choco chiapudding ontbijt of nagerecht

Choco chiapudding, ontbijt of nagerecht

Deze zachte romige choco chiapudding mag echt niet ontbreken op mijn website. Chiazaad vormt een geleilaagje rond elk zaadje als het in aanraking komt met vocht, het bindt dus. Die bindende eigenschap gebruiken we om chiazaad en vocht, zonder koken, om te toveren tot een heerlijk romige choco chiapudding. Het leuke van chiazaad is dat het van zichzelf neutraal smaakt, uitermate geschikt dus om mee te variëren. Chiazaad meng je met kokos- of amandelmelk, zelf kies ik liever voor kokosmelk of Griekse yoghurt. Vooral als ontbijt is dat voedzamer. Bovendien mooi romig en extra dik. Wil je chiapudding als nagerecht eten dan kun je uitstekend amandelmelk nemen, dat is iets lichter. Pas de hoeveelheid vocht wel, zodat je de gewenste dikte krijgt.

Valentijn

Chiapudding maakte ik als eens eerder in een roze fruitige variant voor Valentijnsdag. Met gemak zou ik jullie elke week een andere variant kunnen voorschotelen. Immers, je kunt eindeloos variëren op het thema chiapudding. Daarvoor vind je hieronder een berg suggesties. Vandaag maak ik choco chiapudding, van chiazaad, kokosmelk, cacao, anijs, kardemom, vanille, notencrunch en chocovlokken. Zoals gezegd, enorm voedzaam! De mooie chocoschotsen had ik over na het maken van de kaneel choco amandelen.

 !!! LET OP Het is van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je van je arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.

Zo maak je basischiapudding

Chiapudding maken is echt kinderspel! De basis van alle chiapudding is chiazaad en iets vochtigs en een snufje zout. De verhouding chiazaad en vocht varieert. Afhankelijk van hoe dik je het wilt hebben, tussen 1: 4 tot wel 1:10. Voeg optioneel zoetstof of suikervrije siroop toe en roer het door elkaar zodat de zaadjes gelijkmatig verdeeld zijn. Na 10 minuten nogmaals doorroeren en proeven. Zet die basis chiapudding koel weg om op te laten stijven, minstens 2 uur, liefst langer. Die basis kun je tot wel zo’n 3 dagen afgesloten en koel bewaren, lekker makkelijk!

Als je een voorraadje basispudding maakt, roer er dan dagelijks een andere smaakmaker door. Ook verse ingrediënten voeg je vlak voor het serveren toe. Vervolgens maak je het af met een mooie garnering en klaar is je ontbijt of toetje. Een crunch van een paar noten is echt aan te raden. Het wachten vind ik het moeilijkst van het hele proces. Daarom hier mijn tip. Maak je chia-ontbijt ‘s avonds al klaar en ga zelf lekker dromen van het hemelse ontbijtje dat op je wacht morgenochtend.

Malen of met de hand mengen?

Dat mengen kan met de hand óf met de staafmixer. Sommige mensen vinden namelijk de hele zaadjes qua mondgevoel minder aangenaam. Bovendien blijft er wel eens een zaadje tussen je tanden zitten. Maal met behulp van een staafmixer het chazaad  vooraf.  De structuur van je pudding wordt dan meer zoals mousse, ‘creamy & dreamy’ (mooie term). Ook heel lekker, de kleur van de uiteindelijke pudding wordt dan wel wat grijzer als je er geen cacao of fruit aan toevoegt. Zie ook de fotoserie. 

Koolhydraatbeperkt

Als je koolhydraatbeperkt eet kun je in plaats van zoetstof beter honing, vers of gedroogd fruit toevoegen. Kiwi, cranberry, aardbei, mango, banaan, grapefruit, appel, bosbessen, dadels, vijgen etc Of als je niet kan kiezen, gemengd fruit. Af en toe doe ik ook een lepel vlokken door mijn ontbijt, haver- en roggevlokken zijn bij mijn darmen favoriet.

Inspiratie

Meer recepten bij ons met chiazaad. Maar je moet voor de aardigheid ook eens afbeeldingen googelen voor chiapudding, dan krijg je de prachtigste plaatjes en combinaties voorgeschoteld. Voor de nodige inspiratie, veel plezier ermee!

choco chiapudding ontbijt of nagerecht

choco chiapudding ontbijt of nagerecht

Zo maak je deze choco chiapudding

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


choco chiapudding ontbijt of nagerecht

Choco chiapudding, ontbijt of nagerecht

door Anna-Karina van Denderen
Subliem ontbijt of nagerecht, voor deze choco chiapudding combineer ik chiazaad en kokosmelk, cacao, anijs, kardemom, kokosrasp, notencrunch en chocovlokken.
5 van 3 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert, Ontbijt
Keuken: Amerikaans N/Z
Trefwoord: knutselen in de keuken, snel
Voorbereiden: 5 min
Opstijven en garneren: 2 uur 10 min
Totale tijd: 2 uur 15 min

Voedingswaarden

2,6 gram koolhydraten per portie
Koolhydraten 2.6 g

Uit recept

4 porties

Ingrediënten

Optioneel
Garneren

Bereiden

  • Meng het chiazaad met kokosmelk, zout, zoetstof en cacaopoeder, (optioneel anijszaad en kardemom). Laat 10 minuten staan en roer nogmaals door. De zaadjes moeten nu blijven zweven. Proef en voeg zo nodig cacao en zoetstof toe.
  • Giet de chiapudding over in 4 afsluitbare potjes. Laat minstens 2 uur koel opstijven. (zie onder bij bewaren)
  • Garneer vlak voor het serveren met gemalen kokos, gehakte hazelnoten en wat chocola. Goedemorgen!
LET OP!
  • Gezonde personen eten maximaal 15 gram chiazaad per dag. Chiazaad heeft een bloeddruk verlagende werking, het is niet verstandig om chiazaad te gebruiken als je vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen slikt.
Bewaren
  • Chiapudding kun je tot wel zo’n 3 dagen afgesloten en koel bewaren. Als je een voorraadje (basis)pudding maakt, kun je ook dagelijks vlak voor het serveren een andere smaakmaker erdoor mengen. Ook verse ingrediënten (rood fruit) voeg je vlak voor het serveren toe. Vervolgens maak je het af met een mooie garnering en klaar is je ontbijt of toetje.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 1.893 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 reacties op “Choco chiapudding, ontbijt of nagerecht”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like