Citroentaart met roomboter taartbodem

Als je van taart houdt en ook de smaak van citroenen wel kunt waarderen moet je deze citroentaart eens proberen. Geïnspireerd door jullie vele positieve reacties op mijn recept voor Lasagne met broccoli en champignons, ben ik nog maar eens in mijn kookverleden gedoken. Even zien of er nóg een oude favoriet te vinden was, die met enkele aanpassingen goed zou passen in het koolhydraatarme eetpatroon. Al snel stuitte in een oude multomap vol uitgetikte recepten op een heerlijke citroentaart. Die was in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw heel lang mijn favoriet. Makkelijk om te maken met een lekker frisse pittige citroensmaak, die citroentaart was, als ik het mij goed herinner, van Franse origine.

Citroentaart, feesttaart

Ik heb het recept van Anne-Marie, zij was in 1985 medebewoonster van een studentenflat in de Amsterdamse wijk De Pijp. Anne-Marie maakte deze populaire citroentaart vaak voor feestelijke gelegenheden (en die zijn er in overvloed als je jong bent). Opvallend is dat er toen al amandelmeel in verwerkt werd, hoewel dat toen nog helemaal geen bekend fenomeen was. Natuurlijk moesten ingrediënten als suiker, rum, bloem en melk voor de oorspronkelijke taartbodem het veld ruimen. Anna-Karina wees me op het recept voor de roomboter taartbodem, die ze al eens op de website had gezet. Of die er niet geschikt voor zou zijn? Even nagedacht, en geprobeerd mezelf voor te stellen hoe die smaken zich met elkaar zouden gaan vermengen. Het leek me een perfect match!

citroentaart met roomboter taartbodem

Dus op een koude, maar zonnige zondagmiddag de keuken in met een lekker muziekje op de achtergrond om deze nieuwe variant gestalte te gaan geven. Anna-Karina was ondertussen bezig op de laptop met het beantwoorden van vragen en opmerkingen van volgers, die vooral gingen over de reeds genoemde broccoli lasagne. Zou ik met deze citroentaart opnieuw zo’n klapper kunnen maken? Hup, twee, drie. Aan de slag.

Makkelijk

Het deeg maken is bijzonder eenvoudig. Het meeste werk zit in het bekleden van de bakvorm. Ik had er voor gekozen om een natgemaakt en goed uitgeknepen bakpapiertje te gebruiken, dat vormt makkelijk. En het voordeel is dat je de taart er na het bakken in één keer uit tilt. Als je geen bakpapier gebruikt; de vorm goed invetten! Ook de vulling is super makkelijk om te maken. Alle ingrediënten bij elkaar doen en mengen. Als je op het laatst de boter erbij doet, lijkt het even alsof het niet wil mengen. Gewoon stug door blijven roeren, komt goed!

citroentaart met roomboter taartbodem

Moment suprême: de smaaktest van AK

Er is wel een nadeel aan deze taart, hij is afgekoeld het lekkerst, dus we moesten even geduld hebben, maar toen kam dan toch het moment suprême: Anna-Karina laten proeven of het ook daadwerkelijk een echt smakelijke citroentaart geworden was. Ze was heel complimenteus: smaak, structuur, gaarheid, balans. Alles dik in orde. Nu jullie nog!

Invriezen: per kwart verpakt in een ziplock zakje van Ikea (past precies!)

Oja… het spreekt voor zich dat dit ook met limoenen kan, toch? Noem het dan limoentaart =|:o)

Kijk hier voor veel meer lekkere snoeperijtjes.

Zo maak je de Citroentaart

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Citroentaart met roomboter taartbodem


Door Hans van Deelen Geplaatst maart 23, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: Ø 28 cm, 12 stukken
  • Koolhydraten: 2,5 gr khd per stuk (Ø 28 cm, 12 stukken uit recept)
  • Voorbereiding: 20 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 40 minuten

Als je van taart houdt en de smaak van citroenen wel kunt waarderen moet je deze citroentaart eens maken! Makkelijk om te maken en de taart heeft een lekkere frisse citroensmaak.

Ingrediënten

Bereiding

  1. TAARTBODEM
    Smelt voor de taartbodem de roomboter en meng dat met het amandelmeel, kokosmeel, ei(eren), bakpoeder en een snufje zout door elkaar.
  2. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden en leg een natgemaakt en uitgeknepen bakpapier in een quichevorm van Ø 28 cm.
  3. Druk het deeg in de vorm en maak ook een opstaand randje.
  4. VULLING
    Rasp voor de vulling de schil van de citroenen en pers ze uit. Rasp echt alleen de schil, het wit eronder is bitter!
  5. Meng het sap en citroenrasp met het amandelmeel en de eieren. Proef en voeg zoetstof naar smaak toe.
  6. Smelt de boter, laat ietsje afkoelen en voeg dat op het laatst toe aan de vulling. Het lijkt het alsof het niet wil mengen, gewoon even door blijven roeren, komt goed!
  7. Giet de vulling op de taartbodem, er ontstaat vanzelf een perfect glad oppervlak.
  8. Bak de taart 20 minuten of tot tot de vulling gestold is en begint te bruinen.
  9. De taart is afgekoeld het lekkerst, dus even geduld!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

55 gedachten over “Citroentaart met roomboter taartbodem”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

1.8K Shares
Share1.1K
Pin707
Tweet