Heerlijk verse spinazie met passata, dat kun je me gerust wekelijks voorzetten. In allerlei vormen vind ik dat geweldig lekker. Vandaag stopte ik het in een plakje courgette. Zo krijg je via deze courgetterolletjes met spinazie met passata lekker veel groente binnen! Dat is belangrijk voor de aanvoer van voldoende vezels. Die zijn nodig voor een vlotte stoelgang. Wij hielden de schotel vegetarisch, maar je zou in plaats van de champignons ook wat gehakt of stukjes kip aan de spinazievulling kunnen toevoegen. We hadden trouwens van deze ingrediënten best wéér een lasagne kunnen maken, maar ik had wel zin in een beetje extra knutselen. Bovendien willen jullie ook niet elke week lasagne van ons voorgeschoteld krijgen toch? Het gerecht bevat 10 gram koolhydraten per portie.
Ovenschotels zijn lekker makkelijk!
Weet je waarom ik zo van ovenschotels hou? Ovenschotels zijn makkelijk om te maken. Meestal is de voorverwarmingstijd voldoende om de ovenschotels in elkaar te knutselen. Hups, wat ingrediënten bij elkaar en zo de warme oven in. En dan komt een erg fijn onderdeel, want terwijl de ovenschotel staat te garen in de oven heb ik lekker even tijd voor mezelf. De ene keer lekker op de bank met een goed boek de andere keer juist een nuttig klein klusje zoals de afwasmachine leegruimen, papieren opruimen of even een laatje schoonmaken. Van die dingen. Is dat een beetje herkenbaar? Vast wel, want onze ovenschotels worden veel bezocht. Ben benieuwd hoe lekker jullie deze courgetterolletjes met spinazie gaan vinden!
Hinder van te natte ovenschotels?
Regelmatig melden mensen ons dat ze minder gecharmeerd zijn van natte ovenschotels. Vooral in bepaalde groente kan erg veel vocht zitten. Dat vocht uit de ingrediënten komt tijdens het bakken in de oven vrij. Ook bij deze courgetterolletjes met spinazie komt er vocht uit de courgette en uit de passata. Is daar iets tegen te doen? Je kunt het nooit helemaal voorkomen, want er zit nu eenmaal veel vocht in groente. Maar je kunt een paar dingen doen om de ‘hinder’ te verminderen:
- Gebruik zo min mogelijk zout bij de bereiding.
- Giet groente af of druk het vocht eruit (met een lepel) voordat je de groente in de ovenschotel doet.
- Gebruik redelijke dikke sauzen, iets laten inkoken helpt.
- Laat de gare ovenschotel 5 – 10 minuutjes rusten (onder aluminiumfolie) voordat je ‘m aansnijdt!
- Schep de porties op met een schuimspaan en laat zoveel mogelijk vocht in de schaal achter.
- Serveer er een lekker stukje geroosterd koolhydraatarm brood bij, zodat je al dat heerlijks kunt opnemen. Van de nood een deugd maken, dus.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je courgetterolletjes met spinazie in passata
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Courgetterolletjes met spinazie en passata
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Vulling
- 1 ui
- olijfolie
- 100 g kastanjechampignons
- teentje knoflook
- 450 g spinazie (wilde), wilde is minder nat!
- 200 g ricotta, of geraspte kaas (minder koolhydraten)
- peper en zout
- nootmuskaat
Overig
- 1 grote courgette, of 2 kleine (totaal 400 g schoon)
- 200 ml passata
- 2 tl Italiaanse kruiden
- 1 bol mozzarella
Serveren
- handje platte peterselie
- handje pijnboompitjes
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Hak de ui fijn en fruit deze in een ruime wok met een beetje olijfolie. Snijd de champignons in plakjes boven de pan en bak even mee. Knijp de knoflook erboven uit. Voeg de spinazie (in porties) toe en laat snel slinken. Druk in een zeef het overtollige vocht uit het groentemengsel en hak grof. Meng vervolgens de ricotta erdoor. Proef en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Verwarm de heteluchtoven op 190 °C en zet een ovenschaal klaar.
