Een quiche staat bij ons regelmatig op tafel, ik maak ze in diverse formaten. Niet alleen als muffins, maar ook als quiche uit een springvorm. Dat mag zowel met als zonder koolhydraatarme korst geserveerd worden wat mij betreft. Quiches zijn eigenlijk altijd goed. Deze broccoli quiche met brie en champignons heeft echter geen korst en is daardoor zeer koolhydraatarm. Zodoende bevat de taart slechts 3.2 gram koolhydraten per halve taart. Hmm, die karaktervolle frisse smaak van broccoli en de romige gebakken brie, je proeft alle ingrediënten nog los van elkaar. Ten eerste omdat je de broccoli in redelijk grove stukken snijd. Maar ook doordat de champignons net als de brie er als een aparte laag bovenop liggen blijven de smaken ervan beter herkenbaar.
De broccoli quiche gaat perfect samen met rucola en (home-) gedroogde tomaatjes. Die hebben ook al zo’n heerlijke diepe krachtige smaak. Op de foto rucola, ijsbergsla, tomaatjes, geitenkaas en in het bakje een simpele dressing van olie, azijn, dille, piepklein snufje stevia en peper en zout.
Mijn eerste broccoli quiche
Mijn allereerste quiche die ik ooit voor mezelf maakte, ergens in 1978. Dat zal ongetwijfeld de klassieke broccoli quiche met brie, cashewnoten en deegkorst zijn geweest. Broccoli was toen nog een vrij ‘nieuwe’ groente, want die groente is pas sinds eind jaren 70 (vorige eeuw) in Nederland verkrijgbaar. Toen ik voor mezelf begon met koken, kookte ik groente altijd zoals ik van mijn moeder had geleerd: 20 minuten. Daardoor bleef er een smaakloze en zachte groente over, ik vond dat zonde! Dus dat leerde ik snel af. Ik kook broccoli nooit langer dan 5 minuten en spoel ‘m meestal gelijk koud af. Dat doe ik om verschillende redenen: ten eerste vanwege de ‘bite’, ik wil iets te kauwen hebben als ik eet. Ten tweede omdat de broccoli zo de karaktervolle frisse smaak behoudt, ten derde blijven de voedingsstoffen beter bewaard. En ten vierde omdat de kleur van de broccoli dan prachtig groen blijft. Je eet tenslotte ook een beetje met je ogen…
Kaas altijd zelf raspen
En dan nog een kleine tip: in kant en klaar geraspte kaas in een zakje zit meestal maïszetmeel en andere toevoegingen om bijvoorbeeld de kaas niet aan elkaar te laten plakken. Zo krijg je onnodig koolhydraten binnen. Als je dus de kaas even zelf raspt, bevat het gewoon 0 koolhydraten en veel lekkerder.

Zo maak je zelf de broccoli quiche met brie
Laat je het even weten nadat je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Broccoli quiche met brie
Voedingswaarde
Ingrediënten
- 450 g broccoli - in roosjes
- 100 g kastanjechampignons - in plakken
- 1 stengel bosui - in ringetjes
- teentje knoflook
- olijfolie
Eimengsel
- 4 ei/eieren
- 60 ml slagroom
- 50 g geraspte kaas - 0 khd indien zelf geraspt
Bovenop
- 100 g brie - in plakken
- peper en zout
De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!
Bereiden
- Breek allereerst de broccoli in grote roosjes en kook die vervolgens 4 minuten in kokend met een beetje zout beetgaar. Spoel koud af en laat uitlekken.
- Snijd ondertussen de bosui in ringetjes en de champignons in plakken. Bak de champignons in een droge koekenpan al omscheppend tot ze hun vocht loslaten en beginnen te bruinen. Haal de champignons uit de pan en zet apart. Bak in dezelfde pan de bosui en geperste knoflook aan in wat olie.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een springvorm Ø 23 cm in.
- Rasp de kaas. Klop de eieren los met slagroom en roer de geraspte kaas en de gebakken bosui/knoflook erdoor.
Bakken
- Leg eerst de broccoli op de bodem van je springvorm. Verdeel daarna het ei-bosuimengsel erover en druk aan met een vork. Verdeel de plakjes champignon erover. Vervolgens de plakken brie, en maal er tot slot wat zout en peper over.
- Bak de quiche 20-25 minuten of tot de kaas goudbruin kleurt.
Serveren
- Serveer de quiche met broccoli en brie met rucolasla en gedroogde tomaatjes. Eet smakelijk en geniet ervan!
© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten
Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.
- Lekker & makkelijk Koolhydraatarm,
ISBN 9789082659801
- Gewoon Koolhydraatarm,
ISBN 9789082659818
- Verrukkelijk Koolhydraatarm,
ISBN 9789082659870
Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!
![]() |
![]() |
![]() |