laagjes maken en/of ze mooi versieren met chocola, gehakte noten, kokosrasp of pitten en zaden etc. Dan zien ze er nog lekkerder uit. Maar gewoon zo kan ook.
Voorraadje fatbombs
Ik adviseer je nog maar eens om altijd te zorgen voor een mooi voorraadje verschillende fat bombs in je diepvries. Ze nemen weinig plaats in en zo heb je altijd een verantwoorde fat bomb lekkernij voor het grijpen. Dat voorkomt dat je in de verleiding komt om snacks met veel koolhydraten te nuttigen. Dus, wees slim, doe jezelf een groot plezier en maak die Tahin fatbombs even. Neem een fat bomb in je mond en laat hem langzaam smelten… hemels lekker!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
ā„ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de Tahin fat bombs
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Fat bombs van tahin, sesam bonbon
Ook gebruikt
- Siliconen (ijsblokjes)vorm (3 x 12 stuks)
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediƫnten
- 120 g tahin (licht/donker)
- 100 g kokosolie
- 8 g Greensweet X-tra, of andere zoetstof naar smaak
Optioneel
- 7 g sesamzaad
Klik op de ingrediƫnten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Doe alle ingrediƫnten in een steelpannetje. Meng op zeer laag vuur en verwarm lichtjes totdat het de substantie iets smelt en goed schenkbaar is.
- Vul de siliconen vormpjes tot net onder de rand. Optioneel: bestrooi met extra sesamzaad en/of grof zeezout. Laat ze minstens 2 uur vriezen.
- Haal ze uit de vorm en doe ze over in een plastic zakje. Zo kun je ze in de diepvries maanden goed houden en er telkens 1 of twee nemen.
Ā© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Hoe meng ik de zoetstof goed met de kokosolie en tahin?
Ik heb goed verwarmd en goed geroerd met een houten lepel. Maar proefde geen zoet zelfs na extra toegevoegd te hebben. Bleek het bij ’t gieten toch onderin op de bodem te liggen š Daarom nog wat extra zoetstof in de vormpjes gestrooid en zout en sesamzaadjes. Zo benieuwd of het morgen smaakt š¤
Greensweet Xtra is poederzoetstof dat werkt prima of je neemt vloeibaar. Als je erythritol gebruikt inderdaad goed (lang) roeren tot het is opgelost of het malen tot poedervorm.
Ik had candarel green poeder gebruikt. Vandaag geproefd helaas niet zoet. Ik ga ’t nog eens maken maar dan met vloeibaar. Bedankt voor de tip!
Heerlijk! Heb ze nog voorzien van een laagje chocolade.
Goedemorgen,
Vraagje. Ik moest mijn voorraad ‘fat bomb’ aanvullen. Nu gebruik ik meestal als zoetstof Steviala Kristal Sweet. Deze keer leek het me lekker om eens ‘Brown Greensweet’ te gebruiken. Wat mij elke keer opvalt als ik deze kristalsuikervervangers gebruik ik de kristallen niet opgelost kan krijgen. M.a.w. Tahin en kokosvet smelten prima, maar de suikervervanger lost niet op. Doe ik iets verkeerd? Moet ik (nog) langer roeren? Kortom advies gevraagd. Bij voorbaat dank voor jullie tijd en moeite. Hartelijke groet, Willy Dieks
Hoi,
Het lost inderdaad minder snel op dan gewone suiker. Apart verwarmen is de manier denk ik. Als je dat niet wilt kun je een vloeibare suikervervanger nemen? Steviala Sweet bee, of Greensweet Syrup Gold? Groetje, Anna-Karina
Hey Anna-Karina,
Met dank voor je reactie.
Uiteindelijk door hoger te verwarmen loste de kristallen op. Maar dan moet je wel behoorlijk blijven roeren om te voorkomen dat de tahin aan gaat zetten. Dit bevalt mij niet goed. Dus voor de volgende keer volg ik je advies op om een vloeibare suikervervanger te gebruiken. Met dank voor je tijd en moeite. Hartelijke groet, WillyD
Graag gedaan Willy. En succes de volgende keer!
Echt een snoepje!
Vet goed recept!
Vanmiddag gemaakt, net even geprobeerd… Jammie.
