Cheesecake roomijs suikervrij

cheescake roomijs-koolhydraatarmrecept

Zojuist heb ik een enorme mijlpaal bereikt:  20.000 pottenkijkers op Facebook!!!! (inmiddels zijn er meer dan 95.000 juni 2021) Dat is wel een extra receptje waard. Hoe feestelijk is dit vers gedraaid en zijdezacht koolhydraatarm cheesecake roomijs? Dat kan je best ronddelen als je wat te vieren hebt! Persoonlijk snoep ik ijs het liefst als tussendoortje, dan heb ik er alle aandacht en tijd voor. Dit recept maakt ongeveer 600 ml ijs, voldoende voor 4 grote porties of 6 normale porties. Het koolhydraatarme ijsje bevat 3.8 gram koolhydraten per portie.

Na een maaltijd zal je mij niet zo snel ijs zien bestellen, doe mij dan maar een kaasplankje. Waarom nu dan opeens wel ijs? Zodra de zon weer een beetje in onze heerlijke serre schijnt krijg ik spontaan zin in vers ijs. Het cheesecake roomijs maakte ik zonder cake maar ik vind cheesecake zo gezellig klinken. Er zit wel veel roomkaas in en een behoorlijke lading citroen, de smaak is daardoor friszoet.

Zelf ijs maken

IJs van de supermarkt is als je koolhydraatarm eet natuurlijk een ‘no go’, het zit bommetje vol met suiker! Maar zelf roomijs maken is gelukkig simpel: slagroom, eieren, zoet(stof) en optioneel andere smaakmakers  goed door elkaar kloppen én het mengsel tijdens het bevriezen regelmatig roeren. IJs wordt pas lekker glad en romig doordat je het in beweging houdt, je krijgt dan namelijk niet te grote ijskristallen. Met de hand duurt ijs maken ongeveer 4-5 uur, een ijsmachine klaart het klusje in zo’n 30 minuten en volautomatisch. Laat ijs altijd even op temperatuur komen voordat je het schept en opeet. Afhankelijk van het vetpercentage kan het kogelhard zijn bij langer invriezen! Dubbel verpakken in bubbeltjesfolie helpt om kristallen te voorkomen. 

IJs maken met een ijsmachine

In een ijsmachine zit een motor, die houdt met een scheprad je mengsel in beweging tot het ijs geworden is. Je kan tegenwoordig in elke prijsklasse wel een ijsmachine kopen. Ze zijn er in twee soorten, de goedkopere versies worden geleverd met een (dubbelwandige) bak die eerst 24 uur of langer in de diepvries moet worden geplaatst. Dat vergt dus wel een vooruitziende blik! Maar er zijn ook (duurdere) machines met een ingebouwd vriessysteem, de zogenaamde zelfvriezende ijsmachines, die maken in zo’n 30 minuten heerlijk vers ijs voor je!

IJs maken zonder ijsmachine

Als je geen ijsmachine hebt dan kan dat gelijkmatig bevriezen ook prima met de hand al is dat natuurlijk wel meer werk. Werkwijze: Zorg ervoor dat de ingrediënten die je gebruikt zo koud mogelijk zijn en giet het uiteindelijke mengsel in een diepvriesdoos waarin je goed kunt roeren (er moet dus wat meer ruimte zijn). Zet de -gevulde- diepvriesdoos met een deksel onderin de diepvries, waar het het koudst is. Schraap na een uur met een vork alle ijskristallen van de wanden. Klopt het geheel weer tot een glad mengsel. Dek de doos weer af en zet hem weer een uur in de vriezer. Herhaal deze actie minstens 2-3 keer, dek het af en laat dan helemaal bevriezen.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

cheescake roomijs

Zo maak je dit cheesecake roomijs

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


cheescake roomijs-koolhydraatarmrecept

Cheesecake roomijs, suikervrij

Dit zijdezachte koolhydraatarme cheesecake roomijs moet ik echt niet in te grote hoeveelheden maken! NB: de tijden zijn afhankelijk van de gebruikte methode!
4.67 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 40 min
Extra tijd indien met de met de hand 3 uur
Totale tijd 40 min

Ook gebruikt

  • IJsmachine

Voedingswaarde

Per portie
kcal 389.08 koolhydraten 3.8 geiwitten 7.28 gvetten 38.27 gvezels 0.17 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Optioneel

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Mix slagroom met zoetstof stijf.
  • Rasp de schil (alleen het geel) van de ½ citroen en pers 'm uit. Meng citroensap en -rasp samen met de roomkaas, vanille en eidooiers door de geslagen room. Proef en voeg zoetstof naar smaak toe.

