Nee, zo hard en knapperig als die met witte suiker en tarwemeel krijg je ze niet, dat zeg ik gelijk maar even om teleurstelling te voorkomen. Deze koolhydraatarme kruidnootjes zijn crunchy als je ze na het bakken een tijdje laat uitharden. Vlak na het bakken zijn ze nog een klein beetje zacht en na een uur zijn ze crunchy, beetje zoals een zandkoekje. Er zitten maar weinig ingrediënten in en het is eigenlijk heel simpel om te maken. De kruidnootjes tot balletjes draaien is het meeste werk.
Niet hard wel crunchy
Dat koolhydraatarme kruidnootjes niet zo keihard worden komt vooral omdat je de unieke eigenschappen van gewone suiker en bloem mist. Gewone suiker kan karamelliseren, daardoor worden baksels lekker krokant. Amandelmeel bakt ‘zachter’ dan tarwemeel. Vrij logisch dus die andere structuur. Inmiddels ben ik helemaal aan die andere ‘koolhydraatarme’ structuur gewend geraakt. Zo *nommienompie* bij mijn kopje verse takkenthee!
Kruidnootjes of pepernoten?
Sommige mensen noemen kruidnootjes trouwens ook wel pepernoten. Taalkundig mag dat, maar bakkers noemen deze halfronde balletjes kruidnoten. Ze spreken van pepernoten als zij het hebben over die ’n beetje taaie hompen peperkoek. Die zachte, echte pepernoten (en heerlijke peperkoek) hebben we ook op de website staan! Dit recept voor koolhydraatarme kruidnootjes bevat met deze ingrediënten slechts 0,1 gram koolhydraten per stuk als je er 90 van maakt! Als je 45 grotere maakt zijn ze 0,2 gram koolhydraten per stuk. Beoordeel zelf dus even hoeveel je geoorloofd vindt binnen je eigen dagtotaal.
Er staan genoeg koolhydraatarme/keto weekmenu’s online om 2 jaar lang lekker gevarieerd te eten. Of maak je eigen keus uit de ruim 1100 gratis recepten. We wensen jullie heel veel eetplezier!
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:


Zo maak je koolhydraatarme kruidnootjes
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Of reageer via onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Koolhydraatarme kruidnootjes, crunchy!
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 50 g roomboter, zacht, ietsje gesmolten
- 100 g amandelmeel
- 10 g koek- of speculaaskruiden
- snufje zout
- zoetstof, erythritol, vergelijkbaar met 40-50 g suiker, naar eigen smaak
- 15 ml amandelmelk, 1 el, of gewone melk
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de boter op laag vuur tot de helft is gesmolten, haal van het vuur en zet apart.
- Meng in een kom eerst het amandelmeel, speculaaskruiden, zout en erythritol door elkaar. Giet de boter erbij en kneed. Voeg eerst 1 el amandelmelk toe. Voeg meer toe indien nodig tot je een smeuïge deegbal hebt. Proef of het zoet genoeg is.
Balletjes maken
- Rol 90 kleine balletjes of 45 iets grotere. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Druk de balletjes een beetje plat. Laat de kruidnoten 2 uur 'drogen' op kamertemperatuur.
Bakken
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C. Bak de kruidnootjes 5-7 minuten. Blijf erbij en controleer of ze niet verbranden (gaat snel!). Voel of ze al een een beetje stevig aanvoelen aan de buitenkant. Temper de heteluchtoven tot 135 °C en laat ze nog 5 – 10 minuten drogen. Nogmaals: blijf erbij en controleer of ze niet verbranden. Het gaat erom dat ze drogen en niet meer echt bakken. Elke oven bakt anders, lees ook ons artikel over: Juist ovengebruik.
- Schep de kruidnootjes na het bakken direct van de bakplaat, anders verbranden ze alsnog. Laat helemaal afkoelen. Probeer er eentje. Maar geloof me, na een tijdje worden ze veel "crunchy-er"!
- In chocola dopen kan ook! Heerlijk met verse takkenthee! (Muntthee)
Even grote kruidnootjes?
- Maak de balletjes allemaal evengroot, anders zijn sommige nog niet gebakken terwijl andere verbranden.Methode 1: rol uit tot een platte lap en snijdt in 90 of 45 even grote stukjes.Methode 2: Neem een maatlepeltje en schep daarmee even grote porties uit het deeg. Voor de 90 kleine kruidnootjes gebruikte ik ¼ theelepel = 1,25 ml inhoud.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Hoeveel zoetstof raad je aan?
Iets vergelijkbaar met 40-50 gram suiker? Maar dat is echt zo persoonlijk. Er zijn mensen die dat veel te zoet vinden en mensen die dat nog lang niet zoet genoeg is. Dus even goed proeven en zelf beoordelen is altijd de beste garantie dat jij het straks ook lekker gaat vinden! Succes en een smul ze!
Goed recept! Ik gebruikte een maatschepje van 5ml en ik heb de nootjes langer moeten bakken, namelijk 15-20 min. Daarvan kregen ze wel heel licht zo’n heerlijk “gebakken” smaakje die je niet hebt bij een fabrieksnootje. De nootjes werden groter in de oven, dus volgende keer neem ik het kleine maatschepje van 2,5ml. Ik heb geen amandelmelk maar room gebruikt en daarin een theelepel gelatinekorrels opgelost om ze nog knapperiger te krijgen (wel handwarm maken om op te lossen, daarna door de gesmolten boter roeren). Wat me nog nooit met kruidnootjes gelukt is: het hele gezin vond ze lekker, dus dank je wel!
Kan ik wat water gebruiken i.p.v melk voor de kruidnootjes
Kan, maar is minder vet.
Ik vind ze echt pepernootwaardig! De volgende dag even opnieuw in de oven gedaan, toen werden ze extra knapperig. Mijn man heeft diabetes 2 en wil graag minderen met medicijnen. Daarom zijn we erg blij met al jouw lekkere koolhydraatarme recepten.
Een dijk van een motivatie lijkt me. Succes, wens hem eet smakelijk!
Zou je ook sojamelk kunnen gebruiken of zeg je liever niet.
Ik denk dat het kan, ik gebruik het eigenlijk zelf nooit.
deze ga ik zeker proberen!!! Maar ook wel erg benieuwd naar het pepernoten recept…aangezien die ook op je to do lijst stond/staat 🙂
Ja die gaan er binnenkort komen! Ik heb al eens iets gemaakt maar daar was ik nog niet helemaal tevreden over.
Hallo, ik wil deze kruidnootjes (die ik inderdaad altijd pepernoten noem ?) graag gaan proberen. Ik houd alleen niet van zoetstof, kan ik dit vervangen door iets anders? Honing of kokosbloesemsuiker of zoiets?
alvast bedankt voor het antwoord!
Ben ik weer, heb gekeken bij je pagina over suiker vervangen (deze kreeg ik in eerste instantie niet geopend) en ga nu toch Sukrin een kans geven ?.
groetjes!
Ah, ja oké!
Zowel honing als kokosbloesemsuiker zijn helemaal NIET koolhydraatarm. Stevia en erythritol zijn beide geen synthetische zoetstoffen. Sukrin (100% erythritol) of Stevija Kristal (deels stevia deels eythritol) gebruik ik tegenwoordig het meest áls ik zoetstof gebruik.