Broccoli quiche met brie

koolhydraatarme broccoli quiche met brie

Een quiche staat bij ons regelmatig op tafel, ik maak ze in diverse formaten. Niet alleen als muffins, maar ook als quiche uit een springvorm. Dat mag zowel met als zonder koolhydraatarme korst geserveerd worden wat mij betreft. Quiches zijn eigenlijk altijd goed. Deze broccoli quiche met brie en champignons heeft echter geen korst en is daardoor zeer koolhydraatarm. Zodoende bevat de taart slechts 3.2 gram koolhydraten per halve taart. Hmm, die karaktervolle frisse smaak van broccoli en de romige gebakken brie, je proeft alle ingrediënten nog los van elkaar. Ten eerste omdat je de broccoli in redelijk grove stukken snijd. Maar ook doordat de champignons net als de brie er als een aparte laag bovenop liggen blijven de smaken ervan beter herkenbaar.

De broccoli quiche gaat perfect samen met rucola en (home-) gedroogde tomaatjes. Die hebben ook al zo’n heerlijke diepe krachtige smaak. Op de foto rucola, ijsbergsla, tomaatjes, geitenkaas en in het bakje een simpele dressing van olie, azijn, dille, piepklein snufje stevia en peper en zout.

Mijn eerste broccoli quiche

Mijn allereerste quiche die ik ooit voor mezelf maakte, ergens in 1978. Dat zal ongetwijfeld de klassieke broccoli quiche met brie, cashewnoten en deegkorst zijn geweest. Broccoli was toen nog een vrij ‘nieuwe’ groente, want die groente is pas sinds eind jaren 70 (vorige eeuw) in Nederland verkrijgbaar. Toen ik voor mezelf begon met koken, kookte ik groente altijd zoals ik van mijn moeder had geleerd: 20  minuten. Daardoor bleef er een smaakloze en zachte groente over, ik vond dat zonde! Dus dat leerde ik snel af. Ik kook broccoli nooit langer dan 5 minuten en spoel ‘m meestal gelijk koud af. Dat doe ik om verschillende redenen: ten eerste vanwege de ‘bite’, ik wil iets te kauwen hebben als ik eet. Ten tweede omdat de broccoli zo de karaktervolle frisse smaak behoudt, ten derde blijven de voedingsstoffen beter bewaard. En ten vierde omdat de kleur van de broccoli dan prachtig groen blijft. Je eet tenslotte ook een beetje met je ogen…

Kaas altijd zelf raspen

En dan nog een kleine tip: in kant en klaar geraspte kaas in een zakje zit meestal maïszetmeel en andere toevoegingen om bijvoorbeeld de kaas niet aan elkaar te laten plakken. Zo krijg je onnodig koolhydraten binnen. Als je dus de kaas even zelf raspt, bevat het gewoon 0 koolhydraten en veel lekkerder.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme broccoli quiche met brie

Zo maak je zelf de broccoli quiche met brie

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!

koolhydraatarme broccoli quiche met brie

Broccoli quiche met brie

Deze broccoli quiche met brie en champignons is koolhydraatarm, want hij heeft immers geen deegkorst. Hmm die karaktervolle frisse smaak van broccoli en de romige brie.
4.87 van 22 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 35 min

Voedingswaarde

Per portie
kcal 596.05 koolhydraten 3.2 geiwitten 38.2 gvetten 46.3 gvezels 8.1 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Eimengsel

Bovenop

  • 100 g brie, in plakken

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Breek allereerst de broccoli in grote roosjes en kook die vervolgens 4 minuten in kokend met een beetje zout beetgaar. Spoel koud af en laat uitlekken.
  • Snijd ondertussen de bosui in ringetjes en de champignons in plakken. Bak de champignons in een droge koekenpan al omscheppend tot ze hun vocht loslaten en beginnen te bruinen. Haal de champignons uit de pan en zet apart. Bak in dezelfde pan de bosui en geperste knoflook aan in wat olie.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een springvorm Ø 23 cm in.
  • Rasp de kaas. Klop de eieren los met slagroom en roer de geraspte kaas en de gebakken bosui/knoflook erdoor.

