In het kader van een tafel vol koolhydraatarme mezze, konden jullie in de afgelopen weken al kennismaken met drie verschillende lekkernijen. Allereerst onze mediterrane frisse tabouleh. Daarna de feta walnotendip. En vervolgens de pittige worteldip. Vandaag presenteren we onze laatste recept in de serie mezze voor thuisblijvers. Het is een heerlijke kruidige falafel geworden, het bevat 1 gram koolhydraten per stuk. Geserveerd met een subtiel en simpel yoghurtsausje. Zeker niet de minste van de vier koolhydraatarme mezze!
Falafel in de supermarkt
Falafel is een vegetarisch gerecht. Het zijn gefrituurde balletjes die worden gegeten met saus. De balletjes worden traditioneel gemaakt van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Het zou bedacht zijn om in de vastentijd als vleesvervanger te dienen. De gefrituurde kikkererwten balletjes werden vroeger met name in het Midden-Oosten gegeten Maar tegenwoordig kun je het ook hier in bijna elke supermarkt kopen. Echter, die kant-en-klaar falafel bevat teveel koolhydraten en soms zijn ze bremzout. We hebben even een paar merken vergeleken en de falafel in de supermarkt bevat algauw meer dan 20 gr koolhydraten per 100 gram. Daarmee past het al met al niet echt lekker in je koolhydraatarme leefstijl.
Sojabonen
Daarom hebben wij de kikkererwten vervangen door sojabonen en daarnaast hebben we veel verse kruiden toegevoegd. Ofschoon een lekker frisse yoghurtsaus onze favoriet is, kun je er ook andere sauzen bij verzinnen. Want ook knoflooksaus, een pittige rode saus, een tahinsaus of een uiensaus zijn beslist niet ongebruikelijk. Wij maakten de balletjes van te voren klaar zodat je ze alleen even hoeft te bakken tegen de tijd dat je wilt gaan eten!
Koolhydraatarme mezze kant-en-klaar
Koken mag in de vakantieperiode best een beetje makkelijk zijn. Vandaar ook een aantal tips voor kant-en-klaar koolhydraatarme mezze. Olijven in diverse soorten, een lekker schapenkaasje, labneh. Je kunt namelijk bij de supermarkt best wat vinden. Kijk wel altijd even op de verpakkingen wat erin zit. Zo ben je je in elk geval bewust van wat je eet. Veel verkocht is het merk Maza (#nospon). Zij maken in Zaandam zoals ze zelf zeggen: “mediterrane delicatessen volgens authentieke recepten en bereidingswijze”. De producten zijn vegetarisch, halal en de meeste zelfs veganistisch en koosjer en altijd met ingrediënten, kruiden en specerijen van de beste kwaliteit. Wij zijn wel fan van de Labneh.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je onze Falafel
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Falafel – koolhydraatarme mezze
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 130 g sojaboontjes-edamame, blikje, uitgelekt
- ½ citroen, sap, uitgeperst
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 2 handjes koriander (blad), vers
- 1 handje platte peterselie
- 3 cm rode peper
- 2 tl komijn
- zout, naar smaak
- 1 el amandelmeel, of iets meer
- olijfolie, om in te bakken
Sausje zie onder
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Spoel de sojaboontjes af en laat uitlekken.
- Snijd de ui, knoflook en rode peper grof. Hak alle ingrediënten in een hakmolentje met trekkoord grof, of puls in de keukenmachine. Er mag een beetje structuur in blijven, maar de massa moet wel aan elkaar blijven plakken. Te nat? Doe er dan een klein beetje amandelmeel bij.
- Proef en voeg zout naar smaak toe maar maak het mengsel zeker niet te zout. Een beetje flauw is juist lekker, in combinatie met andere hapjes.
- Maak er 8 balletjes van en druk ze plat. Bewaar afgedekt en gekoeld tot gebruik. Ik maakte ze iets ovaal, past beter op het bordje in de koelkast.
- Bak de platte balletjes falafel op middelhoog vuur aan beide kanten 4 – 5 minuten of tot ze mooi gekleurd zijn. Gewoon even laten bakken tot ze stevig genoeg zijn om voorzichtig om te draaien.
Sausje
- Meng dikke Griekse yoghurt met knoflook en peterselie. Breng op smaak met een snufje zout.
- Serveer de falafel warm (of koud) met de yoghurtsaus.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
super lekker weer allemaal. Misschien nieuwe uitdaging voor je derde kookboek, een vegetarisch koolhydraatarm kookboek. Ik zou er blij mee zijn want die zijn er bijna niet 😉
Gisteren dit recept geprobeerd. De smaak was fantastisch maar het bakken ging wat minder. Ik had ze niet gekoeld mss dat daar het probleem in zat, wel amandelmeel gebruikt. Ga het zeker nog eens proberen want we vinden Falafel erg lekker.
Dit recept is voor mij helemaal top , ik ben vegetarisch en heb dit voor mezelf als vleesvervanger gemaakt
Ik ga het zeker vaker maken en nog even oefenen het viel bij mij een beetje uit elkaar dus iets heb ik niet helemaal goed gedaan maar de smaak was perfect en heerlijk
Erg bedankt
Viel uit elkaar… Kan ik ze ook in de oven bakken? Maar hoe heet en hoe lang?
Ik denk dat je het dan toch iets fijner moet malen, grove stukken zullen eerder uit elkaar vallen. En ook steviger in elkaar drukken misschien? In de oven heb ik geen ervaring me, probeer het op 180 graden?
Net jullie nieuwe kookboek binnen gekregen.
Mijn complimenten.
Het ziet er weer heerlijk uit.
Succes.
Dank je en kook ze hè?!
Wat een fijn recept die je ook nog eens makkelijk kunt voorbereiden, ben nu al fan.
Heb weleens verse sojaboontjes gegeten maar uit blik ken ik ze niet, ben benieuwd.
Die uit blik zijn voor dit doel prima!
Ik denk dat het verstandig is dat jullie melden dat je voor de falafel endamame de jonge sojaboontjes hebt gebruikt, anders klopt de hoeveelheid koolhydraten niet.
Niet iedereen kent deze boontjes.
Bedankt voor het recept, ik heb ook het nieuwe kookboek besteld, gefeliciteerd,
Groetjes Joke
Uitgelekt staat er achter en ik heb er ‘blikje’ bij gezet. Is duidelijker inderdaad. Dank voor je bestelling, veel plezier ermee!