Boerenkoolsoep met krokante kaaskletkoppen, de soep met kaaskletskoppen

Boerenkoolsoep met kaaskletskoppen

Deze buitengewone boerenkoolsoep smaakt een beetje zoet door de pompoen. Een beetje vreemd maar wel lekker! De koolsoort Cavolo Nero geeft een lekkere bite aan de soep en maakt het tot een echte maaltijdsoep. Deze stoere winterse boerenkoolsoep verwarmt je extra door de Ras el Hanout en de tabasco. Ik pureerde de soep niet helemaal door en door, ik vind kauwen niet erg, dat verzadigd beter namelijk. Heel lekker zijn de luchtige, superkrokante kaaskletskoppen erbij. Als je liever een broodje eet bij de boerenkoolsoep maak dan gerust de koolhydraatarme focaccia erbij.

 

Cavolo Nero?
Deze robuuste boerenkoolsoort is absoluut een aanrader. Om eentonigheid te voorkomen is het een welkome afwisseling op je koolhydraatarme menu. Met maar 1,4 gr. koolhydraten past het uitstekend in ene koolhydraatarm menu. Zie vooral ook de uitleg over het analyseren van koolhydraten hieronder. We kennen de groente ook als palmkool, zwarte kool, Toscaanse kool, Toscaanse boerenkool, of dinosaurus boerenkool. Die laatste is wel het meest tot de verbeelding sprekende naam.  Inderdaad is het uiterlijk van de de plant een beetje mysterieus en heeft iets ‘oers’. De kool heeft een heel donkere kleur, zeker niet zwart, eerder heel donkergroen met een blauwachtig waas erover.
De bladeren van de plant zijn redelijk  hobbelig en lancetvormig, lang.Boerenkoolsoep met krokante kaaskletkoppen, ingrediënten voor de soep

.

Tellen van khd, wie brengt licht in de duisternis?
AH geeft 8 khd voor deze boerenkoolvariant per 100 gram aan. Op gewone boerenkool staat bij AH op 4 gr. khd per 100 gr.  Ik heb eens een berg buitenlandse websites gecheckt. Zij geven waardes tussen 1,3-1,8 gr. khd per 100 gram. Eerlijk gezegd blijft ik al die verschillende tellingen maar vreemd vinden, hoe betrouwbaar zijn de gevonden waarden als ze zo enorm verschillen?

Ik probeer al jarenlang de logica ervan te doorgronden. Er wordt blijkbaar op verschillende manieren manieren geanalyseerd. Soms zijn koolhydraten de sluitpost. Soms vind je een waarde met de vezels. In weer een andere tabel staat een waarde zonder vezels (dietary fibre). Soms is er ook gewoon fout geanalyseerd. De waarden nemen producenten gewoon over op de etiketten. Zie ook onderstaande tekst uit handleiding van de Engelse overheidsinstantie (Soort NEVO/RIVM van de UK). Al met al weer een heel verhelderend onderzoekje. Neem de koolhydraatwaarden niet klakkeloos aan, zelfs niet van mij!

Carbohydrate (CHO)
Total carbohydrate and its components, starch, total and individual sugars (glucose, galactose, fructose, sucrose, maltose,lactose) and oligosaccharides. But not fibre, are wherever possible expressed as their monosaccharide equivalent. The values for total carbohydrate in the tables have generally been obtained from the sum of analysed values for these components of ‘available carbohydrate’. Contrasting with figures for carbohydrate ‘by difference’, which are sometimes used in other food tables or on the labels of processed foods. Such figures are obtained by subtracting the measured weights of the other proximates from the total weight. Many include the contribution from any dietary fibre present, as well as errors from the other analyses.

Bron: Composition of Foods Integrated Dataset user guide,
https://www.gov.uk/government/publications/

 

Meer recepten met boerenkool

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze bijzondere boerenkoolsoep

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Boerenkoolsoep met kaaskletskoppen

Boerenkoolsoep met krokante kaaskletkoppen, de soep met kaaskletskoppen

Door Anna-Karina Geplaatst december 2, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 4 kommen
  • Koolhydraten: 5 gr. khd per kom (4 kommen uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 30 minuten

Winterse maaltijd boerenkoolsoep met Cavolo Nero en pompoen smaakt heerlijk zoet en verwarmend, lekker met de krokante kaaskletskoppen, echt een feestje!

Ingrediënten

Bereiding

  1. KAASKLETSKOPPEN
    Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Vorm op bakpapier van de geraspte kaas lange rechthoeken zonder gaten. Bak ca. 5 min. of tot ze krokant zijn. Houd in de gaten want het kan opeens hard gaan! Laat ze uitharden op een rooster.
  2. SOEP
    Snijd ui, pompoen en boerenkool zoals aangegeven.
  3. Fruit ui 2 minuten aan in een grote soeppan met een scheutje olijfolie. Knijp knoflook erboven uit en strooi er Ras el Hanout over, bak 1 minuut mee. Voeg pompoenblokjes toe en bak ze 2 minuten mee.
  4. Schep de boerenkool erdoor en schenk de bouillon erbij. Duw de boerenkool steeds onder terwijl je de soep aan de kook brengt. Temper het vuur en laat 10-15 minuten, met een deksel erop zachtjes pruttelen tot de boerenkool zacht genoeg is. OPTIONEEL: bereid ondertussen de spekjes of rookworst.
  5. Pureer de soep met de staafmixer, proef en breng op smaak met tabasco. OPTIONEEL: Spekjes of rookworst erdoor of geef ze er los bij.
  6. Serveer in een warme kom en eet de boerensoep met de krokante kaaskletskoppen.
  7. Laat die winter maar komen. Eet smakelijk!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 gedachten over “Boerenkoolsoep met kaaskletskoppen”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

178 Shares
Share119
Pin59
Tweet