citroen risotto met venkel

Citroen risotto met venkel

Is dit koolhydraatarm eten? Jazeker! Wat een heerlijk zonnig bordje, hè? Het is een geurige romige citroen risotto met venkel. En dan ons gesprekje tijdens het eten van deze risotto. Mijn heer Hans: “Dit is echt schandalig lekker…”,   Anna-Karina: “Wat zal ik dan erover schrijven?” Hans: “Misschien wel de lekkerste toepassing van bloemkoolrijst tot nu toe. Knappe man die dit herkent als bloemkool.”! En dat ben ik hartgrondig met hem eens, ik durf de test echt aan. Het vult ook behoorlijk goed, het gerecht bevat 10.8 gram koolhydraten per portie

Bloemkool als vervanger

Jullie hebben al heel wat ongebruikelijke  toepassingen van bloemkool langs zien komen hier. We hebben zelfs al twee keer eerder een recept voor risotto geplaatst. De Bloemkool risotto met pesto (staat zelfs in ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm) en een Paddenstoelen risotto, ook allebei heerlijk! Toch is deze citroen risotto met venkel weer totaal anders. Met maar een paar ingrediënten eigenlijk; ongelooflijk aromatisch en fris door de citroen en dille en superromig door o.a. de crème fraîche.

Citroen risotto: makkelijker & koud en warm even lekker

Deze citroen risotto van bloemkoolrijst is een stuk makkelijker om klaar te maken dan de versie met ‘echte’ risottorijst. Geen gedoe met met kleine beetjes bouillon steeds maar roeren. Maar gewoon groente in de pan, bouillon erbij en even laten garen. Een andere leuke bijkomstigheid is dat het zowel warm als koud magnifiek smaakt. En dat is vooral fijn voor mensen die een dubbele portie koken en op die manier voor de volgende dag hun koolhydraatarme lunch geregeld zien. In koude vorm is het ook erg geschikt in een feestbuffet of als extraatje bij de BBQ. Laat het gerust een dagje staan, want de smaken trekken op die manier lekker naar elkaar toe. Wij aten de citroenrisotto warm met een hamburger (MC2 van DVS), een absolute aanrader! Het met moeite gespaarde ieniemienie restje mocht ik (AK) de volgende dag bij de lunch testen.

Algemeen: venkel bereiden

Wij merken dat lang niet iedereen fan is van deze fantastische groente, zo jammer! Speciaal voor mensen die niet zo bekend zijn met venkel, even wat informatie. Allereerst de voedingswaarden, venkel bevat per 100 gram 17 kcal, 2 g koolhydraten, 1 g eiwitten en 2.4 g vezels (NEVO). Verder kan venkel zowel rauw als gekookt gegeten worden. Snij voor de bereiding de onderste schijf en de stelen van de knol en haal, als je de venkel rauw eet, de kern eruit. Verwijder ook eventuele bruine plekjes en de buitenste bladen als deze slap aanvoelen. Voor venkel is een kooktijd van 3-5 minuten voldoende. Het kookwater kun je als basis gebruiken voor een zelf gemaakte kruidenthee. Venkel kun je ook roerbakken in een groentemix. Het is een veelzijdige groente die aan elk gerecht een frisse tint kan geven. Kijk voor uitgebreide info ook eens op Venkel.nl.


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

citroen risotto met venkel
citroen risotto met venkel

Zo maak je Citroen risotto met venkel

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Citroen risotto met venkel

citroen risotto met venkel
Door: Anna-Karina van Denderen
Deze zonnige citroen risotto met venkel is misschien wel de lekkerste toepassing van bloemkoolrijst tot nu toe. Ongelooflijk aromatisch en fris door de citroen en dille en superromig door o.a. de crème fraîche.
4.84 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 12 min
Totale tijd 22 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 353.4 kcalkoolhydraten 10.8 geiwitten 12.45 gvetten 26.25 gvezels 7.2 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snipper de ui. Schaaf de venkel in dunne plakken en snijd de plakken in dunne reepjes.
    Bak de ui samen met de venkel in een grote koekenpan of wok in wat olie op matig vuur aan. Voeg bouillon toe en laat met een deksel erop zachtjes 5 – 10 minuten garen. Een klein plasje bouillon mag, maar zet de groente niet helemaal onder.
  • Boen en rasp ondertussen de schil van de (biologische) citroen en snijd partjes los van het velletje. Hak een flinke hand dille fijn.
  • Voeg de bloemkoolrijst en de citroenrasp toe aan de venkel. Voeg gerust nog wat bouillon toe als dat nodig is. Breng aan de pruttel en laat 2 minuten mee garen of tot de bloemkool beetgaar is.
  • Warm in de laatste minuut een beetje Parmezaanse kaas, de crème fraîche en de gehakte dille mee.

Serveren

  • Serveer de citroen risotto in diepe borden en leg de partjes citroen erop. Schaaf er aan tafel nog wat Parmezaanse kaas over en een draai uit de pepermolen. En dan nu snel smullen!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme, keto recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de keto kookboeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

23 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top