Koolhydraatarme kruidnootjes, crunchy!

koolhydraatarme kruidnootjes

Nee, zo hard en knapperig als die met witte suiker en tarwemeel krijg je ze niet, dat zeg ik gelijk maar even om teleurstelling te voorkomen. Deze koolhydraatarme kruidnootjes zijn crunchy als je ze na het bakken een tijdje laat uitharden. Vlak na het bakken zijn ze nog een klein beetje zacht en na een uur zijn ze crunchy, beetje zoals een zandkoekje. Er zitten maar weinig ingrediënten in en het is eigenlijk heel simpel om te maken. De kruidnootjes tot balletjes draaien is het meeste werk.

Niet hard wel crunchy

Dat koolhydraatarme kruidnootjes niet zo keihard worden komt vooral omdat je de unieke eigenschappen van gewone suiker en bloem mist. Gewone suiker kan karamelliseren, daardoor worden baksels lekker krokant. Amandelmeel bakt ‘zachter’ dan tarwemeel. Vrij logisch dus die andere structuur. Inmiddels ben ik helemaal aan die andere ‘koolhydraatarme’ structuur gewend  geraakt. Zo *nommienompie* bij mijn kopje verse takkenthee!

Kruidnootjes of pepernoten?

Sommige mensen noemen kruidnootjes trouwens ook wel pepernoten. Taalkundig mag dat, maar bakkers noemen deze halfronde balletjes kruidnoten. Ze spreken van pepernoten als zij het hebben over die ’n beetje taaie hompen peperkoek. Die zachte, echte pepernoten (en heerlijke peperkoek) hebben we ook op de website staan! Dit recept voor koolhydraatarme kruidnootjes bevat met deze ingrediënten slechts 0,1 gram koolhydraten per stuk als je er 90 van maakt! Als je 45 grotere maakt zijn ze 0,2 gram koolhydraten per stuk. Beoordeel zelf dus even hoeveel je geoorloofd vindt binnen je eigen dagtotaal.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme kruidnootjes
koolhydraatarme kruidnootjes

Zo maak je koolhydraatarme kruidnootjes

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Koolhydraatarme kruidnootjes, crunchy!

koolhydraatarme kruidnootjes
Door: Anna-Karina van Denderen
De koolhydraatarme kruidnootjes zijn crunchy als je ze een tijdje laat uitharden. Er zitten maar weinig ingrediënten in en het is een heel simpel recept.
4.73 van 11 stemmen
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 10 min
Drogen 2 uur
Totale tijd 2 uur 55 min

Voedingswaarde

Per stuk
kcal 11.46 koolhydraten 0.1 geiwitten 0.28 gvetten 1.08 gvezels 0.12 g
Hoeveelheid (aan te passen)90 stuks

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de boter op laag vuur tot de helft is gesmolten, haal van het vuur en zet apart.
  • Meng in een kom eerst het amandelmeel, speculaaskruiden, zout en erythritol door elkaar. Giet de boter erbij en kneed. Voeg eerst 1 el amandelmelk toe. Voeg meer toe indien nodig tot je een smeuïge deegbal hebt. Proef of het zoet genoeg is.

Balletjes maken

  • Rol 90 kleine balletjes of 45 iets grotere. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Druk de balletjes een beetje plat. Laat de kruidnoten 2 uur 'drogen' op kamertemperatuur.

Bakken

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C. Bak de kruidnootjes 5-7 minuten. Blijf erbij en controleer of ze niet verbranden (gaat snel!). Voel of ze al een een beetje stevig aanvoelen aan de buitenkant. Temper de heteluchtoven tot 135 °C en laat ze nog 5 – 10 minuten drogen.
    Nogmaals: blijf erbij en controleer of ze niet verbranden. Het gaat erom dat ze drogen en niet meer echt bakken. Elke oven bakt anders, lees ook ons artikel over: Juist ovengebruik.
  • Schep de kruidnootjes na het bakken direct van de bakplaat, anders verbranden ze alsnog. Laat helemaal afkoelen. Probeer er eentje. Maar geloof me, na een tijdje worden ze veel "crunchy-er"!
  • In chocola dopen kan ook! Heerlijk met verse takkenthee! (Muntthee)

Even grote kruidnootjes?

  • Maak de balletjes allemaal evengroot, anders zijn sommige nog niet gebakken terwijl andere verbranden.
    Methode 1: rol uit tot een platte lap en snijdt in 90 of 45 even grote stukjes.
    Methode 2: Neem een maatlepeltje en schep daarmee even grote porties uit het deeg. Voor de 90 kleine kruidnootjes gebruikte ik ¼ theelepel = 1,25 ml inhoud.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen.

Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top