vegetarische curry schotel

Curry schotel met paksoi en room

Deze romige Curry schotel is helemaal vegetarisch, groente, met groente en groente. Het is een eitje om er iets dierlijks aan toe te voegen als je dat wilt. Vis of kip lijkt me dan het lekkerst, heel kort gebakken tonijn- of kipstukjes met een beetje sojasaus of knapperig gegrilde kippenpootjes? Voor de curry heb ik standaard mijn befaamde snelle curry pasta in de diepvries liggen, ideaal! Meestal gebruik ik in een curry schotel ook kokosmelk, vandaag niet. We maken het lekker romig met slagroom, dat is iets neutraler en is vet genoeg. Niks is zo vervelend als na een half uur alweer trek hebben en door dat vet en de vele groentes verzadigt de curry schotel juist enorm goed.

 

Persoonlijke dromen…

Ik koester mijn dromen over een betere wereld, zonder honger en eerlijker delen enzo. Dus daar horen voor mij een paar keuzes bij, één daarvan betreft het eten van vlees. Hoewel ik vlees echt heel lekker vind, eet ik het alleen buiten de deur en dan liefst een ‘beetje verantwoorde’ versie. Zo’n keuze is puur persoonlijk, wat anderen doen of laten moeten ze zelf weten. Ik heb namelijk echt niet de behoefte wie dan ook te gaan bekeren, want iedereen kan prima zelf beslissen of er wel of geen vlees gegeten dient te worden. In mijn recepten vertel ik daarom regelmatig welk vlees er lekker bij zou zijn.

curry schotel

Obscuur vegetarisch

Toen ik zo rond mijn 18e bedacht dat ik minder of geen vlees meer wilde eten gaf dat wel wat moeilijkheden thuis. Ik hou niet van moeilijkheden, dus schortte ik het echte vegetarisch eten maar een beetje op tot ik het huis uit ging. Tussen 1980 en nu heb ik hele periodes vegetarisch gegeten. Mijn heer Hans eet sinds 1978 vleesloos. Eind jaren zevetig van de vorige eeuw was je nog een soort bezienswaardigheid en werd vegetarisme als een soort afwijking gezien, uitsluitend voor enorme gezondheidsfreaks. Uit eten kon je alleen bij een enkel obscuur vegetarisch restaurantje. Meestal werd daar dan ook geen alcohol geschonken maar werd je geacht kruidenthee te drinken. Nu hou ik best van kruidenthee, maar nog meer van keuzevrijheid…

vegetarische curry schotel

Flexitariër

O.a. door een aantal voedselschandalen zijn er tegenwoordig hordes mensen die geen vlees (of niet dagelijks meer) consumeren. Volgens het voedingscentrum is 55% van de Nederlanders flexitariër. Ook is er in de loop van de jaren een scala aan goede vleesvervangers bij gekomen. De rijksten der aarde doen vandaag de dag flinke investeringen in vegetarische hamburgers en er wordt hard gewerkt aan kweekvlees. Ik juich dat natuurlijk van harte toe, hoe meer je te kiezen hebt hoe beter lijkt me! 

curry schotel

Kijk hier voor meer vegetarische gerechten.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de vegetarische Curry schotel

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Curry schotel met paksoi en room


vegetarische curry schotel

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst september 15, 2017

 • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
 • Koolhydraten: 8,5 gr. khd (2 porties uit recept)
 • Voorbereiding: 5 minuten
 • Kooktijd: 15 minuten
 • Klaar in: 20 minuten

Deze romige Curry schotel is helemaal vegetarisch. Maar tonijn- of kipstukjes met een beetje sojasaus of knapperig gegrilde kippenpootjes kunnen er ook bij.

Ingrediënten

Bereiding

 1. Bak de -bevroren- curry op matig vuur in een grote koekenpan. Gebruik daarbij een gerust beetje olie.
 2. Snijd ondertussen de paprika in stukjes. Voeg de paprika toe aan de gebakken curry, roer even door en bak 3 minuten mee.
 3. Snijd de champignons en de paksoi grof. Voeg de champignons en de harde witte stukken van de paksoi toe en bak 2 minuten mee.
 4. Voeg een scheut slagroom toe en eventueel wat water. Laat met een deksel erop 5 à 10 minuten zachtjes pruttelen.
 5. Snijd het bosuitje in ringetjes. Wok de bloemkoolrijst met de bosui en paprikavlokken in 2 minuten beetgaar. Ik gebruik 2 platte spatels waarmee ik de rijst steeds in beweging houd.
 6. Roer op het allerlaatst laatst het blad van de paksoi door de curry. Proef en breng zo nodig op smaak met een drupje sojasaus.
 7. Serveer de curry met de rijst in een gezellig schaaltje en geef er een lepel bij. Oeh smullen, echt waar!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 reacties op “Curry schotel met paksoi en room”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

840 Shares
Share672
Pin168
Tweet