boerenkoolsoep met kaaskletskoppen

Boerenkoolsoep met kaaskletskoppen

Deze koolhydraatarme boerenkoolsoep met kaaskletskoppen smaakt buitengewoon lekker en een beetje zoet door de pompoen. De koolsoort Cavolo Nero geeft een lekkere bite aan de soep en maakt het tot een echte maaltijdsoep. Bovendien verwarmt deze stoere winterse boerenkoolsoep je extra door de Ras el Hanout en de tabasco. Ik pureerde de soep niet helemaal door en door, ik vind kauwen niet erg, dat verzadigd beter namelijk. Heel lekker zijn de luchtige, superkrokante kaaskletskoppen erbij. Als je liever een broodje eet bij de boerenkoolsoep maak dan gerust de koolhydraatarme focaccia erbij.

Cavolo Nero?

Deze robuuste boerenkoolsoort is absoluut een aanrader voor de boerenkoolsoep met kaaskletskoppen. Om eentonigheid te voorkomen is het een welkome afwisseling op je koolhydraatarme menu. Met maar 1,4 gram koolhydraten past het uitstekend in een koolhydraatarm menu. Zie vooral ook de uitleg over het analyseren van koolhydraten hieronder. We kennen de groente ook als palmkool, zwarte kool, Toscaanse kool, Toscaanse boerenkool, of dinosaurus boerenkool. Die laatste is wel het meest tot de verbeelding sprekende naam. Inderdaad is het uiterlijk van de de plant een beetje mysterieus en heeft iets ‘oers’. De kool heeft een heel donkere kleur. Maar zeker niet zwart, eerder heel donkergroen met een blauwachtig waas erover. De bladeren van de plant zijn redelijk hobbelig en lancetvormig, lang.

.

Tellen van koolhydraten?

AH geeft 8 gram koolhydraten per 100 gram voor deze boerenkoolvariant aan. Op gewone boerenkool staat bij AH op 4 gram koolhydraten/100 gram.  Ik heb eens een berg buitenlandse websites gecheckt. Zij geven waardes tussen 1,3-1,8 gram koolhydraten per 100 gram. Eerlijk gezegd blijft ik al die verschillende tellingen maar vreemd vinden, hoe betrouwbaar zijn de gevonden waarden als ze zo enorm verschillen?

Ik probeer al jarenlang de logica ervan te doorgronden. Er wordt op verschillende manieren geanalyseerd. De analyses zijn altijd momentopnames!  Soms vind je een waarde inclusief de vezels. In weer een andere tabel staat een waarde zonder vezels (dietary fibre). Soms is er ook gewoon fout geanalyseerd. Vervolgens nemen andere producenten die gewoon over op de etiketten. Al met al weer een heel verhelderend onderzoekje. Neem de koolhydraatwaarden niet klakkeloos aan, zelfs niet van ons!

Meer recepten met boerenkool.

boerenkoolsoep met kaaskletskoppen

 

 

Zo maak je deze boerenkoolsoep met kaaskletskoppen

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Boerenkoolsoep met kaaskletskoppen

Winterse maaltijd boerenkoolsoep met Cavolo Nero en pompoen smaakt heerlijk zoet en verwarmend, lekker met de krokante kaaskletskoppen, echt een feestje!
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht, Lunch, Soep
Keuken: Europees
Trefwoord: fornuisgerecht
Voorbereiden: 10 min
Koken: 20 min
Totale tijd: 30 min

Koolhydraten - hoeveelheid

5 gram koolhydraten per kom
Uit recept: 4 kommen

Ingrediënten

Kaaskletskoppen
Boerenkoolsoep

Bereiden

Kaaskletskoppen
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °C.
    Vorm op bakpapier van geraspte kaas lange rechthoeken zonder gaten. Bak 5 minuten of tot ze krokant zijn. Houd in de gaten want het kan opeens hard gaan! Laat ze afkoelen en uitharden buiten de oven.
Boerenkoolsoep
  • Snipper de ui en fruit deze in een soeppan met olijfolie. Knijp knoflook erboven uit en strooi er Ras el Hanout over, bak 1 minuut mee. Snijd de pompoen in blokjes en voeg toe. Bak 2 minuten mee.
  • Snijd de boerenkool grof en voeg deze toe aan de soeppan. Schenk de bouillon erbij en breng de soep aan de kook. Temper het vuur en laat 10-15 minuten, met een deksel erop zachtjes pruttelen tot de boerenkool zacht genoeg is. Bereid ondertussen de spekjes of rookworst.
Pureren en serveren
  • Haal wat blokjes pompoen uit de soep. Pureer de soep met een staafmixer grof. Proef en breng op smaak met tabasco. Voeg de blokjes pompoen en spekjes toe.
  • Schep de boerenkoolsoep in kommen en serveer met krokante kaaskletskoppen erbij.
  • Laat die winter maar komen. Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 reacties op “Boerenkoolsoep met kaaskletskoppen”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

185 Shares
Share119
Pin66
Tweet