Deze champignon roomsaus is heel gemakkelijk te maken, het meest tijd vergt het inkoken. De roomsaus is de perfecte basis voor de verrukkelijke paddenstoelen risotto van bloemkool. Maar de saus is ook zeer smakelijk over een paar plakken gestoomde knolselderij of bij je gebakken wortelpeterselie. Of wat te denken van toevoeging op je feestelijk klassiek varkenshaasje, biefstukje of mals stukje kip als je vlees eet. Deze heerlijke roomsaus bevat 3.3 gram koolhydraten per portie.
Welke paddenstoelen?
Je kunt in principe elk soort paddenstoel gebruiken, ik adviseer je een mooie paddenstoelenmix te nemen. Of in elk geval lekker krachtig smakende kastanjechampignons. Ik had prachtige bruine shiimeji, aangevuld met kastanjechampignons. Paddenstoelen kan je beter niet wassen, dan verliezen ze veel smaak. Schoonmaken met een borsteltje of stukje papier is voldoende.
Variaties op de champignon roomsaus
Vervang in de basis champignon roomsaus de helft van de bouillon eens door witte wijn. Voeg gedroogde of verse kruiden toe zoals tijm, oregano of rozemarijn voor een extra krachtig smakende saus. Voeg op het laatst ook eens een lepel mosterd toe aan de champignon roomsaus voor meer pit. Garneer eens met bieslook of fijngesneden bosui. Zo is de saus nooit precies hetzelfde en door dat experimenteren ontwikkel je je eigen smaakvoorkeur. En dat bevordert je koolplezier enorm, wedden?
Inkoken
Door inkoken reduceer je een saus, je begint met een dunne substantie en laat door koken het vocht verdampen, zodat je een dikkere saus overhoudt. Als je wat hoger vuur gebruikt gaat het inkoken wel sneller maar moet je het in de gaten houden en blijven roeren. Op laag vuur duurt het langer maar kun je ondertussen wel iets anders doen en alleen tussendoor even controleren of het goed gaat. Geduld is bij inkoken het belangrijkst. Het idee is dat de geconcentreerde smaak overblijft, ik liet de saus 30 minuten inkoken. Heb je niet zo heel veel geduld? Laat het dan iets minder inkoken en voeg stiekem wat arrowroot toe om de saus te binden… Ik maakte de saus in een koekenpan, dan kookt de saus sowieso sneller in.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je Champignon roomsaus
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Champignon roomsaus, koolhydraatarm
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 400 g kastanjechampignons, of gemengd (als ze maar lekker zijn!)
- 40 g ui
- 2 teentjes knoflook
- 10 g roomboter
- 150 ml slagroom
- 150 ml bospaddenstoelenbouillon, of iets meer
- 1 el worcestershiresaus, naar smaak
- peper en zout
- handje platte peterselie, platte
- 1 el arrowroot, optioneel, voor ongeduldige mensen
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Veeg de paddenstoelen schoon en halveer indien nodig.
- Snipper de ui en fruit deze in een sauspan met roomboter op laag vuur glazig. Pers de knoflook erboven en voeg de paddenstoelen toe. Bak 3 minuten mee. Voeg vervolgens de slagroom en bospaddenstoelenbouillon toe. Breng tegen de kook aan en laat op matig vuur minimaal 30 minuten inkoken*. Proef en breng op smaak met worcestershiresaus, peper en zout. Hak peterselie en roer de helft ervan door de saus, de andere helft erover.
Lekker bij
- Wij aten deze verrukkelijke Paddenstoelen risotto. Laat ons vooral weten hoe je zelf de champignon roomsaus hebt ingezet, dat kan bij de reacties hieronder.
Inkoken?
- Door inkoken reduceer je een saus, je begint met een dunne substantie en laat door koken het vocht verdampen, zodat je een dikkere saus overhoudt. Als je wat hoger vuur gebruikt gaat het inkoken wel sneller maar moet je het in de gaten houden en blijven roeren. Op laag vuur duurt het langer maar kun je ondertussen wel iets anders doen en alleen tussendoor even controleren of het goed gaat. Geduld is bij inkoken het belangrijkst. Het idee is dat de geconcentreerde smaak overblijft, ik liet de saus 30 minuten inkoken. Heb je niet zo heel veel geduld? Laat het dan iets minder inkoken en voeg stiekem wat arrowroot toe om de saus te binden…
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Wat was dit weer een verrukkuluk recept🤗. Ik heb het naar allebei mijn dochters doorgestuurd en dat wil wat zeggen. Verder ben ik het helemaal eens met de vorige schrijfster.
Was erg lekker, wel een heel bord vol maar heeft prima gesmaakt … bedankt voor het fijne recept
Voor twee personen, dus als je alles opeet is dat wel wat veel ja 😁
Ik heb vandaag de champignonsaus gemaakt, met gewone witte champignons, die had ik nog in huis.
Ik heb het gegeten met varkenshaas, sperziebonen en een komkommersalade. Het was verrukkelijk en zeker voor herhaling vatbaar. Dank je wel voor het recept!!
Graag gedaan Tonnie!
