Esfenaj met sojabonen 2

esfenaj met sojabonen

Vaak kun je uit de naam van een exotisch gerecht wel afleiden wat voor soort culinaire geneugte het is. Het woord esfenaj deed bij mij in eerste instantie geen belletje rinkelen. Ik zag het onlangs liggen in de winkel; een ovalen kuipje van het merk Maza. Esfenaj is van oorsprong een Perzisch gerecht, het woord betekent spinazie in het Farsi. Naast spinazie bevat de variant die Maza heeft bedacht onder andere een flinke hoeveelheid kikkererwten en daardoor relatief veel koolhydraten. Dat vatten wij dan maar weer op als een uitdaging en duiken de keuken in voor een nog koolhydraatvriendelijker variant!

Esfenaj: Perzische dip

Naspeuring op internet leverde op dat in de originele Perzische esfenaj helemaal geen kikkererwten zitten. Esfenaj is eigenlijk gewoon een spinazie-ui-knoflook-yoghurt-walnoot dip en dat is een prima koolhydraatarme basis. Ik wilde een goed smeerbare, voedzame substantie. Daarom besloot ik om er sojabonen aan toe te voegen, in combinatie met dille en citroen. Op die manier kreeg ik een extra frisse, smaakrijke dip, met verschillende smaaknuances die subtiel om elkaar heen wentelen. Natuurlijk is het recept hieronder een persoonlijke invulling; er zijn talloze varianten denkbaar. Probeer vooral zelf uit wat je lekker vindt. Ook met de dikte kun je spelen, een stevig smeersel voor op brood of een wat dunnere  dip voor bij rauwkost, beiden is lekker!

esfenaj met sojabonen

Ontzettend makkelijk

Esfenaj met sojabonen is ontzettend makkelijk om te maken. Ui, knoflook en spinazie roerbak je. De overige ingrediënten worden koud toegevoegd en het geheel daarna gepureerd. Simpeler dan dat kan bijna niet. De esfenaj op de foto is op een koolhydraatarm pompoenpittenbroodje, maar ook op een kaasbroodje of cracker is het niet te versmaden. Waarschijnlijk gaat het wel in een keer op, maar je kunt het goedje in een afgesloten potje gemakkelijk een paar dagen goed houden in de koelkast. De esfenaj is trouwens ook perfect op een tafel vol mezze! Of maak gewoon wat meer zodat je het ook als broodbeleg kunt gebruiken.

Nu op zoek naar nieuwe onbekende culinaire woorden waaruit nog weinig op te maken valt. Dat moet vast wel goed gaan…

Kijk hier voor meer lekkere smeersels.

Zo maak je deze frisse esfenaj

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Esfenaj met sojabonen

esfenaj met sojabonen

Door Hans van Deelen Geplaatst januari 10, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: ca. 200 gr.
  • Koolhydraten: 5,5 gr khd hele recept (ca. 200 gr. uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 5 minuten
  • Klaar in: 15 minuten

Esfenaj met sojabonen, dille en citroen. Een extra frisse, smaakrijke dip voor op een broodje of cracker, met verschillende smaaknuances die subtiel om elkaar heen wentelen.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd de sjalot fijn en leg de teen knoflook klaar in de pers. Fruit in een pan de sjalot glazig op middelhoog vuur. Knijp de knoflook erboven uit. en bak even mee. Voeg de spinazie toe en roerbak mee tot deze geslonken is. Haal van het vuur en laat even afkoelen.
  2. Spoel de sojabonen af met koud water. Voeg ze met de dille en citroensap toe aan het afgekoelde spinaziemengsel. Pureer met de staafmixer en voeg drie eetlepels Griekse yoghurt toe.
  3. Roer de fijngehakte walnoten en wat zout erdoor. Proef en voeg zout naar smaak toe. Doe over in een passend schaaltje en versier met een halve walnoot.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


 



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “Esfenaj met sojabonen