Bakken

  • Leg eerst de broccoli op de bodem van je springvorm. Verdeel daarna het ei-bosuimengsel erover en druk aan met een vork. Verdeel de plakjes champignon erover. Vervolgens de plakken brie, en maal er tot slot wat zout en peper over.
  • Bak de quiche 20-25 minuten of tot de kaas goudbruin kleurt.

Serveren

  • Serveer de quiche met broccoli en brie met rucolasla en gedroogde tomaatjes. Eet smakelijk en geniet ervan!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:



36 gedachten over “Broccoli quiche met brie”

  1. 5 sterren
    Een overheerlijk gerecht ook voor de vegatarische onder ons ,we hebben het opgegeten tot de laatste kruimel ,ook de rucola met de eveneens gedroogde tomaatjes waren er overheerlijk bij !
    Een aanrader bij ons een blijvertje.

  2. 4 sterren
    Heerlijk recept, maar wel aangepast! Ik heb de bloemkool niet gekookt, maar vermalen tot rijst in de keukenmachine. Dit op de bodem gelegd, vervolgens ei eroverheen geschonken en ongebakken champignons erop gelegd met daarom de brie. Scheelt heel veel tijd en afwas en net zo lekker!

  3. Lijkt me heerlijk. Ik ben alleen geen Franse kaas eter. Waar kan ik de brie het beste door vervangen?

  4. Fiona Zeldenthuis

    Hallo,

    Het recept lijkt mij heel lekker. Alleen 1 ding, ik houd niet van champignons. Wat zou een goede vervanger kunnen zijn?
    Ik zie uit naar uw reactie.

    Met vriendelijke groet,
    Fiona Zeldenthuis

  5. 5 sterren
    Wat een luxe zulke eerlijke recepten die wij voorgeschoteld krijgen heerlijk een echte aanrader en super gezond,ik zou zeggen zeg het voort, ik vind dit een heel fijn en duidelijke site erg blij mee heb oa ook het boek ook een aanrader wacht met smart op deel twee??

  6. 5 sterren
    Onze jongste van 6 zei vanavond onder het eten: mijn moeder kookt het allerlekkerst van iedereen! Dus bij deze geef ik het compliment door, je hebt het verdiend! We eten zo vaak heerlijke dingen die ik van jou recepten maak! Hoop dat er nog veel volgen!

  7. Paula Verhaeghe

    4 sterren
    Super lekker, echt een aanrader.
    Hij was Iets te waterig in het midden, waarschijnlijk omdat de broccoli nog te nat was, of de champignons niet genoeg uitgezweet waren.
    Top website trouwens, idem dito FB pagina.
    Heel veel nuttige informatie en klasse-recepten.
    Respect en dank.

  8. Pien van Leeuwen

    Nou, wat ik verkeerd doe? Alle enthousiasteling hieronder lukt het klaarblijkelijk prima, maar bij mij was het één natte, drassige boel en het leek in NIETS op een quiche. Doch het moet gezegd: de smaak was voortreffelijk en het kan me dus maar weinig schelen dat hij er niet perfect uit zag. Ik heb ervan gesmuld, maar zou graag begrijpen wat er mis ging…..Springvorm van 21 cm. gebruikt, precies gedaan zoals het recept voorschreef (keurig de broccoli goed uit laten lekken en met een vork nog uitgedrukt) en de maximale voorgeschreven oventijd aangehouden…..Maar neen, dit leek niet op een quiche. Misschien maakt iemand me duidelijk hier wat er fout ging, ondanks dat ie heerlijk smaakte???/

