Broccoli quiche met brie 32

broccoli quiche

Een quiche staat bij ons regelmatig op tafel, ik maak ze in diverse formaten: als muffin, als een broodje in plakjes gesneden, in een springvorm met of zonder koolhydraatarme korst geserveerd etc. Deze broccoli quiche met brie en champignons heeft geen korst en is zeer koolhydraatarm, 1,75 per kwart stuk taart. Hmm, die karaktervolle frisse smaak van broccoli en de romige gebakken brie, je proeft alle ingrediënten nog los van elkaar. Dat komt vooral doordat de broccoli in redelijk grove stukken blijft en zowel de champignons als de brie er als een aparte laag bovenop liggen.

 

 

Salade met krachtige smaken
De broccoli quiche gaat perfect samen met rucola en (zelf)gedroogde tomaatjes met die heerlijke diepe krachtige smaak. Op de foto rucola, ijsbergsla, tomaatjes, geitenkaas en in het bakje een simpele dressing van olie, azijn, dille, piepklein snufje stevia en peper en zout.

salade met ovengedroogde tomaatjes

Kaas altijd zelf raspen
In kant en klaar geraspte kaas in een zakje zit meestal maïszetmeel en andere toevoegingen om bv. de kaas niet aan elkaar te laten plakken. Zo krijg je onnodig koolhydraten binnen, als je de kaas even zelf raspt is het gewoon 0 khd en ook nog eens veel lekkerder.

Broccoli
Mijn allereerste quiche die ik ooit voor mezelf maakte, ergens in 1978, zal ongetwijfeld de klassieke broccoli quiche met brie, cashewnoten en deegkorst zijn geweest. Toen nog een vrij ‘nieuwe’ groente. Broccoli is pas sinds eind jaren 70 (vorige eeuw) in Nederland verkrijgbaar. Toen ik voor mezelf begon te koken kookte ik groente altijd zoals ik van mijn moeder had geleerd: 20  minuten, dom, dom, dom! Gelukkig leerde ik dat snel af. Ik kook broccoli nooit langer dan 5 minuten en spoel ‘m gelijk koud af. Dat doe ik om drie redenen: de eerste is natuurlijk vanwege de ‘bite’, ik wil iets te kauwen hebben als ik eet. Ten tweede omdat de broccoli zo de karaktervolle frisse smaak behoudt en ten derde omdat de kleur van de broccoli dan prachtig frisgroen blijft. Je eet tenslotte ook een beetje met je ogen…

Klik voor vergrotingen

Zo maak je zelf de broccoli quiche met brie en champignons

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Broccoli quiche met brie

broccoli quiche

Door Anna-Karina Geplaatst juni 15, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 4 kwarten
  • Koolhydraten: 1,75 khd per kwart (4 kwarten uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 25 minuten
  • Klaar in: 35 minuten

Deze broccoli quiche met brie en champignons is koolhydraatarm want hij heeft geen deegkorst. Hmm die karaktervolle frisse smaak van broccoli en de romige brie.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd de broccoli in roosjes, niet te klein en kook 4 minuten in water met een beetje zout beetgaar. Spoel koud af en laat uitlekken.
  2. Snijd ondertussen de bosui fijn en de champignons in plakken. Bak de champignons in een droge koekenpan al omscheppend tot ze hun vocht loslaten en beginnen te bruinen. Haal de champignons uit de pan en hou ze apart. Verwarm nu alvast de heteluchtoven voor op 180 graden (gewone oven 200) en vet een springvorm (23 cm) in of leg er natgemaakt en uitgeknepen bakpapier in.
  3. Bak dan in de pan van de champignons de bosui in wat olie ongeveer 2 minuten en knijp de knoflook erboven uit. Zet het vuur uit.
  4. Rasp de kaas. Klop de eieren los met slagroom en roer de geraspte kaas en de gebakken bosui/knoflook erdoor. Snijd de brie in plakken.
  5. Leg de broccoli op de bodem van je springvorm, zoveel mogelijk met de bloemen naar boven. Giet dan het ei-kaasmengsel erover en druk de broccoli aan met een vork. Verdeel de plakjes champignon erover en als laatste de plakken brie. Maal er wat zout en peper uit de molen over en bak 20-25 minuten in het midden van de oven gaar en tot de kaas goudbruin kleurt.
  6. Serveer in punten met rucola met gedroogde tomaatjes. Eet smakelijk en geniet ervan!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

32 gedachten over “Broccoli quiche met brie

  • Fiona Zeldenthuis

    Hallo,

    Het recept lijkt mij heel lekker. Alleen 1 ding, ik houd niet van champignons. Wat zou een goede vervanger kunnen zijn?
    Ik zie uit naar uw reactie.

    Met vriendelijke groet,
    Fiona Zeldenthuis

  • Ammi

    Wat een luxe zulke eerlijke recepten die wij voorgeschoteld krijgen heerlijk een echte aanrader en super gezond,ik zou zeggen zeg het voort, ik vind dit een heel fijn en duidelijke site erg blij mee heb oa ook het boek ook een aanrader wacht met smart op deel twee👍😀

  • Keetie

    Onze jongste van 6 zei vanavond onder het eten: mijn moeder kookt het allerlekkerst van iedereen! Dus bij deze geef ik het compliment door, je hebt het verdiend! We eten zo vaak heerlijke dingen die ik van jou recepten maak! Hoop dat er nog veel volgen!

