koolhydraatarme broccoli quiche met brie

Broccoli quiche met brie

Een quiche staat bij ons regelmatig op tafel, ik maak ze in diverse formaten: als muffin, als een broodje in plakjes gesneden, in een springvorm met of zonder koolhydraatarme korst geserveerd etc. Deze broccoli quiche met brie en champignons heeft geen korst en is zeer koolhydraatarm, 1,75 per kwart stuk taart. Hmm, die karaktervolle frisse smaak van broccoli en de romige gebakken brie, je proeft alle ingrediënten nog los van elkaar. Dat komt vooral doordat de broccoli in redelijk grove stukken blijft en zowel de champignons als de brie er als een aparte laag bovenop liggen.

Salade met krachtige smaken

De broccoli quiche gaat perfect samen met rucola en (zelf)gedroogde tomaatjes met die heerlijke diepe krachtige smaak. Op de foto rucola, ijsbergsla, tomaatjes, geitenkaas en in het bakje een simpele dressing van olie, azijn, dille, piepklein snufje stevia en peper en zout.

koolhydraatarme broccoli quiche met brie

 

Mijn eerste broccoli quiche

Mijn allereerste quiche die ik ooit voor mezelf maakte, ergens in 1978, zal ongetwijfeld de klassieke broccoli quiche met brie, cashewnoten en deegkorst zijn geweest. Toen nog een vrij ‘nieuwe’ groente. Broccoli is pas sinds eind jaren 70 (vorige eeuw) in Nederland verkrijgbaar. Toen ik voor mezelf begon te koken kookte ik groente altijd zoals ik van mijn moeder had geleerd: 20  minuten, er bleef een smaakloze zachte groente over, war nauwelijks nog voeding inzit. Gelukkig leerde ik dat snel af. Ik kook broccoli nooit langer dan 5 minuten en spoel ‘m gelijk koud af. Dat doe ik om drie redenen: ten eerste vanwege de ‘bite’, ik wil iets te kauwen hebben als ik eet. Ten tweede omdat de broccoli zo de karaktervolle frisse smaak behoudt en ten derde omdat de kleur van de broccoli dan prachtig groen blijft. Je eet tenslotte ook een beetje met je ogen…

koolhydraatarme broccoli quiche met brie

Kaas altijd zelf raspen

En dan nog even dit: in kant en klaar geraspte kaas in een zakje zit meestal maïszetmeel en andere toevoegingen om bv. de kaas niet aan elkaar te laten plakken. Zo krijg je onnodig koolhydraten binnen, als je de kaas even zelf raspt is het gewoon 0 koolhydraten en ook nog eens veel lekkerder.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je zelf de broccoli quiche met brie en champignons

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Broccoli quiche met brie


koolhydraatarme broccoli quiche met brie

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst juni 15, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 4 kwarten
  • Koolhydraten: 1,75 khd per kwart (4 kwarten uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 25 minuten
  • Klaar in: 35 minuten

Deze broccoli quiche met brie en champignons is koolhydraatarm want hij heeft geen deegkorst. Hmm die karaktervolle frisse smaak van broccoli en de romige brie.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd de broccoli in roosjes, niet te klein en kook 4 minuten in water met een beetje zout beetgaar. Spoel koud af en laat uitlekken.
  2. Snijd ondertussen de bosui fijn en de champignons in plakken. Bak de champignons in een droge koekenpan al omscheppend tot ze hun vocht loslaten en beginnen te bruinen. Haal de champignons uit de pan en hou ze apart. Verwarm nu alvast de heteluchtoven voor op 180 graden (gewone oven 200) en vet een springvorm (23 cm) in of leg er natgemaakt en uitgeknepen bakpapier in.
  3. Bak dan in de pan van de champignons de bosui in wat olie ongeveer 2 minuten en knijp de knoflook erboven uit. Zet het vuur uit.
  4. Rasp de kaas. Klop de eieren los met slagroom en roer de geraspte kaas en de gebakken bosui/knoflook erdoor. Snijd de brie in plakken.
  5. Leg de broccoli op de bodem van je springvorm, zoveel mogelijk met de bloemen naar boven. Giet dan het ei-kaasmengsel erover en druk de broccoli aan met een vork. Verdeel de plakjes champignon erover en als laatste de plakken brie. Maal er wat zout en peper uit de molen over en bak 20-25 minuten in het midden van de oven gaar en tot de kaas goudbruin kleurt.
  6. Serveer in punten met rucola met gedroogde tomaatjes. Eet smakelijk en geniet ervan!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

34 gedachten over “Broccoli quiche met brie”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

940 Shares
Share538
Pin402
Tweet