    1. Nou dat klinkt mij toch echt in de oren als gewoon niet goed gaar. Die eieren hebben een bepaalde temperatuur nodig om te kunnen stollen, da’s pure scheikunde verder niks. Als jouw gerecht nog nat was heb je die temperatuur niet gehaald. Of je taart is ‘dikker’ (met een kleinere vorm) en moet gewoon langer bakken. Het is pas gaar als het gaar is… Als het niet gaar is dan langer in de oven laten en eventueel even afdekken tegen verbranden aan de bovenkant. Wat voor een soort oven heb je, hetelucht of gewoon en heb je die temperatuur weleens gecontroleerd? En zet je de vorm op een bakplaat of een rooster? Allemaal dingen die van invloed kunnen zijn. Zie ook dit artikel juist over gebruik van de oven.

      1. Pien van Leeuwen

        Bedankt voor je reactie. Neen, ik heb de oven (hetelucht) nog nooit gecontroleerd, heb wél al eerder jouw artikel gelezen, maar ontdekte pas dat het zo drassig was toen ik de helft uitschepte. De kaasbedekking verhulde het gerecht…..Ik zal een oventhermometer kopen, wat misschien is dat het euvel? Ik zette de schaal op het lage rooster, iets boven de bakplaat dus……Al doende leert men en ik ga het zéker opnieuw proberen, hoor….want de smaak was heerlijk!

  9. 5 sterren
    Heerlijke quiche! We missen het deeg niet eens! Ik las je tip over broccoli koken. Ik kook hem nooit, maar stoom de broccoli. Het voordeel is, dat je heel precies kunt zien/voelen wanneer hij goed is. Ook als je hem daarna wilt roerbakken, stoom je hem gewoon minder lang. Plus extra voordeel: er gaat geen water in de roosjes zitten zoals bij koken. De smaak is daardoor nog intenser en bij roerbakken wordt het dan geen stoven! Ik hoop dat iemand hier iets aan heeft.

  10. Marleen van der Have

    5 sterren
    Vanavond deze heerlijke quiche gegeten.
    Ik heb het in een ovenschaal gemaakt.

  11. 5 sterren
    Zelfs ik kon m maken, t was heerlijk! Volgende keer voor mijn heer piepklein uitgebakken spekjes door het eimengsel, maakt het net iets pittiger.
    Ik had de springvorm ingevet, maar het eimengsel sijpelde door de ring. Volgende keer toch maar bakpapier. En de brie was meer gesmolten, misschien te dunne plakjes?

  12. 5 sterren
    Een dag van tevoren klaar gemaakt. Op het afbakken na. En man kon het zo in de oven schuiven. Ik na het werk lekker met de voetje omhoog en genieten maar.

  13. yummie, weer zo een lekker recept, dat ga ik vandaag maken 🙂

    dank je voor al deze leuke inspiraties!

  14. Wat een heerlijke recepten, soms kan ik gewoon niet kiezen!

    De Quiche met broccoli ga ik zeker maken.

    Dank voor je vele werk en wij genieten!!!

    Een bloemetje van mij. Sylvia.

  15. Dit recept ziet er heerlijk uit. Hoe groot is de springvorm die je hebt gebruikt?

  16. 5 sterren
    Wat een heerlijkheid Anna-Karina
    Die recepten van je, maken ons eten tot een waar genot
    Dank je wel
    Warme groet Janoja

  17. japke de roos

    5 sterren
    Deze is heerlijk, heb hem al verscheidene keren gemaakt, valt ook bij manlief erg in de smaak. Broccoli eten wordt op deze manier een feestje. Ik voeg altijd vegagehakt toe, en soms tomaat, past er ook prima bij. Ik vind dit een prachtige site, heb al heel veel recepten gemaakt, en opgeslagen. Bedankt, afvallen is voor mij op deze manier totaal niet vervelend, ik eet veel lekkerder dan voorheen.

  18. Monique de Vries

    5 sterren
    Wat een fantastisch recept weer!! Heb er niks aan toe te voegen. Helemaal top en met relatief weinig ingredienten een heerlijke maaltijd.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top