Boerenkoolstamppot met pompoen

boerenkoolstamppot met pompoen

Terwijl ik deze boerenkoolstamppot met pompoen aan het koken was hoorde ik de hele tijd die stemmetjes van die irritante reclame voor Lidl stamppotweken. Je weet wel die twee kinderen die elkaar dagelijks vragen: “Wat eten jullie vanavond?” “Stamppot!” – “Wat eten jullie vanavond?” “Stamppot!” –  “Stamppot!”  “ALWEER?” “Dit is toch geen stamppot?” “Echt wel!” Veel mensen vinden het een heel erg leuke reclame. Ik niet, ik krijg er de kriebels van. Ik vind het gewoon niet zo  oké als kinderen door volwassenen bedachte ‘leuke teksten’ moeten zeggen, of volwassen ‘grappige dingen’ moeten doen waarvan ze zelf niet helemaal beseffen waar ze nu eigenlijk aan meedoen.  

Imago van stamppot

Stamppot heeft blijkbaar een niet al te best imago, want het moet spannender. “Stamp eens anders!” is de boodschap in die Lidl-reclame. Het kenmerk van de oer-Hollandse stamppot is juist: het is simpel, voedzaam en snel klaar. Aardappelen (vervangen door pompoen!), groenten, een rookworst of wat spek en een beetje zout, meer komt er eigenlijk niet aan te pas. Sommigen vinden dat maar fantasieloos en pure maagvulling. Ik niet, ik ben er verzot op, oké ik geef er soms ook wel een twist aan. Maar goed is goed, verder niks aan doen. Deze boerenkoolstamppot met pompoen is lekker simpel. Boerenkool, pompoen, spek en worst en wat smeuïgs. Echt Hollandse kost, maar dan met een bak minder koolhydraten.

Hoeveelheid

Deze boerenkoolstamppot vult als een gek, dat zie je ook eigenlijk al aan het aantal koolhydraten dat erin zit. Dus overeet jezelf niet! Ik spreek uit ervaring, als ik van een stamppot met pompoen teveel eet geeft me dat de hele avond een te vol gevoel en heb ik spijt van mijn gulzigheid. Deze hoeveelheid vinden wij ruim voldoende voor drie porties. Over die hoeveelheden… ik schrijf altijd braaf hoeveel porties je uit een recept haalt. Dat zijn uiteraard altijd gemiddelde porties, de een eet meer dan de ander. Het scheelt in onderhoud nogal of je 120 weegt of 55 kilo. (O.a.daarom doe ik niet echt aan vaststaande weekmenu’s) En sommige mensen eten altijd een nagerecht, wij vrijwel nooit. Als je aan het afvallen bent zul je ook je porties steeds kunnen aanpassen aan je nieuwe behoefte. Zelf leren wanneer je verzadigd bent, dat is zo handig! 

boerenkoolstamppot met pompoen

Kijk hier voor meer recepten met boerenkool

Klik voor vergrotingen

Zo maak je Boerenkoolstamppot met pompoen

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Boerenkoolstamppot met pompoen


boerenkoolstamppot met pompoen

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst oktober 27, 2017

 • Aantal of hoeveelheid: 3 porties
 • Koolhydraten: 9,5 gr khd pp (3 porties uit recept)
 • Voorbereiding: 10 minuten
 • Kooktijd: 20 minuten
 • Klaar in: 30 minuten

Boerenkoolstamppot met pompoen, is heerlijk lekker simpel. Echt Hollandse winterkost, maar dan met een bak minder koolhydraten.

Ingrediënten

Bereiding

 1. Zet de boerenkool met water en zout op in een grote pan en breng aan de kook. Boerenkool garen in 15-20 minuten vind ik voldoende.
 2. Maak ondertussen de pompoen schoon. Halveren, pitten eruit schrapen, schillen (ja nu wel). In plakken snijden en vervolgens in blokjes. Moeite met de pompoen? Kook 'm in z'n geheel 4-5 min, schep uit de pan en spoel koud af. Daarna is snijden en schillen een helemaal een eitje. (TIP uit de reacties)
 3. Als de boerenkool 5-10 minuten heeft gekookt voeg je de blokjes pompoen toe. Kook 10-15 minuten mee. (afhankelijk van je eigen voorkeur, qua gaarheid)
 4. Bak ondertussen de spekjes en bereid de worst.
 5. Giet de boerenkool en pompoen door een zeef. Houd een deel van de boerenkool even apart, zo heb je meer invloed op het resultaat (meer of minder boerenkool). Stamp de rest van de boerenkool met de pompoen, spekjes en azijn tot iets wat al op stamppot lijkt. Voeg meer boerenkool toe als je wilt.
 6. Gebruik boter en/of slagroom voor een lekker smeuïge stamppot. Proef en breng op smaak met sojasaus. Of als je ervan houdt mierikswortel. Warm alles goed door.
 7. Serveer de stamppot dampend en geef de worst er apart bij. Hopelijk binnenkort sneeuw en schaatsen. Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

32 reacties op “Boerenkoolstamppot met pompoen”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

1.1K Shares
Share716
Pin350
Tweet