boerenkoolstamppot met pompoen

Boerenkoolstamppot met pompoen

Terwijl ik deze boerenkoolstamppot met pompoen aan het koken was hoorde ik de hele tijd die stemmetjes van die irritante reclame voor Lidl stamppotweken. Je weet wel die twee kinderen die elkaar dagelijks vragen: “Wat eten jullie vanavond?” “Stamppot!” – “Wat eten jullie vanavond?” “Stamppot!” –  “Stamppot!”  “ALWEER?” “Dit is toch geen stamppot?” “Echt wel!” Veel mensen vinden het een heel erg leuke reclame. Ik niet, ik krijg er de kriebels van. Ik vind het gewoon niet zo  oké als kinderen door volwassenen bedachte ‘leuke teksten’ moeten zeggen, of volwassen ‘grappige dingen’ moeten doen waarvan ze zelf niet helemaal beseffen waar ze nu eigenlijk aan meedoen.  

Imago van stamppot

Stamppot heeft blijkbaar een niet al te best imago, want het moet spannender. “Stamp eens anders!” is de boodschap in die Lidl-reclame. Het kenmerk van de oer-Hollandse stamppot is juist: het is simpel, voedzaam en snel klaar. Aardappelen (vervangen door pompoen!), groenten, een rookworst of wat spek en een beetje zout, meer komt er eigenlijk niet aan te pas. Sommigen vinden dat maar fantasieloos en pure maagvulling. Ik niet, ik ben er verzot op, oké ik geef er soms ook wel een twist aan. Maar goed is goed, verder niks aan doen. Deze boerenkoolstamppot met pompoen is lekker simpel. Boerenkool, pompoen, spek en worst en wat smeuïgs. Echt Hollandse kost, maar dan met een bak minder koolhydraten.

Hoeveelheid

Deze boerenkoolstamppot vult als een gek, dat zie je ook eigenlijk al aan het aantal koolhydraten dat erin zit. Dus overeet jezelf niet! Ik spreek uit ervaring, als ik van een stamppot met pompoen teveel eet geeft me dat de hele avond een te vol gevoel en heb ik spijt van mijn gulzigheid. Deze hoeveelheid vinden wij ruim voldoende voor drie porties. Over die hoeveelheden… ik schrijf altijd braaf hoeveel porties je uit een recept haalt. Dat zijn uiteraard altijd gemiddelde porties, de een eet meer dan de ander. Het scheelt in onderhoud nogal of je 120 weegt of 55 kilo. (O.a.daarom doe ik niet echt aan vaststaande weekmenu’s) En sommige mensen eten altijd een nagerecht, wij vrijwel nooit. Als je aan het afvallen bent zul je ook je porties steeds kunnen aanpassen aan je nieuwe behoefte. Zelf leren wanneer je verzadigd bent, dat is zo handig! 

Kijk hier voor meer recepten met boerenkool.

boerenkoolstamppot met pompoen

boerenkoolstamppot met pompoen

boerenkoolstamppot met pompoen

 

Zo maak je Boerenkoolstamppot met pompoen

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


boerenkoolstamppot met pompoen

Boerenkoolstamppot met pompoen

door Anna-Karina van Denderen
Boerenkoolstamppot met pompoen, is heerlijk en lekker simpel om te maken. Echt Hollandse winterkost, maar dan met een bak minder koolhydraten.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 117

5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: fornuisgerecht, seizoenen
Voorbereiden: 10 min
Koken: 20 min
Totale tijd: 30 min

Voedingswaarden

9,5 gram koolhydraten per portie
Koolhydraten 9.5 g

Uit recept

3 porties

Ingrediënten

Bereiden

  • Kook de boerenkool met water en zout in een grote pan (totaal 20 minuten).
  • Halveer ondertussen de Hokkaido pompoen en schaap de pitten eruit met een lepel. Snijd de pompoen blokjes en voeg ze toe aan de boerenkool. Kook de pompoen 10-15 minuten mee.
  • Bak de spekjes en bereid de worst.
  • Giet de boerenkool en pompoen af door een zeef. Houd een deel van de boerenkool even apart, zo heb je meer invloed op het resultaat (meer of minder boerenkool). Stamp de rest van de boerenkool met de pompoen, spekjes en azijn tot iets wat al op stamppot lijkt. Voeg meer boerenkool toe als je wilt.
  • Gebruik roomboter en/of slagroom voor een lekker smeuïge stamppot. Proef en breng op smaak met sojasaus. Of als je ervan houdt mierikswortel. Warm de boerenkoolstamppot goed door.
Serveren
  • Serveer de stamppot dampend en geef de worst er apart bij. Hopelijk binnenkort sneeuw en schaatsen. Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 1.914 keer, 24 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

32 reacties op “Boerenkoolstamppot met pompoen”