Chia mokka, ontbijt of nagerecht?

chia mokka, ontbijt of nagerecht

Afwisselen met ontbijt heb ik echt moeten leren en toetjes at ik bijna nooit. Jarenlang at ik ’s morgens yoghurt met muesli en een bak fruit. Tegenwoordig eet ik net zo makkelijk een hartige groente omelet, een stel kleine pannenkoekjes. Maar ook regelmatig een overnight chia pudding. Deze heerlijke chia mokka is lekker dik. Voortreffelijk als ontbijt; koffie en ontbijt in één eigenlijk. Maak het de avond van tevoren in 2 minuten klaar. vervolgens doe je er ’s morgens een dotje slagroom op en wat noten, zaten, pitten. Dat is toch echt een prima start van de dag? Maak ‘m net zo groot, dik en sterk als je zelf wilt. Door meer of minder oploskoffie toe te voegen pas je de sterkte aan je eigen smaak aan. Of juist meer kokosmelk als je van romig houdt. Immers, de hoeveelheden in het recept zijn suggesties! Met deze verhouding bevat het 3.85 gram koolhydraten per portie, inclusief slagroom en blokje chocolade bovenop. 

Liever als nagerecht?

Je hoeft deze chia mokka natuurlijk niet perse ’s morgens te eten, het is ook een leuke afsluiter van een maaltijd in plaats van koffie. Ik zou ‘m dan ietsje dunner maken door meer amandelmelk toe te voegen. Misschien met een blokje chocolade en amandelschaafsel als versiering, hmm…. Mine!

Roeren

Als je chiazaad gebruikt om een gel te vormen zoals hier, let er dan op dat je de zaden goed door het vocht roert. Dus vandaar na 1 minuut nogmaals roeren om te voorkomen dat de chiazaadjes naar bodem zakken en je één klont chiazaden krijgt.  Als er eenmaal een klein laagje gel om het zaadje zit zal de chia mooi blijven zweven in je kokos-, of amandelmelk. Vervolgens minstens een uurtje laten staan. Ik benadruk nog maar eens dat je de lekkerste chiapudding en chia drankjes maakt met dikke kokosmelk en romige amandelmelk. Ik gebruik het liefst kokosmelk van Fair Trade (biologisch) en amandelmelk van Provamel, rode verpakking.

LET OP
Het is van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je van je arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

chia mokka, ontbijt of nagerecht
chia mokka, ontbijt of nagerecht

Zo maak je dit chia mokka ontbijt

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Chia mokka, ontbijt of nagerecht?

chia mokka, ontbijt of nagerecht
Door: Anna-Karina van Denderen
Noem het gerust een minifeestje deze veelzijdige chia mokka! Lekker dik & romig als ontbijt en pittig en wat dunner als afsluiter van een gezellige maaltijd!

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 201

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 5 min
Opstijven minstens 1 uur
Totale tijd 1 uur 5 min

Voedingswaarde

Per portie
kcal 398.4 koolhydraten 3.85 geiwitten 5.2 gvetten 38.15 gvezels 6.45 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Garneren

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Los het espressopoeder op in amandelmelk. Schraap het merg uit een vanillestokje en roer met de kokosmelk, chiazaad en een snufje zout door het koffiemengsel. Proef of het zoet en sterk genoeg is. Laat 1 minuut staan, roer nogmaals door. De zaadjes moeten niet meer naar de bodem zakken.
  • Doe over in twee glazen en zet minstens 1 uur in de koelkast.

Serveren

  • Serveer met een toefje slagroom, een snufje cacaopoeder en een blokje chocola erop, feestje!

Smaak

  • Maak de chia mokka zo zoet, dik en sterk als je zelf wilt. Voeg eenvoudig meer of minder oploskoffie, vocht of smaakstoffen toe. De hoeveelheden in dit recept zijn suggesties!

Bewaren

  • Maak het gerust de avond van tevoren. Je kunt chiapudding een dag of drie goedhouden in de koelkast.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top