Met deze cheesecake met passievrucht sluit je elk feestelijk diner heerlijk licht en fris af. Dat is prettig want bomvol van tafel rollen… daar krijg ik eigenlijk altijd spijt van. En zeg nu zelf, wie is er niet dol op een zacht en lekker dessert? Hoewel Anna-Karina altijd meer van de kaasplankjes was, houd ze tegenwoordig echt enorm van cheesecake toetjes. Het stevige laagje van deze roomboterkoekjes onderin en dat licht zoutige van de roomkaas met frisse citroen en passievrucht is zó tof! Dat kun je met een gerust hart aan iedereen serveren en het goede nieuws is, dit fraaie nagerecht is ook nog eens heel eenvoudig om (vooraf) te maken. Als dat geen dubbele WIN is?!
Passievruchten
Mijn favoriete fruit in december is stiekem de passievrucht. En verwerkt in deze cheesecake met passievrucht vind ik ‘m echt onweerstaanbaar lekker. Passievruchten, ook wel markieza of maracujá genoemd, zijn vruchten afkomstig van passiebloemen. De eetbare vruchten worden op grotere schaal gekweekt. Er zijn verschillende soorten met lekkere, eetbare vruchten. In Nederland kennen en eten we vooral de paarse passievrucht of paarse granadilla.
TIP: Mocht je geen verse passievrucht kunnen bemachtigen, dan zijn er tegenwoordig ook blokjes ingevroren passievrucht te koop bij de grootgrutters. Ideaal voor noodgevallen, de diepvriespassievrucht is wat wateriger dan verse passievruchtenpulp. Maar je zou dat kunnen ondervangen door de de diepvriespassievrucht een beetje te binden met agar agar of gelatine, dat staat wel mooier.
Passiebloemen!

Af en toe stuurden we de buren een fotootje zodat ze de ontwikkelingen van hun bezit konden volgen. Er zat op een gegeven moment zelfs een heuse vrucht aan, spannend! Maar helaas bleek bij naspeuring dat de tuinplant niet echt lekkere vruchten geeft. Ze zijn eetbaar, maar schijnen naar niks te smaken. Ik heb het dan ook niet geprobeerd…
NB: dit recept verscheen ook in ons 1e kookboek Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm op blz. 211.
♥ Ook lekker:
Zo maak je Cheesecake met passievrucht
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

Cheesecake met passievrucht
Ook in Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, blz. 211
Voedingswaarde
Ingrediënten
- 120 g roomboterkoekjes - volgens dit recept
- 60 g roomboter (gras) - gesmolten
Zuivellaag
- 300 g roomkaas
- 100 g Griekse yoghurt
- 2 tl citroensap
- zoetstof - vloeibaar
Topping
- 2 stuks passievrucht
De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!
Bereiden
Roomboterkoekjes, volgens dit recept
- Verkruimel 120 g van de roomboterkoekjes en meng ze met de gesmolten boter. Verdeel de koek over 4 glaasjes, druk lichtjes aan en laat 20 minuten opstijven in de koelkast, of in de diepvries als je echt haast hebt.
Zuivellaag
- Meng ondertussen roomkaas met de Griekse yoghurt en citroensap glad en luchtig. Proef en voeg naar smaak een paar druppels zoetstof toe. Verdeel het roomkaasmengsel over de koek. Zet koel weg tot gebruik.
- Top elk glas cheesecake vlak voor het serveren met het vruchtvlees van een ½ passievrucht.
Tip
- Mocht je geen verse passievrucht kunnen bemachtigen, dan zijn er tegenwoordig ook blokjes ingevroren passievrucht te koop bij de grootgrutters. Ideaal voor noodgevallen, de diepvriespassievrucht is wat wateriger dan verse passievruchtenpulp. Maar je zou dat kunnen ondervangen door de de diepvriespassievrucht een beetje te binden met agar agar of gelatine, dat staat wel mooier.
© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten
Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.
- Lekker & makkelijk Koolhydraatarm,
ISBN 9789082659801
- Gewoon Koolhydraatarm,
ISBN 9789082659818
- Verrukkelijk Koolhydraatarm,
ISBN 9789082659870
Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!
![]() |
![]() |
![]() |