broccoli bloemkoolsoep met courgette

Broccoli bloemkoolsoep met courgette

Als het herfstig begint te worden kan ik enorm verlangen naar een kopje stevige maaltijdsoep. Maar omdat het nog geen winter is, mag het ook nog frissig element bevatten. Deze broccoli bloemkoolsoep met courgette leek me een prima vervulling van die wensgedachte. Vandaag regende het de hele dag. Het werd wel tijd voor een beetje nattigheid, na al die droogte. Verstandelijk kan ik het prima beredeneren, maar vrolijk word ik er niet van. Toch heeft de herfst ook z’n mooie kanten: prachtige dieprode kleuren van de bladeren aan de bomen (of juist eronder). Pastelrode kleuren aan de horizon bij zonsopkomst, als ik naar mijn werk fiets in Amsterdam. Maar je voelt dat de kilte het aan het overnemen is.  Dan is zo’n verwarmende, makkelijke broccoli bloemkoolsoep zeer heilzaam! Bevat 5.7 gram koolhydraten per kom.

Minstens 250 gram groente per dag

Het algemene advies tegenwoordig is om minstens 250 gram groente per dag te eten. Dat halen wij Nederlanders bij lange niet! We eten in ons kikkerlandje gemiddeld slechts 128 gram groente per dag. 85% van die groente eten we tijdens de avondmaaltijd en 9% tijdens de lunch.  De top 10 van de meest gegeten groente ziet er zo uit: ui, tomaat, bloemkool, sperziebonen, worteltjes, broccoli, komkommer, ijsbergsla, witlof, groene sla. Koolhydraatarme eters scoren natuurlijk een stuk beter, want tenslotte halen wij ? van al onze koolhydraten uit groente. Ons persoonlijke lijstje zou er overigens heel anders uitzien. Maar broccoli en bloemkool staan daar zeker ook in!

Pakketje met kleine broccoli en bloemkool

Deze stevige soep kruidde ik met tijm: stoer, maar toch sprankelend. Overigens kun je tegenwoordig vrij gemakkelijk een pakketje kopen met daarin een kleine bloemkool en een kleine broccoli. Heel geschikt voor dit recept! Een halve courgette is voldoende, dus dat zou ook een overgebleven stukje van een ander recept kunnen zijn. Een ui en een teentje knoflook om de stoere herfstige kant te voeden. Ik hield het verder vrij basic: vers gemalen peper, vers gesneden peterselie, scheutje room, geraspte kaas. Je zou ook een milde blauwe kaas kunnen nemen. Maar zoals altijd: kies je eigen variatie.

Restje broccoli bloemkoolsoep

Vanochtend glinsteren de straten nog van het neergeplensde water, maar in de lucht vallen alweer flinke blauwe stukken te ontwaren. Gisterenavond heb ik nog een kommetje met een restje broccoli bloemkoolsoep met courgette in de koelkast gezet. Had ik maar net iets meer overgehouden, want het is eigenlijk te weinig om z’n tweeën te delen. Of zullen we met twee lepels bij één kommetje gaan zitten? Kijk, op dat soort gedachten kom ik dan nu ineens weer. De regen is definitief uit mijn hoofd verdwenen.


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

broccoli bloemkoolsoep met courgette

Zo maak je Broccoli bloemkoolsoep met courgette

Opgeslagen in

Categorieën:

Alle recepten | Koolhydraatarm | Onze recepten | Snel | Soep | Vegetarisch en koolhydraatarm

Trefwoorden:

0-5 gr. khd | groente | herfst | Low carb | makkelijk | vooruit koken

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Broccoli bloemkoolsoep met courgette

broccoli bloemkoolsoep met courgette
Door: Hans van Deelen
De overgang van de zomer naar de herfst vraagt om een combinatie van frisse en stoere smaken. Dat vind je terug in deze broccoli bloemkoolsoep met courgette.
5 van 2 stemmen
Keuken Europees
Trefwoord soep
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min

Voedingswaarde

Per kom
calorieën 251.8 kcalkoolhydraten 5.7 geiwitten 10.38 gvetten 19.95 gvezels 4.23 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 kommen

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

GARNEREN

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snipper de ui en snijd de courgette in kleine stukjes. Fruit ze samen 5 minuten op matig vuur in olie of boter.
  • Pers het knoflookteentje erboven uit en voeg de tijm toe. Roer even door.
  • Snijd de broccoli en de bloemkool in kleine roosjes en voeg toe. Bak alles 5 minuten op zacht vuur. Roer regelmatig om.
  • Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Pureer met een staafmixer niet al te glad. Voeg peper en eventueel zout toe (eerst proeven).
  • Rasp de kaas en hak de peterselie fijn. Serveer aan tafel met room, kaas en peterselie. En geniet!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme, keto recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de keto kookboeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top