- Meng de passata met de Italiaanse kruiden, peper en zout.
Courgetterolletjes maken
- Schaaf de courgette in lange, dunne plakken. 20- 25 stuks. Schep een ruime lepel van het groente-ricottamengsel op een courgettelint, rol op en zet ze rechtop in de schaal. Herhaal tot de ingrediënten op zijn. Giet de passata over de courgetterolletjes. Snijd de mozzarella (met een eiersnijder) in dunne plakken en verdeel ze over de rolletjes. (zie fotoserie)
Afbakken en serveren
- Bak de courgetterolletjes 30 minuten in de oven of tot de mozzarella smelt en mooi goudgeel begint te kleuren. Laat de schotel 5 minuten rusten.
- Rooster ondertussen de pijnboompitjes en hak de peterselie.
- Schep de courgetterolletjes met spinazie met een schuimspaan uit de ovenschaal en bestrooi ze met de pijnboompitjes en peterselie.
- Eet smakelijk!
Passata over?
- Kijk bij het ingrediënt passata wat je met de rest van de passata kunt doen!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Erg lekker!
Voor de tweede keer dit lekkere recept gemaakt. Alleen vanwege tijd gebrek de tweede keer geen rolletjes gemaakt maar opgebouwd als een lasagne. Lekker laagjes spinazie, tomaten saus en courgette en als laatste tomaten saus met daar in de Mozzarella. Op het laatst nog even de grill aan zodat de mozzarella mooi bruin kleurde.
Was erg lekker!
Heerlijke schotel! Iets langere voorbereidingstijd nodig gehad (ben niet zo’n snelle snijder). Een beetje sambal badjak toegevoegd, want wij houden van een extra bite. Maar wat is dit een lekker combi! We hadden nog een paar rolletjes over. Omdat spinazie beter niet 2x opgewarmd kan worden, hebben we het de volgende dag met de lunch koud gegeten. Ook heerlijk! Dus een aanrader bij een picknick of mee naar het strand!
Mensen, dit is echt een heerlijk recept hoor, en niet moeilijk. Ik ben het net voor de tweede keer aan het maken voor vanavond. Alleen doe ik iets minder spinazie en iets meer champignons (uit praktisch oogpunt omdat de inhoud van een van de AH spinaziezakken 400 gram is). Wat Anna Karina ook al eens opmerkte is het goed uitkijken met passata uit de winkel. Dat kan echt oplopen tot 8 KH per 100 gram. La bio Idea is niet in veel winkels te koop, maar de biologische passata van het AH eigen merk heeft 4 KH per 100 gram. Ietsje meer dus, maar over het geheel genomen verwaarloosbaar.
Dat wordt weer smullen vanavond!
Zondag is voor mij een werkdag, dus de zaterdag maak ik graag iets lekkers.
Ik wens jullie allemaal een mooi weekend!
Heerlijk, eet smakelijk!!
Weer heel mooi recept! Ik ben echt blij van jullie blog gevonden te hebben en heb ondertussen ook kookboeken besteld! Top. Nog bijkomende tips voor het teveel vocht in de ovenschotels: onderaan een laagje kokosmeel, en ook het gebruik van bio spinazie scheelt heel wat in vochtafgave. Ik blijf alvast uitkijken naar jullie dagelijkse voorstellen l! Groetjes Anne
Hoi Anne,
Dank je wel voor de bestelling! En dank voor je tips.
Daarom hou ik zo van jullie: jullie filosofie sluit naadloos aan bij de mijne! Ik hou ook van ovengerechten, om dezelfde reden. Ik ga deze zeker maken en zal laten weten hoe het smaakte. (doe een voorspelling : prima 😋)
Dank je voor al dat vertrouwen in ons 😉 Eet smakelijk!