choco schuimkoekjes met pistache

Choco schuimkoekjes met pistache

Mijn inspiratie haal ik overal vandaan, niet alleen uit kookboeken maar ook gewoon uit de Allerhande en al die 378 andere gratis bladen met vooral reclame en af en toe een leuk recept. Het originele recept van deze choco schuimkoekjes met pistache komt ook uit zo’n blad, Boodschappen van onze Vomar om de hoek. Maar ja, die was natuurlijk goed fout qua koolhydraten. Ik vond het er zó gezellig en feestelijk uitzien, dus deze koolhydraatarme variant van de choco schuimkoekjes met pistache moest ik gewoon proberen!

 

Aanpassingen
Ik heb suiker vervangen door stevia en bloem door amandelmeel, ietsje minder cacao en ik hield de helft van de gesmolten chocola over. Al met al een berg minder koolhydraten dan het origineel (23 gr. khd per stuk). Ik heb mijn koolhydraatarme choco schuimkoekjes met pistache als ‘toetje’ gekenmerkt omdat het natuurlijk toch een behoorlijke hap is. Met een heerlijk bolletje koolhydraatarm ijs en een kop eerlijke koffie lijkt het mij een perfecte afsluiter van een lekker etentje.

Eiwit stijfkloppen
Sommige mensen hebben er moeite mee. Werk vetvrij, dus je materialen (kom, garde, spatel, handen) ontvetten met wat keukenpapier en citroensap is een goed idee. Er mag geen enkel spoortje eigeel in het eiwit zitten. Gebruik eieren op kamertemperatuur. Mix het liefst in een RVS kom en gebruik een mixer op de medium stand. Voor nog veel meer tips kijk je even bij het  recept voor Hazelnoot schuimgebak.

 

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de Choco schuimkoekjes met pistache

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Choco schuimkoekjes met pistache


choco schuimkoekjes met pistache

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst oktober 15, 2014

  • Aantal of hoeveelheid: 12 stuks
  • Koolhydraten: 1,6 gr. khd per stuk (12 stuks uit recept)
  • Voorbereiding: 20 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 50 minuten

Choco schuimkoekjes met pistache als 'toetje' met een bolletje koolhydraatarm ijs en een kop eerlijke koffie de perfecte afsluiter van een lekker etentje. Of gewoon als koekje...

Ingrediënten

Bereiding

  1. Pel de pistachenoten en hak ze klein. Hou 25 gram ervan apart voor de garnering.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden (160 graden hetelucht). Haal de plaat eruit en leg er een bakvel op.
  3. Scheid de eieren, het wit in een vetvrije beslagkom opvangen. Het eigeel gebruiken we niet, kijk even bij eiwit of eigeel over.
    Meng cacaopoeder, amandelmeel en 75 gr. gehakte pistachenootjes door elkaar.
  4. Klop de eiwitten met zoetstof en een snufje zout stijf met de mixer. Proef of het zoet genoeg is. Spatel voorzichtig het cacao-notenmengsel door het opgeklopte eiwit, niet kloppen of roeren.
  5. Schep of spuit 12 langwerpige hoopjes op een bakvel, maak de bovenkant een klein beetje plat.
  6. Bak de schuimkoekjes ca. 20 minuten gaar in de oven. Laat minstens 10 minuten afkoelen op een rooster.
  7. Ondertussen smelt je de chocolade au bain marie. Doop de koekjes aan beide kanten in de vloeibare chocolade en bestrooi met de pistachekruimels. Laten opstijven op bakpapier. Lekker bij de koffie of als toetje...

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Choco schuimkoekjes met pistache”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

109 Shares
Share84
Pin25
Tweet