Cranberrycompote, homemade

cranberrycompote

Deze heerlijke homemade koolhydraatarme cranberrycompote is om je vingers bij af te likken. Deze hoort bij de verrukkelijke Paddenstoelenpaté (recept volgt vrijdag a.s.). De combinatie van de hartige vegetarische paté met het friszure van cranberry’s grandioos lekker. Het is leuk feestelijk als je het bij elkaar serveert als mooi amuse-, of voorgerechtje. Maar ik hoef je niet te verklappen dat je deze cranberrycompote net zo goed als doordeweeks broodbeleg gebruiken of kunt verwerken in nagerechten en ontbijtjes! Offeh… bij een kaasplankje! Schoon werken en koel bewaren, dan kun je er weken plezier van hebben.

Cranberrycompote koolhydraatarm

Deze heerlijk friszure compote van cranberry’s is bijzonder makkelijk te maken. Na 15 minuten was het klaar en stond er dampende pot cranberry compote op het aanrecht. Je hebt zelf in de hand hoe zoet of zuur je compote wordt, je voegt eenvoudig meer of minder zoetstof toe. Ook met het gehalte aan koolhydraten kun je nog spelen.

cranberrycompote

Variëren

Zoals je weet houden wij van variatie. Voor nog meer smaak gebruik je in plaats van water sinaasappelsap en/of port. Daardoor wordt je compote minder koolhydraatarm, maar voor extra feestelijke dagen is dat wellicht een keer toegestaan, dat mag je zelf beoordelen. Het blijft hoe dan ook een stuk minder koolhydraten dan de kant-en-klaar versies die je in de winkel koopt. In de cranberry compote van AH zit vooral veel suiker en daarnaast cranberry’s (30%), cranberry puree (15%) en water. De AH versie bevat dan ook maar liefst 37 gram khd per 100 gram, dat is bijna 6 gr khd voor 1 el.

Deze homemade koolhydraatarme cranberrycompote bevat slechts 0,7 gr koolhydraten per eetlepel (15 ml). Met port en sinaasappelsap gemaakt, zou ik het koolhydraatbeperkt noemen en reken je 1,7 gr koolhydraten voor een eetlepel. Bovendien is deze ook nog eens veel lekkerder, dus tel uit je winst!

cranberrycompote

Tips:

Kijk hier voor meer broodbeleg en smeersels.
Kijk hier voor meer gerechten voor feestdagen.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de Cranberrycompote

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Cranberrycompote, homemade

cranberrycompote

Door Hans van Deelen Geplaatst november 7, 2017

    Aantal of hoeveelheid: 200 ml/12 eetlepels

  • Koolhydraten: 0,7 khd per el (200 ml/12 eetlepels uit recept)
  • Voorbereiding: 3 minuten
  • Kooktijd: 12 minuten
  • Klaar in: 15 minuten

Koolhydraatarme cranberrycompote om je vingers bij af te likken. Mjummie bij feestelijke (paddenstoelen)paté, een kaasplank of als doordeweeks broodbeleg.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Boen de sinaasappel en schil met een fijne dunschiller de schil eraf. Schil alleen het oranje deel, dus zonder het wit want dat is heel bitter!
  2. Kook de cranberry's met het water (*zie tip 1), kaneelstokje, zoetstof, snufje zout en sinaasappelschil op laag vuur 10-15 minuten, tot de cranberry's stuk zijn en de compote iets indikt. Verwijder de schillen en het kaneelstokje.
  3. Proef en voeg zo nodig meer zoetstof toe. Giet de cranberrycompote in een brandschone pot. Bewaar koel tot gebruik. Zo blijft het wel een paar weken, mits je schoon werkt.
  4. TIP 1: Neem in plaats van het water 50 ml sinaasappelsap (5 khd) plus 50 ml port (6 khd), dan is je compote koolhydraatbeperkt en niet koolhydraatarm!
    TIP 2: Stop de schillen en het kaneelstokje in een thee-ei, dat verwijdert makkelijk.
    TIP 3: Dat snufje zout verdiept de smaak, echt doen!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *