echte koolhydraatarme pepernoten

Echte koolhydraatarme pepernoten

Hij komt, hij komt… ja op 5 december, ik weet het. Jullie willen wel even oefenen op deze lekkernij toch? Echte koolhydraatarme pepernoten, inderdaad de échte maar dan wel koolhydraatarm. Pepernoten uit de winkel bevatten al snel 75 gram koolhydraten per 100 gram. Deze koolhydraatarme bevatten 4.24 per 100 gram. Per portie van 50 gram is dat 2.12 gram koolhydraten. Ik kwam op het idee door onze pompoenmuffins. Ik had vorig jaar al eens een poging gewaagd voor suikervrije zachte pepernoten, maar was nog niet tevreden. Afgelopen weken heb ik nog een paar keer wat experimenten uitgevoerd om het recept te verbeteren. Het resultaat: een berg geurige koolhydraatarme echte pepernoten, met een lekkere  anijssmaak en een fijne taai taai achtige structuur.

Advertentie

Echte pepernoten

Er is wat verwarring rondom dit speciale snoeperijtje. Want nee, pepernoten en kruidnoten zijn niet hetzelfde. Pepernoten zijn zachte bonken peperkoek met een duidelijke anijssmaak. Terwijl kruidnootjes van die harde kleine speculaasballetjes zijn met een speculaassmaak. Maar bij veel mensen zijn de harde kruidnootjes favoriet. De meeste mensen noemen kruidnootjes steevast pepernoten. Hoe dat precies komt weet niemand, want tja hoe verandert taal? Ik hou het maar op ouderwets en evolutionair geheel verantwoord na-apen. Tegenwoordig heten pepernoten daarom de échte pepernoten. Vandaar dus ook onze heerlijk kruidige, echte koolhydraatarme pepernoten.

Sinterklaas

Nog even een leuk weetje. Al vanaf de 13e eeuw vieren we in Nederland het sinterklaasfeest. In eerste instantie gebeurde dit in de kerk, maar vanaf de 15e eeuw meer en meer in huiselijke sfeer. Dat is vastgelegd in o.a. boeken en op schilderijen. Bijvoorbeeld op het schilderij Het Sint Nicolaasfeest (1665) van Jan Steen. Daar wordt, samen met andere cadeaus, ook snoepgoed uitgedeeld aan kinderen. Dát zijn wat mij betreft de echte originele, ouderwetse pepernoten. Op Steens schilderij Het Sint Nicolaasfeest is te zien hoe een familie Sinterklaasavond viert. Details: Op de voorgrond staat allerlei lekkers, zoals taaitaai, een mand met wafels, peperkoek en appels. En het meisje op de voorgrond heeft een emmertje vol snoep en speelgoed vast.

Pompoen en peperkoekkruiden

Pompoen is heel geschikt om te verwerken in baksels. Het is van nature al wat zoet, dus daardoor hoef je minder zoet toe te voegen. De peperkoekkruiden bevatten al anijs, maar om de anijssmaak nog te benadrukken deed ik er gemalen anijszaad bij. Psylliumvezels zorgen voor de perfecte taai taai structuur van de echte koolhydraatarme pepernoten. Zorg wel dat je de hele ongemalen vezels gebruikt. Ik vind die van Pit & Pit nog steeds de beste (#nospon). Ik gebruik ze dagelijks voor een vlotte stoelgang, sinds ik dat doe kan ik de klok erop gelijk zetten. Wel even een extra glas, of twee, water drinken anders werken die vezels juist averechts.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870
laatste exemplaren!

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
laatste exemplaren!



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

echte pepernoten

Zo maak je de echte koolhydraatarme pepernoten

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


echte koolhydraatarme pepernoten

Echte koolhydraatarme pepernoten

Het resultaat is een berg geurige, echte koolhydraatarme pepernoten. De pepernoten hebben een lekkere anijssmaak en een fijne taai taai achtige structuur.
4.60 van 5 stemmen
Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 191
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Rusten 15 minuten
Totale tijd 1 uur

Voedingswaarde

Per portie van 50 gram
kcal 90.37 koolhydraten 2.12 geiwitten 6.79 gvetten 5.03 gvezels 4.87 g
Hoeveelheid (aan te passen)10 porties van 50 gram

