echte koolhydraatarme pepernoten

Echte koolhydraatarme pepernoten

Hij komt, hij komt… ja op 5 december, ik weet het. Jullie willen wel even oefenen op deze lekkernij toch? Echte koolhydraatarme pepernoten, inderdaad de échte maar dan wel koolhydraatarm. Pepernoten uit de winkel bevatten al snel 75 gram koolhydraten per 100 gram. Deze koolhydraatarme bevatten 4.24 per 100 gram. Per portie van 50 gram is dat 2.12 gram koolhydraten. Ik kwam op het idee door onze pompoenmuffins. Ik had vorig jaar al eens een poging gewaagd voor suikervrije zachte pepernoten, maar was nog niet tevreden. Afgelopen weken heb ik nog een paar keer wat experimenten uitgevoerd om het recept te verbeteren. Het resultaat: een berg geurige koolhydraatarme echte pepernoten, met een lekkere  anijssmaak en een fijne taai taai achtige structuur.

Echte pepernoten

Er is wat verwarring rondom dit speciale snoeperijtje. Want nee, pepernoten en kruidnoten zijn niet hetzelfde. Pepernoten zijn zachte bonken peperkoek met een duidelijke anijssmaak. Terwijl kruidnootjes van die harde kleine speculaasballetjes zijn met een speculaassmaak. Maar bij veel mensen zijn de harde kruidnootjes favoriet. De meeste mensen noemen kruidnootjes steevast pepernoten. Hoe dat precies komt weet niemand, want tja hoe verandert taal? Ik hou het maar op ouderwets en evolutionair geheel verantwoord na-apen. Tegenwoordig heten pepernoten daarom de échte pepernoten. Vandaar dus ook onze heerlijk kruidige, echte koolhydraatarme pepernoten.

Sinterklaas

Nog even een leuk weetje. Al vanaf de 13e eeuw vieren we in Nederland het sinterklaasfeest. In eerste instantie gebeurde dit in de kerk, maar vanaf de 15e eeuw meer en meer in huiselijke sfeer. Dat is vastgelegd in o.a. boeken en op schilderijen. Bijvoorbeeld op het schilderij Het Sint Nicolaasfeest (1665) van Jan Steen. Daar wordt, samen met andere cadeaus, ook snoepgoed uitgedeeld aan kinderen. Dát zijn wat mij betreft de echte originele, ouderwetse pepernoten. Op Steens schilderij Het Sint Nicolaasfeest is te zien hoe een familie Sinterklaasavond viert. Details: Op de voorgrond staat allerlei lekkers, zoals taaitaai, een mand met wafels, peperkoek en appels. En het meisje op de voorgrond heeft een emmertje vol snoep en speelgoed vast.

Pompoen en peperkoekkruiden

Pompoen is heel geschikt om te verwerken in baksels. Het is van nature al wat zoet, dus daardoor hoef je minder zoet toe te voegen. De peperkoekkruiden bevatten al anijs, maar om de anijssmaak nog te benadrukken deed ik er gemalen anijszaad bij. Psylliumvezels zorgen voor de perfecte taai taai structuur van de echte koolhydraatarme pepernoten. Zorg wel dat je de hele ongemalen vezels gebruikt. Ik vind die van Pit & Pit nog steeds de beste (#nospon). Ik gebruik ze dagelijks voor een vlotte stoelgang, sinds ik dat doe kan ik de klok erop gelijk zetten. Wel even een extra glas, of twee, water drinken anders werken die vezels juist averechts.

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

echte pepernoten

Zo maak je de echte koolhydraatarme pepernoten

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Echte koolhydraatarme pepernoten

echte koolhydraatarme pepernoten
Door: Anna-Karina van Denderen
Het resultaat is een berg geurige, echte koolhydraatarme pepernoten. De pepernoten hebben een lekkere anijssmaak en een fijne taai taai achtige structuur.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 191

4.34 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 45 min
Rusten 15 min
Totale tijd 1 uur

Voedingswaarde

Per portie van 50 gram
calorieën 90.37 kcalkoolhydraten 2.12 geiwitten 6.79 gvetten 5.03 gvezels 4.87 g
Hoeveelheid (aan te passen)10 porties van 50 gram

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Fijnmalen

Overig

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Halveer de pompoen, verwijder de zaden, maar schillen hoeft niet. Snijd de pompoen in blokjes. Kook die in 10-15 minuten helemaal gaar. Giet af, stoom goed droog in de pan en pureer fijn. Voor een extra fijne substantie druk je de puree nog door een zeef.
  • Maal ondertussen psylliumvezel met bakpoeder, peperkoekkruiden, anijszaad en een snufje zout fijn in een koffiemolen. (of gebruik een vijzel)
  • Meng in een beslagkom de zojuist gemalen kruiden met het lupinemeel, amandelmeel, Steviala kristal sweet, Steviala Sweet Bee en de pompoenpuree. Meng de eieren erdoor. Proef of het zoet genoeg is.
  • Laat het deeg 15 minuten rusten, zodat de vezels het vocht kunnen binden.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 170 °C en zet een bakblik klaar.
  • Strijk het deeg tussen 2 bakvellen enigszins plat. Verwijder het bovenste bakvel. Vorm een dikke, vierkante lap van 22 x 22 cm.
    echte pepernoten, plak 22 x 22 cm
  • Leg de koek met het onderste bakvel op de bakplaat en bak de koek eerst 20 minuten. Snijd in stukken met de stompe kant van een mes. Draai de stukjes om en verspreid over de bakplaat, zodat de warmte er overal bij kan. Bak nog eens 10 minuten of tot ze gaar genoeg zijn. Ze mogen nog wel meegeven, want het zijn tenslotte zachte, echte koolhydraatarme pepernoten!

Tips

  • Houd baksels met dit soort kruiden erin altijd extra in de gaten, het kan snel verbranden en dan is het echt niet gezond meer. Liever iets langer drogen op een lagere temperatuur of zet het bakblik lager in de oven. Verwijder de donkere stukken zo nodig eerder.
  • De volgende dag nog lekkerder! Echt waar.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top