Champignon roomsaus, koolhydraatarm

champignon roomsaus

Deze champignon roomsaus is heel gemakkelijk te maken, het meest tijd vergt het inkoken. De roomsaus is de perfecte basis voor de verrukkelijke paddenstoelen risotto van bloemkool. Maar de saus is ook zeer smakelijk over een paar plakken gestoomde knolselderij of bij je gebakken wortelpeterselie. Of wat te denken van toevoeging op je feestelijk klassiek varkenshaasje, biefstukje of mals stukje kip als je vlees eet.

Welke paddenstoelen?

Je kunt in principe elk soort paddenstoel gebruiken, ik adviseer je een mooie paddenstoelenmix te nemen. Of in elk geval lekker krachtig smakende kastanjechampignons. Ik had prachtige bruine shiimeji, aangevuld met kastanjechampignons. Paddenstoelen kan je beter niet wassen, dan verliezen ze veel smaak. Schoonmaken met een borsteltje of stukje papier is voldoende.

Variaties op de champignon roomsaus

Vervang in de basis champignon roomsaus de helft van de bouillon eens door witte wijn. Voeg gedroogde of verse kruiden toe zoals tijm, oregano of rozemarijn voor een extra krachtig smakende saus. Voeg op het laatst ook eens een lepel mosterd toe aan de champignon roomsaus voor meer pit. Garneer eens met bieslook of fijngesneden bosui. Zo is de saus nooit precies hetzelfde en door dat experimenteren ontwikkel je je eigen smaakvoorkeur. En dat bevordert je koolplezier enorm, wedden?

Inkoken

Door inkoken reduceer je een saus, je begint met een dunne substantie en laat door koken het vocht verdampen, zodat je een dikkere saus overhoudt.  Als je wat hoger vuur gebruikt gaat het inkoken wel sneller maar moet je het in de gaten houden en blijven roeren. Op laag vuur duurt het langer maar kun je ondertussen wel iets anders doen en alleen tussendoor even controleren of het goed gaat. Geduld is bij inkoken het belangrijkst. Het idee is dat de geconcentreerde smaak overblijft, ik liet de saus 30 minuten inkoken. Heb je niet zo heel veel geduld? Laat het dan iets minder inkoken en voeg stiekem wat arrowroot toe om de saus te binden…

Ik maakte de saus in een koekenpan, dan kookt de saus sowieso sneller in.

champignon roomsaus

 

champignon roomsaus, heerlijk als risotto!

Zo maak je Champignon roomsaus

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Champignon roomsaus, koolhydraatarm

Door: Anna-Karina van Denderen
Deze koolhydraatarme champignon roomsaus is heel gemakkelijk te maken en is de perfecte basis voor de verrukkelijke paddenstoelen risotto van bloemkool.
4.75 van 4 stemmen

Voedingswaarde

4 gram koolhydraten per portie
koolhydraten 4 g
Gang Bijgerecht
Keuken Europees
Trefwoord dip, saus, dressing, smeer
Voorbereidingstijd 10 min
Inkoken 30 min
Totale tijd 40 min
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

Ingrediënten

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Veeg de paddenstoelen schoon en halveer indien nodig.
  • Snipper de ui en fruit deze in een sauspan met roomboter op laag vuur glazig. Pers de knoflook erboven en voeg de paddenstoelen toe. Bak 3 minuten mee. Voeg vervolgens de slagroom en bospaddenstoelenbouillon toe. Breng tegen de kook aan en laat op matig vuur minimaal 30 minuten inkoken*. Proef en breng op smaak met worcestershiresaus, peper en zout. Hak peterselie en roer de helft ervan door de saus, de andere helft erover.

Lekker bij

  • Wij aten deze verrukkelijke Paddenstoelen risotto. Laat ons vooral weten hoe je zelf de champignon roomsaus hebt ingezet, dat kan bij de reacties hieronder.

Inkoken?

  • Door inkoken reduceer je een saus, je begint met een dunne substantie en laat door koken het vocht verdampen, zodat je een dikkere saus overhoudt.  Als je wat hoger vuur gebruikt gaat het inkoken wel sneller maar moet je het in de gaten houden en blijven roeren. Op laag vuur duurt het langer maar kun je ondertussen wel iets anders doen en alleen tussendoor even controleren of het goed gaat. Geduld is bij inkoken het belangrijkst. Het idee is dat de geconcentreerde smaak overblijft, ik liet de saus 30 minuten inkoken. Heb je niet zo heel veel geduld? Laat het dan iets minder inkoken en voeg stiekem wat arrowroot toe om de saus te binden…

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm Kookboek - Gewoon Koolhydraatarm Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

34 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Conny
Conny
8 maanden geleden

4 sterren
Was erg lekker, wel een heel bord vol maar heeft prima gesmaakt … bedankt voor het fijne recept

Tonnie Groenendijk
Tonnie Groenendijk
9 maanden geleden

Ik heb vandaag de champignonsaus gemaakt, met gewone witte champignons, die had ik nog in huis.
Ik heb het gegeten met varkenshaas, sperziebonen en een komkommersalade. Het was verrukkelijk en zeker voor herhaling vatbaar. Dank je wel voor het recept!!

