chia popsicles met cranberry’s

Chia popsicles met cranberry’s

Terwijl ik dit schrijf (13 september 2017) stormt het in Zaandam en geeft het KNMI code oranje af. De eerste herfststorm is vroeg dit jaar! Ik vind dat 3 x niks, dus ik doe even net of het nog zomer is, doen jullie mee? In ons boek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm (3e druk verschijnt in oktober! UPDATE: inmiddels is de 8e druk in aantocht. Jeemig!) doe ik op bladzijde 212 de suggestie om van die chiapudding ook eens chia popsicles te maken. Die suggestie heb ik vandaag zelf maar eens uitgevoerd. Ik koos voor twee verschillende lagen met hele cranberry’s erin. Je vindt cranberry’s zomer en winter in het het diepvriesvak, 3,5 gram koolhydraten per 100 gram.

Cranberry of liever iets anders…?

Gebruik niet de gedroogde cranberry’s, tenminste als je niet bedot wilt worden. AH ‘won’ met het superfood gedroogde cranberry’s vorig jaar het Gouden Windei, dat is een prijs voor het meest misleidende product.  De gedroogde cranberry’s bleek voor 68% uit toegevoegde siroop te bestaan en voor slechts 30% uit cranberry’s. Verreweg het grootste deel suiker met een beetje fruit! Je zou toch denken dat we inmiddels allemaal uitgebreid de achterkant van etiketten bestuderen en dat soort producten niet kopen? Voor deze chia popsicles gebruiken we dus diepvries of verse cranberry’s en niet die gezoete versie!

Suikerpiek door fruit

Oké diepvries cranberry’s dus. Cranberry’s smaken van zichzelf fris en een beetje zuur en dat vind ik samen met die chocoladesmaak heerlijk in de chia popsicles. Maar maak vooral je eigen favoriete smaakcombinatie, neem de recepten in afdeling chiazaad als inspiratiebron. Als je ander fruit gebruikt, let dan wel even op hoeveel je ervan in je ijsjes stopt. Veel fruitsoorten bevatten namelijk erg veel koolhydraten. Het is aan jou of je dat wel of niet wilt. Ik krijg van -te zoet- fruit al snel ongewenste snaailust, dat komt door de suikerpiek die het kan veroorzaken.

Kijk hier voor andere heerlijke ijsjes.

Let op!
Chiazaad is echt leuk spul, maar niet voor iedereen geschikt.Gezonde mensen eten maximaal 10-20 gram/ 1-2 eetlepels chiazaad per dag. Het is van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je van je arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.

Kijk, ik hield chiapudding over daar maakte ik met de overgebleven cranberry’s deze twee heerlijke toetjes van.

 chia popsicles met cranberry's

 

chia popsicles met cranberry’s

chia popsicles met cranberry’s

 

Zo maak je de chia popsicles zelf

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


chia popsicles met cranberry’s

Chia popsicles met cranberry’s

door Anna-Karina van Denderen
Cranberry's smaken van zichzelf fris en een beetje zuur en dat vind ik samen met de chocoladesmaak perfect voor in de chia popsicles.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Overig
Trefwoord: diepvries, ijs
Voorbereiden: 10 min
Vriezen: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 10 min

Voedingswaarden

1 gram koolhydraten per ijsje
Koolhydraten 1 g

Uit recept

8 ijsjes

Ingrediënten

Bereiden

  • Meng chiazaad met amandelmelk en een snufje zout. Proef en breng op smaak met de Steviala sweet maple. Laat 5 minuten staan en meng nog eens goed tot de zaadjes blijven zweven en niet meer naar de bodem zakken.
  • Splits het mengsel en meng de ene helft met cacapoeder zodat je twee smaken hebt. Proef of het zoet genoeg is. Door de kou zal het straks minder zoet lijken, breng het dus goed op smaak.
  • Schenk de ijsvormpjes voor de helft vol met het neutrale mengsel, doe er een stuk of 5 cranberry's op en vul aan met het cacaomengsel. Stokjes erin en laat minstens 4 uur bevriezen in de diepvries.
  • Doe de ijsjes over in een ziplock-zakje en stop ze weer terug in de diepvries, daar blijven ze 3 maanden goed. Het ijsje even 'op temperatuur' laten komen voor consumptie, want ze worden behoorlijk hard!
Let op!
  • Gezonde mensen eten maximaal 10-20 gram/ 1-2 eetlepels chiazaad per dag. Het is van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je van je arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 22 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken je onze Facebook pagina al?

Like