choco chiapudding

Choco chiapudding, ontbijt of nagerecht

Deze zachte romige choco chiapudding mag echt niet ontbreken op mijn website. Chiazaad vormt een geleilaagje rond elk zaadje als het in aanraking komt met vocht, het bindt dus. Die bindende eigenschap gebruiken we om chiazaad en vocht, zonder koken, om te toveren tot een heerlijk romige choco chiapudding. Het leuke van chiazaad is dat het van zichzelf neutraal smaakt, uitermate geschikt om mee te varieren. Chiazaad maak je aan met water of kokos- of amandelmelk, zelf kies ik liever voor kokosmelk of Griekse yoghurt. Vooral als ontbijt is vind ik dat voedzamer, mooi romig en extra dik. Wil je chiapudding als nagerecht eten dan kun je uitstekend amandelmelk nemen, dat is iets lichter. Pas de hoeveelheid vocht wel aan aan de gewenste dikte.

Valentijn
Chiapudding maakte ik als eens eerder in een roze fruitige variant voor Valentijnsdag 2014. Met gemak zou ik jullie elke week een andere variant kunnen voorschotelen, je kunt namelijk eindeloos varieren op het thema chiapudding. Daarvoor vind je hieronder een berg suggesties. Vandaag maak ik choco chiapudding, een vorstelijk ontbijt van chiazaad en kokosmelk, cacao, anijs, kardemom, vanille, notencrunch en chocovlokken. Enorm voedzaam! De mooie chocoschotsen had ik over na het maken van de kaneel choco amandelen.

chia pudding met rood fruit (ander recept uit 2015)

!!! LET OP
Het is van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je van je arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.

Kinderspel
Chiapudding maken is echt kinderspel! De basis van alle chiapudding is chiazaad en iets vochtigs en een snufje zout. De verhouding chia en vocht varieert tussen 1 op 4 tot wel 1 op 10 afhankelijk van waarmee je het maakt en hoe dik je het wilt hebben. Voeg optioneel zoetstof of suikervrije siroop toe (Walden farms) en roer het door elkaar zodat de zaadjes gelijkmatig verdeeld zijn. Na 10 minuten even proeven en nogmaals doorroeren. Zet die (basis)pudding dan koel weg om op te laten stijven, minstens 2 uur, liefst langer. Die basis kun je tot wel zo’n 3 dagen afgesloten en koel bewaren, lekker makkelijk! Als je een voorraadje maakt, roer er dan dagelijks een andere smaakmaker door. Ook de verse ingrediënten vlak voor het serveren erbij doen, dan nog wat mooie garnering en klaar is je mooie ontbijt of toetje. Ik vind zelf een crunch van een paar noten echt onmisbaar. Het wachten vind ik het moeilijkst van het hele proces, daarom maak ik mijn chia-ontbijt ‘s avonds al klaar. Zelf ga ik dan knus dromen van het hemelse ontbijtje dat op me wacht morgenochtend.

Malen of met de hand mengen?
Dat mengen kan met de hand óf met de staafmixer. Sommige mensen vinden de hele zaadjes qua mondgevoel minder aangenaam en regelmatig blijft er een zaadje tussen je tanden zitten. Maak dan de chia pudding liever met behulp van een staafmixer of maal het zaad vooraf. Dat schijnt ook nog effectiever te zijn voor de opname van de voedingsstoffen die erin zitten. De structuur van je pudding wordt dan meer zoals mousse, ‘creamy & dreamy’. (mooie term, las ik ergens) Zie de foto’s. Ook heel lekker, de kleur van de uiteindelijke pudding wordt dan wel wat grijzer als je er geen cacao of fruit aan toevoegt.

Toevoegingen naar eigen smaak, proef zelf!!
choco chiapuddingVoeg naar smaak altijd wat zout toe (verdiept alle smaken) en zoetmiddel naar eigen keus. Na het koelen smaakt het wat minder zoet misschien dan je gepland had. Proeven en aan je eigen smaak aanpassen. Experimenteer met je lievelingssmaken en ingrediënten. Neem amandelen, paranoten, pecannoten, walnoten, pistachenootjes (mooie kleur!) zonnebloem- en pompoenpitten, sesamzaad, maanzaad, voor een aangename crunch. Wat smaakmakers en garnering betreft denk aan vanillezaad, kaneel, gember, speculaaskruiden, cacao, espressopoeder, anijs, venkel, lavendel, kokosrasp, chocolade-rasp, blaadjes munt, maar zelfs pinda- of notenpasta behoort tot de mogelijkheden.

Koolhydraatbeperkt
Als je koolhydraatbeperkt eet kun je in plaats van zoetstof beter honing, vers of gedroogd fruit toevoegen. Kiwi, cranberry, aardbei, mango, banaan, grapefruit, appel, bosbessen, dadels, vijgen etc Of als je niet kan kiezen, gemengd fruit. Af en toe doe ik ook een lepel vlokken door mijn ontbijt, haver- en roggevlokken zijn bij mijn darmen favoriet.

Inspiratie
Meer recepten met chiazaad. Maar je moet voor de aardigheid ook eens afbeeldingen googelen voor chiapudding, dan krijg je de prachtigste plaatjes en combinaties voorgeschoteld. Voor de nodige inspiratie, veel plezier ermee!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze choco chiapudding

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Choco chiapudding, ontbijt of nagerecht

choco chiapudding

Door Anna-Karina Geplaatst maart 2, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 4 porties
  • Koolhydraten: 2,6 gr. khd pp (4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten

Subliem ontbijt of nagerecht, voor deze choco chiapudding combineer ik chiazaad en kokosmelk, cacao, anijs, kardemom, kokosrasp, notencrunch en chocovlokken.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Meng chiazaad met kokosmelk, cacaopoeder, zout, zoetstof, anijs en kardemom in een kom. Laat 10 minuten staan en roer dan nog een keer door. Proef en voeg zo nodig wat smaakmakers toe.
  2. Giet het over in 4 afsluitbare eenpersoons potjes. Kleine weckpotjes zijn erg geschikt. Zet minstens 2 uur koel weg of tot gebruik. Bewaartips voor de basisversie, zie tekst (boven).
  3. Vlak voor het opdienen bestrooien met gemalen kokos, gehakte hazelnoten en wat chocola, ik had nog choco schotsen over van m'n heerlijke kaneel choco amandelen (elders op de website). Eet smakelijk!
  4. LET OP!
    Gezonde personen eten maximaal 15 gram chiazaad per dag. Chiazaad heeft een bloeddruk verlagende werking, het is niet verstandig om chiazaad te gebruiken als je vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen slikt.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

17 gedachten over “Choco chiapudding, ontbijt of nagerecht”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

370 Shares
Share265
Pin105
Tweet