dukkah borreldip

Dukkah borreldip, zelf maken

Het leuke van het menselijke gezwerf over de wereld is wel de enorme rijkdom aan verschillende keukens. Deze dukkah borreldip bijvoorbeeld is van oorsprong Egyptisch, je ziet het ook in Nederland steeds vaker opduiken. Het is een bijzonder geurig, crunchy, specerijennotenmengsel wat je -meestal- eet met een stukje brood. Je doopt een lekker stukje brood eerst in een lekkere(!) olijfolie en vervolgens in de dukkah. Zo heb je een heerlijke snack! Vergelijk het gerust met de Libanese za’atar. Door de warme Arabische smaken is dukkah ook heerlijk bij allerlei (bloemkool)rijstgerechten. Of je gebruikt het als crunchy smaakmaker over je salade, een gekookt eitje, groene asperges, tomaten of komkommer of pimp je avocado ermee! Ook kun je het gebruiken als vis- of kipkorstje. Ideaal spul dus voor in je keukenkastje, enne… dukkah zelf maken is echt veel makkelijker dan je zou denken!

Ingrediënten in dukkah borreldip

De samenstelling van dukkah varieert van familie tot familie, en ook de verschillende producenten hebben hun eigen recepten ontwikkeld. Meest gevonden gemeenschappelijke ingrediënten zijn wel kikkererwten, hazelnoot, sesamzaad, koriander- en komijnzaad.  De kruidenmix is inmiddels ook volop kant en klaar te koop, maar je weet vrijwel zeker dat daar erg veel zout inzit en de mix erg duur zal zijn! Bovendien zullen er wellicht ingrediënten (bv. kikkererwten)  in zitten die je liever niet eet in je gezonde koolhydraatarme leefstijl. Vandaar hebben we voor jullie een geheel verantwoorde koolhydraatarme dukkah borreldip in elkaar geknutseld. Wij namen een rijk notenmengsel en voegden er nog iets lekker fris aan toe: munt! Je kunt de dukkah lang bewaren in een afgesloten pot. Je hebt op die manier heel erg lang plezier van je werk.

Dukkah: verpulveren, breken, crushen of fijnstampen

Dukkah, dukka of dokk zijn allemaal vertalingen afkomstig van het originele (Egyptisch) Arabische: ?????? – duqqa. Dat betekent zoiets als verpulveren, breken, crushen of fijnstampen. Een heel juiste en beeldende benaming, want dat is precies wat je moet doen met de geroosterde ingrediënten. Wij gebruiken daarvoor een vijzel, want die doet exact wat je wilt een beetje ‘wrijvend’ fijn maken. Zo komen alle heerlijke smaken optimaal vrij!

Toepassingen van dukkah borreldip

We zullen de komende tijd ook laten zien hoe wij het eten! Om te beginnen in de meest simpele en pure vorm. Met een een reep van dat heerlijke, geroosterde olijvenbrood van vorige week. In de twee kommetjes op de onderste foto zie je:

 

sesamzaad, amandel, hazelnoot, pistache, koriander, komijnzaad, venkelzaad, anijszaad, oregano, munt

dukkah borreldip

koolhydraatarm olijvenbrood met dukkah

Ook lekker:

Zo maak je dukkah borreldip

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


dukkah borreldip

Dukkah borreldip, zelf maken

door Anna-Karina van Denderen
We hebben een geurige crunchy koolhydraatarme dukkah borreldip geknutseld. Wij namen een rijk notenmengsel en voegden er nog iets lekker fris aan toe: munt!
5 van 3 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: dip, saus, dressing, smeer
Voorbereiden: 10 min
Koken: 10 min
Totale tijd: 20 min

Koolhydraten per hoeveelheid

11 gram koolhydraten hele recept
Koolhydraten 11 g
Uit recept: 1 hele pot

Ingrediënten

Bereiden

  • Wij gebruikten 50 gram amandelen (5 khd), 25 gram hazelnoten (1,5 khd) en 25 gram pistachenoten (2,1 khd). Rooster de noten samen met het sesamzaad in een brede koekenpan (of oven, zie onder) op vrij hoog vuur 5 - 10 minuten tot ze beginnen te kleuren. Schep steeds om. Doe over in een vijzel of kom.
  • Rooster alle specerijen en kruiden al omscheppend 5 minuten, of tot de zaden beginnen te knappen en alles gaat geuren. Doe bij de noten in de vijzel. Wij voegen pas achteraf (bij gebruik) peper en/of zout toe!
  • Laat iets afkoelen en stamp alles grof*. Of pulse het met een staafmixer of keukenmachine, let op want dat gaat vaak te snel! Bewaar donker en niet te warm in een afgesloten pot. Schep eruit wat je nodig hebt en sluit de pot weer af.
OVEN:
  • Noten roosteren kun je ook in de oven doen: ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde hetelucht oven van 160 °C .
  • * Wij vinden een niet té fijn mengsel lekker. Te lang vijzelen geeft een soort notenpasta, dat is niet de bedoeling. Er mogen nog stukjes noot terug te vinden zijn. Probeer zelf even uit welke structuur jouw voorkeur heeft.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 23 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken je onze Facebook pagina al?

Like