koolhydraatarme broccoli quiche met brie

Broccoli quiche met brie

Een quiche staat bij ons regelmatig op tafel, ik maak ze in diverse formaten. Niet alleen als muffins, maar ook als quiche uit een springvorm. Dat mag zowel met als zonder koolhydraatarme korst geserveerd worden wat mij betreft. Quiches zijn eigenlijk altijd goed. Deze broccoli quiche met brie en champignons heeft echter geen korst en is daardoor zeer koolhydraatarm. Zodoende bevat de taart slechts 3,5 gram koolhydraten per halve taart. Hmm, die karaktervolle frisse smaak van broccoli en de romige gebakken brie, je proeft alle ingrediënten nog los van elkaar. Ten eerste omdat je de broccoli in redelijk grove stukken snijd. Maar ook doordat de champignons net als de brie er als een aparte laag bovenop liggen blijven de smaken ervan beter herkenbaar.

De broccoli quiche gaat perfect samen met rucola en (home-) gedroogde tomaatjes. Die hebben ook al zo’n heerlijke diepe krachtige smaak. Op de foto rucola, ijsbergsla, tomaatjes, geitenkaas en in het bakje een simpele dressing van olie, azijn, dille, piepklein snufje stevia en peper en zout.

Mijn eerste broccoli quiche

Mijn allereerste quiche die ik ooit voor mezelf maakte, ergens in 1978. Dat zal ongetwijfeld de klassieke broccoli quiche met brie, cashewnoten en deegkorst zijn geweest. Broccoli was toen nog een vrij ‘nieuwe’ groente, want die groente is pas sinds eind jaren 70 (vorige eeuw) in Nederland verkrijgbaar. Toen ik voor mezelf begon met koken, kookte ik groente altijd zoals ik van mijn moeder had geleerd: 20  minuten. Daardoor bleef er een smaakloze en zachte groente over, ik vond dat zonde! Dus dat leerde ik snel af. Ik kook broccoli nooit langer dan 5 minuten en spoel ‘m meestal gelijk koud af. Dat doe ik om verschillende redenen: ten eerste vanwege de ‘bite’, ik wil iets te kauwen hebben als ik eet. Ten tweede omdat de broccoli zo de karaktervolle frisse smaak behoudt, ten derde blijven de voedingsstoffen beter bewaard. En ten vierde omdat de kleur van de broccoli dan prachtig groen blijft. Je eet tenslotte ook een beetje met je ogen…

Kaas altijd zelf raspen

En dan nog een kleine tip: in kant en klaar geraspte kaas in een zakje zit meestal maïszetmeel en andere toevoegingen om bijvoorbeeld de kaas niet aan elkaar te laten plakken. Zo krijg je onnodig koolhydraten binnen. Als je dus de kaas even zelf raspt, bevat het gewoon 0 koolhydraten en veel lekkerder.

koolhydraatarme broccoli quiche met brie

Zo maak je zelf de broccoli quiche met brie

Laat je het even weten nadat je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

koolhydraatarme broccoli quiche met brie

Broccoli quiche met brie

door Anna-Karina van Denderen
Deze broccoli quiche met brie en champignons is koolhydraatarm, want hij heeft immers geen deegkorst. Hmm die karaktervolle frisse smaak van broccoli en de romige brie.
4.67 van 3 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: quiche & hartige taarten
Voorbereiden: 10 min
Koken: 25 min
Totale tijd: 35 min

Voedingswaarden

3,5 gram koolhydraten per portie
Koolhydraten 3.5 g

Uit recept

2 porties

Ingrediënten

Eimengsel
Bovenop

Bereiden

  • Breek allereerst de broccoli in grote roosjes en kook die vervolgens 4 minuten in kokend met een beetje zout beetgaar. Spoel koud af en laat uitlekken.
  • Snijd ondertussen de bosui in ringetjes en de champignons in plakken. Bak de champignons in een droge koekenpan al omscheppend tot ze hun vocht loslaten en beginnen te bruinen. Haal de champignons uit de pan en zet apart. Bak in dezelfde pan de bosui en geperste knoflook aan in wat olie.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een springvorm Ø 23 cm in.
  • Rasp de kaas. Klop de eieren los met slagroom en roer de geraspte kaas en de gebakken bosui/knoflook erdoor.
Bakken
  • Leg eerst de broccoli op de bodem van je springvorm. Verdeel daarna het ei-bosuimengsel erover en druk aan met een vork. Verdeel de plakjes champignon erover. Vervolgens de plakken brie, en maal er tot slot wat zout en peper over.
  • Bak de quiche 20-25 minuten of tot de kaas goudbruin kleurt.
Serveren
  • Serveer de quiche met broccoli en brie met rucolasla en gedroogde tomaatjes. Eet smakelijk en geniet ervan!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 1.145 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

36 reacties op “Broccoli quiche met brie”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like