In één woord, heerlijk
Gisteren gegeten. Engeltjes fietsten de tour de france over onze tong. Zooooo lekker. Snap niet dat ik hem nu pas voor het eerst gemaakt heb. Maar jullie begrijpen wel dat het zeker niet voor de laatste keer is. Lieve groet en hou dat rotvirus buiten de deur.
(Van ons krijgt dit recept ze allemaal met een bonusster)
Je kunt alleen de recepten sterren geven die we al omgezet hebben naar de fraaie nieuwe vormgeving… Je kunt onze vorderingen volgen [edit: inmiddels afgerond]
Wat een heerlijk recept !!!!
Als extraatje heb ik er nog wat uitgebakken spekjes bij door gedaan,
En natuurlijk bloemkoolrijst er door .
Misschien gek, maar zou dit geen goede basis zijn voor champignonroom soep? Ben al een tijdje op zoek naar een goed kha recept hiervoor, en dacht er bij dit recept aan…Dat geldt hetzelfde voor Champignon/kipperagout. Een keer geprobeerd met johannesbroodpitmeel maar dat werd echt niet lekker….ideeën? Bij voorbaat dank!
Jazeker gewoon proberen!
Het was superlekkere saus. Ook over courgette pasta!
Anna Karina, ik heb ook Johannesbroodpitmeel in huis, kan ik dat eventueel niet béter gebruiken dan Arrowroot (i.v.m. verschil in koolhydraten). Het ruikt al heerlijk en de saus staast ‘in te dikken’ op de langzame manier. Heb al zo’n trek (en gebruik voor het allereerst een halve portie Zero spaghetti van de Action: stond al maanden in de kast en naderde de houdbaarheidsdatum). Ik laat weten of dat lekker is bij die heerlijke champignonsaus..
Inmiddels was het tijd om te eten, en heb ik gewoon een halve theelepel Arrowroot gebruikt. Het smaakte overhéérlijk, maar mijn vraag blijft overeind: kan je ook het verdikkingsmiddel Johannesbroodpitmeel gebruiken i.p.v. Arrowroot??
En die spaghetti samaakte eigenlijk nértgens naar, maar geeft wel het ‘mondgevoel’ van spaghetti eten….Zal dus toch een nieuwe verpakking kopen…..
We zijn inderdaad druk… ik denk dat het kan! Proberen en je weet het 😉
Heerlijk recept,beter als in een restaurant.
Ik maak er varkenshaas bij met haricoverts.
Een feestmaal!!
Bedankt weer.
Simonne
Dank je!
Hallo Anna Karina kan deze champignonsaus van te voren gemaakt worden en alleen opwarmen bij de maaltijd.
ja dat moet wel kunnen, denk ik
Oké bedankt ga het gewoon proberen
Hallo Anna-Karina, kan je deze champignonsaus ook invriezen?
Groetjes Rita
Ik denk wel dat dat zou moeten kunnen hoor, al verandert de structuur altijd.
Hallo Anna-Karina, ik was bang dat ik veel te veel saus zou hebben voor twee personen, vandaar mijn vraag over invriezen. Maar de saus was zo goed gelukt en zo lekker dat het helemaal op gegaan is !!!! Ik had er bloemkoolrijst en courgetti bij. Dank je voor dit heerlijke recept.
Heerlijk?!
Ik had er wat haricots verts en vegetarische spekjes doorheen samen met bloemkoolrijst. ?
Dat ga ik zeker vaker maken. Iedereen vond het lekker!
In 1 woord verukkelijk
Erg lekker. Ik heb de saus behoorlijk ingekookt. Toen nog wat spinazie en spekjes erdoor.
Dit door courgettespaghetti gedaan. Smullen!
ik heb er exra hamblokjes voor de eiwitten aan toegevoegd. omnomnomnom heerlijk! daarbij had ik courgette spaghetti gemaakt, sausje erover lekker! ga hem zeker vaker maken, dankjewel voor het delen!
Graag gedaan Lonneke!
Superlekker!
Graag reageer ik op het recept champignon roomsaus in combinatie met paddenstoelen risotto. Wat heb ik vanavond fan-tás-tisch gegeten!!!!! Wat een toprecept is dit. Heel hartelijk bedankt hiervoor!
Ik heb nog een klontje boter toegevoegd en bij het opdienen behalve geschaafde parmezaan ook nog een druppeltje (of wat) truffelolie over de risotto gedaan.
Een aanrader!
Wat een prachtig plaatje van die paddenstoelen. Ga het zeker maken een dezer dagen, dank voor het recept.
Ik lees 1,6 kh voor 400 gr lekkere paddestoelen. Ik koop net 250 gr lekkere paddestoelen (shiitakes en een melange) en zit al aan 16 kh vlg de verpakking. Zou AH helemaal in de bonen zijn?
Ik denk eigenlijk dat dat weer zo’n staaltje is van de vezels erbij rekenen. Ik baseer de waardes op de tabel van NEVO voor champignons:
Dank voor je reactie. De vezels staan overigens wel apart vermeld. Nou ja, ik tracteer mezelf hoe dan ook vanavond op deze risotto.
Eet smakelijk!