courgette lasagne

Courgette lasagne, oh my!

Op de eerste maandag in januari beginnen veel mensen (opnieuw) met koolhydraatarm eten. Het is géén straf, dat bewijst deze voedzame courgette lasagne. Omdat traditionele pasta van meel is gemaakt, is dat dus zeker niet koolhydraatarm.  Daarom vervangen we de lasagnevellen simpel door courgetteplakken. In dit geval hebben we die alleen even kort gegrild, zodat de smaak en structuur behouden blijft.  Daardoor krijg je een heerlijk courgette lasagne, boordevol groente en dus supergezond. Mocht je vega-gehakt gebruiken, dan moet je zelf even de extra koolhydraten erbij tellen.

Verslavend lekkere courgette lasagne

Hoewel wij voor de website niet vaak dezelfde dingen eten, gaat we deze absoluut vaker eten komend jaar. De courgette lasagne is namelijk verslavend lekker! Ik gebruikte trouwens onze zelfgemaakte Italiaanse tomatensaus. Maar gebruik gerust je eigen variant of neem passata.  Als je je een andere saus neemt, let dan echter wel op hoeveel koolhydraten die bevat. Sommige fabrikanten stoppen er namelijk onverwacht veel suiker in.

Pastavervangers

Veel recepten met (pasta)vervangers zijn overgewaaid uit Amerika, waar men al veel langer geleden het ‘low carb’ voedselpatroon heeft ontdekt. Inmiddels hebben we wel een paar favorieten die we graag met jullie delen in het lijstje hieronder. , de links wijzen je naar nog meer lekkere recepten!

Hieronder nog een leuk lijstje met vervangende producten!

Rijst/nasi Bloemkoolnasi
Risotto Heerlijk romige bloemkool risotto
Taco’s Vul een blad ijsbergsla of spitskool of maak heerlijk knapperige kaastaco’s!
Pizza Bloemkool-pizza  of tonijn pizzabodem
Lasagne bladen / Moussaka Plakken gegrilde of rauwe courgette of aubergine
Macaroni/kaas Bloemkool gratin met kaassaus in de oven
Aardappelpuree Gemalen bloemkool met nootmuskaat en kaas,  gebruikt voor andijviestamppot bv. Of als gratin.
Pannenkoekjes Gebruik amandel- en/of kokosmeel = makkelijk ontbijtje
Broodje hamburger Neem portobello als broodje en een vegetarische hamburger 😉
Brood Zoveel mogelijkheden als broodachtigen
Spaghetti Courgetti of snijd bv. kool in slierten
Patat / friet Maak wortelpeterseliefriet, wortelfriet, selderijfriet, koolraapfriet etc. 
met of zonder kruiden en/of Parmezaanse kaas
 Chips Boerenkoolchips blad (zonder nerf) met bv. olie en kaas

courgette lasagne

 

Zo maak je de courgette lasagne

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Dat vinden we namelijk erg leuk & alvast dank!

courgette lasagne

Courgette lasagne

De lasagnevellen vervang je door gegrilde courgetteplakken die je eerst kort grilt, je krijgt dan een heerlijk voedzame courgette lasagne.
5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: foodswap, lasagne
Voorbereiden: 10 min
Koken: 30 min
Totale tijd: 40 min

Koolhydraten - hoeveelheid

7,5 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 3 porties

Ingrediënten

Toplaag

Bereiden

  • Haal 300 ml tomatensaus uit de diepvries of gebruik passata.
  • Schaaf de courgette (met schil) in plakken. Bak de plakken in de grillpan kort even aan, niet te lang anders wordt je lasagne heel erg vochtig. Zet apart.
  • Snijd de champignons in plakjes en de paprika in stukjes. Bak de champignons, al omscheppend en zonder vet, in een koekenpan op hoog vuur tot ze vocht beginnen los te laten. Voeg een klontje boter toe en de fijngesneden paprika en een en bak nog 3 minuten.
  • Voeg het gehakt toe en bak mee. (Vega gehakt hoeft niet gaar te worden, verwarmen is voldoende.)
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in.
  • Voeg als het gehakt gaar is de tomatensaus toe aan het gehaktmengsel en warm alles door. Proef en breng op smaak met tijm, oregano, peper en zout.
  • Rasp de Parmezaan.
Laagjes bouwen
  • Begin met enkele plakken courgette in de ovenschaal, vervolgens een deel van de gehaktsaus met daarover een beetje geraspte Parmezaan. Herhaal.
  • Klop de ricotta los met amandelmelk en peper. Schep ricotta bovenop en dek af met het laatste beetje geraspte Parmezaan.
Bakken
  • Bak de courgette lasagne 20 minuten of tot de ricotta mooi lichtbruin begint te kleuren.
  • Heerlijk met een fijne salade van veldsla bijvoorbeeld. Eet ze!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

45 reacties op “Courgette lasagne, oh my!”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

1.6K Shares
Share1.0K
Pin511
Tweet