Deze zachte romige choco chiapudding mag echt niet ontbreken op mijn website. Chiazaad vormt een geleilaagje rond elk zaadje als het in aanraking komt met vocht, het bindt dus. Die bindende eigenschap gebruiken we om chiazaad en vocht, zonder koken, om te toveren tot een heerlijk romige choco chiapudding. Het leuke van chiazaad is dat het van zichzelf neutraal smaakt, uitermate geschikt dus om mee te variëren. Chiazaad meng je met kokos- of amandelmelk, zelf kies ik liever voor kokosmelk of Griekse yoghurt. Vooral als ontbijt is dat voedzamer. Bovendien mooi romig en extra dik. Wil je chiapudding als nagerecht eten dan kun je uitstekend amandelmelk nemen, dat is iets lichter. Pas de hoeveelheid vocht wel, zodat je de gewenste dikte krijgt. De pudding bevat met deze garnering 2.58 gram koolhydraten per portie.
Valentijn
Chiapudding maakte ik als eens eerder in een roze fruitige variant voor Valentijnsdag. Met gemak zou ik jullie elke week een andere variant kunnen voorschotelen. Immers, je kunt eindeloos variëren op het thema chiapudding. Daarvoor vind je hieronder een berg suggesties. Vandaag maak ik choco chiapudding, van chiazaad, kokosmelk, cacao, anijs, kardemom, vanille, notencrunch en chocovlokken. Zoals gezegd, enorm voedzaam! De mooie chocoschotsen had ik over na het maken van de kaneel choco amandelen.
LET OP Het is van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je van je arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.
Zo maak je basis chiapudding
Chiapudding maken is echt kinderspel! De basis van alle chiapudding is chiazaad en iets vochtigs en een snufje zout. De verhouding chiazaad en vocht varieert. Afhankelijk van hoe dik je het wilt hebben, tussen 1: 4 tot wel 1:10. Voeg optioneel zoetstof of suikervrije siroop toe en roer het door elkaar zodat de zaadjes gelijkmatig verdeeld zijn. Na 10 minuten nogmaals doorroeren en proeven. Zet die basis chiapudding koel weg om op te laten stijven, minstens 2 uur, liefst langer. Die basis kun je tot wel zo’n 3 dagen afgesloten en koel bewaren, lekker makkelijk!
Als je een voorraadje basispudding maakt, roer er dan dagelijks een andere smaakmaker door. Ook verse ingrediënten voeg je vlak voor het serveren toe. Vervolgens maak je het af met een mooie garnering en klaar is je ontbijt of toetje. Een crunch van een paar noten is echt aan te raden. Het wachten vind ik het moeilijkst van het hele proces. Daarom hier mijn tip. Maak je chia-ontbijt ’s avonds al klaar en ga zelf lekker dromen van het hemelse ontbijtje dat op je wacht morgenochtend.
Malen of met de hand mengen?
Dat mengen kan met de hand óf met de staafmixer. Sommige mensen vinden namelijk de hele zaadjes qua mondgevoel minder aangenaam. Bovendien blijft er wel eens een zaadje tussen je tanden zitten. Maal met behulp van een staafmixer het chiazaad vooraf. De structuur van je pudding wordt dan meer zoals mousse, ‘creamy & dreamy’ (mooie term). Ook heel lekker, de kleur van de uiteindelijke pudding wordt dan wel wat grijzer als je er geen cacao of fruit aan toevoegt. Zie ook de fotoserie.
Inspiratie
Meer recepten bij ons met chiazaad. Maar je moet voor de aardigheid ook eens afbeeldingen googelen voor chiapudding, dan krijg je de prachtigste plaatjes en combinaties voorgeschoteld. Voor de nodige inspiratie, veel plezier ermee!
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je deze choco chiapudding
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Choco chiapudding, ontbijt of nagerecht
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 50 g chiazaad, ongeveer 5 eetlepels
- 400 ml kokosmelk, volvet
- snufje zout
- zoetstof, naar smaak
- 15-20 g cacaopoeder, 2-3 eetlepels naar smaak
Garneren
- 12 stuks hazelnoot, 5 gram
- 5 g chocolade, 85% geraspt
- gemalen kokos
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Meng het chiazaad met kokosmelk, zout, zoetstof en cacaopoeder, (optioneel anijszaad en kardemom). Laat 10 minuten staan en roer nogmaals door. De zaadjes moeten nu blijven zweven. Proef en voeg zo nodig cacao en zoetstof toe.
