Citroen risotto met venkel

citroen risotto met venkel

Is dit koolhydraatarm eten? Jazeker! Wat een heerlijk zonnig bordje, hè? Het is een geurige romige citroen risotto met venkel. En dan ons gesprekje tijdens het eten van deze risotto. Mijn heer Hans: “Dit is echt schandalig lekker…”,   Anna-Karina: “Wat zal ik dan erover schrijven?” Hans: “Misschien wel de lekkerste toepassing van bloemkoolrijst tot nu toe. Knappe man die dit herkent als bloemkool.”! En dat ben ik hartgrondig met hem eens, ik durf de test echt aan. Het vult ook behoorlijk goed, het gerecht bevat 10.8 gram koolhydraten per portie

Bloemkool als vervanger

Jullie hebben al heel wat ongebruikelijke  toepassingen van bloemkool langs zien komen hier. We hebben zelfs al twee keer eerder een recept voor risotto geplaatst. De Bloemkool risotto met pesto (staat zelfs in ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm) en een Paddenstoelen risotto, ook allebei heerlijk! Toch is deze citroen risotto met venkel weer totaal anders. Met maar een paar ingrediënten eigenlijk; ongelooflijk aromatisch en fris door de citroen en dille en superromig door o.a. de crème fraîche.

Citroen risotto: makkelijker & koud en warm even lekker

Deze citroen risotto van bloemkoolrijst is een stuk makkelijker om klaar te maken dan de versie met ‘echte’ risottorijst. Geen gedoe met met kleine beetjes bouillon steeds maar roeren. Maar gewoon groente in de pan, bouillon erbij en even laten garen. Een andere leuke bijkomstigheid is dat het zowel warm als koud magnifiek smaakt. En dat is vooral fijn voor mensen die een dubbele portie koken en op die manier voor de volgende dag hun koolhydraatarme lunch geregeld zien. In koude vorm is het ook erg geschikt in een feestbuffet of als extraatje bij de BBQ. Laat het gerust een dagje staan, want de smaken trekken op die manier lekker naar elkaar toe. Wij aten de citroenrisotto warm met een hamburger (MC2 van DVS), een absolute aanrader! Het met moeite gespaarde ieniemienie restje mocht ik (AK) de volgende dag bij de lunch testen.

Algemeen: venkel bereiden

Wij merken dat lang niet iedereen fan is van deze fantastische groente, zo jammer! Speciaal voor mensen die niet zo bekend zijn met venkel, even wat informatie. Allereerst de voedingswaarden, venkel bevat per 100 gram 17 kcal, 2 g koolhydraten, 1 g eiwitten en 2.4 g vezels (NEVO). Verder kan venkel zowel rauw als gekookt gegeten worden. Snij voor de bereiding de onderste schijf en de stelen van de knol en haal, als je de venkel rauw eet, de kern eruit. Verwijder ook eventuele bruine plekjes en de buitenste bladen als deze slap aanvoelen. Voor venkel is een kooktijd van 3-5 minuten voldoende. Het kookwater kun je als basis gebruiken voor een zelf gemaakte kruidenthee. Venkel kun je ook roerbakken in een groentemix. Het is een veelzijdige groente die aan elk gerecht een frisse tint kan geven. Kijk voor uitgebreide info ook eens op Venkel.nl.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

citroen risotto met venkel
citroen risotto met venkel

Zo maak je Citroen risotto met venkel

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!


citroen risotto met venkel

Citroen risotto met venkel

Deze zonnige citroen risotto met venkel is misschien wel de lekkerste toepassing van bloemkoolrijst tot nu toe. Ongelooflijk aromatisch en fris door de citroen en dille en superromig door o.a. de crème fraîche.
4.84 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 12 min
Totale tijd 22 min

Voedingswaarde

Per portie
kcal 353.4 koolhydraten 10.8 geiwitten 12.45 gvetten 26.25 gvezels 7.2 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snipper de ui. Schaaf de venkel in dunne plakken en snijd de plakken in dunne reepjes.
    Bak de ui samen met de venkel in een grote koekenpan of wok in wat olie op matig vuur aan. Voeg bouillon toe en laat met een deksel erop zachtjes 5 – 10 minuten garen. Een klein plasje bouillon mag, maar zet de groente niet helemaal onder.
  • Boen en rasp ondertussen de schil van de (biologische) citroen en snijd partjes los van het velletje. Hak een flinke hand dille fijn.
  • Voeg de bloemkoolrijst en de citroenrasp toe aan de venkel. Voeg gerust nog wat bouillon toe als dat nodig is. Breng aan de pruttel en laat 2 minuten mee garen of tot de bloemkool beetgaar is.
  • Warm in de laatste minuut een beetje Parmezaanse kaas, de crème fraîche en de gehakte dille mee.

