Zojuist heb ik een enorme mijlpaal bereikt: 20.000 pottenkijkers op Facebook!!!! (inmiddels zijn er meer dan 95.000 juni 2021) Dat is wel een extra receptje waard. Hoe feestelijk is dit vers gedraaid en zijdezacht koolhydraatarm cheesecake roomijs? Dat kan je best ronddelen als je wat te vieren hebt! Persoonlijk snoep ik ijs het liefst als tussendoortje, dan heb ik er alle aandacht en tijd voor. Dit recept maakt ongeveer 600 ml ijs, voldoende voor 4 grote porties of 6 normale porties. Het koolhydraatarme ijsje bevat 3.8 gram koolhydraten per portie.
Na een maaltijd zal je mij niet zo snel ijs zien bestellen, doe mij dan maar een kaasplankje. Waarom nu dan opeens wel ijs? Zodra de zon weer een beetje in onze heerlijke serre schijnt krijg ik spontaan zin in vers ijs. Het cheesecake roomijs maakte ik zonder cake maar ik vind cheesecake zo gezellig klinken. Er zit wel veel roomkaas in en een behoorlijke lading citroen, de smaak is daardoor friszoet.
Zelf ijs maken
IJs van de supermarkt is als je koolhydraatarm eet natuurlijk een ‘no go’, het zit bommetje vol met suiker! Maar zelf roomijs maken is gelukkig simpel: slagroom, eieren, zoet(stof) en optioneel andere smaakmakers goed door elkaar kloppen én het mengsel tijdens het bevriezen regelmatig roeren. IJs wordt pas lekker glad en romig doordat je het in beweging houdt, je krijgt dan namelijk niet te grote ijskristallen. Met de hand duurt ijs maken ongeveer 4-5 uur, een ijsmachine klaart het klusje in zo’n 30 minuten en volautomatisch. Laat ijs altijd even op temperatuur komen voordat je het schept en opeet. Afhankelijk van het vetpercentage kan het kogelhard zijn bij langer invriezen! Dubbel verpakken in bubbeltjesfolie helpt om kristallen te voorkomen.
IJs maken met een ijsmachine
In een ijsmachine zit een motor, die houdt met een scheprad je mengsel in beweging tot het ijs geworden is. Je kan tegenwoordig in elke prijsklasse wel een ijsmachine kopen. Ze zijn er in twee soorten, de goedkopere versies worden geleverd met een (dubbelwandige) bak die eerst 24 uur of langer in de diepvries moet worden geplaatst. Dat vergt dus wel een vooruitziende blik! Maar er zijn ook (duurdere) machines met een ingebouwd vriessysteem, de zogenaamde zelfvriezende ijsmachines, die maken in zo’n 30 minuten heerlijk vers ijs voor je!
IJs maken zonder ijsmachine
Als je geen ijsmachine hebt dan kan dat gelijkmatig bevriezen ook prima met de hand al is dat natuurlijk wel meer werk. Werkwijze: Zorg ervoor dat de ingrediënten die je gebruikt zo koud mogelijk zijn en giet het uiteindelijke mengsel in een diepvriesdoos waarin je goed kunt roeren (er moet dus wat meer ruimte zijn). Zet de -gevulde- diepvriesdoos met een deksel onderin de diepvries, waar het het koudst is. Schraap na een uur met een vork alle ijskristallen van de wanden. Klopt het geheel weer tot een glad mengsel. Dek de doos weer af en zet hem weer een uur in de vriezer. Herhaal deze actie minstens 2-3 keer, dek het af en laat dan helemaal bevriezen.
Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:


Zo maak je dit cheesecake roomijs
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!
Cheesecake roomijs, suikervrij
Ook gebruikt
- IJsmachine
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Mix slagroom met zoetstof stijf.
- Rasp de schil (alleen het geel) van de ½ citroen en pers 'm uit. Meng citroensap en -rasp samen met de roomkaas, vanille en eidooiers door de geslagen room. Proef en voeg zoetstof naar smaak toe.
MET IJSMACHINE
- Giet het mengsel over in de ijsmachine en draai het in 30 minuten (of meer) tot ijs volgens gebruiksaanwijzing van jouw merk. Serveer onmiddellijk of doe over in een diepvriesdoos tot gebruik.
ZONDER IJSMACHINE
- Doe het slagroommengsel over in een diepvriesdoos met een deksel. Zet 1 uur onderin de diepvries, waar het het koudst is. Schraap daarna met een vork alle ijskristallen van de wanden en klop tot een glad mengsel. Zet nogmaals 1 uur in de vriezer. Herhaal deze handelingen minstens 2-3 keer tot het helemaal bevroren is.
Serveren
- Haal ijs wat al wat langer in de vriezer zit altijd 15-30 minuten van te voren eruit om op temperatuur te komen, het kan kogelhard worden! Verpakken in dubbel bubbeltjes folie wil wel helpen on kristalliseren te voorkomen.
- Voor de garnering gebruik je naar eigen inzicht en smaak een klein beetje fruit, chocola, gehakte nootjes, pompoenpitten of suikervrije siroop. Feestig smullen!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!
Onze 3 bestsellende kookboeken!
Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870
Kookboek bestellen?
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen.
Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com, Libris, Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com: