Echte pepernoten, koolhydraatarm

echte pepernoten

Hij komt, hij komt… ja pas over een paar weken, rond half november, ik weet het. Jullie willen wel even oefenen op deze lekkernij toch? Echte pepernoten maar dan koolhydraatarm. Pepernoten uit de winkel bevatten al snel 75 gr koolhydraten per 100 gram. Deze zijn 6 gr khd per 100 gram. Ik kwam op het idee door deze pompoenmuffins. Ik had vorig jaar al eens een poging gewaagd voor suikervrije pepernoten, maar was nog niet tevreden. Afgelopen weken heb ik nog een paar keer wat experimenten uitgevoerd om het recept te verbeteren. Het resultaat: een berg geurige koolhydraatarme echte pepernoten, met een lekkere  anijssmaak en een fijne taai taai achtige structuur.

Echte pepernoten

Pepernoten en kruidnoten zijn niet hetzelfde. Pepernoten zijn zachte bonken peperkoek met een duidelijke anijssmaak. Kruidnootjes zijn harde kleine speculaasballetjes. Bij veel mensen zijn de harde kruidnootjes favoriet en velen noemen ze steevast pepernoten. Hoe het komt weet niemand precies, want tja hoe verandert taal? Ik hou het maar op ouderwets evolutionair geheel verantwoord ‘na-apen’.

 

Al vanaf de 13e eeuw vieren we in Nederland het Sinterklaasfeest. In eerste instantie gebeurde dit in de kerk, maar vanaf de 15e eeuw meer en meer  in huiselijke sfeer. Dat is vastgelegd in o.a. boeken en op schilderijen. Bijvoorbeeld op het schilderij Het Sint Nicolaasfeest (1665) van Jan Steen. Daar wordt, samen met andere cadeaus, ook snoepgoed uitgedeeld aan kinderen. Dát zijn wat mij betreft de echte originele, ouderwetse pepernoten.

Op Steens schilderij Het Sint Nicolaasfeest is te zien hoe een familie Sinterklaasavond viert. Details: Op de voorgrond staat allerlei lekkers, zoals taaitaai, een mand met wafels, peperkoek en appels. En het meisje op de voorgrond heeft een emmertje vol snoep en speelgoed vast.
Lees er alles over op: http://www.geschiedenisbeleven.nl/een-verboden-feest-vastgelegd-door-jan-steen/

Pompoen en peperkoekkruiden

Pompoen is heel geschikt om te verwerken in baksels. Het is van nature al wat zoet, dus daardoor hoef je minder zoet toe te voegen. De peperkoekkruiden bevatten al anijs, maar om de anijssmaak nog te benadrukken deed ik er gemalen anijszaad bij. Psylliumvezels zorgen voor de perfecte taai taai structuur. Zorg wel dat je de hele ongemalen vezels gebruikt (husk) ik vind die van Pit & Pit nog steeds het beste. Ik gebruik ze dagelijks voor een vlotte stoelgang, sinds ik dat doe kan ik de klok erop gelijk zetten. Wel even een extra glas water drinken anders werken die vezels juist averechts.

Kijk hier voor meer heerlijke Sinterklaas recepten.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de echte pepernoten koolhydraatarm

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Echte pepernoten, koolhydraatarm

echte pepernoten

Door Anna-Karina Geplaatst oktober 25, 2017

    Aantal of hoeveelheid: ong. 500 gram gebakken

  • Koolhydraten: 30 gr khd hele recept (ong. 500 gram gebakken uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 45 minuten
  • Klaar in: 60 minuten

Het resultaat is een berg geurige koolhydraatarme echte pepernoten, met een lekkere anijssmaak en een fijne taai taai achtige structuur.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Schil de pompoen, ik gebruikte flespompoen, en snijd in blokjes. Kook de blokjes in 10-15 minuten zacht in water. Laat goed uitlekken en pureer tot een fijne puree.
  2. Maal, terwijl de pompoen kookt, de peperkoekkruiden met bakpoeder, zout, psylliumvezel en anijszaad fijn in een koffiemolen of gebruik een vijzel.
  3. Meng (met de keukenmachine of met de hand) het lupinemeel samen met amandelmeel, zoetstof, suikervrije honing en de zojuist gemalen kruiden. Voeg de puree toe en meng. Voor een extra fijne substantie druk je de puree eerst door een zeef.
  4. Mix de eieren erdoor, proef even of het zoet genoeg is, voeg zo nodig wat zoetstof toe. Laat het deeg 15 minuten rusten, zodat de vezels het vocht kunnen binden.
  5. Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden en zet een bakblik klaar.
  6. Strijk het deeg tussen 2 bakvellen enigszins plat. Verwijder het bovenste bakvel. Vorm met een pannekoekmes een vierkante lap van 22 x 22 cm. Het deeg laat zich makkelijk vormen, zie foto's.
  7. Leg de koek met het onderste bakvel op een bakplaat en bak laag in de oven 20 minuten. Snijd in stukken met de stompe kant van een me. Draai de stukjes om en verspreid over de bakplaat, zodat de warmte er overal bij kan. Bak nog 10 minuten of langer. Tot ze gaar genoeg zijn maar je zin, maar nog wel meegeven. Het zijn tenslotte pepernoten!
  8. TIP 1: Houd baksels met dit soort kruiden erin altijd extra in de gaten, het kan snel verbranden en dan is het gelijk niet lekker meer! Liever iets langer bakken op een lagere temperatuur, lager in de oven etc. Verwijder de donkere stukken zo nodig eerder.
  9. TIP 2: De volgende dag nog lekkerder! Echt waar.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *