Deze romige curry schotel met paksoi is helemaal vegetarisch, groente, met groente en groente. Het is een eitje om er iets dierlijks aan toe te voegen als je dat wilt. Vis of kip lijkt me dan het lekkerst, heel kort gebakken tonijn- of kipstukjes met een beetje sojasaus of knapperig gegrilde kippenpootjes? Voor de curry heb ik standaard mijn befaamde snelle curry pasta in de diepvries liggen, ideaal! Meestal gebruik ik in een curry schotel ook kokosmelk, vandaag niet. We maken het lekker romig met slagroom, dat is iets neutraler en is ook vet genoeg. Niks is zo vervelend als na een half uur alweer trek hebben en door dat vet en de vele groentes verzadigt de curryschotel enorm goed. Ook niet verwonderlijk met de 11.85 gram koolhydraten per portie.
Persoonlijke dromen…
Ik koester mijn dromen over een betere wereld, zonder honger en eerlijker delen en zo. Dus daar horen voor mij een paar keuzes bij, één daarvan betreft het eten van vlees. Hoewel ik vlees echt heel lekker vind, eet ik het voornamelijk buiten de deur en dan liefst een ‘beetje verantwoorde’ versie. Zo’n keuze is puur persoonlijk, wat anderen doen of laten moeten ze zelf weten. Ik heb namelijk echt niet de behoefte wie dan ook te gaan bekeren. Want volgens mij kan iedereen prima zelf beslissen of er wel of geen vlees gegeten wordt. In onze recepten vertellen we daarom regelmatig welk vlees of vegaproduct er lekker bij zou zijn.
Obscuur vegetarisch
Toen ik zo rond mijn 18e bedacht dat ik minder of geen vlees meer wilde eten gaf dat wel wat moeilijkheden in het conservatieve huishouden van mijn ouders. Ik hou niet van moeilijkheden, dus schortte ik het echte vegetarische eten maar een beetje op tot ik het huis uit ging. Tussen 1980 en nu heb ik verschillende periodes vegetarisch gegeten. Mijn heer Hans eet sinds 1978 vleesloos. Eind jaren zeventig van de vorige eeuw was je nog een soort bezienswaardigheid en werd vegetarisme als een soort afwijking gezien. Uitsluitend voor enorme gezondheidsfreaks en wereldverbeteraars. Vegetarisch uit eten kon wel, maar alleen bij een enkel obscuur vegetarisch restaurantje. Meestal werd daar dan ook geen alcohol geschonken maar werd je geacht kruidenthee te drinken. Nu hou ik best van kruidenthee, maar nog veel meer van keuzevrijheid…
Flexitariër
Door o.a. een aantal voedselschandalen zijn er tegenwoordig steeds meer mensen die beseffen dat het zo niet langer gaat. Zij maken ook een keus en eten minder of geen vlees meer. Volgens het voedingscentrum is 55% van de Nederlanders flexitariër. Ook is er in de loop van de jaren een scala aan goede vleesvervangers bij gekomen, dat maakt een bewustere keus ook makkelijker. Zelfs de rijksten der aarde doen vandaag de dag flinke investeringen in vegetarische hamburgers en er wordt hard gewerkt aan kweekvlees. Ik juich dat natuurlijk van harte toe. Hoe meer je te kiezen hebt hoe beter lijkt me!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de vegetarische Curry schotel
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Curry schotel met paksoi en room
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 3 el rode curry pasta, < recept
- 15 ml olijfolie, om te bakken
- 150 g paprika
- 100 g kastanjechampignons
- 400 g paksoi
- 15 ml slagroom
- 250 g bloemkoolrijst
- 1 stuks bosui
- paprikavlokken
- sojasaus, tamari of kikoman
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Curry pasta: maak een voorraad. Die vries je in deelblokjes in, supermakkelijk!
- Bak de -bevroren- currypasta blokjes op matig vuur in een grote koekenpan met wat olijfolie.
- Snijd ondertussen de paprika in stukjes en bak 3 minuten mee.
- Snijd de champignons in plakjes boven de pan. Hak de paksoi grof en scheid de witte van de groene delen. Voeg de harde witte stukken van de paksoi toe en bak ze 2 minuten mee. Voeg een scheutje slagroom toe. Laat met een deksel erop 5 à 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer op het allerlaatst laatst het blad van de paksoi door de curry en warm door. Proef en breng zo nodig op smaak met een drupje sojasaus.
Bloemkoolrijst
- Snijd het bosuitje in ringetjes. Wok de bloemkoolrijst samen met de bosui en paprikavlokken al omscheppend op hoog vuur in 2 minuten beetgaar.
Serveren
- Serveer de curry met de bloemkoolrijst in een kom of diep bord (koelt minder snel af) en geef er een lepel bij.
- Oeh smullen, echt waar!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Deze curry is niet vegetarisch, want in de curry pasta zit vissaus. Weet je daar misschien een alternatief voor? Of gewoon weglaten?
Je zou (zoute) sojasaus kunnen nemen.
O ik zie al dat je de vissaus door sojasaus kan vervangen 🙂
Maria
Ik heb een te hoog cholesterol dan lijkt me slagroom en andere vetten niet zo goed is er een ander alternatief?
Vet is juist erg belangrijk bij koolhydraatarm eten. Het gaat om een scheutje slagroom. En over cholesterol en vet zijn de meningen nogal verdeeld de laatste jaren, misschien eens even googelen, dan kom je heel interessante artikelen tegen.
Paksoi vond ik altijd een wat vage groente, maar nu al een paar keer dit recept gemaakt, met toevoeging van een klein beetje kipfilet. Heerlijk! De curry inmiddels ook zelfgemaakt en ingevroren. Is ook superlekker en, niet onbelangrijk, supermakkelijk te maken met de staafmixer.
Heel lekker vond ik de curry met toevoeging van vegetarische kipstukjes.
Goedemorgen Anna-Karina, Terwijl ik een recept aan het zoeken ben kom ik deze paksoi schotel weer tegen.
Ik had je nog niet verteld hoe lekker we deze vinden.
En voor de kleur doe ik er alle kleuren paprika in. Staat zo gezellig!
Ook had ik had je advies opgevolgd en in het vooruit de currypasta gemaakt.. Absoluut super handig.
Bovendien snij ik nog een rood pepertje héél fijn en dat gaat ook nog door het gerecht. Verrukkelijk.
Vanavond weer eens een keertje eters.
Ik maak je witloflasagne. Gewoon zááálig.
Fijn weekend nog!
Hanny
Leuk om te horen, Hanny. We wensen je een gezellige avond. Hopelijk gaan je eters de witloflasagne ook waarderen 😉 Goed weekend verder!
Heb geen zelfgemaakte curry, dus Thaise groene curry uit potje genomen. Gekookte biologische eitjes erbij. Heerlijk.
Ja ja ik sla door, derde recept in twee dagen……..
Ook deze was fantastisch.
Ik vond het moeilijk om na een periode van flink veel koolhydraten weer
te beginnen , maar met deze recepten heb ik het licht weer gezien.
Kijk nu al uit naar morgen?
We hebben dit gegeten met toevoegen van een kipfilet en vonden het erg lekker. Wel eerst de currypasta gemaakt . Groetjes Marja
3 blokjes home made past komt overeen met 3 eetlepels als je het net vers gemaakt hebt?
Ja dat komt met mijn vorm wel overeen. beter is het om even je vorm te vullen en het na te meten. Of je voegt naar smaak toe. Uiteindelijk gaat het om dat laatste 😉
Bloemkoolrijst??
Op alle ingrediënten kun je klikken voor meer info Rola!