boerenkoolstamppot met pompoen

Boerenkoolstamppot met pompoen

Terwijl ik deze boerenkoolstamppot met pompoen aan het koken was hoorde ik de hele tijd die stemmetjes van die irritante reclame voor Lidl stamppotweken. Je weet wel die twee kinderen die elkaar dagelijks vragen: “Wat eten jullie vanavond?” “Stamppot!” – “Wat eten jullie vanavond?” “Stamppot!” –  “Stamppot!”  “ALWEER?” “Dit is toch geen stamppot?” “Echt wel!” Veel mensen vinden het een heel erg leuke reclame. Ik niet, ik krijg er de kriebels van. Maar goed… ieder z’n ding. Stamppot vind ik wel lekker, maar wel van mezelf. Deze bevat calorieën 387 kcal ⋆ koolhydraten 9 g ⋆ eiwitten 22.47 g ⋆ vetten 27.2 g ⋆ vezels 10.6 g per portie, inclusief rookworst. Indien vega zelf bijtellen!

Advertentie

Imago van stamppot

Stamppot heeft blijkbaar een niet al te best imago, want het moet spannender. “Stamp eens anders!” is de boodschap in die Lidl-reclame. Het kenmerk van de oer-Hollandse stamppot is juist: het is simpel, voedzaam en snel klaar. Aardappelen (vervangen door pompoen!), groenten, een rookworst of wat spek en een beetje zout, meer komt er eigenlijk niet aan te pas. Sommigen vinden dat maar fantasieloos en pure maagvulling. Ik niet, ik ben er verzot op, oké ik geef er soms ook wel een twist aan. Maar goed is goed, verder niks aan doen. Deze boerenkoolstamppot met pompoen is lekker simpel. Boerenkool, pompoen, spek en worst en wat smeuïgs. Echt Hollandse kost, maar dan met een bak minder koolhydraten.

Hoeveelheid

Deze boerenkoolstamppot vult als een gek, dat zie je ook al aan het aantal koolhydraten dat erin zit, 9 gram koolhydraten  per portie. Dus overeet jezelf niet! Ik spreek uit ervaring, als ik van een stamppot met pompoen teveel eet geeft me dat de hele avond een te vol gevoel en heb ik spijt van mijn gulzigheid. Deze hoeveelheid vinden wij ruim voldoende voor drie porties. Over die hoeveelheden… ik schrijf altijd braaf hoeveel porties je uit een recept haalt. Dat zijn uiteraard altijd gemiddelde porties, de een eet meer dan de ander. Het scheelt in onderhoud nogal of je 120 weegt of 55 kilo. (O.a. daarom doe ik niet echt aan vaststaande weekmenu’s) En sommige mensen eten altijd een nagerecht, wij vrijwel nooit. Als je aan het afvallen bent zul je ook je porties steeds moeten aanpassen aan je nieuwe behoefte. Zelf leren wanneer je verzadigd bent, dat is zo handig! 


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

.

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

Bijna uitverkocht!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

boerenkoolstamppot met pompoen
boerenkoolstamppot met pompoen

Zo maak je Boerenkoolstamppot met pompoen

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


boerenkoolstamppot met pompoen

Boerenkoolstamppot met pompoen

Boerenkoolstamppot met pompoen, is heerlijk en lekker simpel om te maken. Echt Hollandse winterkost, maar dan met een bak minder koolhydraten.
4.20 van 10 stemmen
Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 117
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 387 koolhydraten 9 geiwitten 22.47 gvetten 27.2 gvezels 10.6 g
Hoeveelheid (aan te passen)3 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

 • Kook de boerenkool met water en zout in een grote pan (totaal 20 minuten).
 • Halveer ondertussen de Hokkaido pompoen en schraap de pitten eruit met een lepel. Snijd de pompoen blokjes en voeg ze toe aan de boerenkool. Kook de pompoen 10-15 minuten mee.
 • Bak de spekjes en bereid de worst.
 • Giet de boerenkool en pompoen af door een zeef. Houd een deel van de boerenkool even apart, zo heb je meer invloed op het resultaat (meer of minder boerenkool). Stamp de rest van de boerenkool met de pompoen, spekjes en azijn tot iets wat al op stamppot lijkt. Voeg meer boerenkool toe als je wilt.
 • Gebruik roomboter en/of slagroom voor een lekker smeuïge stamppot. Proef en breng op smaak met sojasaus. Of als je ervan houdt mierikswortel. Warm de boerenkoolstamppot goed door.

Serveren

 • Serveer de stamppot dampend en geef de worst er apart bij. Hopelijk binnenkort sneeuw en schaatsen. Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept32 gedachten over “Boerenkoolstamppot met pompoen”

 1. Al meerdere keren gemaakt, lekker met een beetje Zaanse mosterd😋 Het enige wat me telkens opvalt, is dat het zo nat wordt na het stampen. Heb je misschien een goeie tip (behalve goed afgieten)? Of is dit het effect omdat er geen zetmeel in zit, zoals bij aardappels het geval is? Ik hoor het graag.

 2. Wederom een keer boerenkoolstamppot gemaakt en wederom er weer van gesmuld!!! Plus dan nog 2 porties in de diepvries…..Bedankt!

