chia mokka, ontbijt of nagerecht

Chia mokka, ontbijt of nagerecht?

Afwisselen met ontbijt heb ik echt moeten leren en toetjes at ik bijna nooit. Jarenlang at ik ‘s morgens yoghurt met muesli en een bak fruit. Tegenwoordig eet ik net zo makkelijk een hartige groente omelet, een stel kleine pannenkoekjes. Maar ook regelmatig een overnight chia pudding. Deze heerlijke chia mokka is lekker dik. Voortreffelijk als ontbijt; koffie en ontbijt in één eigenlijk. Maak het de avond van tevoren klaar (2 minuten) en ‘s morgens een dotje slagroom erop en/of wat noten, zaten, pitten erop en smullen maar, prima start van de dag.  Maak ‘m net zo groot, dik en sterk als je zelf wilt. Door meer of minder oploskoffie toe te voegen pas je de sterkte aan je eigen smaak aan. Of juist meer kokosmelk als je van romig houdt. Immers, de hoeveelheden in het recept zijn suggesties!

Liever als nagerecht?

Je hoeft deze chia mokka natuurlijk niet perse ‘s morgens te eten, het is ook een leuke afsluiter van een maaltijd in plaats van koffie. Ik zou ‘m dan ietsje dunner maken door meer amandelmelk toe te voegen. Misschien met een blokje chocolade en amandelschaafsel als versiering, hmm…. Mine!

Roeren

Als je chiazaad gebruikt om een gel te vormen zoals hier, let er dan op dat je de zaden goed door het vocht roert. Dus vandaar na 1 minuut nogmaals roeren om te voorkomen dat de chiazaadjes naar bodem zakken en je één klont chiazaden krijgt.  Als er eenmaal een klein laagje gel om het zaadje zit zal de chia mooi blijven zweven in je kokos-, of amandelmelk. Vervolgens minstens een uurtje laten staan. Ik benadruk nog maar eens dat je de lekkerste chiapudding en chia drankjes maakt met dikke kokosmelk en romige amandelmelk. Ik gebruik het liefst kokosmelk van Fair Trade (biologisch) en amandelmelk van Provamel, rode verpakking = 0 gram koolhydraten!

!!! LET OP
Het is van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je van je arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.

chia mokka, ontbijt of nagerecht

chia mokka, ontbijt of nagerecht

Zo maak je dit chia mokka ontbijt

Laat je het even weten als je dit chia mokka ontbijt gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


chia mokka, ontbijt of nagerecht

Chia mokka, ontbijt of nagerecht?

door Anna-Karina van Denderen
Noem het gerust een minifeestje deze veelzijdige chia mokka! Lekker dik & romig als ontbijt en pittig en wat dunner als afsluiter van een gezellige maaltijd!

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 201

5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert, Ontbijt, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Amerikaans N/Z
Trefwoord: overnight, pudding
Voorbereiden: 5 min
Opstijven minstens: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 5 min

Voedingswaarden

4,8 gram koolhydraten per portie
Koolhydraten 4.8 g

Uit recept

2 porties

Ingrediënten

Garneren

Bereiden

  • Los het espressopoeder op in amandelmelk. Schraap het merg uit een vanillestokje en roer met de kokosmelk, chiazaad en een snufje zout door het koffiemengsel. Proef of het zoet en sterk genoeg is. Laat 1 minuut staan, roer nogmaals door. De zaadjes moeten niet meer naar de bodem zakken.
  • Doe over in twee glazen en zet minstens 1 uur in de koelkast.
Serveren
  • Serveer met een toefje slagroom, een snufje cacaopoeder en een blokje chocola erop, feestje!
Smaak
  • Maak de chia mokka zo zoet, dik en sterk als je zelf wilt. Voeg eenvoudig meer of minder oploskoffie, vocht of smaakstoffen toe. De hoeveelheden in dit recept zijn suggesties!
Bewaren
  • Maak het gerust de avond van tevoren. Je kunt chiapudding een dag of drie goedhouden in de koelkast.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 1.153 keer, 4 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 reacties op “Chia mokka, ontbijt of nagerecht?”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like