chinese koolrolletjes met groente

Chinese koolrolletjes met groente

Met steeds verder ontluikend groen om je heen en een mild zonnetje aan de hemel zit je al snel in een heel ander gevoel en tempo. Ook je trek in voedsel is daardoor aan verandering onderhevig. Het mag frisser, knapperiger, handzamer, in kleinere porties. Koolrolletjes komen meestal warm uit de oven, al dan niet op smaak gebracht met een topping. Deze koolhydraatarme Chinese koolrolletjes met groente worden op kamertemperatuur geserveerd, met een sausje erbij voor een mooie smaakvariatie. Uitstekend geschikt om in ontspannen sfeer in de buitenlucht te genieten. Wij namen de Chinese koolrolletjes mee op een muurgedichten fietstocht door Waterland en mochten er onderweg op een rustig plekje van smullen. Gedichten waren overigens bijna allemaal al verdwenen, maar wel een prachtig tochtje!

Groentevulling

Op de koolhydraatarme groentevulling kun je natuurlijk naar hartenlust variëren, maar het uitgangspunt is: groente met een bite. Dus kook sperzieboontjes niet te lang en giet niet meer dan een plens water dat net van de kook af is over de taugé. Snijd de paprika en komkommer in dunne repen, zodat je ze makkelijk in het koolblad kunt krijgen. Eigenlijk kun je de Chinese koolrolletjes met groente zien als een alternatieve vorm van een koolhydraatarme salade. Belangrijkste keuze is de grootte en de stevigheid van de koolbladeren. Hoe groter de koolbladeren, hoe makkelijk je rolletjes kunt maken. Ze moeten bij het blancheren niet te slap worden, maar ook niet te ‘taai’ zijn. Wij lieten de koolbladeren tien minuten stilletjes liggen in water dat net van de kook af is. Maar het kan zeker geen kwaad om na vijf minuten even te proeven. Wil je meer eiwit in de hapjes verwerken? Dan kun je er nog noten, kipstukjes of garnalen in stoppen.

Advertisements

chinese koolrolletjes met groente

 

Krachtige smaak van tamari

De vulling breng je op smaak met sojasaus. Wij gebruiken daarvoor graag tamari. Dat heeft een nogal uitgesproken, krachtige smaak. Maar als je daar niet zo van bent, kun je ook shoyu of een andere zoute sojasaus gebruiken. Natuurlijk wel naar eigen smaak doseren en proeven! Tamari is al sinds jaar en dag te koop bij de natuurvoedingswinkel, maar je komt het tegenwoordig ook wel tegen in de supermarkt in kleine schenkflesjes.

Je hoeft niet per se een fietstocht in Waterland te gaan doen om optimaal van de Chinese koolrolletjes met groente te kunnen genieten, maar er zijn zeker slechtere combinaties denkbaar.

Ook lekker:

Zo maak je Chinese koolrolletjes met groente

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Chinese koolrolletjes met groente


chinese koolrolletjes met groente

Door Hans van Deelen Geplaatst april 30, 2019

 • Aantal of hoeveelheid: 10 rolletjes
 • Koolhydraten: 1,7 per rolletje (incl. saus) (10 rolletjes uit recept)
 • Voorbereiding: 30 minuten
 • Kooktijd: 10 minuten
 • Klaar in: 40 minuten

Chinese koolrolletjes met groente vormen een alternatieve vorm van salade met een mooie bite en een zonnig gevoel.

Ingrediënten

Bereiding

 1. Maak de sperziebonen schoon, snijd ze in stukken van 5-8 cm en kook ze 8 minuten.
 2. Snijd de stronk van de Chinese kool en haal en haal er tien bladeren af. Als er voldoende grote bladeren aan de kool zitten, kun je de twee buitenste bladeren ongebruikt laten. Deze kunnen wat taaier zijn dan de rest. Blancheer de koolbladeren 10 minuten in water dat van de kook af is. Laat uitlekken en dep ze droog.
 3. Doe de taugé in een vergiet en giet er een plens kokend water over.
 4. Maak de halve paprika schoon en snijd in dunne repen. Snijd ook deze in stukken van 5-8 cm.
 5. Schil het stuk komkommer (met een aspergeschiller) en snijd in de lengte in tweeën. Verwijder de pitjes met een theelepel. Snijd in dunne reepjes en daarna in stukken van 5-8 cm.
 6. Hak de peterselie fijn.
 7. Meng alle ingrediënten (op de koolbladeren na) in een kom en voeg 1 eetlepel sojasaus (tamari) en het citroensap toe. Maak het niet té zout, er komt nog een sausje bij!
 8. Leg een koolblad met de dikke kant naar je toe. Leg de vulling op enkele centimeters van de onderkant en rol op. Gebruik je pinken of ringvingers om de vulling wat naar binnen te drukken. Steek een cocktailprikker in het gevulde koolrolletje.
 9. @SAUS: Meng de sojasaus en Steviala Sweet Bee. Trek daarmee een streepje over het koolrolletje en bestrooi de rolletjes met wat (zwart) sesamzaad.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

365 Shares
Share45
Pin320
Tweet