Falafel – koolhydraatarme mezze 9


In het kader van een tafel vol koolhydraatarme mezze, konden jullie in de afgelopen weken al kennismaken met drie verschillende lekkernijen. Allereerst onze mediterrane frisse tabouleh. Daarna de feta walnotendip. En vervolgens de pittige worteldip. Vandaag presenteren we onze laatste recept in de serie mezze voor thuisblijvers. Het is een heerlijke kruidige  falafel met daarbij een subtiel en simpel yoghurtsausje. Zeker niet de minste van de vier koolhydraatarme mezze.

Falafel in de supermarkt

Falafel (Arabisch: فلافل) is een vegetarisch gerecht. Het zijn gefrituurde balletjes die worden gegeten met saus. De balletjes worden traditioneel gemaakt van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Het zou bedacht zijn om in de vastentijd als vleesvervanger te dienen. De gefrituurde kikkererwten balletjes werden vroeger met name in het Midden-Oosten gegeten Maar tegenwoordig kun je het ook hier in bijna elke supermarkt kopen. Echter, die kant-en-klaar falafel bevat teveel koolhydraten en soms zijn ze bremzout. We hebben even een paar merken vergeleken en de falafel in de supermarkt bevat algauw meer dan 20 gr koolhydraten per 100 gram. Daarmee past het al met al niet echt lekker in je koolhydraatarme leefstijl.

Daarom hebben wij de kikkererwten vervangen door sojabonen en daarnaast hebben we veel verse kruiden toegevoegd. Ofschoon een lekker frisse yoghurtsaus onze favoriet is, kun je er ook andere sauzen bij verzinnen. Want ook knoflooksaus, een pittige rode saus, een tahinsaus of een uiensaus zijn beslist niet ongebruikelijk. Wij maakten de balletjes van te voren klaar zodat je ze alleen even hoeft te bakken tegen de tijd dat je wilt gaan eten!

falaffel koolhydraatarme mezze

Koolhydraatarme mezze kant-en-klaar

Koken mag in de vakantieperiode best een beetje makkelijk zijn. Vandaar ook een aantal tips voor kant-en-klaar koolhydraatarme mezze. Olijven in diverse soorten, een lekker schapenkaasje, labneh. Je kunt namelijk bij de supermarkt best wat vinden. Kijk wel altijd even op de verpakkingen wat erin zit. Zo ben je je in elk geval bewust van wat je eet.  Veel verkocht is het merk Maza (#nospon). Zij maken in Zaandam zoals ze zelf zeggen: “mediterrane delicatessen volgens authentieke recepten en bereidingswijze”.  De producten zijn vegetarisch, halal en de meeste zelfs veganistisch en koosjer en altijd met ingrediënten, kruiden en specerijen van de beste kwaliteit. Wij zijn wel fan van de Labneh.

Ook lekker:

Zo maak je onze Falafel

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Falafel – koolhydraatarme mezze

Door Anna-Karina Geplaatst augustus 10, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 8 stuks
  • Koolhydraten: ong. 1,2 khd per stuk (8 stuks uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • Klaar in: 25 minuten

Kant-en-klaar falafel bevat algauw meer dan 20 gr koolhydraten per 100 gram. Daarmee past het niet echt in je koolhydraatarme leefstijl. Daarom hebben wij de kikkererwten vervangen door sojabonen en daarnaast hebben we veel verse kruiden toegevoegd. Die is lekker én koolhydraatarm!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Spoel de sojaboontjes af en laat uitlekken.
  2. Snijd de ui, knoflook, rode peper grof. Hak alle ingrediënten in een hakmolentje met trekkoord grof, of puls in de keukenmachine. Er mag een beetje structuur in blijven maar de massa moet wel aan elkaar blijven plakken. Te nat? Doe er dan een klein beetje amandelmeel bij.
  3. Proef en voeg zout naar smaak toe maar maak het mengsel zeker niet te zout, een beetje flauw is juist lekker, in combinatie met de andere hapjes.
  4. Maak er 8 balletjes van en druk ze plat. Bewaar afgedekt en gekoeld tot gebruik. Ik maakte ze iets ovaal, past beter op het bordje in de koelkast.
  5. Bak de platte balletjes falafel op middelhoog vuur aan beide kanten 4-5 minuten of tot ze mooi gekleurd zijn. Gewoon even laten bakken tot ze stevig genoeg zijn om voorzichtig om te draaien.
  6. Meng dikke Griekse yoghurt met knoflook en peterselie. Breng op smaak met een snufje zout.
  7. Serveer de falafel warm (of koud) met de yoghurtsaus.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet




Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 gedachten over “Falafel – koolhydraatarme mezze

  • Yvonne

    super lekker weer allemaal. Misschien nieuwe uitdaging voor je derde kookboek, een vegetarisch koolhydraatarm kookboek. Ik zou er blij mee zijn want die zijn er bijna niet 😉

  • Alexander

    Gisteren dit recept geprobeerd. De smaak was fantastisch maar het bakken ging wat minder. Ik had ze niet gekoeld mss dat daar het probleem in zat, wel amandelmeel gebruikt. Ga het zeker nog eens proberen want we vinden Falafel erg lekker.

  • Marja

    Dit recept is voor mij helemaal top , ik ben vegetarisch en heb dit voor mezelf als vleesvervanger gemaakt
    Ik ga het zeker vaker maken en nog even oefenen het viel bij mij een beetje uit elkaar dus iets heb ik niet helemaal goed gedaan maar de smaak was perfect en heerlijk
    Erg bedankt

  • Wietske

    Wat een fijn recept die je ook nog eens makkelijk kunt voorbereiden, ben nu al fan.
    Heb weleens verse sojaboontjes gegeten maar uit blik ken ik ze niet, ben benieuwd.

  • Joke Burgers

    Ik denk dat het verstandig is dat jullie melden dat je voor de falafel endamame de jonge sojaboontjes hebt gebruikt, anders klopt de hoeveelheid koolhydraten niet.
    Niet iedereen kent deze boontjes.
    Bedankt voor het recept, ik heb ook het nieuwe kookboek besteld, gefeliciteerd,
    Groetjes Joke