ketogene vetbom

Energiebommetje of keto vetbom

De komende weekenden ga ik mijn lekkerste keto vetbommen (ik noem ze liever energiebommetjes) met jullie delen. Ik laat ze in series van drie verschijnen, zo ontstaat vanzelf een mooie receptenlijst van vetbommen, daarna heb je vast meer dan genoeg inspiratie om zelf verder te experimenteren! Toen ik een paar jaar geleden het woord vetbom hoorde, vond ik het nogal smerig en onaantrekkelijk klinken. Waarom is er niet een betere naam voor die geweldig lekkere hapjes? Zoiets als energiebommetje, klinkt veel leuker toch? Op zich is dat  namelijk precies wat het is: een bommetje vol heerlijke energie!

Advertentie

Wat, hoe, waarom en wanneer vetbommen

Vetbommen hebben één ding gemeen, ze zijn verantwoord en heel erg lekker! Voor iedereen die nog nooit van zo’n energiebommetje heeft gehoord of er toch meer over wil weten, begin ik met een korte uitleg. Ketogene vetbommen zijn kleine hapjes die altijd een ruime hoeveelheid vet bevatten maar laag in koolhydraten zijn. Vandaar een vetbom dus! Houd een paar een simpele principes aan bij het maken van de energiebommetjes, dan kun je eindeloos variëren en experimenteren op dit thema en zo heel makkelijk zelf je eigen favorieten ontdekken!

energiebommetje of koolhydraatarme vetbommen

Houd je energiebommetjes klein

Vanwege de hoeveelheid vet in zo’n energiebommetje is het vrijwel onmogelijk om er veel van te eten, onverstandig ook. Maak ze daarom altijd in klein formaat. Het is handig om er in elk geval eenhaps porties van te maken. Vanwege het het snel smeltende vet voorkom je op die manier al te smerige handen.
Zelf draai ik balletjes of gebruik ik een siliconen minimuffin-, of ijsblokjesvormpje. Je kunt natuurlijk ook papieren inzet vormpjes gebruiken, die zijn ideaal voor onderweg, of neem ze mee naar je werk of school.

Hartig of zoet

De meeste ketogene energiesnacks zijn zoet. Het heeft mijn voorkeur om natuurlijke 0-khd zoetstoffen zoals stevia of erythritol te gebruiken. Deze hebben geen invloed op je bloedsuikerspiegel en worden door vrijwel iedereen goed verdragen. In sommige bonbons verwerk ik ook fruit. Die hieronder lijkt wel wat op cheesecake.

Je kunt vetbommen ook hartig maken met bijvoorbeeld (schimmel-) kaas en noten of avocado met zalm of spek.

energiebommetje of koolhydraatarme vetbommen

Gezonde vetten

De vetbonbons bevatten dus veel vet, bij voorkeur uiteraard vooral gezonde vetten. De meeste vetbommen bevatten daarom behoorlijk wat kokosolie als ingrediënt. Kokosolie is namelijk zacht bij kamertemperatuur en dus gemakkelijk te verwerken. Daarnaast stolt het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld olijfolie, prima in de koeling. Dat maakt zo’n energiesnack handig te eten. Hup, vanuit de koeling je mond in en genieten.

Noten

Verder kun je in e energiebommetje ook wel noten, pitten en zaden aan de vetbommen toevoegen. Ik vind het gebruik van diverse pasta’s makkelijk en gebruik hele noten meestal alleen als extra garneerlaagje. Heel lekker allemaal maar pas op: de vetten in de noten kunnen makkelijk oxideren als je ze verwarmt en sommige noten zijn erg hoog in koolhydraten.

Gekoeld of bevroren bewaren

Je bewaart de snacks in de koelkast of vriezer. Zo blijven ze lekker stevig. Maak bijvoorbeeld in het weekend een voorraadje en bewaar ze in de vriezer. Vervolgens haal je er voor een paar dagen een stel uit, die je ongeveer een week in de koelkast bewaart. TIP: Sommige kun je direct uit de vriezer als een mini-ijsje eten. Vooral ’s zomers erg lekker.

Wanneer eet je zo’n energiebommetje?

Een goede vetbom is dus al met al een superleuke bron van extra energie als je koolhydraatarm eet. Je zult vanwege de hoeveelheid vet niet snel overeten. Houd als richtlijn per keer twee kleine aan of één wat grotere, maximaal twee keer per dag. Eet ze als extraatje tussendoor, of als een snelle ochtend-, of middagsnack. Ze zijn ook ideaal als extra energiebron als je sport, neem ze ervoor of erna!


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

.

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

Bijna uitverkocht!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

roomkaasbom

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


16 gedachten over “Energiebommetje of keto vetbom”

 1. Lieve mensen, hebben jullie ervaring met het vervangen van de kokosolie? Het heeft bij mij nl het effect dat ik er erg van ga hoesten (heeft even geduurd voor ik er achter kwam wat de oorzaak is, dat kun je je voorstellen) Ik neig ertoe om roomboter te gebruiken, hebben jullie dit al eens geprobeerd?
  Groetjes uit de oost.

 2. Ik had dezelfde angst. Heb het uitgebreid gegoogled. Aan te raden. Daar vindt je een uitleg over High Fat Low Carb. Ga het gauw proberen.

 3. Ik lees het ook in andere reacties: hoe kan dit; hoe werkt dit dan?
  Het lijkt zo tegenstrijdig: vetbommetjes eten om af te vallen.
  Kan iemand mij het principe hiervan uitleggen?

 4. ik blijf het moeilijk vinden, omdat ik gewend was nogal zo mager mogelijk te eten, zijn deze ” vetbommetjes”snel te veel. Ik heb zo wie zo weinig eetlust. Ik val goed af, maar ” tussen mijn oren” ben ik toch niet goed bezig.

 5. Hey hallo, net als jij vindt ik de naam niet zo prettig dus ik noem ze meestal keto bommetjes of zeker voor de zoete, keto bonbons.

  1. Nou, ik noem ze met respect vetbommetjes. Na 3 weken stilgestaan te hebben raak ik weer gewicht kwijt. Deze bonbons bombarderen dus mijn vet weg.

    1. Heel veel van die bommetjes lijken me echt lekker maar wat gebeurt er met al die verzadigde vetten? Ik ben er best huiverig voor. Cholesterol zal, als je er aanleg voor hebt, gigantisch stijgen of zie ik dat nu helemaal verkeerd?
     Gr. Lyanne

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven