esfenaj met sojabonen

Esfenaj met sojabonen

Vaak kun je uit de naam van een exotisch gerecht wel afleiden wat voor soort culinaire geneugte het is. Het woord esfenaj deed bij mij in eerste instantie geen belletje rinkelen. Ik zag het onlangs liggen in de winkel; een ovalen kuipje van het merk Maza. Esfenaj is van oorsprong een Perzisch gerecht, het woord betekent spinazie in het Farsi. Naast spinazie bevat de variant die Maza heeft bedacht onder andere een flinke hoeveelheid kikkererwten en daardoor relatief veel koolhydraten. Dat vatten wij dan maar weer op als een uitdaging en duiken de keuken in voor een nog koolhydraatvriendelijker variant! Deze versie bevat 1.7 gram koolhydraten per portie van 50 g, je haalt ongeveer 200 gram uit het recept.

Advertentie

Esfenaj: Perzische dip

Naspeuring op internet leverde op dat in de originele Perzische esfenaj helemaal geen kikkererwten zitten. Esfenaj is eigenlijk gewoon een spinazie-ui-knoflook-yoghurt-walnoot dip en dat is een prima koolhydraatarme basis. Ik wilde een goed smeerbare, voedzame substantie. Daarom besloot ik om er sojabonen aan toe te voegen, in combinatie met dille en citroen. Op die manier kreeg ik een extra frisse, smaakrijke dip, met verschillende smaaknuances die subtiel om elkaar heen wentelen. Natuurlijk is het recept hieronder een persoonlijke invulling; er zijn talloze varianten denkbaar. Probeer vooral zelf uit wat je lekker vindt. Ook met de dikte kun je spelen, een stevig smeersel voor op brood of een wat dunnere  dip voor bij rauwkost, beiden is lekker!

Ontzettend makkelijk

Esfenaj met sojabonen is ontzettend makkelijk om te maken. Ui, knoflook en spinazie roerbak je. De overige ingrediënten worden koud toegevoegd en het geheel daarna gepureerd. Simpeler dan dat kan bijna niet. De esfenaj op de foto is op een koolhydraatarm pompoenpittenbroodje, maar ook op een kaasbroodje of cracker is het niet te versmaden. Waarschijnlijk gaat het wel in een keer op, maar je kunt het goedje in een afgesloten potje gemakkelijk een paar dagen goed houden in de koelkast. De esfenaj is trouwens ook perfect op een tafel vol mezze! Of maak gewoon wat meer zodat je het ook als broodbeleg kunt gebruiken.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659818

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

esfenaj met sojabonen

Zo maak je deze frisse esfenaj

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


esfenaj met sojabonen

Esfenaj met sojabonen

Esfenaj met sojabonen, dille en citroen. Een extra frisse, smaakrijke dip voor op een broodje of cracker, met verschillende smaaknuances die subtiel om elkaar heen wentelen.
5 van 3 stemmen
Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 175
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 92.88 koolhydraten 1.7 geiwitten 5.58 gvetten 6.1 gvezels 3.18 g
Hoeveelheid (aan te passen)5 porties à 50 g

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snijd de sjalot fijn en leg de teen knoflook klaar in de pers. Fruit in een pan de sjalot glazig op middelhoog vuur. Knijp de knoflook erboven uit en bak even mee. Voeg de spinazie toe en roerbak mee tot deze geslonken is. Haal van het vuur en laat even afkoelen.
  • Spoel de sojabonen af met koud water. Voeg ze met de dille en citroensap toe aan het afgekoelde spinaziemengsel. Pureer met de staafmixer en voeg drie eetlepels Griekse yoghurt toe.
  • Roer de fijngehakte walnoten en wat zout erdoor. Proef en voeg nog zout naar smaak toe. Doe over in een passend schaaltje en versier met een halve walnoot.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



2 gedachten over “Esfenaj met sojabonen”

  1. 5 sterren
    Hi, wat een heerlijke dipaus! In plaats van sojabonen, gebruikte ik een blikje chili bonen (dat was bijna over de datum) Ook dat smaakte heerlijk!

Reacties zijn gesloten.

5 from 3 votes (2 ratings without comment)
Scroll naar boven