Boerenkoolstamppot met pompoen 16

boerenkoolstamppot met pompoen

Terwijl ik deze boerenkoolstamppot met pompoen aan het koken was hoorde ik de hele tijd die stemmetjes van die irritante reclame voor Lidl stamppotweken. Je weet wel die twee kinderen die elkaar dagelijks vragen: “Wat eten jullie vanavond?” “Stamppot!” – “Wat eten jullie vanavond?” “Stamppot!” –  “Stamppot!”  “ALWEER?” “Dit is toch geen stamppot?” “Echt wel!” Ik krijg daar de kriebels van, ik vind het kindermishandeling 🙂 als kinderen door volwassenen bedachte ‘leuke teksten’ moeten zeggen, of volwassen ‘grappige dingen’ moeten doen.
Kunnen we ze nog nomineren voor de loden Loekie?

Imago van stamppot

Stamppot heeft blijkbaar een niet al te best imago, want het moet spannender. “Stamp eens anders!” is de boodschap in die Lidl-reclame. Het kenmerk van de oer-Hollandse stamppot is juist simpel, voedzaam en snel klaar. Aardappelen (vervangen door pompoen!), groenten, een rookworst of wat spek en een beetje zout, meer komt er eigenlijk niet aan te pas. Sommigen vinden dat maar fantasieloos en pure maagvulling. Ik niet, ik ben er verzot op, oké ik geef er soms ook wel een twist aan. Deze boerenkoolstamppot met pompoen is lekker simpel. Boerenkool, pompoen, spek en worst en wat smeuïgs. Echt Hollandse kost, maar dan met een bak minder koolhydraten.

Hoeveelheid

Deze boerenkoolstamppot vult als een gek, dat zie je ook eigenlijk al aan het aantal koolhydraten dat erin zit. Dus overeet jezelf niet! Ik spreek uit ervaring, als ik van een stamppot met pompoen teveel eet geeft me dat de hele avond een te vol gevoel en heb ik spijt van mijn gulzigheid. Deze hoeveelheid vinden wij ruim voldoende voor drie porties. Over die hoeveelheden… ik schrijf altijd braaf hoeveel porties je uit een recept haalt. Dat zijn uiteraard altijd gemiddelde porties, de een eet meer dan de ander. Het scheelt in onderhoud nogal of je 120 weegt of 55 kilo. (O.a.daarom doe ik niet echt aan vaststaande weekmenu’s) En sommige mensen eten altijd een nagerecht, wij vrijwel nooit. Als je aan het afvallen bent zul je ook je porties steeds kunnen aanpassen aan je nieuwe behoefte. Zelf leren wanneer je verzadigd bent, dat is zo handig! 

boerenkoolstamppot met pompoen

Kijk hier voor meer recepten met boerenkool

Klik voor vergrotingen

Zo maak je Boerenkoolstamppot met pompoen

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Boerenkoolstamppot met pompoen

boerenkoolstamppot met pompoen

Door Anna-Karina Geplaatst oktober 27, 2017

    Aantal of hoeveelheid: 3 porties

  • Koolhydraten: 9,5 gr khd pp (3 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 30 minuten

Boerenkoolstamppot met pompoen, is heerlijk lekker simpel. Echt Hollandse winterkost, maar dan met een bak minder koolhydraten.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Zet de boerenkool met water en zout op in een grote pan en breng aan de kook. Boerenkool garen in 15-20 minuten vind ik voldoende.
  2. Maak ondertussen de pompoen schoon. Halveren, pitten eruit schrapen, schillen (ja nu wel). In plakken snijden en vervolgens in blokjes.
  3. Als de boerenkool 5-10 minuten heeft gekookt voeg je de blokjes pompoen toe. Kook 10-15 minuten mee. (afhankelijk van je eigen voorkeur, qua gaarheid)
  4. Bak ondertussen de spekjes en bereid de worst.
  5. Giet de boerenkool en pompoen door een zeef. Houd een deel van de boerenkool even apart, zo heb je meer invloed op het resultaat (meer of minder boerenkool). Stamp de rest van de boerenkool met de pompoen, spekjes en azijn tot iets wat al op stamppot lijkt. Voeg meer boerenkool toe als je wilt.
  6. Gebruik boter en/of slagroom voor een lekker smeuïge stamppot. Proef en breng op smaak met sojasaus. Of als je ervan houdt mierikswortel. Warm alles goed door.
  7. Serveer de stamppot dampend en geef de worst er apart bij. Hopelijk binnenkort sneeuw en schaatsen. Eet smakelijk!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 gedachten over “Boerenkoolstamppot met pompoen

  • Hanny Gijsel

    Hallo Anna-Karina, Je hebt niets teveel gezegd: een heerlijke maaltijd die boerenkool met pompoen als puree.
    Een blijvertje bij ons dus!
    Ga zo maar door. Wij genieten van je recepten.
    Hanny GIjsel

  • Agnes

    Een heerlijke stamppot. Ik had net iets te weinig pompoen dus ook iets minder boerenkool gedaan.
    Blijft op mijn menu staan vooral in de herfst- en wintermaanden. Ik heb er geen (vega) rookworst of spekjes bij gedaan. Wél de kerriejus die vind ik zó lekker dan mis ik geen vlees. Jammie. Omdat ik minder pompoen e boerenkool had kreeg ik er 3 porties uit van 250 gr. Ik ben geen grote eter dus voldoende voor mij. 2x gegeten en 1x in de vriezer.
    Ik ga het snel weer maken en dan met de juiste hoeveelheden.
    Dank Anna-Karina

  • Manuela

    Hallo, ik begin vandaag met kh arm dieet en dit lijkt me erg lekker om vanavond te maken maar miss een domme vraag maar welke pompoen is het beste hiervoor te gebruiken, de gewone ronde of de flespompoen?
    Alvast bedankt voor de reactie.

  • José

    Het was HEERLIJK! Ik heb de helft van het recept gemaakt en dat was ruim voldoende voor twee keer. Bij gebrek aan room heb de stamppot smeuïg gemaakt met een beetje smeerkaas met sambal, geeft net een pittig randje eraan. Smeerkaas even in de magnetron en door je stamppot roeren.

  • Frits

    Zojuist gemaakt, een heerlijke stamppot. De boerenkool zelf krijgt iets zoetigs van de pompoen. Eigenlijk veel lekkerder dan met aardappelen. Als sojasaus neem ik kikkoman saus, heeft nog wat minder Khd. In plaats van roomboter neem ik het bakvet van de gerookte spekjes. En een beetje mosterd erover is ook heel lekker. Alleen ben je een beetje optimistisch over de bereidingstijd. Ik bedoel, het slachten van zo’n pompoen, ik vind het een hele klus!

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Voor het slachten moet je echt een goed scherp mes gebruiken. Schillen doe ik met een dunschiller. Het is vooral handigheid. Ik heb zelf vrij kleine handen, dus meestal roep ik Popeye (mijn heer Hans) erbij voor de eerste snede 😉

  • Jacqueline

    Ik maak elke week een weekmenu, samen met mijn vriend. Hij is dol op stamppot, ik eet koolhydraatarm. Dus dit recept komt deze week op het menu. Maar nu heb ik al jaren een probleem : hoe maak ik jus? Dat zie ik hier ook niet terug. Kan ik de kerriejus van de andijviestamppot gebruiken? Die was erg lekker.