Serveren

  • Serveer de citroen risotto in diepe borden en leg de partjes citroen erop. Schaaf er aan tafel nog wat Parmezaanse kaas over en een draai uit de pepermolen. En dan nu snel smullen!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


24 gedachten over “Citroen risotto met venkel”

  1. Het went niet, rijst is géén bloemkool, courgette is geen spaghetti, dus deze recepten vallen hier niet in de smaak, heb al je kookboeken aangeschaft en er zitten juweeltjes tussen, de kabeljauw met krokant korstje is een hit hier, ook de kipdij met groenten in braadzak is favoriet. Puree van knolselderij ook heerlijk!

  2. 5 sterren
    Eenvoudig en heerlijk, de citroen stukjes klein gesneden en erdoor geschept. Zeker een blijvertje😀

  3. Ik heb hem net gemaakt en hij was lekker; goed op smaak en lekker fris door de citroen. Ik had ook nog wat groen vd venkel erdoor gedaan met de dille. Alleen geen aanrader om het partje citroen zo op te eten… volgende keer gebruik ik wel het sap ervan.

  4. Anita Gooijer-Berkhout

    Dit is inderdaad “schandalig” lekker!!!
    Ook eens voor m’n collega’s maken voor de lunch!

  5. Vandaag gemaakt, heerlijk! Morgen koud proberen want natuurlijk heb ik lekker veel gemaakt.

  6. Simone Planqué

    De risotto een keer warm en nu met het mooie weer koud gegeten. Heerlijk!

  7. Mona Roeland

    Heerlijk eten voor een warme dag als vandaag!
    Alleen had ik wel iets meer dan 10 minuten nodig voor de voorbereiding ?

  8. Ellen Lagerwerf

    Wat een heerlijk recept! We hebben gesmuld van deze ‘risotto’!

  9. Oh wat weer een heerlijk gerecht echt om van te smullen super ik heb een vraagje waar kan ik toch bospaddestoel bouillon kopen ik heb nu groente bouillon gebruikt

  10. Wauw. Dit is echt heerlijk! Dat gaat een vast recept worden. Kom maar op met die lange warme zomer!
    Dank jullie wel!!

  11. Geen zin in eten vanwege de warmte denk ik. Toch aan de slag gegaan. En.. Het was lekker . Lekker romig en fris. Tweede portie is voor morgen. Had nu geen verse dille dus gedroogde er door gedaan. Morgen even halen. Dan probeer ik het koud en hoef ik lekker niet te kokkerellen.

  12. Ik heb er een tijdje de brui aan gegeven met koolhydraatarm eten. Maar ik ben weer begonnen en vanavond dit recept gemaakt. Heerlijk zacht van smaak. Ik ben trouwens altijd al dol op venkel geweest. Zelfs de schijfjes citroen opgegeten en eigenlijk houd ik niet zo van citroen in mijn eten. Beslist voor herhaling vatbaar. Misschien ter afwisseling met wat garnalen er doorheen?

    1. Dat lijkt mij ook heerlijk die garnalen erbij! Staat in de planning voor vanavond!

  13. Zojuist dit recept gemaakt en het was echt heerlijk. Heel zacht van smaak. Ga het zeer zeker nog
    eens vaker maken.

  14. Een aanrader, dit recept! Ik heb ervan genoten en ik denk dat het op komende zonnige dagen vaak op het menu zal staan.

  15. Dit recept ga ik zeker maken! Venkel, risotto, lijkt me heerlijk
    Ook ik wist tot voor een paar jaar geleden niet goed wat ik met venkel aan moest. Maar toen ging ik een tijdje werken bij een tuinderdie venkel teelde en sindsdien ben ik fan. Rauw,gekookt, gestoofd, gegrild, geroosterd. Een heel veelzijdige groente.

    Bedankt weer voor de inspiratie!

  16. Henny Smeulders

    Hallo dit recept ga ik zeker maken, maar kan ik ipv crème fraiche Griekse yoghurt gebruiken.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top