  • Paula Verhaeghe

    Super lekker, echt een aanrader.
    Hij was Iets te waterig in het midden, waarschijnlijk omdat de broccoli nog te nat was, of de champignons niet genoeg uitgezweet waren.
    Top website trouwens, idem dito FB pagina.
    Heel veel nuttige informatie en klasse-recepten.
    Respect en dank.

  • Pien van Leeuwen

    Nou, wat ik verkeerd doe? Alle enthousiasteling hieronder lukt het klaarblijkelijk prima, maar bij mij was het één natte, drassige boel en het leek in NIETS op een quiche. Doch het moet gezegd: de smaak was voortreffelijk en het kan me dus maar weinig schelen dat hij er niet perfect uit zag. Ik heb ervan gesmuld, maar zou graag begrijpen wat er mis ging…..Springvorm van 21 cm. gebruikt, precies gedaan zoals het recept voorschreef (keurig de broccoli goed uit laten lekken en met een vork nog uitgedrukt) en de maximale voorgeschreven oventijd aangehouden…..Maar neen, dit leek niet op een quiche. Misschien maakt iemand me duidelijk hier wat er fout ging, ondanks dat ie heerlijk smaakte???/

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Nou dat klinkt mij toch echt in de oren als gewoon niet goed gaar. Die eieren hebben een bepaalde temperatuur nodig om te kunnen stollen, da’s pure scheikunde verder niks. Als jouw gerecht nog nat was heb je die temperatuur niet gehaald. Of je taart is ‘dikker’ (met een kleinere vorm) en moet gewoon langer bakken. Het is pas gaar als het gaar is… Als het niet gaar is dan langer in de oven laten en eventueel even afdekken tegen verbranden aan de bovenkant. Wat voor een soort oven heb je, hetelucht of gewoon en heb je die temperatuur weleens gecontroleerd? En zet je de vorm op een bakplaat of een rooster? Allemaal dingen die van invloed kunnen zijn. Zie ook dit artikel juist over gebruik van de oven.

      • Pien van Leeuwen

        Bedankt voor je reactie. Neen, ik heb de oven (hetelucht) nog nooit gecontroleerd, heb wél al eerder jouw artikel gelezen, maar ontdekte pas dat het zo drassig was toen ik de helft uitschepte. De kaasbedekking verhulde het gerecht…..Ik zal een oventhermometer kopen, wat misschien is dat het euvel? Ik zette de schaal op het lage rooster, iets boven de bakplaat dus……Al doende leert men en ik ga het zéker opnieuw proberen, hoor….want de smaak was heerlijk!

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Nee de eieren vervangen in een quiche in deze hoeveelheden zal niet gaan, zonder het recept geweld aan te doen. Dan kun je beter een andere ovenschotel kiezen waarin geen eieren worden gebruikt.

  • Imke

    Heerlijke quiche! We missen het deeg niet eens! Ik las je tip over broccoli koken. Ik kook hem nooit, maar stoom de broccoli. Het voordeel is, dat je heel precies kunt zien/voelen wanneer hij goed is. Ook als je hem daarna wilt roerbakken, stoom je hem gewoon minder lang. Plus extra voordeel: er gaat geen water in de roosjes zitten zoals bij koken. De smaak is daardoor nog intenser en bij roerbakken wordt het dan geen stoven! Ik hoop dat iemand hier iets aan heeft.

  • Maeve

    Zelfs ik kon m maken, t was heerlijk! Volgende keer voor mijn heer piepklein uitgebakken spekjes door het eimengsel, maakt het net iets pittiger.
    Ik had de springvorm ingevet, maar het eimengsel sijpelde door de ring. Volgende keer toch maar bakpapier. En de brie was meer gesmolten, misschien te dunne plakjes?

  • Meinalda

    Een dag van tevoren klaar gemaakt. Op het afbakken na. En man kon het zo in de oven schuiven. Ik na het werk lekker met de voetje omhoog en genieten maar.

  • sylvia

    Wat een heerlijke recepten, soms kan ik gewoon niet kiezen!

    De Quiche met broccoli ga ik zeker maken.

    Dank voor je vele werk en wij genieten!!!

    Een bloemetje van mij. Sylvia.

  • japke de roos

    Deze is heerlijk, heb hem al verscheidene keren gemaakt, valt ook bij manlief erg in de smaak. Broccoli eten wordt op deze manier een feestje. Ik voeg altijd vegagehakt toe, en soms tomaat, past er ook prima bij. Ik vind dit een prachtige site, heb al heel veel recepten gemaakt, en opgeslagen. Bedankt, afvallen is voor mij op deze manier totaal niet vervelend, ik eet veel lekkerder dan voorheen.

  • Monique de Vries

    Wat een fantastisch recept weer!! Heb er niks aan toe te voegen. Helemaal top en met relatief weinig ingredienten een heerlijke maaltijd.