Is dit koolhydraatarm eten? Jazeker! Wat een heerlijk zonnig bordje, hè? Het is een geurige romige citroen risotto met venkel. En dan ons gesprekje tijdens het eten van deze risotto. Mijn heer Hans: “Dit is echt schandalig lekker…”, Anna-Karina: “Wat zal ik dan erover schrijven?” Hans: “Misschien wel de lekkerste toepassing van bloemkoolrijst tot nu toe. Knappe man die dit herkent als bloemkool.”! En dat ben ik hartgrondig met hem eens, ik durf de test echt aan. Het vult ook behoorlijk goed, het gerecht bevat 10.8 gram koolhydraten per portie.
Bloemkool als vervanger
Jullie hebben al heel wat ongebruikelijke toepassingen van bloemkool langs zien komen hier. We hebben zelfs al twee keer eerder een recept voor risotto geplaatst. De Bloemkool risotto met pesto (staat zelfs in ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm) en een Paddenstoelen risotto, ook allebei heerlijk! Toch is deze citroen risotto met venkel weer totaal anders. Met maar een paar ingrediënten eigenlijk; ongelooflijk aromatisch en fris door de citroen en dille en superromig door o.a. de crème fraîche.
Citroen risotto: makkelijker & koud en warm even lekker
Deze citroen risotto van bloemkoolrijst is een stuk makkelijker om klaar te maken dan de versie met ‘echte’ risottorijst. Geen gedoe met met kleine beetjes bouillon steeds maar roeren. Maar gewoon groente in de pan, bouillon erbij en even laten garen. Een andere leuke bijkomstigheid is dat het zowel warm als koud magnifiek smaakt. En dat is vooral fijn voor mensen die een dubbele portie koken en op die manier voor de volgende dag hun koolhydraatarme lunch geregeld zien. In koude vorm is het ook erg geschikt in een feestbuffet of als extraatje bij de BBQ. Laat het gerust een dagje staan, want de smaken trekken op die manier lekker naar elkaar toe. Wij aten de citroenrisotto warm met een hamburger (MC2 van DVS), een absolute aanrader! Het met moeite gespaarde ieniemienie restje mocht ik (AK) de volgende dag bij de lunch testen.
Algemeen: venkel bereiden
Wij merken dat lang niet iedereen fan is van deze fantastische groente, zo jammer! Speciaal voor mensen die niet zo bekend zijn met venkel, even wat informatie. Allereerst de voedingswaarden, venkel bevat per 100 gram 17 kcal, 2 g koolhydraten, 1 g eiwitten en 2.4 g vezels (NEVO). Verder kan venkel zowel rauw als gekookt gegeten worden. Snij voor de bereiding de onderste schijf en de stelen van de knol en haal, als je de venkel rauw eet, de kern eruit. Verwijder ook eventuele bruine plekjes en de buitenste bladen als deze slap aanvoelen. Voor venkel is een kooktijd van 3-5 minuten voldoende. Het kookwater kun je als basis gebruiken voor een zelf gemaakte kruidenthee. Venkel kun je ook roerbakken in een groentemix. Het is een veelzijdige groente die aan elk gerecht een frisse tint kan geven. Kijk voor uitgebreide info ook eens op Venkel.nl.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je Citroen risotto met venkel
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Citroen risotto met venkel
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 knol venkel
- 10 ml olijfolie
- 100 ml bospaddenstoelenbouillon, of iets meer
- 1 citroen, rasp en vruchtvlees
- 350 g bloemkoolrijst
- 40 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 100 ml crème fraîche
- 3 g dille, vers gehakt
- peper, vers gemalen
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snipper de ui. Schaaf de venkel in dunne plakken en snijd de plakken in dunne reepjes.Bak de ui samen met de venkel in een grote koekenpan of wok in wat olie op matig vuur aan. Voeg bouillon toe en laat met een deksel erop zachtjes 5 – 10 minuten garen. Een klein plasje bouillon mag, maar zet de groente niet helemaal onder.
- Boen en rasp ondertussen de schil van de (biologische) citroen en snijd partjes los van het velletje. Hak een flinke hand dille fijn.
- Voeg de bloemkoolrijst en de citroenrasp toe aan de venkel. Voeg gerust nog wat bouillon toe als dat nodig is. Breng aan de pruttel en laat 2 minuten mee garen of tot de bloemkool beetgaar is.
