Vandaag stuurt Marloes ons een Italiaanse klassieker: spaghetti Carolina maar dan koolhydraatarm gemaakt. Haar versie bevat 9.45 gram koolhydraten per portie. Wij Nederlanders zouden het een voorgerecht noemen, maar courgetti Carolina met scaloppine wordt in Italië als primo piatto geserveerd, daarover later meer. Omdat de courgetti op zich niet echt veel eiwit bevat heeft Marloes er een eiwitbron in de vorm van gepaneerde kalfsschnitzel (de scaloppine) aan toegevoegd. Ze maakt daarvoor een koolhydraatarm paneermeel met o.a. knabbelspek. Immers scaloppine (dun gesneden vlees) is ook een Italiaans gerecht dat in vele varianten voorkomt, vaak met citroensap besprenkeld net zoals Marloes doet.
Primo piatto?
Deze heerlijke courgetti Carolina met scaloppine eet je officieel als primo piatto, maar wat is dat eigenlijk precies? Een primo piatto (enkelvoud) is altijd een warm gerecht, dus een soep, pasta of risotto. In Nederland delen we de dinergerechten grofweg in drie categorieën in. Die noemen we dan voor-, hoofd- en nagerechten. Italianen doen dat anders, die kennen vijf gangen. Op een Italiaanse menukaart tref je altijd eerst de antipasti aan, dat zijn kleine hapjes. Daarna komen dan de primi piatti, dan volgen de secondi piatti, de vlees- of visschotel. Die worden gecombineerd met bijgerechten, de contorni. En helemaal aan het eind, de favoriete maaltijdgang van velen: de dolci.
Wij kennen in Nederlands stiekem ook veel meer gangen, maar dat lijkt alleen bij ons meer voor echte hoogtijdagen als kerst. We schreven er al eens iets over in dit artikel over een kerstdiner voorbereiden.
We zijn gestopt met het aannemen van nieuwe bezoekersrecepten, wel blijven de reeds gepubliceerde bezoekersrecepten online staan.
Zelf foodfoto’s maken? Lees onze tips om een goede foodfoto te maken.
Zo maak je courgetti Carolina met scaloppine, van Marloes
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Bezoekersrecept
Courgetti Carolina met scaloppine
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Voor de Carolina
- 2 el pijnboompitjes, geroosterd
- 3 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
- olijfolie
- 2 tomaat, niet te klein. Ontveld, van zaad ontdaan en in stukjes gesneden
- 400 g courgette, gespiraliseerd tot courgetti
- 40 g rucola, eventueel grof gesneden
- Parmezaanse kaas , naar smaak, fijn geraspt
- peper
Voor de Scaloppine
- 2 kalfsschnitzels, (250 g) op kamertemperatuur
- 2 el kokosmeel, om het vlees mee in te wrijven
- 1 eieren, losgeklopt, in een ruim bord
- 50 g knabbelspek, ½ zakje gemalen, in een ruim bord
- klontje roomboter, om te bakken
- kneepje citroensap, serveren
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Voor de Carolina
- Rooster de pijnboompitje in een droge koekenpan goudbruin. Haal uit de pan en laat ze afkoelen.
- Snijd de knoflook in dunne plakjes en bak deze in een beetje olijfolie lichtbruin. Zet apart.
- Schil de tomaten, halveer ze en verwijder de zaden, snijd het vruchtvlees in blokjes. Zet apart.
- Spiraliseer de courgette in lange slierten met een daarvoor geschikt hulpmiddel. Maak nu eerst de scaloppine.Roerbak vlak voor het serveren de courgetti tot de slierten net hun stijfheid verliezen, maximaal 2 minuten. Zet het vuur uit en meng de courgetti met de tomaten, de knoflook en de pijnboompitjes.
Van de Scaloppine
- Bestuif de kalfsschnitzels eerst met een beetje kokosmeel, haal ze dan door het ei en dan door gemalen knabbelspek.
- Bak de scaloppine in een klontje roomboter rondom in ongeveer 8 minuten gaar en bruin. (ondertussen kun je de courgetti garen zoals hierboven beschreven, dan is het allemaal tegelijk klaar).
Serveren
- Verdeel de courgetti Carolina over de twee pastaborden en leg de rucola erbovenop en schik de scaloppine ernaast, druppel daar wat citroensap over als je daarvan houdt. Bestrooi het geheel rijkelijk met Parmezaanse kaas en maal er peper over.
- Eet de courgetti Carolina met scaloppine onmiddellijk, smakelijk!
KoolhydraatarmRecept.nl. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet