dipsauzen dressings smeersels

Diverse dipsausen, dressings en smeersels

Iets anders over je salade? Heb je iets te vieren, een verjaardag of zoek je iets voor de feestdagen? Misschien gewoon lekkere trek?
Doe dan hier wat inspiratie op voor een smakelijke (dip)sausen, dressings en smeersels.

 

Tip & ideetjes
Serveer er zelfgemaakte crackers, focaccia, kaasbroodjes, bloemkoolbroodjes en/of mooi gesneden rauwe groente bij: wortel, paprika, rettich, koolrabi, bleekselderij, tomaat etc. Of ga eens rond met stukjes warme geroosterde groente met een lekker sausje. Of serveer minisoepjes of salades in een klein amuse bakje. Maak het zo lekker als je zelf wilt, het tenslotte niet elke dag feest!

De meeste dingen kan je vooraf maken en goed afgedekt in de koelkast bewaren.
Meer lekkere recepten vind je hier: amuses en borrelhapje

Yoghurt kruidendressing
Bijvoorbeeld bij gegrilde groente (wortel, pompoen, wortelpeterselie, bietjes etc.)
Meng 1 el zure room of yoghurt, 2 el mayonaise, sap van ½ citroen, 1 el peterselie, 1 el dille, 1 el bieslook, 1 teentje knoflook, een snufje stevia en naar smaak peper en zout.

Raita
1 komkommer zonder schil geraspt, 6 dl yoghurt, zout, 1 tl paprikapoeder, 1 el vers gehakte munt.

Thaise komkommer dipsaus
Halve komkommer, 1 worteltje, 1 gesnipperd uitje, 1 dl azijn, 1 tl Thaise vissaus, 3 el water, zoetstof, 1 el. korianderblad voor garnering en sambal of rode peper naar smaak.
Komkommer, wortel en ui heel fijn snijden en in een kom doen.  Azijn, vissaus, water en zoetstof aan de kook brengen, giet de saus over de groente. Laat afkoelen en breng verder op smaak met zoetstof en sambal. Bestrooi met korianderblad.

Komijndressing
Bij falafelballetjes
Meng 3 el tahin met het sap van een citroen, 1 tl komijn, 1 teen knoflook en 150 ml olijfolie in een keukenmachine tot een gladde dressing. Breng de dressing op smaak met peper en zout.

Kerriedressing
Bij selderij & appel of wortel & appelsalade, witlof & appel
Meng 1 el mayonaise met 2 el yoghurt, 2 tl kerriepoeder en een scheutje gembersiroop tot een romige dressing. Breng de dressing op smaak met peper en zout.

Knoflooksaus
5 tenen knoflook, 4 el mayonaise,1 el zure room, 4 takjes dille, zoetstof naar smaak.

Hollandaisesaus
Hollandaisesaus is een soort warme mayonaise, je gebruikt alleen geen olie maar roomboter als basis. Heerlijk bij allerlei visgerechten en zeker over verse asperges!
Klop 2 eidooiers met 1 tl mosterd en een snufje zout en peper, (1 minuut in de keukenmachine of 3 minuten met de hand). Verhit 1 el. citroensap en 1 el. witte wijnazijn in een steelpannetje en laat zachtjes inkoken tot ongeveer de helft. Voeg de hete vloeistof, heel langzaam druppel voor druppel al mixend toe aan de geklopte eidooiers. Klop een paar druppels zuur eerst helemaal door voor je de volgende hoeveelheid toevoegt! Laat ondertussen de boter in het steelpannetje smelten en voeg dit op dezelfde manier toe aan het eimengsel. Serveer de warme lichtgebonden saus direct.

Simpele pittige dipsaus
3 el mayonaise, sambal en zoetstof naar smaak.

Dille dressing
60 ml dragonazijn, 30 ml olijfolie, 90 ml zonnebloemolie, 2 el kappertjes, 1,5 tl mosterd, 1 tl citroensap, 2 el dille, zoetstof naar smaak.
Lekker bij allerlei soorten vis.

Guacamole
1 rijpe avocado, 1 klein teentje knoflook, 1 el zure room, paprikapoeder, chilipoeder, zout & peper. OPTIONEEL: 1 fijngesnipperd uitje, vruchtvlees van tomaat fijngesneden, kwart komkommer zonder zaad en schil in blokjes en verse peterselie naar smaak. Prak door elkaar of voor een superfijne structuur met de staafmixer.

Dipsaus met munt
1 fijngesneden bosuitje, 150 ml zure room, citroensap, kerriepoeder, 1 cm verse gember geraspt, 3-5 el fijngehakte verse munt, knoflook en zout. Alles goed mengen. Je kan de munt ook vervangen door dille.

Blauwaderkaas-room
250 gr. pittige blauwaderkaas, 1,5 dl room, 2 el appelazijn, zout en peper.
Pureer kaas en room met staafmixer of in de keukenmachine tot je een gladde saus hebt. Roer azijn erdoor en breng verder op smaak met zout en peper.

Peterseliepesto, rucolapesto of spinaziepesto
Pureer 100 gram verse peterselie met steeltjes en al, 50 gram Parmezaanse kaas en 50 gram geroosterde pijnboompitten in een keukenmachine of met de staafmixer. Doe sap van een halve citroen en olijf erbij tot het de gewenste dikte heeft. Voor op je cracker vrij dik laten dus. 
Vervang voor de afwisseling de peterselie eens door rucola of spinazie!

Sojasaus dipper voor bv. garnalen
3 el sojasaus, 3 bosuitjes in fijne ringetjes 1,5 el zonnebloemolie. Meng de sojasaus met de bosui-ringetjes in een kommetje. Verhit de olie en giet de hete olie over het sojasaus-bosui mengsel. Dip er je gekookte of gegrilde garnalen in!

Zalm-roomkaas
200 gr. roomkaas, 100 gr. gerookte zalm, 5 el slagroom, 1 el bieslook (of dille), zout en peper.
Pureer zalm, roomkaas en room tot een gladde saus. Meng bieslook erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Hummus van Edamame, sojaboontjes

Koolhydraatbeperkt

Hummus, Humus, Hoemoes, Hoummous of Humous (koolhydraatbeperkt!)
1 blik kikkererwten, 3 teentjes knoflook, 1 eetlepel tahin (sesampasta), olijfolie, 1 citroen, 1/4 tl komijn, zout Pureer alles in de keukenmachine tot een gladde massa. Voeg er eens andere smaken aan toe: gegrilde paprika, mango, zongedroogde tomaat, rode biet, amandelen. Ook leuk: serveer per persoon in een klein amusebakje met twee kleine crackertjes erin gestoken. Garneren met peterselie, bieslook of paprikapoeder.

Mosterd-peer (koolhydraatbeperkt!)
2 el mayonaise, 2 el yoghurt, 1 el zure room en 1 tl mosterd door elkaar roeren.
Halve peer, kwart komkommer fijnsnijden en mengen met een kneepje citroensap. Bij elkaar doen en op smaak brengen met zout en peper.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken je onze twee kookboeken al?

 

78 Shares
Share47
Pin31
Tweet
+1