koolhydraatarme kruidnootjes

Koolhydraatarme kruidnootjes, crunchy!

Nee, zo hard en knapperig als die met witte suiker en tarwemeel krijg je ze niet, dat zeg ik gelijk maar even om teleurstelling te voorkomen. Deze koolhydraatarme kruidnootjes zijn crunchy als je ze na het bakken een tijdje laat uitharden. Vlak na het bakken zijn ze nog een klein beetje zacht en na een uur zijn ze crunchy, beetje zoals een zandkoekje. Er zitten maar weinig ingrediënten in en het is eigenlijk heel simpel om te maken. De kruidnootjes tot balletjes draaien is het meeste werk.

Niet hard wel crunchy

Dat koolhydraatarme kruidnootjes niet zo keihard worden komt vooral omdat je de unieke eigenschappen van gewone suiker en bloem mist. Gewone suiker kan karamelliseren, daardoor worden baksels lekker krokant. Amandelmeel bakt ‘zachter’ dan tarwemeel. Vrij logisch dus die andere structuur. Inmiddels ben ik helemaal aan die andere ‘koolhydraatarme’ structuur gewend  geraakt. Zo *nommienompie* bij mijn kopje verse takkenthee!

Kruidnootjes of pepernoten?

Sommige mensen noemen kruidnootjes trouwens ook wel pepernoten. Taalkundig mag dat, maar bakkers noemen deze halfronde balletjes kruidnoten en spreken van pepernoten als zij het hebben over die ‘n beetje taaie hompen peperkoek. Die zachte pepernoten (peperkoek) staan ook nog op mijn to-dolijst. Het hele recept met mijn ingrediënten bevat 9,7 gram koolhydraten. Maak je 90 kleine kruidnootjes zijn ze 0,1 gram koolhydraten per stuk! Als je 45 grotere maakt zijn ze 0,2 gram koolhydraten per stuk.

Kijk hier voor nog meer lekkere Sinterklaas recepten.

koolhydraatarme kruidnootjes

koolhydraatarme kruidnootjes

Zo maak je koolhydraatarme kruidnootjes

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


koolhydraatarme kruidnootjes

Koolhydraatarme kruidnootjes, crunchy!

door Anna-Karina van Denderen
De koolhydraatarme kruidnootjes zijn crunchy als je ze een tijdje laat uitharden. Er zitten maar weinig ingrediënten in en het is een heel simpel recept.
5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Tussendoortje (zoet)
Keuken: Europees
Trefwoord: gebak zoet, koek en snoep
Voorbereiden: 45 min
Koken: 10 min
Drogen: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 55 min

Voedingswaarden

0,1 gram koolhydraten per stuk (bij 90 stuks)
Koolhydraten 0.1 g

Uit recept

90 stuks

Ingrediënten

Bereiden

  • Verwarm de boter op laag vuur tot de helft is gesmolten, haal van het vuur en zet apart.
  • Meng in een kom eerst het amandelmeel, speculaaskruiden, zout en erythritol door elkaar. Giet de boter erbij en kneed. Voeg eerst 1 el amandelmelk toe. Voeg meer toe indien nodig tot je een smeuïge deegbal hebt. Proef of het zoet genoeg is.
Balletjes maken
  • Rol 90 kleine balletjes of 45 iets grotere. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Druk de balletjes een beetje plat. Laat de kruidnoten 2 uur 'drogen' op kamertemperatuur.
Bakken
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C. Bak de kruidnootjes 5-7 minuten. Blijf erbij en controleer of ze niet verbranden (gaat snel!). Voel of ze al een een beetje hard aanvoelen. Temper de heteluchtoven tot 135 °C en laat ze nog 5 - 10 minuten drogen. Nogmaals: blijf erbij en controleer of ze niet verbranden. Het gaat erom dat ze drogen en niet meer echt bakken. Elke oven bakt anders, lees ook ons artikel over: Juist ovengebruik.
  • Schep de kruidnootjes na het bakken direct van de bakplaat, anders verbranden ze alsnog. Laat afkoelen. Probeer er eentje. Maar geloof me, na een tijdje worden ze veel "crunchy-er"!
  • In chocola dopen kan ook! Heerlijk met verse takkenthee! (Muntthee)
Gelijkmatig!
  • Maak de balletjes allemaal evengroot, anders zijn sommige nog niet gebakken terwijl andere verbranden.
    Methode 1: rol uit tot een platte lap en snijdt in ca. 45-90 even grote stukjes.
    Methode 2: Neem een maatlepeltje en schep daarmee even grote porties uit het deeg.
    Voor de 90 kleine kruidnootjes gebruikte ik ¼ theelepel = 1,25 ml inhoud.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 41 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 reacties op “Koolhydraatarme kruidnootjes, crunchy!”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like