Heb er gemaakt met; walnoot erin, sommige met choco schraapsel, zwarte sesam en witte sesam en een paar met zeezout.
Ik smul er af en toe van gelijk uit de vriezer mmm!!
Is het nu zo dat je bv 2 uur ervoor en erna geen brood of zo moet eten omdat het koolhydraatarme effect dan niet werkt?
Bedoel je koolhydraatarm brood? Gewoon brood is natuurlijk niet koolhydraatarm. Eigenlijk zou je niet zo snel trek moeten krijgen na het eten van fat bombs! Van het teniet doen van koolhydraatarm effect hebben we hier nog nooit iets vernomen.
Wat een prachtig recept, vooral voor (of tegen) de plotseling opkomende trek in zoetigheid! Ik heb het in een siliconen ijsblokjesvorm gegoten, beetje zeezout eroverheen, smelt heerlijk weg!
Ik was op zoek naar iets kleins en makkelijk voor bij de koffie en ik ga dit recept eens proberen. Bedankt!
Waar je vormen kunt kopen: Ik heb een vorm liggen die ik ooit bij IKEA heb gekocht. Misschien hebben ze ze nog in het assortiment.
Als het een flexibele vorm is wel.
Goede tip. Ik wist nl niet dat het chocolade siliconenvormpjes heet. Dat was de goede richting! Dank je wel.
Hallo Anna-Karina,
Deze lekkertjes ga ik ook maken. Maar ik ben op zoek naar die handige vormpjes op een matje die jij gebruikt. Xenos ( heeft Ć©Ć©n soort nl rond en die heb ik al), Blokker, Hema etc geweest maar ik kan ze niet vinden. Heb jij een tip?
Fijne dag, Hanny
Matje? Ik gebruik flexibele siliconen chocoladevormpjes. Misschien even googelen, of via BOL?
Hallo, ik wil heel graag deze bommetjes maken. Ik heb dus een potje Tahin gekocht. Ik zie dat dit 14,46 khd per 100 gr is. In uw recept zie ik dat 120gr 7,2 khd bevat. Is er verschil in de soorten Tahin?
Dat klopt Ineke, elk merk geeft eigen waardes.
Ik heb de tajine fat bomb gemaakt. Ze smaakten lekker, maar toch zou ik de smaak iets uitgesprokener willen hebben. Heeft u een advies?
Ik eet ze ook rechtstreeks uit de vriezer.
Hoe kan ik een foto plaatsen?
Misschien specerijen toevoegen? Maar dan gaan ze meer op de andere lijken. Foto kan via Facebook of mail.
Vandaag gemaakt, Heerlijk!!
(Gemaakt met 1 theelepel stevia ipv 8 gr Greensweet X-tra)
je kunt alle zoetstof gebruiken die je zelf acceptabel vindt. Altijd weten wat je doet en proeven want de ene lepel ‘stevia’ is de andere niet. (even voor mensen die net beginnen) De zoetkracht hangt helemaal af van de samenstelling!
Een tijd geleden heb ik de Tahin/kokos/cacaobonbons gemaakt. Ik heb ze ingevroren en af en toe neem ik er eentje, maar word er elke keer misselijk van. Kan het zijn dat het tƩ vet is?
Als je er misselijk van wordt, niet eten toch? Jouw lichaam geeft blijkbaar aan dat het dat dan niet prettig vindt!
Dat komt omdat je moet wennen aan (zoveel) kokos, dat gaat via de maag en niet via de lever.
Eet je de tahinbommetjes bevroren of ontdooid?
Bevroren Centientje.
Kan dit ook met pindakaas? Om het uit te proberen vind ik een pot tahinvgroot en prijzig ?
Qua smaak kan het. Wel even op je etiket kijken hoeveel koolhydraten het bevat en dan zelf bepalen of je dat verantwoord vindt.
Dat ziet er heeeeerlijk uit. Ik ga ze straks meteen maken. In plaats van kokosolie is Santen (bijv.creamed Coconut van Amaizin) een heel lekker en wat steviger alternatief. Ook wel koel bewaren, maar het wordt niet zo snel vloeibaar als kokosolie.
Ik eet ze uit de vriezer