Citroentaart met roomboter taartbodem 37


Als je van taart houdt en ook de smaak van citroenen wel kunt waarderen moet je deze citroentaart eens proberen. Geïnspireerd door jullie vele positieve reacties op mijn recept voor Lasagne met broccoli en champignons, ben ik nog maar eens in mijn kookverleden gedoken. Even zien of er nóg een oude favoriet te vinden was, die met enkele aanpassingen goed zou passen in het koolhydraatarme eetpatroon. Al snel stuitte in een oude multomap vol uitgetikte recepten op een heerlijke citroentaart. Die was in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw heel lang mijn favoriet. Makkelijk om te maken met een lekker frisse pittige citroensmaak, die citroentaart was, als ik het mij goed herinner, van Franse origine.

Citroentaart, feesttaart

Ik heb het recept van Anne-Marie, zij was in 1985 medebewoonster van een studentenflat in de Amsterdamse wijk De Pijp. Anne-Marie maakte deze populaire citroentaart vaak voor feestelijke gelegenheden (en die zijn er in overvloed als je jong bent). Opvallend is dat er toen al amandelmeel in verwerkt werd, hoewel dat toen nog helemaal geen bekend fenomeen was. Natuurlijk moesten ingrediënten als suiker, rum, bloem en melk voor de oorspronkelijke taartbodem het veld ruimen. Anna-Karina wees me op het recept voor de roomboter taartbodem, die ze al eens op de website had gezet. Of die er niet geschikt voor zou zijn? Even nagedacht, en geprobeerd mezelf voor te stellen hoe die smaken zich met elkaar zouden gaan vermengen. Het leek me een perfect match!

citroentaart met roomboter taartbodem

Dus op een koude, maar zonnige zondagmiddag de keuken in met een lekker muziekje op de achtergrond om deze nieuwe variant gestalte te gaan geven. Anna-Karina was ondertussen bezig op de laptop met het beantwoorden van vragen en opmerkingen van volgers, die vooral gingen over de reeds genoemde broccoli lasagne. Zou ik met deze citroentaart opnieuw zo’n klapper kunnen maken? Hup, twee, drie. Aan de slag.

Makkelijk

Het deeg maken is bijzonder eenvoudig. Het meeste werk zit in het bekleden van de bakvorm. Ik had er voor gekozen om een natgemaakt en goed uitgeknepen bakpapiertje te gebruiken, dat vormt makkelijk. En het voordeel is dat je de taart er na het bakken in één keer uit tilt. Als je geen bakpapier gebruikt; de vorm goed invetten! Ook de vulling is super makkelijk om te maken. Alle ingrediënten bij elkaar doen en mengen. Als je op het laatst de boter erbij doet, lijkt het even alsof het niet wil mengen. Gewoon stug door blijven roeren, komt goed!

citroentaart met roomboter taartbodem

Moment suprême: de smaaktest van AK

Er is wel een nadeel aan deze taart, hij is afgekoeld het lekkerst, dus we moesten even geduld hebben, maar toen kam dan toch het moment suprême: Anna-Karina laten proeven of het ook daadwerkelijk een echt smakelijke citroentaart geworden was. Ze was heel complimenteus: smaak, structuur, gaarheid, balans. Alles dik in orde. Nu jullie nog!

Invriezen: per kwart verpakt in een ziplock zakje van Ikea (past precies!)

Oja… het spreekt voor zich dat dit ook met limoenen kan, toch? Noem het dan limoentaart =|:o)

Kijk hier voor veel meer lekkere snoeperijtjes.

Zo maak je de Citroentaart

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Citroentaart met roomboter taartbodem

Door Hans van Deelen Geplaatst maart 23, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: Ø 28 cm, 12 stukken
  • Koolhydraten: 2,5 gr khd per stuk (Ø 28 cm, 12 stukken uit recept)
  • Voorbereiding: 20 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 40 minuten

Als je van taart houdt en de smaak van citroenen wel kunt waarderen moet je deze citroentaart eens maken! Makkelijk om te maken en de taart heeft een lekkere frisse citroensmaak.