- Giet de chiapudding over in 4 afsluitbare potjes. Laat minstens 2 uur koel opstijven. (zie onder bij bewaren)
- Garneer vlak voor het serveren met gemalen kokos, gehakte hazelnoten en wat chocola. Goedemorgen!
LET OP!
- Gezonde personen eten maximaal 15 gram chiazaad per dag. Chiazaad heeft een bloeddruk verlagende werking, het is niet verstandig om chiazaad te gebruiken als je vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen slikt.
Bewaren
- Chiapudding kun je tot wel zo’n 3 dagen afgesloten en koel bewaren. Als je een voorraadje (basis)pudding maakt, kun je ook dagelijks vlak voor het serveren een andere smaakmaker erdoor mengen. Ook verse ingrediënten (rood fruit) voeg je vlak voor het serveren toe. Vervolgens maak je het af met een mooie garnering en klaar is je ontbijt of toetje.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Heerlijk! Ook makkelijk als werklunch mee te nemen
Een lekker ontbijt gehad met dit( toetje) ik wil volgende keer mijn ciazaad malen kan ik dan daar
wat meer van malen en ook bewaren en blijft de verhouding dan gelijk? Dank!!
Malen zou ik pas doen bij gebruik, het zaadje blijft dan zo lang mogelijk in zijn (haar) natuurlijke beschermende jasje. Je kunt gelijke verhoudingen aanhouden.
Zoals ik al schreef in de tekst: “De structuur van je pudding wordt dan (na het malen) meer zoals mousse, ‘creamy & dreamy’ (mooie term). Zie de foto’s.”
Hallo,
Als je meer chiazaad erin zou doen, zou t dan geen chocopasta kunnen worden? Ik zoek n koolhydraatharme chocopasta voor op brood.
M vr gr.
Carla
Leuk plan Carcelia, proberen zou ik zeggen!
Ga ik proberen, je hoort van me 🙂
gr.
Carla
Hallo…heb het chia toetje gemaakt met amandelmelk…heerlijk maar blijft wat dun waardoor de laagjes door elkaar lopen…enig idee hoe dat komt ?
Groet Mieke
Amandelmelk is dunner dan kokosmelk (mijn kokosmelk is zo dik als slagroom bijna), geen maatschepjes of weegschaal gebruikt? Ook merken kunnen onderling behoorlijk verschillen.
Heerlijk gisteravond gemaakt en was echt smullen net! Ga snel achter de anijs en kardemom aan.
Weer eens wat anders als ontbijt! Ze zijn ook heerlijk als toetje 😉
Heerlijk!!!! Bij gebrek aan anijs en kardemom heb ik een snufje koekkruiden gedaan. Zalig!!! Ga snel de resterende kruiden kopen. Deze blijft zeker in het assortiment, zo wordt ontbijten een genoegen!!!
Heb je ook de andere chia-ontbijtjes al ontdekt?
Jazeker 😉 Heb die met kiwi ook al gemaakt. Alleen dan met rood fruit (had ik nog). Probeer ze 1 voor 1. Mijn man mag geen chia zaad ivm met medicijnen. Dus is het lekker allemaal voor mij 😛
Wel jammer voor hem, misschien voor hem de vanille vlaflip?
Ik had een vraag. Waar heb je de kleine weckpotjes vandaan?
Het zijn heerlijke inspireerde recepten!
groetjes Anne
Ik kocht ze bij Dille en Kamille Haarlem. Dank voor de complimenten!
lijkt me erg lekker, maar i.v.m. met medicijnen gebruik ik dit dus maar niet.
Trouwens, je hebt genoeg andere fijne recepten hoor, bedankt.
groetjes, Cornelia
Als je een magnetron gebruikt is deze ook heel lekker: Choco toetje of snel ontbijt
die heb ik.
Ik ga dit zeker maken, misschien al meteen mjammi.
groetjes, Cornelia
Nou kijk, weer een blij mens 😉