Boerenkoolstamppot met pompoen 25

boerenkoolstamppot met pompoen

Terwijl ik deze boerenkoolstamppot met pompoen aan het koken was hoorde ik de hele tijd die stemmetjes van die irritante reclame voor Lidl stamppotweken. Je weet wel die twee kinderen die elkaar dagelijks vragen: “Wat eten jullie vanavond?” “Stamppot!” – “Wat eten jullie vanavond?” “Stamppot!” –  “Stamppot!”  “ALWEER?” “Dit is toch geen stamppot?” “Echt wel!” Veel mensen vinden het een heel erg leuke reclame. Ik niet, ik krijg er de kriebels van. Ik vind het gewoon niet zo  oké als kinderen door volwassenen bedachte ‘leuke teksten’ moeten zeggen, of volwassen ‘grappige dingen’ moeten doen waarvan ze zelf niet helemaal beseffen waar ze nu eigenlijk aan meedoen.  

Imago van stamppot

Stamppot heeft blijkbaar een niet al te best imago, want het moet spannender. “Stamp eens anders!” is de boodschap in die Lidl-reclame. Het kenmerk van de oer-Hollandse stamppot is juist: het is simpel, voedzaam en snel klaar. Aardappelen (vervangen door pompoen!), groenten, een rookworst of wat spek en een beetje zout, meer komt er eigenlijk niet aan te pas. Sommigen vinden dat maar fantasieloos en pure maagvulling. Ik niet, ik ben er verzot op, oké ik geef er soms ook wel een twist aan. Maar goed is goed, verder niks aan doen. Deze boerenkoolstamppot met pompoen is lekker simpel. Boerenkool, pompoen, spek en worst en wat smeuïgs. Echt Hollandse kost, maar dan met een bak minder koolhydraten.

Hoeveelheid

Deze boerenkoolstamppot vult als een gek, dat zie je ook eigenlijk al aan het aantal koolhydraten dat erin zit. Dus overeet jezelf niet! Ik spreek uit ervaring, als ik van een stamppot met pompoen teveel eet geeft me dat de hele avond een te vol gevoel en heb ik spijt van mijn gulzigheid. Deze hoeveelheid vinden wij ruim voldoende voor drie porties. Over die hoeveelheden… ik schrijf altijd braaf hoeveel porties je uit een recept haalt. Dat zijn uiteraard altijd gemiddelde porties, de een eet meer dan de ander. Het scheelt in onderhoud nogal of je 120 weegt of 55 kilo. (O.a.daarom doe ik niet echt aan vaststaande weekmenu’s) En sommige mensen eten altijd een nagerecht, wij vrijwel nooit. Als je aan het afvallen bent zul je ook je porties steeds kunnen aanpassen aan je nieuwe behoefte. Zelf leren wanneer je verzadigd bent, dat is zo handig! 

boerenkoolstamppot met pompoen

Kijk hier voor meer recepten met boerenkool

Klik voor vergrotingen

Zo maak je Boerenkoolstamppot met pompoen

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Boerenkoolstamppot met pompoen

boerenkoolstamppot met pompoen

Door Anna-Karina Geplaatst oktober 27, 2017

 • Aantal of hoeveelheid: 3 porties
 • Koolhydraten: 9,5 gr khd pp (3 porties uit recept)
 • Voorbereiding: 10 minuten
 • Kooktijd: 20 minuten
 • Klaar in: 30 minuten

Boerenkoolstamppot met pompoen, is heerlijk lekker simpel. Echt Hollandse winterkost, maar dan met een bak minder koolhydraten.

Ingrediënten

Bereiding

 1. Zet de boerenkool met water en zout op in een grote pan en breng aan de kook. Boerenkool garen in 15-20 minuten vind ik voldoende.
 2. Maak ondertussen de pompoen schoon. Halveren, pitten eruit schrapen, schillen (ja nu wel). In plakken snijden en vervolgens in blokjes.
 3. Als de boerenkool 5-10 minuten heeft gekookt voeg je de blokjes pompoen toe. Kook 10-15 minuten mee. (afhankelijk van je eigen voorkeur, qua gaarheid)
 4. Bak ondertussen de spekjes en bereid de worst.
 5. Giet de boerenkool en pompoen door een zeef. Houd een deel van de boerenkool even apart, zo heb je meer invloed op het resultaat (meer of minder boerenkool). Stamp de rest van de boerenkool met de pompoen, spekjes en azijn tot iets wat al op stamppot lijkt. Voeg meer boerenkool toe als je wilt.
 6. Gebruik boter en/of slagroom voor een lekker smeuïge stamppot. Proef en breng op smaak met sojasaus. Of als je ervan houdt mierikswortel. Warm alles goed door.
 7. Serveer de stamppot dampend en geef de worst er apart bij. Hopelijk binnenkort sneeuw en schaatsen. Eet smakelijk!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet
Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

25 gedachten over “Boerenkoolstamppot met pompoen

 • Agnès Laurey

  Super lekker om ook een stampotje te maken.
  Wij hebben er een beetje vleesjus doorgedaan.
  Vandaag maak ik van de rest van de pompoen de soep van het recept van deze week.

