courgetterolletjes met paksoi

Courgetterolletjes met paksoi en walnoten

Het eten van pasta is al geruime tijd afgezworen in Huize van Dee, maar als ik moet zeggen wat ik het meeste daarvan mis, dan zou het mijn oude recept voor cannelloni met paksoi zijn. Die buisjes laten zich goed vullen met een overheerlijk samengestelde groentebereiding. In het kader van de serie ‘recepten van vroeger, maar dan aangepast aan de koolhydraatarme actualiteit’, een variant op een ontegenzeggelijke favoriet-van-toen in de vorm van courgetterolletjes.

3 hoog achter

De keuken van mijn driekamerflat, drie hoog in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer, was behoorlijk klein. Het was schipperen met de ruimte om alle ingrediënten een goed plekje te kunnen geven. Een struik paksoi vormt een berg die een doorsnee snijplank niet kan herbergen. Eenmaal in de pan slinkt het tot minder dan de helft…  Ook de in dunne plakken gesneden courgette heeft ruimte nodig om, bestrooid met een beetje zout, uit te zweten. En dan heb je plek nodig om het sausje te maken dat de topping van het gerecht gaat worden. Maar zelfs in die beperkte keukenruimte drie hoog lukte het mij altijd prima om het uiteindelijk in de juiste vorm in de oven te krijgen.

courgetterolletjes met paksoi  
Nadeel van die canneloni was wel dat je ‘m moest voorkoken, en dat ie dan in slappe vorm onhandig te hanteren was geworden. De vulling erin proppen – en erin houden – was een aardig karweitje. Dat probleem wordt buiten de deur gehouden bij deze koolhydraatarme courgetterolletjes, maar levert ook een nieuwe uitdaging op: de vulling moet nu gerold worden in een plak courgette. Door gebruik te maken van je duim, wijsvinger en middelvinger fiks je dat in een oogwenk. Even een handigheidje…

courgetterolletjes met paksoi

Smaaktest courgetterolletjes

Natuurlijk was Anna-Karina benieuwd of deze koolhydraatarme courgetterolletjes ook die verfijnde mix van smaken zou opleveren van de oude cannelloni . En die vraag kon gelukkig volmondig met ja beantwoord worden. Herontdekt en weer in ere hersteld.

Wij hielden met zijn tweetjes een flinke hoeveelheid over, vandaar dat je bij de portiegrootte 2-3 porties ziet staan. Als je de schotel met zijn tweeën eet is het dus 10 gr koolhydraten per persoon en met drie is het in deze hoeveelheid 7 gr koolhydraten per persoon.

Kijk hier voor andere lekkere dingen met courgette.

Zo maak je courgetterolletjes

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Courgetterolletjes met paksoi en walnoten

courgetterolletjes met paksoi

Door Hans van Deelen Geplaatst april 13, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 2-3 porties
  • Koolhydraten: 10-7 gr khd per portie (2-3 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 30 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 50 minuten

De courgetterolletjes bevatten een mengsel van paksoi, tomaten, ui, kruiden en walnoten. De courgetterolletjes worden overgoten met een romige kaassaus. Mjum.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd in de lengte dunne plakken van de courgette, bijvoorbeeld met een fijne kaasschaaf. Draai halverwege de courgette om, leg op de platte kant en ga verder. Snijd zo 20-24 plakken.
  2. Bestrooi de plakken lichtjes met zout. Laat dit 15 minuten staan en dep de courgetteplakken droog met keukenpapier.
  3. Fruit ondertussen de uisnippers, voeg het uitgeperst teentje knoflook toe. Doe de paksoi, oregano en tomatenblokjes erbij en laat 5 minuten zachtjes stoven tot de paksoi glazig is. Pureer de gare groente grof in een keukenmachine. Voeg ricotta, basilicum, nootmuskaat, peper en walnoten toe. Maal kort om er voor te zorgen dat er nog stukjes groente herkenbaar zijn.
  4. Proef en breng op smaak. Voeg beetje bij beetje psylliumvezel toe en roer goed door, tot het mengsel een beetje steviger is geworden. Laat 10 minuten staan. In plaats van psylliumvezel kun je ook een ander neutraal bindmiddel gebruiken zodat je een samenhangend geheel krijgt..
  5. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 en vet een ovenschaal in.
  6. Leg een eetlepel van het groentemengsel op het uiteinde van een plakje courgette en rol losjes op. Duw met je vingers eventueel uitstulpende vulling weer terug in het rolletje. Leg de rolletjes naast elkaar in de ovenschotel.
  7. Los op matig vuur de kaas en roomkaas op in de slagroom. Het hoeft niet te koken. Giet het sausje over de courgetterolletjes en garneer met een paar walnoten. Bak 20 minuten in de oven of tot de bovenkant een mooi kleurtje krijgt.
  8. Erbij zie je een paar plakken tomaat met olie, peper en zout en een beetje bosui: SIMPEL maar HEERLIJK!
  9. Wij hielden met zijn tweetjes een flinke hoeveelheid over, vandaar dat je bij de portiegrootte 2-3 porties ziet staan. Als je de schotel met zijn tweeën eet is het dus 10 gr koolhydraten per persoon en met drie is het in deze hoeveelheid 7 gr koolhydraten per persoon.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 gedachten over “Courgetterolletjes met paksoi en walnoten”

Ken je onze twee kookboeken al?
twee kookboeken koolhydraatarm