frisse zuurkoolsalade

Eet zuurkoolsalade!

Psst… weleens last met je stoelgang? Lees dan vooral even door! Vandaag heb ik een frisse zuurkoolsalade voor jullie, die je darmen helpt. Ik had nog een restje zuurkool over van de zuurkool pompoen carre’s die ik maakte. Zuurkool bevat heel veel vitamine C, daarnaast zit er ook behoorlijk wat calcium en ijzer in. Het staat er om bekend de darmflora en de stoelgang te bevorderen. Niet alleen de melkzuurbacteriën (lactobacteriën) in zuurkool. Die melkzuurbacteriën ontstaan door fermentatie. Lactobacteriën komen al in onze darmen voor en zorgen voor een gezonde darmflora. Dat is uiteraard belangrijk voor een goede opname van voedingsstoffen en een vlotte stoelgang. Daarnaast is zuurkool rijk aan vezels, die voorkomen zowel obstipatie als diarree.

 

Pre- en Probiotica
Prebiotica zijn voedingsbestanddelen die als voedsel kunnen dienen voor de bacteriën in onze darmen, zoals bijvoorbeeld vezels. Probiotica zijn volgens de WHO: ‘Levende micro-organismen, die, wanneer in voldoende hoeveelheden toegediend, een gunstig effect hebben op de gastheer.’ Probiotica zijn dus levende bacteriën. Je hebt vast weleens gehoord van Yakult of Actimel? Dat zijn twijfelachtige en erg dure ‘probiotica’ die rijk zijn aan suiker. Twijfelachtig omdat het maar de vraag is of de bacteriën in de producten ooit je maagzuur zouden overleven En bovendien absoluut niet geschikt als je koolhydraatarm eet. Stukken beter is het om natuurlijke pre- en probiotica te eten uit gewone voedingsmiddelen de meest bekende zijn: karnemelk, yoghurt, hüttenkäse, kefir, augurken en… jawel: zuurkool!

frisse zuurkoolsalade

Je kent misschien mijn heerlijke zuurkool pompoen ovenschotel al? Heerlijk en gezond maar om optimaal van de voordelen voor je stoelgang te profiteren eet je de zuurkool beter rauw in een vers gemaakte salade, bijvoorbeeld deze frisse zuurkoolsalade.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze frisse zuurkoolsalade

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Eet zuurkoolsalade!


frisse zuurkoolsalade

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst februari 23, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 1 portie
  • Koolhydraten: 3,9 gr. per portie (1 portie uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • Klaar in: 15 minuten

Weleens last met je stoelgang? Lees dan vooral even door! Vandaag heb ik een frisse zuurkoolsalade voor jullie, die je darmen helpt.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Recept is bedoeld voor 1 persoon. Kook het ei hard in 8-10 minuten, ondertussen heb je voldoende tijd om de rest te snijden en samen te stellen.
  2. Knijp de zuurkool uit en snijd even een paar keer door, dat mengt makkelijker. Rasp de wortel fijn en snijd de ijsbergsla in repen. Hak de koriander fijn, bewaar 1 blaadje voor garnering.
  3. Meng zuurkool, wortel, ijsbergsla, sesamzaadjes en koriander samen met een beetje dressing. Proef en voeg desgewenst nog wat dressing toe.
  4. Serveer met plakjes ei en plakjes avocado. Heerlijke voeding voor je darmen. Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internetBestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 gedachten over “Eet zuurkoolsalade!”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

180 Shares
Share125
Pin55
Tweet