 3. Zo, dat was lekker! Ook dit recept wordt een blijvertje. Ik had een zak boerenkool van 150 gram en twee zakken pompoenstukjes van 400 gram ieder, dus een andere verhouding, maar ach, in dit recept maakt dat niet echt uit, vind ik. Vegetarische spekstukjes erdoor en falaffelballetjes (moesten op) erbij. Mijn heer vond het “wel te doen”, met andere woorden: hij vond het lekker! 🙂

 4. Agnès Laurey

  Super lekker om ook een stampotje te maken.
  Wij hebben er een beetje vleesjus doorgedaan.
  Vandaag maak ik van de rest van de pompoen de soep van het recept van deze week.

 5. Tjonge wat is dit lekker! Ik heb het mij wel gemakkelijker gemaakt. Boerenkool uit de diepvries van Bio+ (2,5 khd per 100gr.) en kant en klaar blokjes pompoen (400 gr). Een paar stukjes augurk (van Kesbeke 1,1 gr. khd per 100) erbij, vind ik ook erg lekker.

 6. Vanavond gegeten,erg lekker! Ik heb de helft gedaan, mijn man lust houdt niet van pompoen en hoeft ook geen kha, dus ik had 2 pannetjes, eentje met aardappel en eentje met (een halve) pompoen. Van beide pannetjes nog 1/3 overgehouden voor de lunch van morgen. We eten er zure haring bij! Dat is een familieding van mijn man en is erg lekker. Bedankt voor dit recept/idee, voor herhaling vatbaar.

 7. Anna-Karina,
  vanavond deze stamppot gemaakt met de kerrie-jus en vegetarische spekjes. Het was in een woord verrukkelijk. Vorige week al de Paksoy curry met bloemkoolrijst gemaakt, die was helemaal om te smullen. Ga gauw je boek aanschaffen en hoop dat je nog lang door gaat met het delen van deze recepten. Dank je wel.

 8. Hallo Anna-Karina, Je hebt niets teveel gezegd: een heerlijke maaltijd die boerenkool met pompoen als puree.
  Een blijvertje bij ons dus!
  Ga zo maar door. Wij genieten van je recepten.
  Hanny GIjsel

 9. Een heerlijke stamppot. Ik had net iets te weinig pompoen dus ook iets minder boerenkool gedaan.
  Blijft op mijn menu staan vooral in de herfst- en wintermaanden. Ik heb er geen (vega) rookworst of spekjes bij gedaan. Wél de kerriejus die vind ik zó lekker dan mis ik geen vlees. Jammie. Omdat ik minder pompoen e boerenkool had kreeg ik er 3 porties uit van 250 gr. Ik ben geen grote eter dus voldoende voor mij. 2x gegeten en 1x in de vriezer.
  Ik ga het snel weer maken en dan met de juiste hoeveelheden.
  Dank Anna-Karina

 10. Waarom moet bij het ene recept de pompoen geschild worden en bij een ander recept niet? Ik vind dat schillen wel even een ‘dingetje’.

  1. De pompoen doe ik in water aan de kook brengen ongeveer 4 min koken (afhankelijk van de grote van de pompoen) eruit halen met een schuimspaan dan onder de koude kraan. Daarna is doorsnijden en de pitten verwijderen met een eetlepel en de schil verwijderen met dun schiller een fluitje van een cent.

   1. Nou, ik ben dankbaar voor deze tip en ga ’t zéker proberen, want vanmorgen had ik een heel gevecht met die pompoen: het mag een wonder heten dat ik mijn 10 vingers nog heb. Nam me al voor dit recept nooit meer te maken, maar met deze tip valt het nogmaals te proberen…….De stamppot smaakte overigens heerlijk, mét worst en spekjes….

 11. Hallo, ik begin vandaag met kh arm dieet en dit lijkt me erg lekker om vanavond te maken maar miss een domme vraag maar welke pompoen is het beste hiervoor te gebruiken, de gewone ronde of de flespompoen?
  Alvast bedankt voor de reactie.

 12. Het was HEERLIJK! Ik heb de helft van het recept gemaakt en dat was ruim voldoende voor twee keer. Bij gebrek aan room heb de stamppot smeuïg gemaakt met een beetje smeerkaas met sambal, geeft net een pittig randje eraan. Smeerkaas even in de magnetron en door je stamppot roeren.

 13. Zojuist gemaakt, een heerlijke stamppot. De boerenkool zelf krijgt iets zoetigs van de pompoen. Eigenlijk veel lekkerder dan met aardappelen. Als sojasaus neem ik kikkoman saus, heeft nog wat minder Khd. In plaats van roomboter neem ik het bakvet van de gerookte spekjes. En een beetje mosterd erover is ook heel lekker. Alleen ben je een beetje optimistisch over de bereidingstijd. Ik bedoel, het slachten van zo’n pompoen, ik vind het een hele klus!

  1. Voor het slachten moet je echt een goed scherp mes gebruiken. Schillen doe ik met een dunschiller. Het is vooral handigheid. Ik heb zelf vrij kleine handen, dus meestal roep ik Popeye (mijn heer Hans) erbij voor de eerste snede 😉

 14. Gisteren gemaakt was heerlijk. Ik heb er nog mosterd in gedaan omdat ik het dan iets meer pit vond hebben.

 15. Ik maak elke week een weekmenu, samen met mijn vriend. Hij is dol op stamppot, ik eet koolhydraatarm. Dus dit recept komt deze week op het menu. Maar nu heb ik al jaren een probleem : hoe maak ik jus? Dat zie ik hier ook niet terug. Kan ik de kerriejus van de andijviestamppot gebruiken? Die was erg lekker.

Reacties zijn gesloten.

4.20 from 10 votes (10 ratings without comment)
Scroll naar boven