 • Bert Roke

  Tjonge wat is dit lekker! Ik heb het mij wel gemakkelijker gemaakt. Boerenkool uit de diepvries van Bio+ (2,5 khd per 100gr.) en kant en klaar blokjes pompoen (400 gr). Een paar stukjes augurk (van Kesbeke 1,1 gr. khd per 100) erbij, vind ik ook erg lekker.

 • José

  Vanavond gegeten,erg lekker! Ik heb de helft gedaan, mijn man lust houdt niet van pompoen en hoeft ook geen kha, dus ik had 2 pannetjes, eentje met aardappel en eentje met (een halve) pompoen. Van beide pannetjes nog 1/3 overgehouden voor de lunch van morgen. We eten er zure haring bij! Dat is een familieding van mijn man en is erg lekker. Bedankt voor dit recept/idee, voor herhaling vatbaar.

 • Henny

  Anna-Karina,
  vanavond deze stamppot gemaakt met de kerrie-jus en vegetarische spekjes. Het was in een woord verrukkelijk. Vorige week al de Paksoy curry met bloemkoolrijst gemaakt, die was helemaal om te smullen. Ga gauw je boek aanschaffen en hoop dat je nog lang door gaat met het delen van deze recepten. Dank je wel.

 • Hanny Gijsel

  Hallo Anna-Karina, Je hebt niets teveel gezegd: een heerlijke maaltijd die boerenkool met pompoen als puree.
  Een blijvertje bij ons dus!
  Ga zo maar door. Wij genieten van je recepten.
  Hanny GIjsel

 • Agnes

  Een heerlijke stamppot. Ik had net iets te weinig pompoen dus ook iets minder boerenkool gedaan.
  Blijft op mijn menu staan vooral in de herfst- en wintermaanden. Ik heb er geen (vega) rookworst of spekjes bij gedaan. Wél de kerriejus die vind ik zó lekker dan mis ik geen vlees. Jammie. Omdat ik minder pompoen e boerenkool had kreeg ik er 3 porties uit van 250 gr. Ik ben geen grote eter dus voldoende voor mij. 2x gegeten en 1x in de vriezer.
  Ik ga het snel weer maken en dan met de juiste hoeveelheden.
  Dank Anna-Karina

 • Manuela

  Hallo, ik begin vandaag met kh arm dieet en dit lijkt me erg lekker om vanavond te maken maar miss een domme vraag maar welke pompoen is het beste hiervoor te gebruiken, de gewone ronde of de flespompoen?
  Alvast bedankt voor de reactie.

 • José

  Het was HEERLIJK! Ik heb de helft van het recept gemaakt en dat was ruim voldoende voor twee keer. Bij gebrek aan room heb de stamppot smeuïg gemaakt met een beetje smeerkaas met sambal, geeft net een pittig randje eraan. Smeerkaas even in de magnetron en door je stamppot roeren.

 • Frits

  Zojuist gemaakt, een heerlijke stamppot. De boerenkool zelf krijgt iets zoetigs van de pompoen. Eigenlijk veel lekkerder dan met aardappelen. Als sojasaus neem ik kikkoman saus, heeft nog wat minder Khd. In plaats van roomboter neem ik het bakvet van de gerookte spekjes. En een beetje mosterd erover is ook heel lekker. Alleen ben je een beetje optimistisch over de bereidingstijd. Ik bedoel, het slachten van zo’n pompoen, ik vind het een hele klus!

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Voor het slachten moet je echt een goed scherp mes gebruiken. Schillen doe ik met een dunschiller. Het is vooral handigheid. Ik heb zelf vrij kleine handen, dus meestal roep ik Popeye (mijn heer Hans) erbij voor de eerste snede 😉

 • Jacqueline

  Ik maak elke week een weekmenu, samen met mijn vriend. Hij is dol op stamppot, ik eet koolhydraatarm. Dus dit recept komt deze week op het menu. Maar nu heb ik al jaren een probleem : hoe maak ik jus? Dat zie ik hier ook niet terug. Kan ik de kerriejus van de andijviestamppot gebruiken? Die was erg lekker.