Anky van Assche
Anky van Assche
9 maanden geleden

In één woord, heerlijk

Erna
Erna
10 maanden geleden

5 sterren
Gisteren gegeten. Engeltjes fietsten de tour de france over onze tong. Zooooo lekker. Snap niet dat ik hem nu pas voor het eerst gemaakt heb. Maar jullie begrijpen wel dat het zeker niet voor de laatste keer is. Lieve groet en hou dat rotvirus buiten de deur.
(Van ons krijgt dit recept ze allemaal met een bonusster)

Rita koerhuis
Rita koerhuis
1 jaar geleden

Wat een heerlijk recept !!!!
Als extraatje heb ik er nog wat uitgebakken spekjes bij door gedaan,
En natuurlijk bloemkoolrijst er door .

Ellen
Ellen
1 jaar geleden

Misschien gek, maar zou dit geen goede basis zijn voor champignonroom soep? Ben al een tijdje op zoek naar een goed kha recept hiervoor, en dacht er bij dit recept aan…Dat geldt hetzelfde voor Champignon/kipperagout. Een keer geprobeerd met johannesbroodpitmeel maar dat werd echt niet lekker….ideeën? Bij voorbaat dank!

Bernadette Lammers
Bernadette Lammers
2 jaren geleden

Het was superlekkere saus. Ook over courgette pasta!

Pien van Leeuwen
Pien van Leeuwen
2 jaren geleden

Anna Karina, ik heb ook Johannesbroodpitmeel in huis, kan ik dat eventueel niet béter gebruiken dan Arrowroot (i.v.m. verschil in koolhydraten). Het ruikt al heerlijk en de saus staast ‘in te dikken’ op de langzame manier. Heb al zo’n trek (en gebruik voor het allereerst een halve portie Zero spaghetti van de Action: stond al maanden in de kast en naderde de houdbaarheidsdatum). Ik laat weten of dat lekker is bij die heerlijke champignonsaus..

Pien van Leeuwen
Pien van Leeuwen
2 jaren geleden
Antwoord aan  Pien van Leeuwen

Inmiddels was het tijd om te eten, en heb ik gewoon een halve theelepel Arrowroot gebruikt. Het smaakte overhéérlijk, maar mijn vraag blijft overeind: kan je ook het verdikkingsmiddel Johannesbroodpitmeel gebruiken i.p.v. Arrowroot??
En die spaghetti samaakte eigenlijk nértgens naar, maar geeft wel het ‘mondgevoel’ van spaghetti eten….Zal dus toch een nieuwe verpakking kopen…..

Simonne
Simonne
2 jaren geleden

Heerlijk recept,beter als in een restaurant.
Ik maak er varkenshaas bij met haricoverts.
Een feestmaal!!
Bedankt weer.
Simonne

Janny
Janny
2 jaren geleden

Hallo Anna Karina kan deze champignonsaus van te voren gemaakt worden en alleen opwarmen bij de maaltijd.

Janny
Janny
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anna-Karina

Oké bedankt ga het gewoon proberen

Rita Martijn
Rita Martijn
2 jaren geleden

Hallo Anna-Karina, kan je deze champignonsaus ook invriezen?
Groetjes Rita

Rita Martijn
Rita Martijn
2 jaren geleden
Antwoord aan  Anna-Karina

Hallo Anna-Karina, ik was bang dat ik veel te veel saus zou hebben voor twee personen, vandaar mijn vraag over invriezen. Maar de saus was zo goed gelukt en zo lekker dat het helemaal op gegaan is !!!! Ik had er bloemkoolrijst en courgetti bij. Dank je voor dit heerlijke recept.

Nicolette van Zuiden
Nicolette van Zuiden
3 jaren geleden

Heerlijk?!
Ik had er wat haricots verts en vegetarische spekjes doorheen samen met bloemkoolrijst. ?
Dat ga ik zeker vaker maken. Iedereen vond het lekker!

Anke
Anke
3 jaren geleden

In 1 woord verukkelijk

Greta
Greta
3 jaren geleden

Erg lekker. Ik heb de saus behoorlijk ingekookt. Toen nog wat spinazie en spekjes erdoor.
Dit door courgettespaghetti gedaan. Smullen!

lonneke Hoogedoorn
lonneke Hoogedoorn
3 jaren geleden

ik heb er exra hamblokjes voor de eiwitten aan toegevoegd. omnomnomnom heerlijk! daarbij had ik courgette spaghetti gemaakt, sausje erover lekker! ga hem zeker vaker maken, dankjewel voor het delen!

Suzan
Suzan
3 jaren geleden

Superlekker!

Jeannette Wolffers
Jeannette Wolffers
3 jaren geleden

Graag reageer ik op het recept champignon roomsaus in combinatie met paddenstoelen risotto. Wat heb ik vanavond fan-tás-tisch gegeten!!!!! Wat een toprecept is dit. Heel hartelijk bedankt hiervoor!
Ik heb nog een klontje boter toegevoegd en bij het opdienen behalve geschaafde parmezaan ook nog een druppeltje (of wat) truffelolie over de risotto gedaan.
Een aanrader!

Ingrid Garrod
Ingrid Garrod
3 jaren geleden

Wat een prachtig plaatje van die paddenstoelen. Ga het zeker maken een dezer dagen, dank voor het recept.

Sietske
Sietske
3 jaren geleden

Ik lees 1,6 kh voor 400 gr lekkere paddestoelen. Ik koop net 250 gr lekkere paddestoelen (shiitakes en een melange) en zit al aan 16 kh vlg de verpakking. Zou AH helemaal in de bonen zijn?

Sietske van der Veen
Sietske van der Veen
3 jaren geleden
Antwoord aan  Anna-Karina

Dank voor je reactie. De vezels staan overigens wel apart vermeld. Nou ja, ik tracteer mezelf hoe dan ook vanavond op deze risotto.