MET IJSMACHINE

  • Giet het mengsel over in de ijsmachine en draai het in 30 minuten (of meer) tot ijs volgens gebruiksaanwijzing van jouw merk. Serveer onmiddellijk of doe over in een diepvriesdoos tot gebruik.

ZONDER IJSMACHINE

  • Doe het slagroommengsel over in een diepvriesdoos met een deksel. Zet 1 uur onderin de diepvries, waar het het koudst is. Schraap daarna met een vork alle ijskristallen van de wanden en klop tot een glad mengsel. Zet nogmaals 1 uur in de vriezer. Herhaal deze handelingen minstens 2-3 keer tot het helemaal bevroren is.

Serveren

  • Haal ijs wat al wat langer in de vriezer zit altijd 15-30 minuten van te voren eruit om op temperatuur te komen, het kan kogelhard worden! Verpakken in dubbel bubbeltjes folie wil wel helpen on kristalliseren te voorkomen.
  • Voor de garnering gebruik je naar eigen inzicht en smaak een klein beetje fruit, chocola, gehakte nootjes, pompoenpitten of suikervrije siroop. Feestig smullen!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:



30 gedachten over “Cheesecake roomijs suikervrij”

  1. Emile Jochem

    Wat een heerlijk ijs! Vooral vers uit de machine. Zoals anderen al zeggen is de structuur anders na een nacht in de vriezer, maar de smaak blijft goed! Halve portie maken volgende keer. Fijn recept! Ook wil ik een keer chocoladeijs proberen.

  2. Was heerlijk, maar na een nachtje in de vriezer echt kogelhard…ook neen hlf uurtje was t ijs toch echt anders dan net na bereiding.

  3. Geessien Jousma

    Heb dit ijs gemaakt in de ijsmachine.  Smaakte meer naar citroen dan cheesecake.  Daardoor wat bitter. Misschien was mijn citroen te groot.

    1. Inderdaad altijd zelf goed proeven (zie punt twee) of het voldoet aan je eigen smaakwens. Altijd een goed idee om sterke smaken niet in `x toe te voegen maar eerst een deel en blijven proeven! Maar citroen smaakt zuur niet echt bitter toch? Tenzij je het wit van de schil hebt mee geraspt?

  4. Ik gelijk rond gekeken voor een leuk ijsmachinetje, kreeg ook wel gelijk te horen, Jen die ga je maar 1 x gebruiken.

    Nou echt niet dus, vandaag gemaakt, en heerlijk! Volgende keer misschien iets minder citroensap, hoewel t wel lekker fris is. En 1 x gebruiken dus echt niet, net zo als mn “courgetimaker”, die gebruik ik ook minstens 2 x per week.

    Zal dus op mogen passen dat ik deze machine niet zo vaak gebruik, t moet wel een traktatie blijven he. Ga binnenkort eens op zoek naar een low carb recept voor chocolade ijs, of heeft iemand hier al een lekkere?

    Maar weer een super recept van je, heb er al velen geprobeerd, echt super!

    1. In principe kun je bijna alle ijsrecepten wel ‘ombouwen’ tot koolhydraatarme varianten. Neem in elk geval altijd 85% chocola en suiker vervang je door zoetstof. Ik heb nu nog geen choco-ijs maar zal over een tijdje eens wat bedenken. (Die machine heb je voor de rest van je leven, 2 x per jaar is ook regelmatig en inderdaad niet overdrijven…)

  5. Wat een lekker toetje! Wijzelf en onze gasten hebben genoten! Bedankt weer voor het delen van dit recept.

  6. Zojuist 2 plastic bakken gevuld met dit heerlijke mengsel. Wat leuk om te maken is ook dit recept weer. Ik kan eigenlijk niet wachten tot 2e Paasdag. Maar dat moet wel. Helaas. Ik werd weer helemaal blij bij dit kokkerellen!

