boerenkoolstamppot met pompoen

Boerenkoolstamppot met pompoen

Terwijl ik deze boerenkoolstamppot met aan het koken was hoorde ik de hele tijd die stemmetjes van die irritante reclame voor Lidl stamppotweken. Je weet wel die twee kinderen die elkaar dagelijks vragen: “Wat eten jullie vanavond?” “Stamppot!” – “Wat eten jullie vanavond?” “Stamppot!” –  “Stamppot!”  “ALWEER?” “Dit is toch geen stamppot?” “Echt wel!” Veel mensen vinden het een heel erg leuke reclame. Ik niet, ik krijg er de kriebels van. Maar goed… ieder z’n ding. Stamppot vind ik wel lekker, maar wel van mezelf. Deze bevat calorieën 387 kcal ⋆ koolhydraten 9 g ⋆ eiwitten 22.47 g ⋆ vetten 27.2 g ⋆ vezels 10.6 g per portie, inclusief rookworst. Indien vega zelf bijtellen!

Imago van stamppot

Stamppot heeft blijkbaar een niet al te best imago, want het moet spannender. “Stamp eens anders!” is de boodschap in die Lidl-reclame. Het kenmerk van de oer-Hollandse stamppot is juist: het is simpel, voedzaam en snel klaar. Aardappelen (vervangen door pompoen!), groenten, een rookworst of wat spek en een beetje zout, meer komt er eigenlijk niet aan te pas. Sommigen vinden dat maar fantasieloos en pure maagvulling. Ik niet, ik ben er verzot op, oké ik geef er soms ook wel een twist aan. Maar goed is goed, verder niks aan doen. Deze boerenkoolstamppot met is lekker simpel. Boerenkool, pompoen, spek en worst en wat smeuïgs. Echt Hollandse kost, maar dan met een bak minder koolhydraten.

Hoeveelheid

Deze boerenkoolstamppot vult als een gek, dat zie je ook al aan het aantal koolhydraten dat erin zit, 9 gram koolhydraten  per portie. Dus overeet jezelf niet! Ik spreek uit ervaring, als ik van een stamppot met teveel eet geeft me dat de hele avond een te vol gevoel en heb ik spijt van mijn gulzigheid. Deze hoeveelheid vinden wij ruim voldoende voor drie porties. Over die hoeveelheden… ik schrijf altijd braaf hoeveel porties je uit een recept haalt. Dat zijn uiteraard altijd gemiddelde porties, de een eet meer dan de ander. Het scheelt in onderhoud nogal of je 120 weegt of 55 kilo. (O.a. daarom doe ik niet echt aan vaststaande weekmenu’s) En sommige mensen eten altijd een nagerecht, wij vrijwel nooit. Als je aan het afvallen bent zul je ook je porties steeds moeten aanpassen aan je nieuwe behoefte. Zelf leren wanneer je verzadigd bent, dat is zo handig! 

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

boerenkoolstamppot met pompoen
boerenkoolstamppot met pompoen

Zo maak je Boerenkoolstamppot met

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Boerenkoolstamppot met

boerenkoolstamppot met pompoen
Door: Anna-Karina van Denderen
Boerenkoolstamppot met pompoen, is heerlijk en lekker simpel om te maken. Echt Hollandse winterkost, maar dan met een bak minder koolhydraten.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 117

4.8 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 387 kcalkoolhydraten 9 geiwitten 22.47 gvetten 27.2 gvezels 10.6 g
Hoeveelheid (aan te passen)3 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Kook de boerenkool met water en zout in een grote pan (totaal 20 minuten).
  • Halveer ondertussen de Hokkaido pompoen en schaap de pitten eruit met een lepel. Snijd de pompoen blokjes en voeg ze toe aan de boerenkool. Kook de pompoen 10-15 minuten mee.
  • Bak de spekjes en bereid de worst.
  • Giet de boerenkool en pompoen af door een zeef. Houd een deel van de boerenkool even apart, zo heb je meer invloed op het resultaat (meer of minder boerenkool). Stamp de rest van de boerenkool met de pompoen, spekjes en azijn tot iets wat al op stamppot lijkt. Voeg meer boerenkool toe als je wilt.
  • Gebruik roomboter en/of slagroom voor een lekker smeuïge stamppot. Proef en breng op smaak met sojasaus. Of als je ervan houdt mierikswortel. Warm de boerenkoolstamppot goed door.

Serveren

  • Serveer de stamppot dampend en geef de worst er apart bij. Hopelijk binnenkort sneeuw en schaatsen. Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Ze zijn gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

32 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top