Koolhydraatarme kruidnootjes, crunchy!

Crunchy Koolhydraatarme kruidnootjes, op een plakje met een kopje verse muntthee

Nee, zo hard en knapperig als die met witte suiker en tarwemeel krijg je ze niet, dat zeg ik gelijk maar even om teleurstelling te voorkomen. Deze koolhydraatarme kruidnootjes zijn crunchy als je ze na het bakken een tijdje laat uitharden. Vlak na het bakken zijn ze nog een klein beetje zacht en na een uur zijn ze crunchy, beetje zoals een zandkoekje. Er zitten maar weinig ingrediënten in en het is eigenlijk heel simpel om te maken. De kruidnootjes tot balletjes draaien is het meeste werk.

 

 

Hard
Dat koolhydraatarme kruidnootjes niet zo keihard worden komt vooral omdat je de unieke eigenschappen van gewone suiker en bloem mist. Gewone suiker kan karamelliseren, daardoor worden baksels lekker krokant. Amandelmeel bakt ‘zachter’ dan tarwemeel. Vrij logisch dus die andere structuur. Inmiddels ben ik helemaal aan die andere ‘koolhydraatarme’ structuur gewend  geraakt. Zo *nommienompie* bij mijn kopje verse takkenthee!

koolhydraatarme-kruidnootjes-2016-koolhydraatarm-recept-13

Kruidnootjes of pepernoten?
Sommige mensen noemen kruidnootjes trouwens ook wel pepernoten. Taalkundig mag dat, maar bakkers noemen deze halfronde balletjes kruidnoten en spreken van pepernoten als zij het hebben over die ‘n beetje taaie hompen peperkoek. Die zachte pepernoten (peperkoek) staan ook nog op mijn to-dolijst.

Gelijkmatige porties
Gebruik een van onderstaande methodes om de balletjes enigszins gelijkmatig te krijgen. Dat voorkomt dat de kleine verbranden en de grotere niet gaar zijn. (zie foto’s) De eerste keer had ik vrij grote kruidnoten gemaakt, de volgende keer maakte ik ze wat kleiner, meer zoals de maat die je kent uit de winkel. Het hele recept met mijn ingrediënten 9,7 gr. khd. Maak je 90 kleine kruidnootjes zijn ze 0,1 gr khd per stuk! Als je 45 grotere maakt zijn ze 0,2 gr. khd per stuk.

 • Methode 1: rol uit tot een platte lap en snijdt in ca. 45-90 even grote stukjes.
 • Methode 2: Neem een maatlepeltje en schep daarmee even grote porties uit het deeg.
  NB: Voor de 90 kleine kruidnootjes gebruikte ik ¼ theelepel = 1,25 ml inhoud.

 

Kijk hier voor nog meer lekkere Sinterklaas recepten.

Klik voor vergrotingen

 

Zo maak je deze crunchy koolhydraatarme kruidnootjes

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Koolhydraatarme kruidnootjes, crunchy!


Crunchy Koolhydraatarme kruidnootjes, op een plakje met een kopje verse muntthee

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst oktober 28, 2015

 • Aantal of hoeveelheid: 90 stuks
 • Koolhydraten: 0,1 gr. per stuk (90 stuks uit recept)
 • Voorbereiding: 45 minuten
 • Kooktijd: 10 minuten
 • Klaar in: 2 uren 55 minuten

De koolhydraatarme kruidnootjes zijn crunchy als je ze een tijdje laat uitharden. Er zitten maar weinig ingrediënten in en het is een heel simpel recept.

Ingrediënten

Bereiding

 1. Smelt de boter op laag vuur tot de helft is gesmolten, haal van de hittebron en zet apart.
 2. Meng in een kom amandelmeel, speculaaskruiden, zout en Stevija Kristal door elkaar.
 3. Giet de boter erbij en kneed alles goed door elkaar. Doe er 1 eetlepel amandelmelk bij. Voeg meer toe indien nodig. Je moet een smeuïge deegbal kunnen vormen. Proef of het zoet genoeg is!
 4. Rol 45-90 balletjes: Leg ze op bakplaat bekleed met bakpapier en druk een beetje plat.
 5. Laat de kruidnoten nu twee uur 'drogen' op kamertemperatuur.
 6. Verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden (180 graden gewone oven). Bak de kruidnootjes 5-7 minuten. Controleer even of ze niet verbranden en voel of ze al een een beetje hard aanvoelen. Temper de heteluchtoven tot 135 graden (gewone oven 150) en laat ze nog 5 - 10 minuten drogen. Let goed op dat ze niet verbranden, dat gaat namelijk vrij snel. Het gaat erom dat ze drogen en niet meer echt bakken! Elke oven bakt anders, lees ook mijn artikel over: Juist ovengebruik.
 7. Haal de kruidnootjes na het bakken direct van de plaat, anders verbranden ze alsnog. Laat afkoelen op een rooster. Probeer er eentje. Maar geloof me, na een tijdje worden ze veel "crunchy-er"!
 8. In chocola dopen kan ook! Heerlijk met verse takkenthee! (Muntthee)

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internetBestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 reacties op “Koolhydraatarme kruidnootjes, crunchy!”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

1.1K Shares
Share351
Pin735
Tweet