courgette timbaaltje met zalm

Courgette timbaaltje met zalm

Met eten knutselen vind ik altijd leuk om te doen. Dat komt mooi uit, want dit courgette timbaaltje met zalm ‘knutsel’ je in elkaar van plakjes courgette met een heerlijk romige mousse-achtige vulling met zalm. Het geheel laat je vervolgens opstijven in de koelkast. Afhankelijk van het doel kun je de timbaaltjes met zalm als eenpersoons portie serveren, zoals wij deden. Of je maakt het voor meerdere mensen in een wat grotere schaal. Ook heel leuk voor een picknick, of bij de paasbrunch! Over de koolhydraten maak je je al helemaal geen zorgen natuurlijk. Eén courgette timbaaltje zoals in dit recept beschreven bevat

Gevuld timbaaltje

Het timbaaltje zelf is gemaakt van dungesneden rauwe courgette. Je schaaft eerst van de ene kant wat plakken in de lengte er van af dan keer je ‘m om en dan schaaf je vanaf de andere kant wat plakken af. Je zou ook komkommer kunnen nemen, dan word je timbaaltje wat doorzichtiger. Dat is extra mooi met biet, zoals bij deze komkommer bieten-rolletjes.  Wij gebruikten voor de vulling geen biet, maar roze zalm uit blik. Als je niet zo’n zalmliefhebber bent of gewoon van variatie houdt, neem dan een andere lekkere vissoort zoals tonijn uit blik, of makreel of gerookte forel. Je gebruikt uiteraard ingrediënten die je zelf lekker vindt!

Agar agar = gelatine voor vegetariërs

Je zou ook gelatine kunnen gebruiken, maar aangezien dat wordt gemaakt van (dierlijk) slachtafval gebruiken wij voor het opstijven agar agar. Agar agar wordt gemaakt van algen en heeft een grotere bindkracht dan gelatine. Om 1 liter vloeistof te binden heb je ongeveer 22 gram gelatine nodig, agar agar maar zo’n 5 gram. Dit zijn algemene verhoudingen. Of je nu gelatine gebruikt of agar agar kijk altijd op je eigen verpakking welke precieze verhouding die aangeeft! Je hebt namelijk verschillende sterktes en die binden allemaal een andere hoeveelheid vocht.

LET OP: Agar agar moet gekookt worden voordat je het ergens bij doet om te binden. Agar agar stolt al bij kamertemperatuur en bindt hele vette of zure ingrediënten minder goed. Verder kun je beter geen huishoudfolie gebruiken bij het laten stollen van de agar agar gebruikt, dat werkt niet goed.

Knutselen met websites

Vinden jullie het ook zo leuk om te knutselen? Dat had ik als kind al. Lezen, knutselen en schooltje spelen dat waren wel mijn belangrijkste liefhebberijen. En in wezen is dat nog steeds wat ik nu doe maar dan in een ietwat aangepaste vorm 😉 Dat website maken heb ik mezelf -noodgedwongen- aangeleerd toen ik niet meer kon werken in mijn betaalde baan. Na een paar simpele websites die als privé nieuwjaarswens dienden heb ik twee uitgebreide websites gemaakt toen we ons Amsterdamse huis te koop wilde zetten (2005) en een zeer succesvolle kringloopwebsite (niet meer van mij, bestaat nog wel!). Toen had ik de smaak te pakken en bood aan diverse armlastige  vrienden, muzikanten, kunstenaars en stichtingen aan om gratis een website voor ze maken. Zij blij, ik blij! Het hield me op een heel leuke manier van de straat. In de loop der jaren heb ik zo’n 30 websites gemaakt, waarvan de meeste nog steeds in de lucht zijn. Sinds oktober 2014 bestaat deze receptenwebsite en richt ik me nog uitsluitend op alles wat daarmee te maken heeft. Daar heb ik mijn handen al helemaal vol aan!

Ook lekker:

 

courgette timbaaltje met zalm

courgette timbaaltje met zalm

Zo maak je ons Courgette timbaaltje met zalm

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


courgette timbaaltje met zalm

Courgette timbaaltje met zalm

door Anna-Karina van Denderen
Dit feestelijke courgette timbaaltje met zalm 'knutsel' je in elkaar van plakjes rauwe courgette met een heerlijk romige mousse-achtige vulling met zalm.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Amuse & Borrelhapje, Lunch
Keuken: Europees
Trefwoord: knutselen in de keuken, vis
Voorbereiden: 20 min
Koken: 2 min
Opstijven: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 22 min

Voedingswaarden

2,5 gram koolhydraten per portie
Koolhydraten 2.5 g

Uit recept

4 porties

Ingrediënten

Binden
 • 1 g agar agar - = ¼ tl (poeder) of gelatine.
 • 50 ml water
Garneren

Bereiden

 • Vet ramekins van ongeveer Ø 6,5 cm in met wat olie, gebruik geen folie.
Buitenrand
 • Schaaf in de lengte eerst van de ene kant 4 plakken, dan van de andere kant 4 plakken plakken van de courgette. Snijd de eerste 2 plakken piepklein voor de garnering. Zet de 4 mooiste plakken courgette rondom tegen de zijkanten van de 4 schaaltjes, snijd zo nodig op maat. Het middenstuk gaat in een ander gerecht.
  courgette timbaaltje met zalm
 • Maak de zalm schoon en pureer met de mayonaise, zure room, citroensap en de peterselie fijn. Gebruik daarvoor een hakmolentje met trekkoord, een staafmixer of keukenmachine. Proef en breng op smaak met een snuf chilipoeder en peper en zout. Agar agar kan de smaak afzwakken, dus echt stevig op smaak brengen.
 • Roer ¼ tl agar agar door 50 ml koud water, breng aan de kook en laat gedurende 2 minuten al roerende zachtjes koken (garen). Meng de gekookte agar agar in een dunne straal door de zalmmousse, blijf roeren. Verdeel de mousse onmiddellijk over de schaaltjes met courgetteplakken en strijk de bovenkanten glad. Laat in de koelkast minstens een uur opstijven.
 • Garneer met bosui, peterselie, de piepklein gesneden courgette en een stukje tomaat.
Variatie
 • Neem in plaats van courgette plakken komkommer of gerookte zalm.
Over binden met Agar agar
 • Agar agar moet gekookt worden voordat je het ergens bij doet om te binden. Altijd secuur afmeten. Agar agar stolt al bij kamertemperatuur en bindt hele vette of zure ingrediënten minder goed. Verder kun je beter geen huishoudfolie gebruiken bij het laten stollen van de agar agar gebruikt, dat werkt niet goed.
Liever gelatine?
 • Je zou ook gelatine kunnen gebruiken, maar aangezien dat wordt gemaakt van (dierlijk) slachtafval gebruiken wij voor het opstijven agar agar. Agar agar wordt gemaakt van algen en heeft een grotere bindkracht dan gelatine. Om 1 liter vloeistof te binden heb je ongeveer 22 gram gelatine nodig, van agar agar maar zo'n 5 gram. Dit zijn algemene verhoudingen. Of je nu gelatine gebruikt of agar agar kijk altijd op je eigen verpakking welke precieze verhouding die aangeeft! Je hebt namelijk verschillende sterktes en die binden allemaal een andere hoeveelheid vocht.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


(Gezien 152 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties op “Courgette timbaaltje met zalm”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like