Eieren, welke kies je? – INFO

eieren

Eieren zitten boordevol nuttige voedingsstoffen en zijn om die reden een van de beste voedingsmiddelen die je kunt eten, zeker als je koolhydraatarm eet. Eieren houden je bloedsuikerspiegel mooi in evenwicht omdat ze nauwelijks koolhydraten bevatten. De eierdooier bevat veel (gezonde) vetten die ervoor zorgen dat je vetverbranding optimaal gereguleerd wordt. 

Verzadigend
En verder geven eieren je een goed verzadigd gevoel, dat komt vooral door de voedingsstoffen in de eidooier. Er zijn witte en bruine eieren, die hebben verder dezelfde voedingswaarde. Bruine eieren komen alleen van een ander kippenras dan de witte eieren. Een eidooier (het eigeel) kan wel van kleur verschillen, dat heeft te maken met het soort voer wat de kippen krijgen.

Diervriendelijke eieren

Nederlandse kippen produceren bij elkaar zo’n 10 miljard eieren per jaar, een bijzonder indrukwekkend aantal! Hoe die kipjes dat voor ons doen verschilt echter nogal. Graag informeer ik je over hoe je zelf een keuze kunt kunt maken voor een diervriendelijk ei.

code-biologisch-ei

Op de doosjes van eieren staan namen, zoals ‘biologisch’, ‘vrije-uitloop’ en ‘scharrel’ . Deze aanduidingen zijn wettelijk geregeld en gaan gepaard met een stempel op de eieren: de eicode. De eicodes geven aan hoe een kip geleefd heeft. Binnen één code kunnen er wel verschillen zijn. Bijvoorbeeld onder code 2 vallen scharreleieren en rondeeleieren. Deze hebben andere regels voor dierenwelzijn. Daarom is ook de naam op de verpakking belangrijk en de eventuele keurmerken die op een eierdoos staan.

Begincijfer 0 t/m 3 huisvesting

  • 0= biologisch ei, eicode begint met 0
  • 1= vrije-uitloopei of grasei, eicode begint met 1
  • 2= scharreleieren, eicode begint met 2
  • 3= kolonie- of kooi-eieren, eicode begint met 3 (sinds 2012 verboden)
europese-eicode

Biologische eieren (0) zijn de diervriendelijkste. Deze kippen krijgen veel ruimte, een uitloop naar buiten en biologisch voer.

Vrije-uitloopei (1), de kippen leven in een ruime stal en ze kunnen in een uitloop naar buiten wanneer ze willen.

Scharrelei (2), deze kippen komen helaas echt nooit buiten. Ze leven in een dichte grote stal met duizenden soortgenoten. Er is één ei met code 2 dat wel diervriendelijk is: het Rondeel ei, deze kippen komen wel buiten.

Kooi-ei (3) Traditionele legbatterijen zijn sinds 2012 in Europa verboden, maar legbatterijen met verrijkte kooien worden nog wel gebruikt. In Nederland zijn kooieieren zelden te koop in een winkel, maar ze worden wel verwerkt in koekjes en dergelijke, opletten dus. (Bron: Wakker Dier)

Controle van eieren
De Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) controleert op de eicodes. Dit is een dienst van Stichting Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) en is belast met het toezicht in de eieren- en pluimveevlees sector in Nederland. 
Meer info: Voedingscentrum en Wakker Dier

Maten
De maten van een ei worden bepaald op basis van het totale gewicht, dus met de eierschaal. In Europa onderscheiden we 4 maten:

  • S, Small of klein < 53 gram
  • M,  Medium of gemiddeld, 53-63 gram
  • L, Large of groot, 63-73 gram
  • XL, Extra large of extra groot, > 73 gram

Een gemiddeld ei bestaat voor 60% uit eiwit, 30% uit dooier en voor 10% uit eischaal.  Een ei bevat fosfor, kalium, natrium, calcium, magnesium, zink en ijzer en de vitamines: A, B1, B2, B6, , B11, B12, E, D en biotine (vitamine H of ook wel vitamine B8).

En… heb je al zin gekregen in zo’n voedzaam eitje? Eiergerechten staan er voldoende op de website!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top