vegetarische curry schotel

Curry schotel met paksoi en room

Deze romige Curry schotel is helemaal vegetarisch, groente, met groente en groente. Het is een eitje om er iets dierlijks aan toe te voegen als je dat wilt. Vis of kip lijkt me dan het lekkerst, heel kort gebakken tonijn- of kipstukjes met een beetje sojasaus of knapperig gegrilde kippenpootjes? Voor de curry heb ik standaard mijn befaamde snelle curry pasta in de diepvries liggen, ideaal! Meestal gebruik ik in een curry schotel ook kokosmelk, vandaag niet. We maken het lekker romig met slagroom, dat is iets neutraler en is vet genoeg. Niks is zo vervelend als na een half uur alweer trek hebben en door dat vet en de vele groentes verzadigt de curry schotel juist enorm goed.

Persoonlijke dromen…

Ik koester mijn dromen over een betere wereld, zonder honger en eerlijker delen en zo. Dus daar horen voor mij een paar keuzes bij, één daarvan betreft het eten van vlees. Hoewel ik vlees echt heel lekker vind, eet ik het alleen buiten de deur en dan liefst een ‘beetje verantwoorde’ versie. Zo’n keuze is puur persoonlijk, wat anderen doen of laten moeten ze zelf weten. Ik heb namelijk echt niet de behoefte wie dan ook te gaan bekeren. Want volgens mij kan iedereen prima zelf beslissen of er wel of geen vlees gegeten dient te worden. In onze recepten vertellen we daarom regelmatig welk vlees er lekker bij zou zijn.

Obscuur vegetarisch

Toen ik zo rond mijn 18e bedacht dat ik minder of geen vlees meer wilde eten gaf dat wel wat moeilijkheden in het conservatieve huishouden van mijn ouders. Ik hou niet van moeilijkheden, dus schortte ik het echte vegetarische eten maar een beetje op tot ik het huis uit ging. Tussen 1980 en nu heb ik hele periodes vegetarisch gegeten. Mijn heer Hans eet sinds 1978 vleesloos. Eind jaren zeventig van de vorige eeuw was je nog een soort bezienswaardigheid en werd vegetarisme als een soort afwijking gezien. Uitsluitend voor enorme gezondheidsfreaks en wereldverbeteraars. Vegetarisch uit eten kon wel, maar alleen bij een enkel obscuur vegetarisch restaurantje. Meestal werd daar dan ook geen alcohol geschonken maar werd je geacht kruidenthee te drinken. Nu hou ik best van kruidenthee, maar nog veel meer van keuzevrijheid…

Flexitariër

Vooral door een aantal voedselschandalen zijn er tegenwoordig steeds meer mensen die beseffen dat het zo niet gaat. Zij maken ook een keus en eten minder of geen vlees meer. Volgens het voedingscentrum is 55% van de Nederlanders flexitariër. Ook is er in de loop van de jaren een scala aan goede vleesvervangers bij gekomen, dat maakt een bewustere keus ook makkelijker. Zelfs de rijksten der aarde doen vandaag de dag flinke investeringen in vegetarische hamburgers en er wordt hard gewerkt aan kweekvlees. Ik juich dat natuurlijk van harte toe. Hoe meer je te kiezen hebt hoe beter lijkt me! 

Kijk hier voor meer vegetarische gerechten.

vegetarische curry schotel

curry schotel

 

curry schotel

Zo maak je de vegetarische Curry schotel

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


curry schotel

Curry schotel met paksoi en room

Deze snelle, romige Curryschotel is op zich vegetarisch. Maar tonijn- of kipstukjes met een beetje sojasaus of knapperig gegrilde kippenpootjes kunnen er ook bij.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 115

5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Oosters
Trefwoord: fornuisgerecht, snel
Voorbereiden: 5 min
Koken: 15 min
Totale tijd: 20 min

Koolhydraten - hoeveelheid

8,5 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 2 porties

Ingrediënten

Bereiden

Curry pasta: maak een voorraad. Die vries je in deelblokjes in, supermakkelijk!
  • Bak de -bevroren- currypasta blokjes op matig vuur in een grote koekenpan met wat olijfolie.
  • Snijd ondertussen de paprika in stukjes en bak 3 minuten mee.
  • Snijd de champignons in plakjes boven de pan. Hak de paksoi grof en scheid de witte van de groene delen. Voeg de harde witte stukken van de paksoi toe en bak ze 2 minuten mee. Voeg een scheutje slagroom toe. Laat met een deksel erop 5 à 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer op het allerlaatst laatst het blad van de paksoi door de curry en warm door. Proef en breng zo nodig op smaak met een drupje sojasaus.
Bloemkoolrijst
  • Snijd het bosuitje in ringetjes. Wok de bloemkoolrijst samen met de bosui en paprikavlokken al omscheppend op hoog vuur in 2 minuten beetgaar.
Serveren
  • Serveer de curry met de bloemkoolrijst in een kom of diep bord (koelt minder snel af) en geef er een lepel bij.
  • Oeh smullen, echt waar!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 reacties op “Curry schotel met paksoi en room”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

841 Shares
Share672
Pin169
Tweet