Onze inspiratie halen we overal vandaan, niet alleen uit kookboeken maar ook gewoon uit de Allerhande en al die 378 andere gratis bladen met vooral reclame en af en toe een leuk recept. Het originele recept van deze choco schuimkoekjes met pistache komt ook uit zo’n blad, Boodschappen van onze Vomar om de hoek. Maar ja, die was natuurlijk goed fout qua koolhydraten. Ik vond het er zó gezellig en feestelijk uitzien, dus deze koolhydraatarme variant van de choco schuimkoekjes met pistache moest ik gewoon proberen!
Aanpassingen
Ik heb suiker vervangen door erythritol en bloem door amandelmeel, ietsje minder cacao en ik hield de helft van de gesmolten chocola over. Deze koolhydraatarme versie bevat per koekje 1.77 gram koolhydraten. Al met al een enorme berg minder koolhydraten dan het origineel, die bevatten 23 gram koolhydraten per stuk. Ik heb mijn koolhydraatarme choco schuimkoekjes met pistache als ‘toetje’ gekenmerkt omdat het natuurlijk toch een behoorlijke hap is. Met een heerlijk bolletje koolhydraatarm ijs en een kop eerlijke koffie lijkt het mij een perfecte afsluiter van een lekker etentje.
Eiwit stijfkloppen
Sommige mensen hebben er moeite mee… Hier even in het kort waar je op moet letten:
- Werk vetvrij, dus je materialen, je kom, garde, spatel én handen, ontvetten met citroensap is een goed idee. Er mag geen enkel spoortje eigeel in het eiwit zitten.
- Gebruik eieren op kamertemperatuur.
- Mix het liefst in een RVS kom en gebruik een mixer op de medium stand.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de Choco schuimkoekjes met pistache
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Choco schuimkoekjes met pistache
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 100 g pistachenoten, zonder schil
Eiwit kloppen
- 4 ei-eiwit
- erythritol, naar smaak, zelf proeven!
- snufje zout
Chocolademengsel
- 10 g cacaopoeder
- 20 g amandelmeel
Garneren
- 50 g chocolade, minstens 85%
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en leg een bakvel op de bakplaat.
- Hak de pistachenoten.
- Scheid de eieren, het wit in een vetvrije beslagkom opvangen. Klop de eiwitten met zoetstof en een snufje zout stijf met de mixer. Proef of het zoet genoeg is. Het eigeel gebruiken we nu niet, maar kijk even bij eigeel over.
- Meng het cacaopoeder met het amandelmeel en ¾ van de gehakte pistachenootjes door elkaar. De andere ¼ is voor de garnering.
- Spatel voorzichtig het cacao-notenmengsel door het opgeklopte eiwit, niet kloppen of roeren, ze moeten luchtig blijven. Schep 12 langwerpige hoopjes op een bakvel, maak de bovenkant een klein beetje plat.
- Bak de koekjes ongeveer 20 minuten of tot ze gaar zijn. Laat minstens 10 minuten afkoelen op een rooster.
Garneren
- Smelt de chocolade au bain marie. Doop de koekjes aan beide kanten in de vloeibare chocolade en bestrooi met de pistachekruimels. Laten opstijven op bakpapier. Lekker bij T en koffie of als toetje…
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Ik gadeze maken, maar ik gebruik amandelstukjes en 100% cacao. Dan komen ze op 1 gr. khd per stuk.
hoeveel stevia gebruik je hier, staat er niet bij
Zijn die 100gr pistachenoten niet met of zonder schil?
Ik ben er al achter, het is gepeld. Ze staan nu lekker te bakken in de oven en het ruikt heerlijk hier. Dus de vorige vraag is niet meer nodig. Lezen is ook een kunst 🙁
Vandaag deze koekjes gemaakt omdat ik eiwit over had. Is het de bedoeling dat ze zacht blijven? ze waren mooi hoog maar zakten geleidelijk in. Na de choco dip en nootjes heb ik ze nog maar even terug gedaan in de oven, maar helpt niet echt. We lekker hoor, dat wel 🙂
Het is schuim, dat wordt harder als je het goed laat (uit)drogen. Op lage temperatuur wat langer laten drogen moet lukken!