We verklappen je vandaag hoe je zelf in een paar stappen een perfecte salade samenstelt. Zo moeilijk is het niet. Als je onderstaande stappen volgt, dan komt het altijd goed! We hebben al enorm veel lekkere salades voor jullie bedacht. Maar we leren je graag hoe je dat zelf kunt doen. Een salade is makkelijk gemaakt. Het is lekker, gezond en fris en is perfect als lunch of diner, want met een salade kun je eindeloos variëren. Maar waar let je nou op bij het samenstellen van de perfecte salade?
Vitaminen, mineralen, vezels, eiwitten en vetten
Belangrijkste reden om gezond te eten is om je lichaam te voorzien van de nodige voedingsstoffen: vitaminen, mineralen, vezels, eiwitten en goede vetten. Daarom is het goed als al je maaltijden in balans zijn. En, in ons geval, liefst ook niet teveel koolhydraten bevatten en uiteraard moet eten smakelijk zijn! Een perfecte salade zal dus altijd een behoorlijke portie groente bevatten, die leveren de nodige vezels, mineralen en vitaminen. Daarnaast bevat je salade voldoende eiwitten en ook altijd een ruime hoeveelheid goede vetten. Kies dus uit die drie hoofdgroepen. Het enige wat je moet doen om is het kiezen van één of meerdere ingrediënten uit de onderstaande categorieën en je maakt zelf de perfecte salade, elke keer weer!
1. Groente
Een perfecte salade begint bij de basis. Neem altijd lekker verse ingrediënten. Kies eerst een bladsla en/of groentesoort die de basis vormt van je salade. Wordt het een lichte salade als bijgerecht of wil je een maaltijdsalade? Voor wat extra smaakafwisseling en structuur, kun je er nog wat fruit bij doen? Zeker in de zomer een aanrader in je perfecte salade.
Groenten en fruit
Groene bladsla: Kies vooral een slasoort die je echt lekker vindt. Of neem een mix: gewone kropsla, gemengde bladsla, baby spinazie, tatsoi, rucola, veldsla, krulsla, malse boerenkool, romaine sla, radicchio, paksoi.
Niet alleen bladsla is geschikt in je perfecte salade. Allerlei verse groente zijn uitstekend te gebruiken als basis of als aanvulling op de gewone groene salade. Ook leuk als je nog restjes gegaarde groente hebt overgehouden. Kies uit deze rubrieken maximaal drie dingen, anders wordt het wel een erg allegaartje..
Gegaard of gegrild: asperges, bloemkool(rijst), peultjes, courgette, knolselderij, pompoen, bietjes, koolraap, sperziebonen, tuinboontjes, doperwtjes, venkel, witlof, waterkers.
Rauwe groente: uitje, bosui, avocado, paprika, komkommer, wortel, tomaat, bleekselderij, venkel, knolselderij, courgette, rettich, bloemkool, broccoli en vergeet ook vooral taugé en kiemgroente niet.
Fruit: aardbei, blauwe besjes, bosbessen, een stukje appel, kiwi, peer, passievrucht of granaatappelpitjes.
2. Eiwitten
Als je een stevige maaltijdsalade maakt, dan mag een flinke portie eiwit zeker niet ontbreken. Kies zuivel, vlees, vis, kaas of vegaproduct. Denk aan gerookte makreel, forel of zalm, gegaarde vis, garnalen, tonijn (blik of vers), krab, gerookte kip, prosciutto, biefstuk, ossenhaas, gebakken spekjes, chorizo. Of kaas: feta, mozzarella, halloumi, geitenkaas, gewone kaas, blauwe kaas, krullen Parmezaan, brie. Of vegetarisch: paddenstoelen, vega balletjes, tofu of vega kip in soorten en maten.
3. Vetten
Dressing
Een goede dressing mag bij je perfecte salade natuurlijk niet ontbreken. Immers, een heerlijk sausje maakt elke salade af! Wij gebruiken voor een simpele basisdressing 3 delen olie en 1 deel azijn (of citroensap) op smaak gebracht met peper, zout en 1 druppel zoetstof. Die druppel zoetstof is nu net het geheim van een smaakvolle dressing. Dat smeedt alle smaken aan elkaar. Er valt over dressing nog een heleboel meer te vertellen, zie voor de lekkerste dressingtips ons uitgebreide artikel over lekkere dressing!
Topping van noten, pitten en zaden
De ingrediënten uit deze rubriek zorgen voor een extra bite of crunch in de salade. Ook belangrijk, en bovendien maakt het je salade extra voedzaam! Kies bijvoorbeeld voor: Walnoten, pecannoten, hazelnoten, macadamia, amandelen, pinda’s, pijnboompitjes, pompoenpitten, zonnebloempitten, hennepzaad, sesamzaad, lijnzaad.
Speciaal
Heel eenvoudige salades met een simpele basis, kun je snel omtoveren tot perfecte salade door het toevoegen van iets speciaals. Zo’n toevoeging kan het nét dat beetje extra geven. Denk aan gebakken koolhydraatarme croutons, gedroogde tomaat, kappertjes, ansjovis, olijven, zilveruitjes of augurk. Of wat te denken van lekker vers gehakte kruiden? Zoals basilicum, dille, bieslook, peterselie, munt, tijm, oregano of koriander? Of denk eens aan dukkah, of losse zaden als venkelzaad, anijszaad, kummel en komijnzaad.
Structuren en variatie in de perfecte salade
Denk bij het samenstellen ook aan voldoende tegenstellingen en variatie. Dus combineer een zoete groente zoals bietjes met een wat zuurdere dressing met mosterd en een augurkje. Maar ook tegengestelde structuren doen het goed, denk aan vlezige veldsla met hazelnoten. En varieer, een salade is zoveel méér dan alleen bladsla met een dressing.
Varieer ook eens met de manier waarop je een salade presenteert! Snijd een plak uit een krop ijsbergsla en leg daar je salade op. Schep de salade in ‘bootjes’, neem daarvoor een stevig blad witlof, romaine of ijsbergsla. Maak laagjes in een kookring van de verschillende componenten, ziet er gelijk sjiek uit op je bord. Geef kleine ingrediënten, zoals geprakt gekookt ei, gebakken spekjes, dressing, nootjes en kruiden er eens los bij, zodat ieder naar smaak wat kan toevoegen.
Dat waren onze tips, ga je ze toepassen? Of heb jij nog leuke aanvullingen voor het samenstellen van een perfecte salade?
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept