champignon roomsaus

Champignon roomsaus, koolhydraatarm

Deze champignon roomsaus is heel gemakkelijk te maken, het meest tijd vergt het inkoken. De roomsaus is de perfecte basis voor de verrukkelijke paddenstoelen risotto van bloemkool. Maar de saus is ook zeer smakelijk over een paar plakken gestoomde knolselderij of bij je gebakken wortelpeterselie. Of wat te denken van toevoeging op je feestelijk klassiek varkenshaasje, biefstukje of mals stukje kip als je vlees eet.

Welke paddenstoelen?

Je kunt in principe elk soort paddenstoel gebruiken, ik adviseer je een mooie paddenstoelenmix te nemen. Of in elk geval lekker krachtig smakende kastanjechampignons. Ik had prachtige bruine shiimeji, aangevuld met kastanjechampignons. Paddenstoelen kan je beter niet wassen, dan verliezen ze veel smaak. Schoonmaken met een borsteltje of stukje papier is voldoende.

Variaties op de champignon roomsaus

Vervang in de basis champignon roomsaus de helft van de bouillon eens door witte wijn. Voeg gedroogde of verse kruiden toe zoals tijm, oregano of rozemarijn voor een extra krachtig smakende saus. Voeg op het laatst ook eens een lepel mosterd toe aan de champignon roomsaus voor meer pit. Garneer eens met bieslook of fijngesneden bosui. Zo is de saus nooit precies hetzelfde en door dat experimenteren ontwikkel je je eigen smaakvoorkeur. En dat bevordert je koolplezier enorm, wedden?

Inkoken

Door inkoken reduceer je een saus, je begint met een dunne substantie en laat door koken het vocht verdampen, zodat je een dikkere saus overhoudt.  Als je wat hoger vuur gebruikt gaat het inkoken wel sneller maar moet je het in de gaten houden en blijven roeren. Op laag vuur duurt het langer maar kun je ondertussen wel iets anders doen en alleen tussendoor even controleren of het goed gaat. Geduld is bij inkoken het belangrijkst. Het idee is dat de geconcentreerde smaak overblijft, ik liet de saus 30 minuten inkoken. Heb je niet zo heel veel geduld? Laat het dan iets minder inkoken en voeg stiekem wat arrowroot toe om de saus te binden…

Ik maakte de saus in een koekenpan, dan kookt de saus sowieso sneller in.

champignon roomsaus

 

champignon roomsaus, heerlijk als risotto!

Zo maak je Champignon roomsaus

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Champignon roomsaus, koolhydraatarm

door Anna-Karina van Denderen
Deze koolhydraatarme champignon roomsaus is heel gemakkelijk te maken en is de perfecte basis voor de verrukkelijke paddenstoelen risotto van bloemkool.
4.5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: dip, saus, dressing, smeer
Voorbereiden: 10 min
Inkoken: 30 min
Totale tijd: 40 min

Voedingswaarden

4 gram koolhydraten per portie
Koolhydraten 4 g

Uit recept

2 porties

Ingrediënten

Bereiden

  • Veeg de paddenstoelen schoon en halveer indien nodig.
  • Snipper de ui en fruit deze in een sauspan met roomboter op laag vuur glazig. Pers de knoflook erboven en voeg de paddenstoelen toe. Bak 3 minuten mee. Voeg vervolgens de slagroom en bospaddenstoelenbouillon toe. Breng tegen de kook aan en laat op matig vuur minimaal 30 minuten inkoken*. Proef en breng op smaak met worcestershiresaus, peper en zout. Hak peterselie en roer de helft ervan door de saus, de andere helft erover.
Lekker bij
  • Wij aten deze verrukkelijke Paddenstoelen risotto. Laat ons vooral weten hoe je zelf de champignon roomsaus hebt ingezet, dat kan bij de reacties hieronder.
Inkoken?
  • Door inkoken reduceer je een saus, je begint met een dunne substantie en laat door koken het vocht verdampen, zodat je een dikkere saus overhoudt.  Als je wat hoger vuur gebruikt gaat het inkoken wel sneller maar moet je het in de gaten houden en blijven roeren. Op laag vuur duurt het langer maar kun je ondertussen wel iets anders doen en alleen tussendoor even controleren of het goed gaat. Geduld is bij inkoken het belangrijkst. Het idee is dat de geconcentreerde smaak overblijft, ik liet de saus 30 minuten inkoken. Heb je niet zo heel veel geduld? Laat het dan iets minder inkoken en voeg stiekem wat arrowroot toe om de saus te binden…

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 5.382 keer, 39 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

34 reacties op “Champignon roomsaus, koolhydraatarm”