cheescake roomijs-koolhydraatarmrecept

Cheesecake roomijs suikervrij

Zojuist heb ik een enorme mijlpaal bereikt:  20.000 pottenkijkers op Facebook!!!! (inmiddels zijn er meer dan 70.000 april 2017) Dat is wel een extra receptje waard. Hoe feestelijk is dit vers gedraaid en zijdezacht koolhydraatarm cheesecake roomijs? Dat kan je best ronddelen als je wat te vieren hebt! Persoonlijk snoep ik ijs het liefst als tussendoortje, dan heb ik er alle aandacht en tijd voor. Na een maaltijd zal je mij niet zo snel ijs zien bestellen, doe mij dan maar een kaasplankje. Waarom nu dan opeens ijs? Zodra de zon weer een beetje in onze heerlijke serre schijnt krijg ik spontaan zin in vers ijs. Het cheesecake roomijs maakte ik zonder cake maar ik vind cheesecake zo gezellig klinken. Er zit wel veel roomkaas in en een behoorlijke lading citroen, de smaak is daardoor friszoet.

 

Zelf ijs maken

IJs van de supermarkt is als je koolhydraatarm eet natuurlijk een ‘no go’, het zit bommetje vol met suiker! Maar zelf roomijs maken is gelukkig simpel: slagroom, eieren, zoet(stof) en optioneel andere smaakmakers of extra’s goed door elkaar kloppen én het mengsel tijdens het bevriezen regelmatig roeren. IJs wordt pas lekker glad en romig doordat je het in beweging houdt, je krijgt dan namelijk niet te grote ijskristallen. Met de hand duurt ijs maken ongeveer 4-5 uur, een ijsmachine klaart het klusje in zo’n 30 minuten en volautomatisch.

IJs maken met een ijsmachine

In een ijsmachine zit een motor, die houdt met een scheprad je mengsel in beweging tot het ijs geworden is. Je kan tegenwoordig in elke prijsklasse wel een ijsmachine kopen. Ze zijn er in twee soorten, de goedkopere versies worden geleverd met een (dubbelwandige) bak die eerst 24 uur of langer in de diepvries moet worden geplaatst. Dat vergt dus wel een vooruitziende blik! Maar er zijn ook (duurdere) machines met een ingebouwd vriessysteem, de zogenaamde zelfvriezende ijsmachines, die maken in zo’n 30 minuten heerlijk vers ijs voor je!

IJs maken zonder ijsmachine

Als je geen ijsmachine hebt dan kan dat gelijkmatig bevriezen ook prima met de hand al is dat natuurlijk wel meer werk. Werkwijze: Zorg ervoor dat de ingrediënten die je gebruikt zo koud mogelijk zijn en giet het uiteindelijke mengsel in een diepvriesdoos waarin je goed kunt roeren (er moet dus wat meer ruimte zijn). Zet de -gevulde- diepvriesdoos met een deksel onderin de diepvries, waar het het koudst is. Schraap na een uur met een vork alle ijskristallen van de wanden. Klopt het geheel weer tot een glad mengsel. Dek de doos weer af en zet hem weer een uur in de vriezer. Herhaal deze actie minstens 2-3 keer, dek het af en laat dan helemaal bevriezen.

Hard

Laat ijs altijd 15-30 minuten op temperatuur komen voordat je het schept en opeet. Afhankelijk van het vetpercentage kan het kogelhard zijn bij langer invriezen!  Mijn recept maakt ca. 600 ml ijs, voldoende voor 4 grote porties of 6 normale met garnering. Het ijsje heeft niet veel nodig als garnering, een aardbeitje en een zelfgemaakte chocolade frutsel is meer dan genoeg.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je dit cheesecake roomijs

Opmerkingen, tips? Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Cheesecake roomijs suikervrij

cheescake roomijs-koolhydraatarmrecept

Door Anna-Karina Geplaatst maart 19, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 4 of 6 portiess
  • Koolhydraten: 3,7 khd of 2,5 khd pp (4 of 6 portiess uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten

Dit zijdezachte koolhydraatarme cheesecake roomijs moet ik echt niet in te grote hoeveelheden maken! NB: de tijden zijn afhankelijk van de gebruikte methode!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Klop slagroom en wat zoetstof met een mixer stijf.
  2. Rasp de schil van de citroen en pers het sap eruit. Scheid 2 eieren. Mix citroensap en -rasp samen met de roomkaas, vanille en eigelen door de geklopte slagroom tot een glad geheel ontstaat. Proef dit mengsel en voeg naar smaak extra zoetstof toe.
    MET IJSMACHINE: Giet het mengsel over in de ijsmachine en draai het in 30 minuten (of meer) tot ijs volgens gebruiksaanwijzing van jouw merk.
  3. ZONDER IJSMACHINE:
    Giet dit mengsel over in een ruime diepvriesdoos met een deksel. Zet onderin de diepvries, waar het het koudst is. Schraap na een uur met een vork alle ijskristallen van de wanden. Klopt het geheel weer tot een glad mengsel. Dek de doos weer af en zet hem weer een uur in de vriezer. Herhaal deze handelingen minstens 2-3 keer en laat het tenslotte helemaal bevriezen.
  4. Haal ijs wat al wat langer in de vriezer zit altijd 15-30 minuten van te voren eruit om op temperatuur te komen, het kan kogelhard worden!
  5. Voor de garnering gebruik je naar eigen inzicht en smaak een klein beetje fruit, chocola, gehakte nootjes, pompoenpitten, suikervrije siroop etc. Feestig smullen!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

30 gedachten over “Cheesecake roomijs suikervrij”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

289 Shares
Share177
Pin112
Tweet