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Fijnmalen

Overig

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Halveer de pompoen, verwijder de zaden, maar schillen hoeft niet. Snijd de pompoen in blokjes. Kook die in 10-15 minuten helemaal gaar. Giet af, stoom goed droog in de pan en pureer fijn. Voor een extra fijne substantie druk je de puree nog door een zeef.
  • Maal ondertussen psylliumvezel met bakpoeder, peperkoekkruiden, anijszaad en een snufje zout fijn in een koffiemolen. (of gebruik een vijzel)
  • Meng in een beslagkom de zojuist gemalen kruiden met het lupinemeel, amandelmeel, Steviala kristal sweet, Steviala Sweet Bee en de pompoenpuree. Meng de eieren erdoor. Proef of het zoet genoeg is.
  • Laat het deeg 15 minuten rusten, zodat de vezels het vocht kunnen binden.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 170 °C en zet een bakblik klaar.
  • Strijk het deeg tussen 2 bakvellen enigszins plat. Verwijder het bovenste bakvel. Vorm een dikke, vierkante lap van 22 x 22 cm.
    echte pepernoten, plak 22 x 22 cm
  • Leg de koek met het onderste bakvel op de bakplaat en bak de koek eerst 20 minuten. Snijd in stukken met de stompe kant van een mes. Draai de stukjes om en verspreid over de bakplaat, zodat de warmte er overal bij kan. Bak nog eens 10 minuten of tot ze gaar genoeg zijn. Ze mogen nog wel meegeven, want het zijn tenslotte zachte, echte koolhydraatarme pepernoten!

Tips

  • Houd baksels met dit soort kruiden erin altijd extra in de gaten, het kan snel verbranden en dan is het echt niet gezond meer. Liever iets langer drogen op een lagere temperatuur of zet het bakblik lager in de oven. Verwijder de donkere stukken zo nodig eerder.
  • De volgende dag nog lekkerder! Echt waar.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



9 gedachten over “Echte koolhydraatarme pepernoten”

  1. Beste,

    Dit lijkt mij super lekker, maar lupinemeel? Kan je dat ergens voor vervangen? Alvast bedankt voor de reactie.

    Groetjes Bianca

    1. Experimenteren kan altijd. Wij hebben dit recept met lupinemeel ontwikkeld, als je een andere meel soort neemt, zal de smaak en textuur veranderen. Mogelijk moet je dan ook de hoeveelheid vocht aanpassen?

  2. Wow…het is me gelukt (maar natuurlijk niet in die 15 minuten voorbereiding die jullie aangeven!) en ze zien er prachtig uit. Smaak ook heerlijk, hoewel ik er volgende keer nog een extra schepje anijszaad aan toevoeg…..Er ligt nu een halve portie in de koelkast, de andere helft in de diepvries. En ik moet moeite doen om die koelkast niet steeds open te doen……haha. Wie had dat ooit gedacht, dat ik nog eens mijn eigen taaitaai zou maken….Dank!

    1. Leuk Pien, jij bent echt een doorzetter dat vind ik zo leuk 😉 Eet smakelijk!
      (oeps je berichten stonden in de spam afdeling, gelukkig kijk ik die meestal wel na op echte berichten… sorry voor het vertraagde antwoord!)

      1. Op 1 december a.s. is het 2 jaar geleden dat ik opeens de spirit kreeg om KHA te gaan eten, en voornamelijk dankzij jullie heerlijke recepten heb ik het tot op heden volgehouden!! 40 kilo lichter en van al mijn (diabetes)medicatie af! Oneindig dankbaar dus….

  3. Superlekkere december snack. Ik vries het in en geef mezelf en mijn vriend het geregeld mee op pad.

  4. Ik heb ze net gebakken en ze zijn echt lekker. Ik hoop dat ze morgen nog iets taaier zijn geworden. Maar hoe kan ik ze het best bewaren? In de koelkast of niet? Bedankt voor al je heerlijke recepten.

  5. Ik heb ze gemaakt. Ze zijn lekker, inderdaad, zeker de 2e dag!
    Ik had niet de aangegeven soorten zoetstof dus heb wat moeten experimenteren met wat ik in huis had. Ze waren nu iets minder zoet dan gewenst. Iets meer anijspoeder had ook wel gekund.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven