Met eten knutselen vind ik altijd leuk om te doen. Dat komt mooi uit, want dit courgette timbaaltje met zalm ‘knutsel’ je in elkaar van plakjes courgette met een heerlijk romige mousse-achtige vulling met zalm. Het geheel laat je vervolgens opstijven in de koelkast. Afhankelijk van het doel kun je de timbaaltjes met zalm als eenpersoons portie serveren, zoals wij deden. Of je maakt het voor meerdere mensen in een wat grotere schaal. Ook heel leuk voor een picknick, of bij de paasbrunch! Over de koolhydraten maak je je al helemaal geen zorgen natuurlijk. Eén courgette timbaaltje zoals in dit recept beschreven bevat: calorieën 212.25 kcal ⋆ koolhydraten 2 g ⋆ eiwitten 21.57 g ⋆ vetten 13.28 g ⋆ vezels 0.58 g.
Gevuld timbaaltje
Het timbaaltje zelf is gemaakt van dungesneden rauwe courgette. Je schaaft eerst van de ene kant wat plakken in de lengte er van af dan keer je ‘m om en dan schaaf je vanaf de andere kant wat plakken af. Je zou ook komkommer kunnen nemen, dan wordt je timbaaltje wat doorzichtiger. Dat is extra mooi met biet, zoals bij deze komkommer bieten-rolletjes. Wij gebruikten voor de vulling geen biet, maar roze zalm uit blik. Als je niet zo’n zalmliefhebber bent of gewoon van variatie houdt, neem dan kip, ham, of een andere lekkere vissoort zoals tonijn uit blik, of makreel of gerookte forel. Je gebruikt uiteraard ingrediënten die je zelf lekker vindt!
Agar agar = gelatine voor vegetariërs
Je zou ook gelatine kunnen gebruiken, maar aangezien dat wordt gemaakt van (dierlijk) slachtafval gebruiken wij voor het opstijven agar agar. Agar agar wordt gemaakt van algen en heeft een grotere bindkracht dan gelatine. Om 1 liter vloeistof te binden heb je ongeveer 22 gram gelatine nodig, agar agar maar zo’n 5 gram. Dit zijn algemene verhoudingen. Of je nu gelatine gebruikt of agar agar kijk altijd op je eigen verpakking welke precieze verhouding die aangeeft! Je hebt namelijk verschillende sterktes en die binden allemaal een andere hoeveelheid vocht.
LET OP: Agar agar moet gekookt worden voordat je het ergens bij doet om te binden. Agar agar stolt al bij kamertemperatuur en bindt hele vette of zure ingrediënten minder goed. Verder kun je beter geen huishoudfolie gebruiken bij het laten stollen van de agar agar gebruikt, dat werkt niet goed.
Knutselen met websites
Vinden jullie het ook zo leuk om te knutselen? Dat had ik als kind al. Lezen, knutselen en schooltje spelen dat waren wel mijn belangrijkste liefhebberijen. En in wezen is dat nog steeds wat ik nu doe maar dan in een ietwat aangepaste vorm 😉 Dat website maken heb ik mezelf -noodgedwongen- aangeleerd toen ik niet meer kon werken in mijn betaalde baan. Na een paar simpele websites die als privé nieuwjaarswens dienden heb ik twee uitgebreide websites gemaakt toen we ons Amsterdamse huis te koop wilde zetten (2005) en een zeer succesvolle kringloopwebsite (niet meer van mij, bestaat nog wel!). Toen had ik de smaak te pakken en bood aan diverse armlastige vrienden, muzikanten, kunstenaars en stichtingen aan om gratis een website voor ze maken. Zij blij, ik blij! Het hield me op een heel leuke manier van de straat. In de loop der jaren heb ik zo’n 30 websites gemaakt, waarvan de meeste nog steeds in de lucht zijn. Sinds oktober 2014 bestaat deze receptenwebsite en richt ik me nog uitsluitend op alles wat daarmee te maken heeft. Daar heb ik mijn handen al helemaal vol aan!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je ons Courgette timbaaltje met zalm
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Courgette timbaaltje met zalm
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 175 g courgette , Gebruik de mooiste plakken van hele courgette
- 400 g zalm , rode, uit blik
- 1 el mayonaise , = 15 ml
- 4 el zure room, = 60 ml
- 5 ml citroensap
- 2 g platte peterselie
- snufje chilipoeder , of tabasco, naar smaak
Garneren
- stukje bosui, ringetjes
- platte peterselie, gehakt
- 1 cherrytomaatje, in kwarten, 10 g
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Vet ramekins van ongeveer Ø 6,5 cm in met wat olie, gebruik geen folie.
