Drie smaken bloemkoolrijst

Omdat wij graag experimenteren met diverse basisproducten, hebben we vandaag drie smaken bloemkoolrijst voor jullie. De verzameling recepten hieronder is ons eigen favoriete trio van bloemkoolrijst. We hebben een Europese bloemkoolrijst, een pittige oosterse rijst en een kruidige bloemkoolrijst uitgewerkt in drie afzonderlijke recepten. Je ziet bij elke rijst een fotoserie, klik voor vergrotingen! Helaas kun je ze niet ruiken… zo lekker! En uiteraard geven we je tips hoe en waarbij je het kunt serveren.  Als basis neem je altijd 150-200 gram rauwe bloemkoolrijst per persoon, dat hangt er ook vanaf wat je er verder bij eet. Maal de rauwe bloemkool tot rijst met een keukenmachine of handrasp. Een stuk duurder maar soms wel makkelijk is kant-en-klaar bloemkoolrijst kopen. Bak de korrels met de  opgegeven toevoegingen kort op hoog vuur, afhankelijk van de hoeveelheid ongeveer 2-5 minuten.  Dat is alles!

Kant-en-klaar gemalen bloemkoolrijst

Als zelfs de grote supermarkten massaal kant-en-klaar gemalen bloemkoolrijst gaan verkopen dan weet je dat een product aanslaat bij een groter publiek. Daarom durven we bloemkoolrijst best een basisproduct te noemen!  Toen wij in 2014 met deze website startten was het fenomeen bloemkoolrijst nauwelijks bekend. Maar daar is dus ongelooflijk snel verandering in gekomen. Logisch want kort gewokte bloemkool heeft een mooie neutrale smaak.

Omdat bloemkool zo neutraal smaakt en veel minder koolhydraten bevat dan aardappelen, rijst of tarwemeel, kun je het uitstekend voor allerlei toepassingen gebruiken. In elk geval is het de perfecte koolhydraatarme vervanger voor gewone witte rijst. (per 100 gr. 1,8 gr. netto koolhydraten, bron Atkins) Maar ja altijd witte koolhydraatarme bloemkoolrijst gaat ook vervelen toch? Vandaar deze drie smaken bloemkoolrijst.  Je kunt de verschillende soorten bloemkoolrijst als bijgerecht gebruiken bij allerlei  wokgerechten,  curry’s en vlees- of kipgerechten.  Zo heb je elke keer in een handomdraai weer een andere heerlijke rijst. Saai koolhydraatarm eten? Nee joh, dat is nergens voor nodig!

drie smaken bloemkoolrijst

Restje bloemkoolrijst over?

Mocht je een restje bloemkoolrijst overhouden dan kun je dat prima tot een dag of twee/drie bewaren in de koelkast. Van de diverse smaken bloemkoolrijst maak je samen met een plens kokosmelk een heerlijke koolhydraatarme soep. Doe hoeveelheid kokosmelk hangt uiteraard af van hoeveel rijst je gebruikt. Of klop het restje bloemkoolrijst met een ei en een scheutje room en bak er een pannenkoek of kleine burgertjes van. Heerlijk met een yoghurtsausje als snack of -meeneem- lunchgerecht!  Alles over het maken, garen, bewerken en bewaren van bloemkoolrijst lees in dit artikel over bloemkoolrijst.

Ook lekker:

Zo maak je drie smaken bloemkoolrijst

Europese bloemkoolrijst

Maaltijdgang:  

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 3,8 gr khd pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 2 minuten
  • Kooktijd: 3 minuten
  • Klaar in: 5 minuten

Deze Europese bloemkoolrijst is lekker met bijvoorbeeld köfte en een Griekse salade of grote garnalen aan een spies en een frisse spinaziesalade.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verhit olie in een wok of grote koekenpan en roerbak de bloemkoolkorrels en overige ingrediënten op hoog vuur. Afhankelijk van de hoeveelheid ongeveer 2-5 minuten. Blijf steeds omscheppen. Ik gebruik daarvoor twee houten spatels. Als de rijst flink begint te stomen is het beetgaar. Proef en voeg zout toe als je vindt dat moet. Serveer onmiddellijk.
    LET OP: Te lang gebakken bloemkoolrijst gaat muf en zwavelig smaken en wordt papperig. Dat wil je vast niet?

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet

Pittige oosterse rijst

Maaltijdgang:  

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 3 khd pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 2 minuten
  • Kooktijd: 3 minuten
  • Klaar in: 5 minuten

Deze pittige oosterse rijst smaakt heerlijk bij allerlei roerbakgroente en (vega) kip of paksoi met taugé en tofu. Of eet de rijst koud in een  sushi bowl.

Ingrediënten

  • 300 – 400 gr Bloemkoolrijst 5,4 khd
  • scheutje olie
  • snuf chilipoeder of  verse rode peper naar smaak
  • ½ tl garam masala (mild)
  • ½ tl kurkuma
  • 1 el bosui in ringen 0,5 khd
  • naar smaak peper en zout OPTIONEEL

Bereiding

  1. Verhit olie in een wok of grote koekenpan en roerbak de bloemkoolkorrels en overige ingrediënten op hoog vuur. Afhankelijk van de hoeveelheid ongeveer 2-5 minuten. Blijf steeds omscheppen. Ik gebruik daarvoor twee houten spatels. Als de rijst flink begint te stomen is het beetgaar. Proef en voeg peper en zout toe als je vindt dat moet. Serveer onmiddellijk.
    LET OP: Te lang gebakken bloemkoolrijst gaat muf en zwavelig smaken en wordt papperig. Dat wil je vast niet?

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet

Kruidige bloemkoolrijst

Maaltijdgang:

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 3 gr khd pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 2 minuten
  • Kooktijd: 3 minuten
  • Klaar in: 5 minuten

Deze kruidige rijst serveer je bij o.a. visgerechten: zalm of kabeljauw pakketjes uit de oven met tomaten of deze heerlijke kip of quorn uit het pannetje.

Ingrediënten

  • 300 – 400 gr Bloemkoolrijst 5,4 khd
  • scheutje olie 
  • handje gehakte verse Italiaanse kruiden (ik had basilicum, oregano, tijm en peterselie)
  • ½ tl citroenrasp (vers) 0,1 khd
  • 1 teentje knoflook
  • naar smaak peper en zout OPTIONEEL

Bereiding

  1. Ik heb een deel van de bloemkool eerst extra fijn gemalen met de kruiden.
  2. Verhit olie in een wok of grote koekenpan en roerbak de bloemkoolkorrels en overige ingrediënten op hoog vuur. Afhankelijk van de hoeveelheid ongeveer 2-5 minuten. Blijf steeds omscheppen. Ik gebruik daarvoor twee houten spatels. Als de rijst flink begint te stomen is het beetgaar. Proef en voeg zout toe als je vindt dat moet. Serveer onmiddellijk.
    LET OP: Te lang gebakken bloemkoolrijst gaat muf en zwavelig smaken en wordt papperig. Dat wil je vast niet?

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Drie smaken bloemkoolrijst”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

2.1K Shares
Share155
Pin2.0K
Tweet