citroen risotto met venkel

Citroen risotto met venkel

Wat een heerlijk zonnig bordje, hè? Het is een geurige romige citroen risotto met venkel. En dan ons gesprekje tijdens het eten van deze risotto. Mijn heer Hans: “Dit is echt schandalig lekker…”,   Anna-Karina: “Wat zal ik dan erover schrijven?” Hans: “Misschien wel de lekkerste toepassing van bloemkoolrijst tot nu toe. Knappe man die dit herkent als bloemkool.”! En dat ben ik hartgrondig met hem eens, ik durf de test echt aan. Jullie hebben al heel wat ongebruikelijke  toepassingen van bloemkool langs zien komen hier. We hebben zelfs al twee keer eerder een recept voor risotto geplaatst. De Bloemkool risotto met pesto (staat zelfs in ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm) en een Paddenstoelen risotto, ook allebei heerlijk! Toch is deze citroen risotto met venkel weer totaal anders. Met maar een paar ingrediënten eigenlijk; ongelooflijk aromatisch en fris door de citroen en dille en superromig door o.a. de crème fraîche.

Citroen risotto: makkelijker & koud en warm even lekker

Deze cirtroen risotto van bloemkoolrijst is een stuk makkelijker om klaar te maken dan de versie met ‘echte’ risottorijst. Geen gedoe met met kleine beetjes bouillon steeds maar roeren. Maar gewoon groente in de pan, bouillon erbij en even laten garen. Een andere leuke bijkomstigheid is dat het zowel warm als koud magnifiek smaakt. En dat is vooral fijn voor mensen die een dubbele portie koken en op die manier voor de volgende dag hun koolhydraatarme lunch geregeld zien. In koude vorm is het ook erg geschikt in een feestbuffet of als extraatje bij de BBQ. Laat het gerust een dagje staan, want de smaken trekken op die manier lekker naar elkaar toe. Wij aten de citroenrisotto warm met een hamburger (MC2 van DVS), een absolute aanrader! Het met moeite gespaarde ieniemienie restje mocht ik (AK) de volgende dag bij de lunch testen.

citroen risotto met venkel

Algemeen: venkel bereiden

Wij merken dat lang niet iedereen fan is van deze fantastische groente, zo jammer! Speciaal voor mensen die niet zo bekend zijn met venkel, even wat informatie. Allereerst: het bevat slechts 2 gram koolhydraten per 100 gram. Verder kan venkel zowel rauw als gekookt gegeten worden. Snij voor de bereiding de onderste schijf en de stelen van de knol en haal, als je de venkel rauw eet, de kern eruit. Verwijder ook eventuele bruine plekjes en de buitenste bladen als deze slap aanvoelen. Voor venkel is een kooktijd van 3-5 minuten voldoende. Het kookwater kun je als basis gebruiken voor een zelf gemaakte kruidenthee. Venkel kun je ook roerbakken in een groentemix. Het is een veelzijdige groente die aan elk gerecht een frisse tint kan geven. Kijk voor uitgebreide info ook eens op Venkel.nl.

citroen risotto met venkel

citroen risotto met venkel

Ook lekker:

Zo maak je Citroen risotto met venkel

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Citroen risotto met venkel

citroen risotto met venkel

Door Anna-Karina Geplaatst mei 11, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 10 khd per portie (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 12 minuten
  • Klaar in: 22 minuten

Deze zonnige citroen risotto met venkel is misschien wel de lekkerste toepassing van bloemkoolrijst tot nu toe. Ongelooflijk aromatisch en fris door de citroen en dille en superromig door o.a. de crème fraîche.

Ingrediënten

Bereiding

  1. De bloemkoolrijst maalde ik in een klein hakmolentje met trekkoord, ook heel handig! (onze keukenmachine staat vanwege de verhuizing even ergens op een onhandige plek)
  2. Snipper de ui. Schaaf de venkel in dunne plakken en snijd die in dunne repen.
  3. Bak de ui samen met de venkel in een grote koekenpan of wok in wat olie op matig vuur aan. Voeg bouillon toe en laat met een deksel erop zachtjes 5-10 minuten garen. Een klein plasje bouillon mag, maar zet de groente niet helemaal onder.
  4. Boen en rasp ondertussen de schil van de (biologische) citroen en snijd partjes los van het velletje. Hak een flinke hand dille fijn.
  5. Voeg de bloemkoolrijst en de citroenrasp toe aan de venkel. Voeg gerust nog wat bouillon toe als dat nodig is.Breng aan de pruttel en laat 2 minuten mee garen of tot de bloemkool beetgaar is.
  6. Warm in de laatste minuut een beetje Parmezaanse kaas, de crème fraîche en de gehakte dille mee. Serveer de citroen risotto in diepe borden en leg de partjes citroen erop. Schaaf er aan tafel nog wat Parmezaanse kaas over en een draai uit de pepermolen. En dan nu snel smullen!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet




Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 gedachten over “Citroen risotto met venkel”

Ken je onze twee kookboeken al?
twee kookboeken koolhydraatarm