chia popsicles met cranberry's

Chia popsicles met cranberry’s

Terwijl ik dit schrijf (13 september 2017) stormt het in Zaandam en geeft het KNMI code oranje af. De eerste herfststorm is vroeg dit jaar! Ik vind dat 3x niks, ik doe even net of het nog zomer is, doen jullie mee? In mijn boek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm (3e druk verschijnt in oktober! UPDATE: inmiddels is de 7e druk in de maak. Jeemig!) doe ik op bladzijde 212 de suggestie om van die chiapudding ook eens chia popsicles te maken. Die suggestie heb ik vandaag zelf maar eens uitgevoerd. Ik koos voor twee verschillende lagen met hele cranberry’s erin. Je vindt cranberry’s zomer en winter in het het diepvriesvak, 3,5 koolhydraten per 100 gram. Chiazaad is echt leuk spul, maar niet voor iedereen geschikt, lees de info verderop.

Cranberry of liever iets anders…?

Gebruik niet de gedroogde cranberry’s, tenminste als je niet bedot wilt worden. AH ‘won’ met het superfood Gedroogde cranberry’s vorig jaar het Gouden Windei, dat is een prijs voor het meest misleidende product.  De gedroogde cranberry’s bleek voor 68% uit toegevoegde siroop te bestaan en voor slechts 30% uit cranberry’s. Verreweg het grootste deel suiker met een beetje fruit! Je zou toch denken dat we inmiddels allemaal uitgebreid de achterkant van etiketten bestuderen en dat soort producten niet kopen?

hia popsicles met cranberry's cranberry's!

Oké diepvries cranberry’s dus, of vers mag ook als ze er zijn. Cranberry’s smaken van zichzelf fris en een beetje zuur en dat vind ik samen met die chocoladesmaak heerlijk in de chia popsicles. Maak vooral je eigen favoriete smaakcombinatie, gebruik de afdeling chiazaad als inspiratiebron. Als je ander fruit gebruikt, let dan wel even op hoeveel. Veel fruitsoorten bevatten namelijk erg veel koolhydraten. Het is aan jou of je dat wel of niet wilt. Ik krijg van -te zoet- fruit al snel ongewenste snaailust, dat komt door de suikerpiek die het kan veroorzaken.

 

Let op!
Gezonde mensen eten maximaal 10-20 gram/ 1-2 eetlepels chiazaad per dag. Het is van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je van je arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.

Ik hield chiapudding over daar maakte ik met de overgebleven cranberry’s deze twee heerlijke toetjes van.

 chia popsicles met cranberry's

 

Kijk hier voor andere heerlijke ijsjes.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de chia popsicles zelf

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Chia popsicles met cranberry’s


chia popsicles met cranberry's

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst september 29, 2017

 • Aantal of hoeveelheid: 6 ijsjes en 2 toetjes
 • Koolhydraten: IJsje 1 gr khd per stuk, Toetje 1,5 gr khd ( 6 ijsjes en 2 toetjes uit recept)
 • Voorbereiding: 5 minuten

Cranberry's smaken van zichzelf fris en een beetje zuur en dat vind ik samen met de chocoladesmaak perfect voor in de chia popsicles.

Ingrediënten

Bereiding

 1. Meng chiazaad met amandelmelk en breng op smaak met de Steviala sweet maple (of gebruik een andere zoetstof) en een snufje zout. Laat 5 minuten staan en meng nog eens goed tot de zaadjes blijven zweven en niet meer naar de bodem zakken.
 2. Splits het mengsel en meng de cacao door de ene helft. proef of het zoet genoeg is. Door de kou zal het straks minder zoet lijken, breng het dus goed op smaak.
 3. Schenk de ijsvormpjes voor de helft vol met het neutrale mengsel, doe er een stuk of 5 cranberry's op en vul aan met het cacaomengsel. Stokjes erin en laat minstens 4 uur bevriezen in de diepvries.
 4. Ik hield chiapudding over daar maakte ik met de overgebleven cranberry's twee heerlijke toetjes van.
 5. Houd de ijsvorm een paar tellen onder warm water en trek de chia popsicles uit de vorm. Optioneel doop je ze nog in gesmolten chocolade. Doe ze gelijk over in een ziplock-zakje en stop ze weer terug in de diepvries, daar blijven ze maanden goed. Het ijsje even 'op temperatuur' laten komen voor consumptie, want ze worden behoorlijk hard!
 6. Let op!
  Gezonde mensen eten maximaal 10-20 gram/ 1-2 eetlepels chiazaad per dag. Het is van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je van je arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

61 Shares
Share39
Pin22
Tweet