  7. Lien van der Vegt

    Wat fantastisch dat je kha ijs heb uitgevonden. Maar het was een kwestie van afwachten want je bent reuze vindingrijk. Geweldig. Ben doooool op ijs. Lieve groet Lien. ?❤️

  8. Gefeliciteerd, zeker reden voor een feestje.  Het is ook altijd een feestje om je persoonlijke stukjes over je recept te lezen. Je heer Hans ook gefeliciteerd  met zo’n bijzondere en inspirerende  vrouw.
    Zo is koken echt leuk en daagt uit tot genieten en gezond leven.

    1. Goedemorgen Jeanet,
      Dank voor je lieve woorden. Je berichtje heb ik even aan mijn heer Hans voorgelezen 😉 Hij waardeert je felicitatie aan zijn adres en is het helemaal met je eens! Gelukkig maar… want a.s. vrijdag zijn we alweer twaalf en half jaar getrouwd! Mooie zondag verder, blijf genieten en koken! Groetje, AK

  9. WHOW zeg dat wel. Wat een mijlpaal. Proficiat!!!! Hartelijk bedankt voor al die heerlijke recepten en ik hoop dat je vooral heeeeeel lang doorgaat.

      1. lees hierboven dat je vrijdag 12 1/2 jaar getrouwd bent. Met een vrouw die zo lekker kookt zal je heer Hans de 25 jaar graag volmaken. Je weet : de liefde van de man…

  10. Hieperdepiep hoera!! Het verwondert mij niets, je recepten zijn steeds weer geweldig. Je bent zo vindingrijk Anna-Karina !!

    1. Goedemorgen Annet,
      Dank!
      “Alles wat je zelf kan lijkt makkelijk” zei een vriend van me ooit. En zo is het, je bent jezelf er niet bewust van dat wat jij kan voor een ander heel lastig kan zijn. Het is wel tof om met voor mij zoiets ‘makkelijks’ zoveel mensen weer op weg te helpen naar een gezond lichaam.
      Groetje
      AK

    1. Dank je. Ik gebruik eigenlijk altijd de roomkaas van Lidl (Goldessa), maar een ander merk kan natuurlijk even goed, Monchou of Philadelphia bijvoorbeeld zijn veel gebruikte merken. Als je trouwens op het ingrediënt roomkaas klikt krijg je meer info over merken waar kopen etc. dat is bij de meeste ingrediënten zo, handig toch?

  11. joeps van den akker

    Hallo Anna Karina, hartelijk gefeliciteerd met deze mijlpaal! Fantastisch, en net de mijlpaal van 300 recepten achter de rug.

    Ga door met ons verwennen alsjeblieft, er zijn in mijn keuken al heel veel van jouw recepten gebruikt en allemaal even heerlijk!

    Hartelijk dank daarvoor, Joeps van den Akker

  12. Rita van der Horst

    Het ziet er erg lekker uit maar ik vind het nog te koud voor ijs.

    Maar van harte gefeliciteerd, op naar de ton!

  13. Allereerst gefeliciteerd  met jouw 20.000 volgers! Top. Er zijn gelukkig veel mensen met een goede smaak….

    Ik wil deze cheesecake met Pasen maken. Welke roomkaas heb jij gebruikt? Ik wil het natuurlijk  net zo lekker maken als jij doet!

    1. Hoi Emmy,
      Dank je! Ik gebruik vrijwel altijd Goldessa van Lidl die vind ik qua prijs aantrekkelijk en prima van kwaliteit. Maar anderen zweren bijvoorbeeld bij Monchou of Philadelphia. Smaken verschillen nu eenmaal en de inhoud van beurzen ook…
      Groetje,
      AK

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top