courgetti Carolina met scaloppina's

Courgetti Carolina met scaloppine, van Marloes

Vandaag stuurt Marloes ons een Italiaanse klassieker: spaghetti Carolina maar dan koolhydraatarm gemaakt. Haar versie bevat 9.45 gram koolhydraten per portie. Wij Nederlanders zouden het een voorgerecht noemen, maar courgetti Carolina met scaloppine wordt in Italië als primo piatto geserveerd, daarover later meer. Omdat de courgetti op zich niet echt veel eiwit bevat heeft Marloes er een eiwitbron in de vorm van gepaneerde kalfsschnitzel (de scaloppine) aan toegevoegd.  Ze maakt daarvoor een koolhydraatarm paneermeel met o.a. knabbelspek. Immers scaloppine (dun gesneden vlees) is ook een Italiaans gerecht dat in vele varianten voorkomt, vaak met citroensap besprenkeld net zoals Marloes doet.

Primo piatto?

Deze heerlijke courgetti Carolina met scaloppine eet je officieel als primo piatto, maar wat is dat eigenlijk precies? Een primo piatto (enkelvoud) is altijd een warm gerecht,  dus een soep, pasta of risotto. In Nederland delen we de dinergerechten grofweg in drie categorieën in. Die noemen we dan voor-, hoofd- en nagerechten. Italianen doen dat anders, die kennen vijf gangen. Op een Italiaanse menukaart tref je altijd eerst de antipasti aan, dat zijn kleine hapjes. Daarna komen dan de primi piatti, dan volgen de secondi piatti, de vlees- of visschotel. Die worden gecombineerd met bijgerechten, de contorni. En helemaal aan het eind, de favoriete maaltijdgang van velen: de dolci. 

Wij kennen in Nederlands stiekem ook veel meer gangen, maar dat lijkt alleen bij ons meer voor echte hoogtijdagen als kerst. We schreven er al eens iets over in dit artikel over een kerstdiner voorbereiden.  

 

courgetti Carolina met scaloppina's

courgetti Carolina met scaloppina's

 


Heb je ook een lekker, voor ons onbekend, eigen koolhydraatarm recept met foto? Stuur ‘m in via deze speciale bezoekersrecepten pagina. Wie weet wordt het “Bezoekersrecept van de maand” en win je een van onze kookboeken!

Alle bezoekersrecepten

Zo maak je courgetti Carolina met scaloppine, van Marloes

Laat je het even weten nadat je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest met #KoohydraatarmRecept Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank!


courgetti Carolina met scaloppina's
Recept afdrukken Bewaren
5 van 1 stem

Courgetti Carolina met scaloppine

Bezoekersrecept

Door: Marloes
Deze verrukkelijke courgetti Carolina met scaloppine is super simpel om te maken, zeer smakelijk en snel klaar.
Voorbereiden5 min
Koken/oven10 min
Totaal15 min
Gang: Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: foodswap

Voedingswaarden

Per portie
Calorieën 596.6 kcal
Koolhydraten 9.45 g
Eiwit 55.5 g
Vetten 36.55 g
Vezels 6.75 g

Uit recept:

2 porties

Ingrediënten

Voor de Carolina

Voor de Scaloppine

Bereiden

Voor de Carolina

  • Rooster de pijnboompitje in een droge koekenpan goudbruin. Haal uit de pan en laat ze afkoelen.
  • Snijd de knoflook in dunne plakjes en bak deze in een beetje olijfolie lichtbruin. Zet apart.
  • Schil de tomaten, halveer ze en verwijder de zaden, snijd het vruchtvlees in blokjes. Zet apart.
  • Spiraliseer de courgette in lange slierten met een daarvoor geschikt hulpmiddel. Maak nu eerst de scaloppine.
    Roerbak vlak voor het serveren de courgetti tot de slierten net hun stijfheid verliezen, maximaal 2 minuten. Zet het vuur uit en meng de courgetti met de tomaten, de knoflook en de pijnboompitjes.

Van de Scaloppine

  • Bestuif de kalfsschnitzels eerst met een beetje kokosmeel, haal ze dan door het ei en dan door gemalen knabbelspek.
  • Bak de scaloppine in een klontje roomboter rondom in ongeveer 8 minuten gaar en bruin. (ondertussen kun je de courgetti garen zoals hierboven beschreven, dan is het allemaal tegelijk klaar).

Serveren

  • Verdeel de courgetti Carolina over de twee pastaborden en leg de rucola erbovenop en schik de scaloppine ernaast, druppel daar wat citroensap over als je daarvan houdt. Bestrooi het geheel rijkelijk met Parmezaanse kaas en maal er peper over.
  • Eet de courgetti Carolina met scaloppine onmiddellijk, smakelijk!

Onze kookboeken

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze boeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!



(Gezien 354 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.