Een Italiaanse frittata lijkt wel wat op de Nederlandse boerenomelet, maar dit Italiaanse eiergerecht is dikker en meer gevuld. Een keto frittata is goedkoop om te maken en is zowel geschikt als ontbijt, lunch, borrelhap en diner. Je kunt je lekkerste frittata het hele jaar inzetten omdat het zowel koud als (lauw)warm lekker is. ’s Winters is een frittata eenvoudig uit te breiden met een verwarmend soepje en ’s zomers met een frisse salade en een lekker broodje.
In ons 2e boek Gewoon Koolhydraatarm op blz. 36 publiceerden we een speciaal frittata thema. We geven je vandaag hieronder 3 simpele recepten voor pompoenfrittata (2.4 g khd), spinaziefrittata (1.6 g khd) en peultjesfrittata (4.5 g khd). Op zoek naar iets anders? Of heb je ze allemaal al geprobeerd en ben je nu een beetje inspiratieloos? Bekijk dan de hele lijst met smaakcombinaties hieronder!
De lekkerste frittata perfect bakken
Voor de lekkerste frittata houd je deze tips aan:
- Voor de basis klop je ei los met volle zuivel en kruiden. Ga uit van 1½ -2 eieren per persoon. Neem per ei zo’n 10 ml room of 10 gram crème fraîche, kwark, mascarpone, mozzarella of Griekse yoghurt.
- Ei neemt altijd veel smaak op. Breng het eimengsel dus goed op smaak. Gebruik daarvoor zout, paprikavlokken, bieslook en knoflookpoeder of speciale frittatakruiden.
- Als vulling stop je diverse gare groenten en/of stukjes vlees in het geklopte ei.
- Reken op een baktijd in de oven van zo’n 20 minuten op 180 graden. Of laat de frittata stollen op het fornuis met een deksel op de pan.
Groter gezelschap?
Serveer ook eens minifrittata als borrelhapje voor een groter gezelschap. Bak de frittata in dat geval op de bakplaat in de oven met onder- en bovenwarmte. Snijd in vierkantjes of puntjes. Garneer met een stukje tomaat, garnaal of olijf.
Smaakcombinaties
Hier alvast 20 beproefde combinaties voor de lekkerste frittata! Combineer verder naar eigen inzicht en ontdek zo je eigen favorieten.
- Broccoli, bloemkool, mosterd en boerenkaas
- Bloemkoolrijst, Ras el Hanout, oude kaas en een topping van rucola en tomaat
- Spinazie, bosui en ricotta
- Courgette, tomaat, chorizo en peterselie
- Sperziebonen, blokjes ham, bosui, Parmezaanse kaas
- Paksoi frittata met camembert
- Courgette, basilicum, knoflook
- Kastanjechampignons, gele paprika en oude kaas
- Spinazie, ui, Pecorino, nootmuskaat
- Tomaat, bleekselderij, rode ui, selderiezout
- Erwten, munt, geitenkaas en zwarte olijf
- Bosui en spek
- Asperge, kruiden: munt, peterselie en dille en Parmezaanse kaas
- Witlof, rode peper, peterselie en geitenkaas
- Bloemkool, paprika, salie en hazelnoten
- Courgette, salami, rode ui, verse Italiaanse kruiden
- Wokgroente, ricotta en frittatakruiden
- Spruitjes, pompoen, ui en kerrie
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je 3x de lekkerste frittata recepten
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
3x de lekkerste frittata
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Pompoenfrittata
- 2 eieren
- 1 el kwark, volle
- 1 tl Provençaalse kruiden
- 75 g pompoen, gare blokjes
- 20 g geitenkaas, minibolletjes
- peper en zout
Spinaziefrittata
- 2 eieren
- 1 el slagroom
- 20 g spinazie (wilde), gesneden
- 20 g feta, in blokjes
- omelet-frittatakruiden
- 2 g dille
- 25 g avocado, in dunne plakjes
- 2 g platte peterselie
Peultjesfrittata
- 2 eieren
- 1 el Griekse yoghurt
- 30 g paprika, in kleine blokjes
- 1 el hüttenkäse, of ricotta
- omelet-frittatakruiden, naar smaak
- 50 g peultjes, beetgaar, ong. 6 stuks
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Pompoenfrittata
- Klop de eieren met kwark en met Provençaalse kruiden los. Roer de gare blokjes pompoen en minigeitenkaasbolletjes erdoor en breng op smaak met peper en zout.
- Afhankelijk van de bakmethode en de afmetingen van je vorm. Hou een baktijd in de oven aan van zo’n 20 minuten op 180 °C. Of laat de frittata stollen op het fornuis met een deksel op de pan.
- Bevat per portie calorieën 215.4 kcal ⋆ koolhydraten 2.4 g ⋆ eiwitten 17 g ⋆ vetten 15.3 g ⋆ vezels 1.1 g.
Spinaziefrittata
- Klop de eieren met slagroom los. Roer de gesneden spinazie en de fetablokjes erdoor. Breng op smaak met frittatakruiden en dille. Serveer met plakjes avocado en vers gehakte peterselie.
- Afhankelijk van de bakmethode en de afmetingen van je vorm. Hou een baktijd in de oven aan van zo’n 20 minuten op 180 °C. Of laat de frittata stollen op het fornuis met een deksel op de pan.
- Bevat per portie calorieën 300 kcal ⋆ koolhydraten 1.6 g ⋆ eiwitten 17.4 g ⋆ vetten 23.9 g ⋆ vezels 2 g.
Peultjesfrittata
- Klop de eieren met Griekse yoghurt los. Roer er fijngesneden paprika en 1 el hüttenkäse door. Breng op smaak met frittatakruiden. Giet in een kleine pan en steek er 6 beetgare peultjes in.
- Afhankelijk van de bakmethode en de afmetingen van je vorm. Hou een baktijd in de oven aan van zo’n 20 minuten op 180 °C. Of laat de frittata stollen op het fornuis met een deksel op de pan.
- Bevat per portie calorieën 187.5 kcal ⋆ koolhydraten 4.5 g ⋆ eiwitten 16 g ⋆ vetten 11.5 g ⋆ vezels 2.2 g.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Gisteren de broccoli/bloemkoolfrittata gegeten, heerlijk! Ga alle andere recepten ook proberen!
Dan ben je de komende jaren wel bezig, het zijn bijna 900!