chia mokka ontbijt

Chia mokka, ontbijt of nagerecht?

Afwisselen met ontbijt heb ik echt moeten leren en toetjes at ik bijna nooit. Jarenlang at ik ‘s morgens yoghurt met muesli en een bak fruit. Tegenwoordig eet ik net zo makkelijk een hartige groente omelet, een stel kleine pannenkoekjes of bijvoorbeeld een overnight chia pudding. En ook toetjes eet ik steeds vaker. Deze heerlijke chia mokka is lekker dik en pittig voortreffelijk als ontbijt, koffie en ontbijt in een eigenlijk. Maak het de avond van tevoren klaar (2 minuten) en ‘s morgens een dotje slagroom erop en/of wat noten, zaten, pitten erop en smullen maar, prima start van de dag.  Maak ‘m net zo groot, dik en pittig als je zelf wilt door eenvoudig meer of minder oploskoffie of kokosmelk toe te voegen. De hoeveelheden in het recept zijn suggesties!

 

Liever als nagerecht?
Je hoeft deze chia mokka natuurlijk niet perse ‘s morgens te eten, het is ook een leuke afsluiter van een maaltijd in plaats van koffie. Ik zou ‘m dan ietsje dunner maken door meer amandelmelk toe te voegen. Misschien met een blokje chocolade en amandelschaafsel als versiering, hmm…. Mine!

Roeren
Als je chia gebruikt om een gel te vormen zoals hier let er dan op dat je de zaden goed door het vocht roert, liefst na 1 minuut nogmaals roeren om te voorkomen dat ze naar bodem zakken en je een klont chiazaden krijgt.  Als er eenmaal een klein laagje gel om het zaadje zit zal de chia mooi blijven zweven in je kokos-, of amandelmelk. Liefst minstens een uurtje laten staan. Ik benadruk nog maar eens dat je de lekkerste chiapudding en chia drankjes maakt met dikke kokosmelk en romige amandelmelk. Ik gebruik het liefst kokosmelk van Fair Trade (biologisch) en amandelmelk van Provamel, rode verpakking = 0 khd! .

chia mokka ontbijt

!!! LET OP
Het is van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je van je arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je dit chia mokka ontbijt

Laat je het even weten als je dit chia mokka ontbijt gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Chia mokka, ontbijt of nagerecht?


chia mokka ontbijt

Door Anna-Karina Geplaatst augustus 12, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 1 portie (groot)
  • Koolhydraten: 4,8 gr. khd pp (1 portie (groot) uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten

Noem het gerust een minifeestje deze veelzijdige chia mokka! Lekker dik & romig als ontbijt en pittig en wat dunner als afsluiter van een gezellige maaltijd!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Los espressopoeder helemaal op in amandelmelk, maak het zo sterk als je zelf lekker lijkt.
  2. Schraap een ruime mespunt vanille uit een stokje en meng dat met een lepeltje kokosmelk, roer dat dan goed door amandel-espressomengsel.
  3. Roer dan de kokosmelk, chiazaad en een snufje zout erdoor. Laat 1 minuut staan. Roer nog een keer door en proef of je er nog wat zoet of espressopoeder aan toe wilt voegen. Doe over in een glas of kom, dek af en zet minstens 1 uur in de koelkast.
  4. Vlak voor het serveren een toefje slagroom en chocola erop, feestje!
  5. NB: Maak 'm net zo zoet, groot, dik en pittig als je zelf wilt door eenvoudig meer of minder oploskoffie, vocht of smaakstoffen toe te voegen. De hoeveelheden in het recept zijn suggesties!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 reacties op “Chia mokka, ontbijt of nagerecht?”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

487 Shares
Share123
Pin364
Tweet