choco chiapudding ontbijt of nagerecht

Choco chiapudding, ontbijt of nagerecht

Deze zachte romige choco chiapudding mag echt niet ontbreken op mijn website. Chiazaad vormt een geleilaagje rond elk zaadje als het in aanraking komt met vocht, het bindt dus. Die bindende eigenschap gebruiken we om chiazaad en vocht, zonder koken, om te toveren tot een heerlijk romige choco chiapudding. Het leuke van chiazaad is dat het van zichzelf neutraal smaakt, uitermate geschikt dus om mee te variëren. Chiazaad meng je met kokos- of amandelmelk, zelf kies ik liever voor kokosmelk of Griekse yoghurt. Vooral als ontbijt is dat voedzamer. Bovendien mooi romig en extra dik. Wil je chiapudding als nagerecht eten dan kun je uitstekend amandelmelk nemen, dat is iets lichter. Pas de hoeveelheid vocht wel, zodat je de gewenste dikte krijgt. De pudding bevat met deze garnering 2.58 gram koolhydraten per portie.

Valentijn

Chiapudding maakte ik als eens eerder in een roze fruitige variant voor Valentijnsdag. Met gemak zou ik jullie elke week een andere variant kunnen voorschotelen. Immers, je kunt eindeloos variëren op het thema chiapudding. Daarvoor vind je hieronder een berg suggesties. Vandaag maak ik choco chiapudding, van chiazaad, kokosmelk, cacao, anijs, kardemom, vanille, notencrunch en chocovlokken. Zoals gezegd, enorm voedzaam! De mooie chocoschotsen had ik over na het maken van de kaneel choco amandelen.

LET OP Het is van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je van je arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.

Zo maak je basis chiapudding

Chiapudding maken is echt kinderspel! De basis van alle chiapudding is chiazaad en iets vochtigs en een snufje zout. De verhouding chiazaad en vocht varieert. Afhankelijk van hoe dik je het wilt hebben, tussen 1: 4 tot wel 1:10. Voeg optioneel zoetstof of suikervrije siroop toe en roer het door elkaar zodat de zaadjes gelijkmatig verdeeld zijn. Na 10 minuten nogmaals doorroeren en proeven. Zet die basis chiapudding koel weg om op te laten stijven, minstens 2 uur, liefst langer. Die basis kun je tot wel zo’n 3 dagen afgesloten en koel bewaren, lekker makkelijk!

Als je een voorraadje basispudding maakt, roer er dan dagelijks een andere smaakmaker door. Ook verse ingrediënten voeg je vlak voor het serveren toe. Vervolgens maak je het af met een mooie garnering en klaar is je ontbijt of toetje. Een crunch van een paar noten is echt aan te raden. Het wachten vind ik het moeilijkst van het hele proces. Daarom hier mijn tip. Maak je chia-ontbijt ’s avonds al klaar en ga zelf lekker dromen van het hemelse ontbijtje dat op je wacht morgenochtend.

Malen of met de hand mengen?

Dat mengen kan met de hand óf met de staafmixer. Sommige mensen vinden namelijk de hele zaadjes qua mondgevoel minder aangenaam. Bovendien blijft er wel eens een zaadje tussen je tanden zitten. Maal met behulp van een staafmixer het chiazaad  vooraf.  De structuur van je pudding wordt dan meer zoals mousse, ‘creamy & dreamy’ (mooie term). Ook heel lekker, de kleur van de uiteindelijke pudding wordt dan wel wat grijzer als je er geen cacao of fruit aan toevoegt. Zie ook de fotoserie. 

Inspiratie

Meer recepten bij ons met chiazaad. Maar je moet voor de aardigheid ook eens afbeeldingen googelen voor chiapudding, dan krijg je de prachtigste plaatjes en combinaties voorgeschoteld. Voor de nodige inspiratie, veel plezier ermee!

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

choco chiapudding ontbijt of nagerecht
choco chiapudding ontbijt of nagerecht

Zo maak je deze choco chiapudding

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Choco chiapudding, ontbijt of nagerecht

choco chiapudding ontbijt of nagerecht
Door: Anna-Karina van Denderen
Subliem ontbijt of nagerecht, voor deze choco chiapudding combineer ik chiazaad en kokosmelk, cacao, anijs, kardemom, kokosrasp, notencrunch en chocovlokken.
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 5 min
Opstijven en garneren 2 uur 10 min
Totale tijd 2 uur 15 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 265.55 kcalkoolhydraten 2.58 geiwitten 4.3 gvetten 24.72 gvezels 5.18 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Optioneel

Garneren

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Meng het chiazaad met kokosmelk, zout, zoetstof en cacaopoeder, (optioneel anijszaad en kardemom). Laat 10 minuten staan en roer nogmaals door. De zaadjes moeten nu blijven zweven. Proef en voeg zo nodig cacao en zoetstof toe.
  • Giet de chiapudding over in 4 afsluitbare potjes. Laat minstens 2 uur koel opstijven. (zie onder bij bewaren)
  • Garneer vlak voor het serveren met gemalen kokos, gehakte hazelnoten en wat chocola. Goedemorgen!

LET OP!

  • Gezonde personen eten maximaal 15 gram chiazaad per dag. Chiazaad heeft een bloeddruk verlagende werking, het is niet verstandig om chiazaad te gebruiken als je vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen slikt.

Bewaren

  • Chiapudding kun je tot wel zo’n 3 dagen afgesloten en koel bewaren. Als je een voorraadje (basis)pudding maakt, kun je ook dagelijks vlak voor het serveren een andere smaakmaker erdoor mengen. Ook verse ingrediënten (rood fruit) voeg je vlak voor het serveren toe. Vervolgens maak je het af met een mooie garnering en klaar is je ontbijt of toetje.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Ze zijn gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top