In het kader van de serie ‘recepten van vroeger, maar dan aangepast aan de koolhydraatarme actualiteit‘, een variant op een ontegenzeggelijke favoriet-van-toen in de vorm van courgetterolletjes met paksoi. Deze bevatten veel minder koolhydraten, reken op zo’n 8.6 gram koolhydraten per portie. Het eten van pasta is -uiteraard- geruime tijd afgezworen in Huize HAK. Echter als ik moet zeggen wat ik het meest mis, dan zou het mijn oude recept voor cannelloni met paksoi zijn. Die buisjes lieten zich zo leuk vullen met overheerlijke paksoi groentebereiding.
3 hoog achter
De keuken van mijn driekamerflat, drie hoog in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer, was behoorlijk klein. Het was schipperen met de ruimte om alle ingrediënten een goed plekje te kunnen geven. Een stronk paksoi vormt een berg die een doorsnee snijplank niet kan herbergen. Eenmaal in de pan slinkt het blad tot minder dan de helft… Ook de in dunne plakken gesneden courgette heeft ruimte nodig om, bestrooid met een beetje zout, uit te zweten. En dan heb je plek nodig om het sausje te maken dat de topping van het gerecht gaat worden. Maar zelfs in die beperkte keukenruimte drie hoog lukte het mij best goed om de cannelloni met paksoi in de oven te krijgen.
Handigheidje
Nadeel van die cannelloni was wel dat je ‘m moest voorkoken, en dat ie dan in slappe vorm onhandig te hanteren was geworden. De vulling erin proppen – en erin houden – was een aardig karweitje. Dat probleem wordt buiten de deur gehouden bij deze koolhydraatarme courgetterolletjes met paksoi. Met wat oefening fiks je dat in een oogwenk. Even een handigheidje…
Smaaktest courgetterolletjes
Natuurlijk was Anna-Karina benieuwd of deze koolhydraatarme courgetterolletjes met paksoi ook die verfijnde mix van smaken zou opleveren als onze oude cannelloni. En die vraag kon gelukkig volmondig met ja beantwoord worden. Herontdekt en weer in ere hersteld, blij!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je courgetterolletjes met paksoi
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Courgetterolletjes met paksoi en walnoten
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 1 courgette, zo recht mogelijk 350 g, 20-24 lange plakken
- 250 g paksoi, ½ stronk, fijngesneden
- 50 g ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook , geperst
- 100 g tomaat, in blokjes zonder pitjes
- ½ tl oregano
- 1 tl basilicum
- 100 g ricotta,
- 25 g walnoot, fijngehakt
- 1 flinke snuf nootmuskaat, vers geraspt
- 1 tl psylliumvezel, om te binden
- 3 walnoot, om te garneren
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd lange dunne plakken van de courgette, dat kan met een fijne kaasschaaf of mandoline. Draai halverwege de courgette om, leg op de platte kant en ga verder. Snijd zo 20 – 24 plakken. Bestrooi de plakken lichtjes met zout. Laat dit 15 minuten staan en dep droog met keukenpapier.
- Groente snijden zoals aangegeven.Fruit de ui, voeg het uitgeperst teentje knoflook toe. Voeg de paksoi, oregano en tomatenblokjes toe en laat 5 minuten zachtjes stoven tot de paksoi glazig is. Pureer/hak de gare groente grof in een keukenmachine. Voeg ricotta, basilicum, nootmuskaat, peper en walnoten toe. Maal kort om er voor te zorgen dat er nog stukjes groente herkenbaar zijn.
- Proef en breng op smaak. Voeg beetje bij beetje psylliumvezel toe en roer goed door, tot het mengsel een beetje steviger is geworden. Laat 10 minuten staan. In plaats van psylliumvezel kun je ook een ander neutraal bindmiddel gebruiken zodat je een samenhangend geheel krijgt..
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in.
Schotel vullen
- Leg een eetlepel van het groentemengsel op het uiteinde van een plakje courgette en rol losjes op. Duw met je vingers eventueel uitstulpende vulling weer terug in het rolletje. Leg de rolletjes naast elkaar in de ovenschotel.
- Los op matig vuur de kaas en roomkaas op in de slagroom. Het hoeft niet te koken. Giet het sausje over de courgetterolletjes en garneer met een paar walnoten. Bak 20 minuten in de oven of tot de bovenkant een mooi kleurtje krijgt.
