Clafoutis met frambozen en bessen

De laatste tijd heb ik allemaal supergezonde en verantwoorde gerechten met jullie gedeeld, vandaag weer eens iets in de categorie gebak en koek! Deze zalige koolhydraatarme clafoutis is ongelooflijk romig en lekker en echt heel makkelijk te maken: ingrediënten door elkaar klutsen en dat beslag over de vruchten gieten en in de oven schuiven. Dat is het eigenlijk.

 

Oorspronkelijk
Een clafoutis is van oorsprong een Frans gebak uit Li­mou­sin met kersen, je bakt het in de oven, na het bakken lijkt het nog het meest op een dikke, gevulde pannenkoek of soufflé. Je eet het bij voorkeur lauwwarm als nagerecht. De originele clafoutis wordt gemaakt van hele kersen met pit, die worden overgoten met een beslag van eieren, melk, bloem en suiker. Het beslag is redelijk dun en vloeibaar, je bakt het gerecht daarom in een ovenschaal en niet in een springvorm. Ik gebruikte mijn quichevorm van 28 cm, goed voor 12 puntjes. Perfecte diepte voor deze clafoutis, het fruit mag er namelijk een beetje bovenuit steken.

clafoutis

Koolhydraatarme laugnarde
Wij maken de clafoutis met een paar simpele andere ingrediënten koolhydraatarm. Vervang de gewone melk door (volvette!) kokosmelk, de bloem door amandelmeel en in plaats van suiker gebruik je Greensweet xtra sweet of je eigen favoriete zoetmiddel. De vulling bestaat bij mij uit een “Doosjevol blauwe bes en framboos” (AH), heerlijk fris! Varianten op de clafoutis die met ander fruit worden gemaakt, worden eigenlijk flaugnarde genoemd. Voilá: koolhydraatarme laugnarde (clafoutis)!

Afwijken
Van mij mag je gerust afwijken van die andere originele regeltjes en ‘m ook koud eten als taart bij de koffie of gewoon tussendoor, of misschien zelfs als super-verwen-ontbijt-op-zondag? Of spuit er een lekkere dot slagroom op of eet ‘m met geurig geroosterde amandelschaafsel of wat te denken van van een bolletje yoghurtijs erbij?

Bewaren
Afgedekt in de koelkast max. 3 dagen.
PS1: Diepvriesfruit kan in bevroren toestand in het beslag en hup in de oven!
PS2: verse vruchten kunnen ook, bramen, rode bessen etc.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze koolhydraatarme clafoutis

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Clafoutis met frambozen en bessen

Door Anna-Karina Geplaatst juli 22, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 12 puntjes
  • Koolhydraten: 2,1 gr. per punt (12 puntjes uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 45 minuten

Deze zalige clafoutis is ongelooflijk makkelijk te maken: ingrediënten door elkaar klutsen en dat beslag over de vruchten gieten en in de oven schuiven. Zo romig!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een lage quichevorm Ø 28 cm in.
  2. Meng alle ingrediënten, behalve het (diepvries) fruit en poedersuiker (icing), kort door elkaar met een garde. Giet het beslag in de schaal en verdeel het fruit erover. Diepvriesfruit kan gewoon in bevroren toestand in het beslag.
  3. Bak de clafoutis in 30 min lichtbruin of tot het gaar is. Controleer de gaarheid met een prikker. Laat 5 minuten rusten in de vorm. Stort vervolgens op een bord.
  4. Bestrooi vlak voor het serveren met icing, met of zonder bolletje ijs. En dan... ogen dicht en genieten!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

83 gedachten over “Clafoutis met frambozen en bessen”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

2.59K Shares
Share1.52K
Pin1.08K
Tweet