Buitenrand
- Schaaf in de lengte eerst van de ene kant 4 plakken, dan van de andere kant 4 plakken plakken van de courgette. Snijd de eerste 2 plakken piepklein voor de garnering. Zet de 4 mooiste plakken courgette rondom tegen de zijkanten van de 4 schaaltjes, snijd zo nodig op maat. Het middenstuk gaat in een ander gerecht.
- Maak de zalm schoon en pureer met de mayonaise, zure room, citroensap en de peterselie fijn. Gebruik daarvoor een hakmolentje met trekkoord, een staafmixer of keukenmachine. Proef en breng op smaak met een snuf chilipoeder en peper en zout. Agar agar kan de smaak afzwakken, dus echt stevig op smaak brengen.
- Roer ¼ tl agar agar door 50 ml koud water, breng aan de kook en laat gedurende 2 minuten al roerende zachtjes koken (garen). Meng de gekookte agar agar in een dunne straal door de zalmmousse, blijf roeren. Verdeel de mousse onmiddellijk over de schaaltjes met courgetteplakken en strijk de bovenkanten glad. Laat in de koelkast minstens een uur opstijven.
- Garneer met bosui, peterselie, de piepklein gesneden courgette en een stukje tomaat.
Variatie
- Neem in plaats van courgette plakken komkommer of gerookte zalm.
Over binden met Agar agar
- Agar agar moet gekookt worden voordat je het ergens bij doet om te binden. Altijd secuur afmeten. Agar agar stolt al bij kamertemperatuur en bindt hele vette of zure ingrediënten minder goed. Verder kun je beter geen huishoudfolie gebruiken bij het laten stollen van de agar agar gebruikt, dat werkt niet goed.
Liever gelatine?
- Je zou ook gelatine kunnen gebruiken, maar aangezien dat wordt gemaakt van (dierlijk) slachtafval gebruiken wij voor het opstijven agar agar. Agar agar wordt gemaakt van algen en heeft een grotere bindkracht dan gelatine. Om 1 liter vloeistof te binden heb je ongeveer 22 gram gelatine nodig, van agar agar maar zo'n 5 gram. Dit zijn algemene verhoudingen. Of je nu gelatine gebruikt of agar agar kijk altijd op je eigen verpakking welke precieze verhouding die aangeeft! Je hebt namelijk verschillende sterktes en die binden allemaal een andere hoeveelheid vocht.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Ga ik zeker maken. Net toevallig de zalm meegenomen gisteren.
Het paasbrood heb ik vanmorgen al gemaakt ik had nog spijs in de vriezer van de vorige keer zo makkelijk. Nu jammer dat hij dit keer wat droger aanvoelt aan de bovenkant maar hij zal zeker weer net zo goed smaken als de vorige keer. Ik ga nog wat recepten bekijken misschien nog wat anders nieuws lekker hoor ik wens jullie fijne Pasen en lekker eet plezier doen wij ook!!
Na het opstijven, hoe krijg ik ze het beste uit de schaaltjes ?
Als je ze goed hebt ingevet, glijden ze er zo uit. Eet smakelijk!
Leuk recept, ik wil de timbaaltjes één dag van te voren maken, voor de lunch van de andere dag is dat mogelijk?
Misschien nog meer ideetjes om van te voren te bereiden voor een lunch de dag erna.
Je zou het eerst een keer kunnen uitproberen, maar ik denk zelf dat 24 uur veel te lang is. De courgette zal waarschijnlijk teveel ‘doorlekken’ en vocht gaan loslaten. Iets een hele dag vooraf maken lukt meestal beter als je de losse componenten voorbereid en ter plekke in elkaar zet. Misschien even kijken in de categorie ‘vooruit koken‘ of daar iets tussen zit?.
Hoi ik heb ze gemaakt maar ze waren meer als een mousse dan echt heel stevig. Was dat ook de bedoeling of heb ik iets niet goed gedaan ?
Dat klopt helemaal hoor, zie ook wat er boven het recept staat: “Dit feestelijke courgette timbaaltje met zalm ‘knutsel’ je in elkaar van plakjes rauwe courgette met een heerlijk romige mousse-achtige vulling met zalm.”