Ingrediënten

Bereiding

  1. TAARTBODEM
    Smelt voor de taartbodem de roomboter en meng dat met het amandelmeel, kokosmeel, ei(eren), bakpoeder en een snufje zout door elkaar.
  2. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden en leg een natgemaakt en uitgeknepen bakpapier in een quichevorm van Ø 28 cm.
  3. Druk het deeg in de vorm en maak ook een opstaand randje.
  4. VULLING
    Rasp voor de vulling de schil van de citroenen en pers ze uit. Rasp echt alleen de schil, het wit eronder is bitter!
  5. Meng het sap en citroenrasp met het amandelmeel, de eieren en voeg zoetstof naar smaak toe.
  6. Smelt de boter, laat ietsje afkoelen en voeg dat op het laatst toe aan de vulling. Het lijkt het alsof het niet wil mengen, gewoon even door blijven roeren, komt goed!
  7. Giet de vulling op de taartbodem, er ontstaat vanzelf een perfect glad oppervlak.
  8. Bak de taart 20 minuten of tot tot de vulling gestold is.
  9. De taart is afgekoeld het lekkerst, dus even geduld!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

37 gedachten over “Citroentaart met roomboter taartbodem

  • Judy

    Deze verrukkelijke taart vandaag gemaakt!! Hoe lekker en éénvoudig als je goed op de boter let!! Ik gebruikte 50 gram sukrin in de vulling.
    wat kunnen jullie goed recepten samenstellen, complimenten.
    ‘het zuurtje en zoetje met de spijsachtige amandelen zijn zo perfect, binnenkort citroenen van eigen boom’

  • Lien

    Vanmiddag gemaakt. Wij vinden de taart heerlijk! We konden niet wachten tot de taart helemaal afgekoeld is. Vanavond is het vast nog lekkerder.

  • Rozanne

    Hallo Anna Karina en Hans,

    Jullie hebben echt super lekkere recepten, die ik heel vaak maak!
    Voor de citroentaart, kun je de koksmeel ook vervangen door fijne kokosrasp of iets anders? Graag hoor ik je reactie.
    Lieve groeten uit Oostenrijk.

  • Ada

    Deze taart gemaakt voor de Pasen. Helaas was het een tegenvaller, smaakte erg bitter. Waarschijnlijk niet genoeg zoetstof gebruikt.
    Jammer, want het waren geen goedkope ingrediënten.

    • Anna-Karina

      Beste Ada,
      Altijd jammer als een recept tegenvalt natuurlijk. Dit recept zou zuur kunnen zijn, het is tenslotte citroentaart. Maar bitter… ? Dat komt hoogstwaarschijnlijk dan óf doordat je (een beetje van) het wit van de citroen hebt geraspt dat is namelijk echt bitter. Of je gebruikte misschien backing soda i.p.v. bakpoeder? Dat laatste geeft soms ook een zoutig/bitterige nasmaak. Of een zoetstof gebruikt die niet geschikt is om te bakken? (check even de verpakking)
      Wij hameren er trouwens wel altijd op dat je zelf goed proeft vóórdat je het bakt. Zodat het resultaat ook aan je wensen voldoet. Smaakte het voordat het de oven inging ook al bitter?
      Ik hoop dat je iets hebt aan deze wenken?
      Groetje,
      Anna-Karina

    • Anna-Karina

      Dat is juist lastig te zeggen. Zoetstof is niet allemaal even strek namelijk. Dus echt even zelf proeven wat je lekker vindt. Voorzichtig beginnen met een paar druppels, heel goed roeren en nogmaals proeven.

    • Ada

      ik vermoed dat ik de verkeerde zoetstof heb gebruikt. Het wit van de citroen is niet gebruikt en voor hij de oven in ging smaákte ‘ie OK.

  • Meriam

    Hoi hoi. Anna-Karina

    Ik volg je experimenten enthousiast. Het lijkt me leuk deze citroentaart uit te proberen. Mij komt de neiging op iets can crème fraîche door de vulling te doen. Dat lijkt me wat romiger
    Hoe kijk jij daar tegenaan?
    Of heb je dan een ander recept wat me misschien meer zal aanspreken?
    Ik ben benieuwd!
    Groetjes Meriam

  • Hanny Gijsel

    Nog even een vraagje over jullie citroentaart. Hoe krijgen jullie dat mooie bruine kleurtje bovenop de taart? Bij mij was er maar een klein hoekje bruin. En ik vind het zo gezellig staan dus daarom mijn vraag. De smaak blijft natuurlijk zalig. Met of zonder kleurtje. Het is gewoon voor het gezicht.

