Boerenkoolsoep met kaaskletskoppen

boerenkoolsoep met kaaskletskoppen

Deze koolhydraatarme boerenkoolsoep met kaaskletskoppen smaakt buitengewoon lekker en een beetje zoet door de pompoen. De koolsoort Cavolo Nero geeft een lekkere bite aan de soep en maakt het tot een echte maaltijdsoep. Bovendien verwarmt deze stoere winterse boerenkoolsoep je extra door de Ras el Hanout en de tabasco. Ik pureerde de soep niet helemaal door en door, ik vind kauwen niet erg, dat verzadigd beter namelijk. Heel lekker zijn de luchtige, superkrokante kaaskletskoppen erbij. Als je liever een broodje eet bij de boerenkoolsoep maak dan gerust de koolhydraatarme focaccia erbij.

Cavolo Nero?

Deze robuuste boerenkoolsoort is absoluut een aanrader voor de boerenkoolsoep met kaaskletskoppen. Om eentonigheid te voorkomen is het een welkome afwisseling op je koolhydraatarme menu. Met maar 1,4 gram koolhydraten past het uitstekend in een koolhydraatarm menu. Zie vooral ook de uitleg over het analyseren van koolhydraten hieronder. We kennen de groente ook als palmkool, zwarte kool, Toscaanse kool, Toscaanse boerenkool, of dinosaurus boerenkool. Die laatste is wel het meest tot de verbeelding sprekende naam. Inderdaad is het uiterlijk van de de plant een beetje mysterieus en heeft iets ‘oers’. De kool heeft een heel donkere kleur. Maar zeker niet zwart, eerder heel donkergroen met een blauwachtig waas erover. De bladeren van de plant zijn redelijk hobbelig en lancetvormig, lang.

.

Tellen van koolhydraten?

AH geeft 8 gram koolhydraten per 100 gram voor deze boerenkoolvariant aan. Op gewone boerenkool staat bij AH op 4 gram koolhydraten/100 gram.  Ik heb eens een berg buitenlandse websites gecheckt. Zij geven waardes tussen 1,3-1,8 gram koolhydraten per 100 gram. Eerlijk gezegd blijft ik al die verschillende tellingen maar vreemd vinden, hoe betrouwbaar zijn de gevonden waarden als ze zo enorm verschillen?

Ik probeer al jarenlang de logica ervan te doorgronden. Er wordt op verschillende manieren geanalyseerd. De analyses zijn altijd momentopnames!  Soms vind je een waarde inclusief de vezels. In weer een andere tabel staat een waarde zonder vezels (dietary fibre). Soms is er ook gewoon fout geanalyseerd. Vervolgens nemen andere producenten die gewoon over op de etiketten. Al met al weer een heel verhelderend onderzoekje. Neem de koolhydraatwaarden niet klakkeloos aan, zelfs niet van ons!

Meer recepten met boerenkool.

boerenkoolsoep met kaaskletskoppen

 

 

Zo maak je deze boerenkoolsoep met kaaskletskoppen

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Boerenkoolsoep met kaaskletskoppen

Door: Anna-Karina van Denderen
Winterse maaltijd boerenkoolsoep met Cavolo Nero en pompoen smaakt heerlijk zoet en verwarmend, lekker met de krokante kaaskletskoppen, echt een feestje!
5 van 1 stem

Voedingswaarde

5 gram koolhydraten per kom
koolhydraten 5 g
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Soep
Keuken Europees
Trefwoord fornuisgerecht
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min
Hoeveelheid (aan te passen)4 kommen

Ingrediënten

Kaaskletskoppen

Boerenkoolsoep

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

Kaaskletskoppen

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °C.
    Vorm op bakpapier van geraspte kaas lange rechthoeken zonder gaten. Bak 5 minuten of tot ze krokant zijn. Houd in de gaten want het kan opeens hard gaan! Laat ze afkoelen en uitharden buiten de oven.

Boerenkoolsoep

  • Snipper de ui en fruit deze in een soeppan met olijfolie. Knijp knoflook erboven uit en strooi er Ras el Hanout over, bak 1 minuut mee. Snijd de pompoen in blokjes en voeg toe. Bak 2 minuten mee.
  • Snijd de boerenkool grof en voeg deze toe aan de soeppan. Schenk de bouillon erbij en breng de soep aan de kook. Temper het vuur en laat 10-15 minuten, met een deksel erop zachtjes pruttelen tot de boerenkool zacht genoeg is. Bereid ondertussen de spekjes of rookworst.

Pureren en serveren

  • Haal wat blokjes pompoen uit de soep. Pureer de soep met een staafmixer grof. Proef en breng op smaak met tabasco. Voeg de blokjes pompoen en spekjes toe.
  • Schep de boerenkoolsoep in kommen en serveer met krokante kaaskletskoppen erbij.
  • Laat die winter maar komen. Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm Kookboek - Gewoon Koolhydraatarm Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Brigitte Broekhof
Brigitte Broekhof
2 jaren geleden

Hi Anna-karina,

Hartelijk dank voor het heerlijke recept. Zelfs onze zoon die normaal gesproken geen boerenkool wil…. heeft 2keer de soep opgeschept. De soep was werkelijk heerlijk. Ik vond hem eigenlijk helemaal niet zoet. Mischien omdat ik hem zoet(er) had verwacht.?
Ik had geen geraspte parmezaanse kaas maar v die hele fijne parmezaanse kaas (grated). Mijn kaas kletskoppen waren heerlijk, maar waren niet hetzelfde. Volgende keer haal ik (speciaal) een blok parmezaanse kaas om te raspen. Hoewel, eigenlijk had de soephet niet nodig. En wellicht proberen wij volgende keer ook spekjes. Alleen voor de variatie. Deze soep blijft zeker in ons repetoire!

Nel
Nel
4 jaren geleden

Wat een top recept! Voor herhaling vatbaar

Gerda
Gerda
4 jaren geleden

Heerlijk recept! Die Cavolo Nero geeft zo’n rijke smaak! Top!??