champignon roomsaus

Champignon roomsaus, koolhydraatarm

Deze champignon roomsaus is heel gemakkelijk te maken, het meest tijd vergt het inkoken. De roomsaus is de perfecte basis voor de verrukkelijke paddenstoelen risotto van bloemkool. Maar de saus is ook zeer smakelijk over een paar plakken gestoomde knolselderij of bij je gebakken wortelpeterselie. Of wat te denken van toevoeging op je feestelijk klassiek varkenshaasje, biefstukje of mals stukje kip als je vlees eet.

Welke paddenstoelen?

Je kunt in principe elk soort paddenstoel gebruiken, ik adviseer je een mooie paddenstoelenmix te nemen. Of in elk geval lekker krachtig smakende kastanjechampignons. Ik had prachtige bruine shiimeji, aangevuld met kastanjechampignons. Paddenstoelen kan je beter niet wassen, dan verliezen ze veel smaak. Schoonmaken met een borsteltje of stukje papier is voldoende.

Advertisements

champignon roomsaus

 

Variaties op de champignon roomsaus

Vervang in de basis champignon roomsaus de helft van de bouillon eens door witte wijn. Voeg gedroogde of verse kruiden toe zoals tijm, oregano of rozemarijn voor een extra krachtig smakende saus. Voeg op het laatst ook eens een lepel mosterd toe aan de champignon roomsaus voor meer pit. Garneer eens met bieslook of fijngesneden bosui. Zo is de saus nooit precies hetzelfde en door dat experimenteren ontwikkel je je eigen smaakvoorkeur. En dat bevordert je koolplezier enorm, wedden?

champignon roomsaus

Inkoken

Door inkoken reduceer je een saus, je begint met een dunne substantie en laat door koken het vocht verdampen, zodat je een dikkere saus overhoudt.  Als je wat hoger vuur gebruikt gaat het inkoken wel sneller maar moet je het in de gaten houden en blijven roeren. Op laag vuur duurt het langer maar kun je ondertussen wel iets anders doen en alleen tussendoor even controleren of het goed gaat. Geduld is bij inkoken het belangrijkst. Het idee is dat de geconcentreerde smaak overblijft, ik liet de saus 30 minuten inkoken. Heb je niet zo heel veel geduld? Laat het dan iets minder inkoken en voeg stiekem wat arrowroot toe om de saus te binden…

Ik maakte de saus in een koekenpan, dan kookt de saus sowieso sneller in.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je Champignon roomsaus

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Champignon roomsaus, koolhydraatarm


champignon roomsaus

Door Anna-Karina Geplaatst augustus 15, 2017

  • Aantal of hoeveelheid: hangt af van de mate van inkoken
  • Koolhydraten: ca. 8 gr. khd hele recept (hangt af van de mate van inkoken uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 50 minuten
  • Klaar in: 60 minuten

Deze champignon roomsaus is heel gemakkelijk te maken en is de perfecte basis voor de verrukkelijke paddenstoelen risotto van bloemkool.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Veeg de paddenstoelen schoon en halveer indien nodig.
  2. Snipper de ui en fruit deze in wat boter op laag vuur glazig. Pers de knoflook er boven uit roer door. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze een minuut of 3 mee.
  3. Voeg de slagroom en bouillon toe, breng tegen de kook en laat op matig vuur 30 minuten inkoken. Zie in de tekst boven bij Inkoken.
  4. Als de saus voldoende is ingedikt breng je het geheel op smaak met worcestershiresaus, peper en zout. Hak peterselie en roer de helft ervan door de saus, de andere helft erover.
  5. Wij deden bloemkoolrijst door de saus en aten zo verrukkelijke 'paddenstoelen risotto'.
    Laat me weten hoe je zelf de champignon roomsaus hebt ingezet, dat kan bij de reacties hieronder.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

27 reacties op “Champignon roomsaus, koolhydraatarm”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

571 Shares
Share259
Pin312
Tweet