    • Anna-Karina

      Niks bijzonders mee gedaan. Maar het zou kunnen doordat wij ‘m bakken in een heteluchtoven (normaal model)? Die is efficïenter met warmte. Als je een gewone elektrische oven gebruikt moet de temperatuur altijd zo’n 10% hoger staan. Lees ook wat we schrijven in het artikel over het gebruik van de oven Hanny.

  • Hanny GIjsel

    Dag Anna-Karina en Hans,
    Toen ik het recept las dacht ik : het gaat niet lang duren of dit lekkers staat op tafel. Gisteren gemaakt en. wat een makkelijk recept. Hij was bestemd voor vandaag en inderdaad hij was zááálig! Ook de volgende dag dus.
    Complimenten om dit zo te bedenken. In ieder geval een blijvertje. En gisteren jullie caramel- ricotta toetje weer gemaakt. Complimenten van de gasten en natuurlijk ook van onszelf. Wij blijven jullie recepten trouw.

  • Pien van Leeuwen

    Oef, dat werd een spannende middag voor mij: ik wil voor de eerste keer zélf een citroentaart proberen te maken. Met dank aan de heer Hans, die een oud recept op-pimpte tot een koolhydraatarme versie. Ik ben dól op de lemonpie, die ik tijdens bezoek aan Canada ALTIJD wil eten….Mijn favoriete taart.
    Maar: dat viel nog geenszins mee vanmiddag, want het recept vind ik nogal summier voor een beginneling. Hoe krijg ik in godsnaam die taartbodem netjes in de vorm: het spul blijft aan je vingers plakken, met de bolle kant van een lepel lukte ook al moeizaam, misschien een half uurtje laten opstijven in de koelkast??? En hoe krijg je in hemelsnaam een mooi opstaand randje? En het scheelde niet veel of ik had ook mijn vingerkootjes mee geraspt met die citroen….haha. In het boek staat, dat je voor een zoete vulling éérst de bodem apart moet bakken en dan gaatjes prikken….én er wordt ook een andere baktemperatuur aangegeven? En hoe beoordeel ik of die vulling gestold is? Ja, aan de bovenkant, maar ook binnenin? Mag je die ovendeur tijdens het bakken openen? Satéprikker er in? En bedoelt heer Hans met “tot ie gestold is” dat het langer moet bakken of juist korter??? Enfin, een hoop probleempjes dus voor een beginneling. Maar niet geprobeerd is nooit leren.
    Inmiddels heb ik ‘m uit de oven gehaald en staat ie af te koelen. Hij ziet er prachtig uit, dát in elk geval…en smaken zal ook vast wel. Ik laat het nog weten….en in elk geval tóch bedankt voor het recept, want als ik ‘m lekker vind hoef ik niet telkens op en neer naar Canada! Hahaha…..

    • Anna-Karina

      Hoi Pien,

      O jeetje, wat jammer dat het allemaal zo moeizaam ging.
      Wat de bodem betreft: die moet je toch echt vrij makkelijk in de bodem kunnen drukken, als het teveel plakt iets meer boter erbij misschien, in elk geval tot het niet meer zo plakt? En een opstaand randje maak je eenvoudig door bijvoorbeeld een slang te kneden en die plat te drukken/kneden als rand. Net als klei op de kleuterschool eigenlijk.
      Gestold: Even voorzichtig schudden met het bakblik en je ziet gelijk of het nog vloeibaar is of niet.
      Ik hoop dat de taart evengoed wel lekker is geworden!

      Groetje,
      Anna-Karina

  • Mirjam Voermans

    Hallo Anna-Karina,
    Ik realiseer me net dat ik voornamelijk met jullie recepten kook.
    Nu is dus Hans aan de beurt, leuk. Kan de taart in de diepvries?
    12 stukken is wel veel…

  • Tessa

    Net de taart gemaakt. Ziet er prima uit en de smaak is ook perfect. Alleen erg droog. Nu heb ik de taart deels voor morgen gemaakt en ik ben bang dat het dan nóg droger is. Hoe dit te voorkomen?

  • Erna

    Dat is dan weer ‘t voordeel van een ietsiepietsie ouder zijn; je hebt zo’n smakelijk rijk verleden om uit te putten.
    Ik zou zeggen: Vooral doorgaan met het oefenen van je geheugen (is sowieso goed).
    Ga deze taart maken met Pasen en neem hem mee als we op visite gaan bij de ‘Masterchef schoondochter’. 😉
    Groetjes,
    Erna.