- Erbij zie je een paar plakken tomaat met olie, peper en zout en een beetje bosui: SIMPEL maar HEERLIJK!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Maak deze regelmatig en wissel dan af, bladeren van ijsbergsla, chinese kool, andere soorten kool. Bladeren eerst even in kokend water ‘handelbaar’ maken, droogdeppen en dan alle handelingen zoals vermeldt. Ook allemaal erg lekker. garoet.
Goeie tips, dank je!
Alle ingredienten in huis, heb er zin in! Maar… kun je het ook een dag eerder klaar maken en in de koelkast bewaren?
Courgette is een vrij natte groente, dus vers is wel echt veel lekkerder, maar op zich zou het kunnen.
Ik ga het proberen, ben benieuwd! Dankjewel voor je reactie en ga zo door, wij genieten van jullie heerlijke recepten!
Kook ze en eet smakelijk Jolijn!
Dit lijkt me heerlijk maar ik ben allergisch voor tomaat. Kan ik dan gewoon wat meer paksoy doen of…?
Hoi Lucy,
Ik neem aan dat je eerder tomaat hebt vervangen? Zelf zou ik bijvoorbeeld paprika nemen, maar meer paksoi kan natuurlijk ook.
Succes!
Een superrecept deze, we hebben gesmuld. En het rolletjes vullen is helemaal niet zo moeilijk. Het sausje is te lekker 🙂 We hebben nog over, helemaal happy hiermee. Zeer bedankt!
Hoy Anna-Karina en Hans
Gisteravond genoten van de courgette rolletjes, wat was dat lekker.
Dit recept gaat in de map met de herhaalrecepten, ik ga deze zeer zeker vaker maken
Dat mag, en vertel het vooral verder 😉
Een heerlijk recept heb gesmuld ,dankjewel ook voor al de andere lekkere recepten en nog snel klaar ook.
Een heerlijk recept heb gesmuld ,dankjewel ook voor al de andere lekkere recepten en nog snel klaar ook.
Goede avond Hans en Anna-Karina,
Ik heb de courgetterolletjes net gemaakt en gegeten, met een heerlijke spinaziesalade met komkommer, tomaat uitje (van gisteren over gehouden, en makkelijk in tupperware te bewaren zonder dat het slap wordt) maar de courgetterolletjes………yammieyammie dit was zooooo lekker, hoe krijg je het bedacht Hans ? ? Vult erg goed, en teveel voor ons tweetjes, dus morgen koud nog een hapje. Dit is een blijvertje, zoals ook de lasagne ook geweldig lekker. Bedankt weer ! !
Zegt het voort Petra!
O ja, er was hier geen paksoi in de winkels. Ik heb swiss chard gebruikt in plaats v paksoi.
Groeten,
Hallo Hans en Anna-Karina,
Gisteren gemaakt. Heb er alleen geen noten ingedaan maar een beetje gehakt. En wat champignons erbj gegooid. Want die moesten op. En…. Het was heerlijk. Had wel 2 courgettes gebruikt en mijn man de rolletjes laten maken terwijl ik met de saus bezig was. Het heerlijk! Ga het zeker snel nog een keer maken. Onze zon van 18 schepte nog een tweede keer op, zo lekker vond ook hij het. Er waren nog 5 rolletjes over. Tijdens het opbergen heb ik er nog 1 koud in mijn mond gestopt… Heerlijk. Ha, Ha. Dus kan ook als borrel hapje.
Zit iedereen gauw vol.
Bedankt voor het heerlijke recept.
Gelijk gemaakt, heerlijk. Mede door de noten. Ga ik vaker eten, hartelijk dank!
Hoi Gerda, tuut, tuut… dat is snel! 😉
Goede middag Hans en Karina,
Dit weekend gaan we de broccoli lasagne proberen en deze komt volgende week op het menu. Ziet er ook heerlijk uit. Al jullie recepten zijn een feestje. Hartelijk dank!,
Goedemorgen Hans en Anna Karina,
Het klinkt allemaal heerlijk. Aangezien wij (mijn man en ik) grote fan zijn van lasagne (jullie broccoli met kastanje champignons) gaan we deze zeker proberen.
Zeker doen! Ik (Anna-Karina) vind deze misschien zelfs nog wel lekkerder dan de Broccoli lasagne, hoewel… moeilijk kiezen 😉 .