- Warm in de laatste minuut een beetje Parmezaanse kaas, de crème fraîche en de gehakte dille mee.
Serveren
- Serveer de citroen risotto in diepe borden en leg de partjes citroen erop. Schaaf er aan tafel nog wat Parmezaanse kaas over en een draai uit de pepermolen. En dan nu snel smullen!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Het went niet, rijst is géén bloemkool, courgette is geen spaghetti, dus deze recepten vallen hier niet in de smaak, heb al je kookboeken aangeschaft en er zitten juweeltjes tussen, de kabeljauw met krokant korstje is een hit hier, ook de kipdij met groenten in braadzak is favoriet. Puree van knolselderij ook heerlijk!
Eenvoudig en heerlijk, de citroen stukjes klein gesneden en erdoor geschept. Zeker een blijvertje😀
Ik heb hem net gemaakt en hij was lekker; goed op smaak en lekker fris door de citroen. Ik had ook nog wat groen vd venkel erdoor gedaan met de dille. Alleen geen aanrader om het partje citroen zo op te eten… volgende keer gebruik ik wel het sap ervan.
Fantastisch recept. Iedereen is er enthousiast over.
Dit is inderdaad “schandalig” lekker!!!
Ook eens voor m’n collega’s maken voor de lunch!
Da’s lief Anita! Alvast eet smakelijk gewenst 😉
Vandaag gemaakt, heerlijk! Morgen koud proberen want natuurlijk heb ik lekker veel gemaakt.
De risotto een keer warm en nu met het mooie weer koud gegeten. Heerlijk!
Heerlijk eten voor een warme dag als vandaag!
Alleen had ik wel iets meer dan 10 minuten nodig voor de voorbereiding ?
Oefening baart kunst!
Wat een heerlijk recept! We hebben gesmuld van deze ‘risotto’!
Oh wat weer een heerlijk gerecht echt om van te smullen super ik heb een vraagje waar kan ik toch bospaddestoel bouillon kopen ik heb nu groente bouillon gebruikt
Gewoon blokjes bij AH.
Wauw. Dit is echt heerlijk! Dat gaat een vast recept worden. Kom maar op met die lange warme zomer!
Dank jullie wel!!
Geen zin in eten vanwege de warmte denk ik. Toch aan de slag gegaan. En.. Het was lekker . Lekker romig en fris. Tweede portie is voor morgen. Had nu geen verse dille dus gedroogde er door gedaan. Morgen even halen. Dan probeer ik het koud en hoef ik lekker niet te kokkerellen.
Lekker praktisch! Eet smakelijk Marion en een mooie dag!
Ik heb er een tijdje de brui aan gegeven met koolhydraatarm eten. Maar ik ben weer begonnen en vanavond dit recept gemaakt. Heerlijk zacht van smaak. Ik ben trouwens altijd al dol op venkel geweest. Zelfs de schijfjes citroen opgegeten en eigenlijk houd ik niet zo van citroen in mijn eten. Beslist voor herhaling vatbaar. Misschien ter afwisseling met wat garnalen er doorheen?
Dat lijkt mij ook heerlijk die garnalen erbij! Staat in de planning voor vanavond!
Eet smakelijk!
Zojuist dit recept gemaakt en het was echt heerlijk. Heel zacht van smaak. Ga het zeer zeker nog
eens vaker maken.
Een aanrader, dit recept! Ik heb ervan genoten en ik denk dat het op komende zonnige dagen vaak op het menu zal staan.
Dit recept ga ik zeker maken! Venkel, risotto, lijkt me heerlijk
Ook ik wist tot voor een paar jaar geleden niet goed wat ik met venkel aan moest. Maar toen ging ik een tijdje werken bij een tuinderdie venkel teelde en sindsdien ben ik fan. Rauw,gekookt, gestoofd, gegrild, geroosterd. Een heel veelzijdige groente.
Bedankt weer voor de inspiratie!
Hallo dit recept ga ik zeker maken, maar kan ik ipv crème fraiche Griekse yoghurt gebruiken.
Ja Henny dat kan wel, maar Griekse yoghurt is wel wat ‘slapper’ qua structuur. Eet smakelijk!