Broccoli bloemkoolsoep met courgette 5

broccoli bloemkoolsoep met courgette

Als het herfstig begint te worden kan ik enorm verlangen naar een kopje stevige maaltijdsoep. Maar omdat het nog geen winter is, mag het ook nog frissig element bevatten. Deze broccoli bloemkoolsoep met courgette leek me een prima vervulling van die wensgedachte. Vandaag regende het de hele dag. Het werd wel tijd voor een beetje nattigheid, na al die droogte. Verstandelijk kan ik het prima beredeneren, maar vrolijk word ik er niet van. Toch heeft de herfst ook z’n mooie kanten: prachtige dieprode kleuren van de bladeren aan de bomen (of juist eronder). Pastelrode kleuren aan de horizon bij zonsopkomst, als ik naar mijn werk fiets in Amsterdam. Maar je voelt dat de kilte het aan het overnemen is.  Dan is zo’n verwarmende, makkelijke broccoli bloemkoolsoep zeer heilzaam!

Minstens 250 gram groente per dag

Het algemene advies tegenwoordig is om minstens 250 gram groente per dag te eten. Dat halen wij Nederlanders bij lange niet! We eten in ons kikkerlandje gemiddeld slechts 128 gram groente per dag. 85% van die groente eten we tijdens de avondmaaltijd en 9% tijdens de lunch.  De top 10 van de meest gegeten groente ziet er zo uit: ui, tomaat, bloemkool, sperziebonen, worteltjes, broccoli, komkommer, ijsbergsla, witlof, groene sla. Koolhydraatarme eters scoren natuurlijk een stuk beter, want tenslotte halen wij ⅔ van al onze koolhydraten uit groente. Ons persoonlijke lijstje zou er overigens heel anders uitzien. Maar broccoli en bloemkool staan daar zeker ook in!  

Pakketje met kleine broccoli en bloemkool

Deze stevige soep kruidde ik met tijm: stoer, maar toch sprankelend. Overigens kun je tegenwoordig vrij gemakkelijk een pakketje kopen met daarin een kleine bloemkool en een kleine broccoli. Heel geschikt voor dit recept! Een halve courgette is voldoende, dus dat zou ook een overgebleven stukje van een ander recept kunnen zijn. Een ui en een teentje knoflook om de stoere herfstige kant te voeden. Ik hield het verder vrij basic: vers gemalen peper, vers gesneden peterselie, scheutje room, geraspte kaas. Je zou ook een milde blauwe kaas kunnen nemen. Maar zoals altijd: kies je eigen variatie.

broccoli bloemkoolsoep met courgette

 

Restje broccoli bloemkoolsoep

Vanochtend glinsteren de straten nog van het neergeplensde water, maar in de lucht vallen alweer flinke blauwe stukken te ontwaren. Gisterenavond heb ik nog een kommetje met een restje broccoli bloemkoolsoep met courgette in de koelkast gezet. Had ik maar net iets meer overgehouden, want het is eigenlijk te weinig om z’n tweeën te delen. Of zullen we met twee lepels bij één kommetje gaan zitten? Kijk, op dat soort gedachten kom ik dan nu ineens weer. De regen is definitief uit mijn hoofd verdwenen.

 

Ook lekker:

Zo maak je Broccoli bloemkoolsoep met courgette

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Broccoli bloemkoolsoep met courgette

broccoli bloemkoolsoep met courgette

Door Hans van Deelen Geplaatst oktober 30, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 4 kommen
  • Koolhydraten: 4,1 gr khd per kom (4 kommen uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 30 minuten

De overgang van de zomer naar de herfst vraagt om een combinatie van frisse en stoere smaken. Dat vind je terug in deze broccoli bloemkoolsoep met courgette.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snipper de ui en snijd de courgette in kleine stukjes. Fruit ze samen 5 minuten op matig vuur in olie of boter.
  2. Pers het knoflookteentje erboven uit en voeg de tijm toe. Roer even door.
  3. Snijd de broccoli en de bloemkool in kleine roosjes en voeg toe. Bak alles 5 minuten op zacht vuur en roer regelmatig om.
  4. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Pureer met een staafmixer niet al te glad. Voeg peper en eventueel zout toe (eerst proeven).
  6. Rasp kaas en hak de peterselie fijn. Serveer aan tafel met room, kaas en peterselie. En geniet!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet




Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 gedachten over “Broccoli bloemkoolsoep met courgette