Edamame hummus is een bijzonder appetijtelijke smeerdip gemaakt met mooie groene sojabonen en is misschien nog wel lekkerder dan de originele, die met kikkererwten wordt gemaakt. Deze is iets minder melig en frisser en de kleur is mooier, een uitstekend en verantwoord tussendoortje. Ik gebruikte voor de edamame hummus, sojabonen die al klaar zijn voor gebruik, gegaard en zonder schil. Dat vind ik voor zo’n hummus wel zo makkelijk. Je vindt de sojaboontjes (175 gr.) tegenwoordig bij AH in de koeling of Bonduelle uit de diepvries. Of uit de diepvries, met schil bij de toko. Je kunt ze ook door een wokgerecht doen of bijvoorbeeld koud door de salade. Bonduelle geeft deze voedingswaarde op per 100 g: calorieën 124 kcal, koolhydraten 1.4 g, eiwitten 10.9 g, vetten 6.8 g, vezels 6.8 g. Deze hummus bevat per portie 1.45 gram koolhydraten.
Hummus, hoummous, hoemoes, hoemes of toch liever humus?
Dat laatste wil je echt niet eten, dat is namelijk volledig verteerd organisch materiaal, gebruikt bij het tuinieren ter verbetering van de vruchtbaarheid van de bodem. Hummus met dubbel M is lekkere dip, die wil je wel! Je kent het vast wel kent als borrelhapje of heerlijk tussendoortje? Ik heb even een mini onderzoekje gedaan bij Albert Heijn.
Als je op hoummous zoekt vind je producten onder de naam: hummus, houmous, hoemoes en humes. Hummus is volgens mij wel de meestgebruikte naam, daar sluit ik me dan maar aan en zo spreek je het uit:
Variaties
Het is trouwens erg nuttig om de verschillende smaakjes hummus bij de AH te bestuderen. Kijk naar de ingrediëntenlijsten en doe er je voordeel mee. Alles wat met kikkererwten kan, dat kan uiteraard ook prima in je zelfgemaakte edamame hummus van sojaboontjes. Alleen dan zitten er veel minder koolhydraten in en kun je er lekker schuldvrij van mee snoepen. Ideaal voor feestdagen of gewoon als verantwoord tussendoortje. Het klaarzetten van de ingrediënten alleen al is een feestje…
Er staan genoeg koolhydraatarme/keto weekmenu’s online om 2 jaar lang lekker gevarieerd te eten. Of maak je eigen keus uit de ruim 1100 gratis recepten. We wensen jullie heel veel eetplezier!
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:



Zo maak je deze frisse edamame hummus
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Of reageer via onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Edamame hummus van sojabonen
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- ½ rode peper, eventueel zonder zaad
- 175 g sojaboontjes-edamame, (edamame) gegaard en zonder schil
- 2 el sesampasta, tahin – 30 ml
- ½ citroen, sap en rasp, naar smaak
- teentje knoflook
- handje platte peterselie, vers
- 1 tl sojasaus, kikkoman, naar smaak
- 1 el olijfolie, naar smaak
- ½ tl komijn, naar smaak
- ¼ tl korianderpoeder, = ketoembar
Garneren
- snufje sesamzaad, geroosterd
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd de rode peper grof (verwijder de pitjes als je niet van pittig houdt).
- Houd een paar sojaboontjes, een ringetje rode peper en een blaadje peterselie achter voor de garnering.
- Doe de sojaboontjes met rode peper, sesampasta, citroensap en -rasp, knoflook en peterselie in een hoge kom. Voeg eerst een deel van de komijn, korianderpoeder, olijfolie en sojasaus toe. Pureer dit met een staafmixer. Proef en breng op smaak met meer komijn, korianderpoeder en sojasaus. Voeg olijfolie en/of een scheutje water toe als de dip te dik is. Het moet een stevig maar wel smeuïg geheel worden.
- Schep de edamame hummus over in een schoon kommetje en garneer met de achtergehouden boontjes, rode peper, peterselie. Bestrooi met het sesamzaad. Zet afgedekt en koel weg tot gebruik.
Lekker met…
- Heerlijk met plakjes komkommer, stengels bleekselderij en wat reepjes paprika.
- Chips? Was dat niet dat ongezonde, saaie, lawaai makende spul…?
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Heerlijk als snack met een worteltje maar ook op een psylium broodje. Ik ben verkocht. Ik heb nu diepvries boontjes gebruikt maar kun je ze ook uit blik gebruiken?
Jazeker dat kan heel goed!
Ik wil de sojabonen vervangen door tuinbontjes. Gaat het werken of wordt het mis-hummus-el?
Ik denk dat het kan lukken Agnes, even op de smaak letten, tuinbonen smaken wat ‘boniger’.
Heerlijk recept! Wel bewerkelijk als je, zoals ik deed, van ieder boontje de schil af haalt. Volgende keer probeer ik een blikje te vinden met kant en klare soya boontjes. Veel lekkerder dan kikkererwten humus die ze in de winkel verkopen inderdaad.
Albert Heijn verkoopt toch gewoon gedopte sojaboontjes? In de koeling! Ideaal hiervoor. Staat ook in de tekst/ingrediënt etc. toch?
https://www.koolhydraatarmrecept.nl/ingredient/sojabonen/
Net tijdens het koken even gemaakt. In een wip klaar en oooooh wat lekker.
Groet,
Erna.
Heel erg lekker. Wel een gedoe om het te maken. Ik had medelijden met mij staafmixer is uiteindelijk goedgekomen.
Gedoe? Bzzzt, bzzzt, bzzzt en wat olie erbij. Bij mij gaat dat redelijk makkelijk. Wel iets stugger dan bv. pesto, maar dat is logisch.