Marij stuurde ons haar lekkere boerenkoolquiche met paddenstoelen. Weer eens wat anders dan de oer-Hollandse boerenkoolstamppot. Het ziet er zo leuk uit vind ik met die plakjes rookworst op de bovenkant. Een heerlijke winterschotel. Zo vanaf september merken we al dat mensen snakken naar ovenschotels, stampotten, stoofschotel en verwarmende soepen. Maar deze boerenkool uit de oven is niet alleen ’s winters lekker hoor. Je zou ‘m zelfs ’s zomers kunnen maken met diepvries boerenkool. Geweldig leuk om tijdens een vriendenpicknick uit je tas te toveren, want koud smaakt het ook perfect! Dus, heb je een stukje over, gooi het niet weg, maar neem het de volgende dag mee naar je werk. Dit boerenkool gerecht bevat in deze vorm (2 porties) 5.5 gram koolhydraten per portie. Marij eet er zelf 3 of 4 keer van met een salade erbij.
Dit was de bedoeling voor 2 personen, maar ik kan hier zeker 3 keer van eten. Of zoals ik het ga doen 1 x avondeten, 2 x lunch en nog 1 portie invriezen voor later een avondmaaltijd!
Welke paddenstoelen in de boerenkoolquiche?
Marij gebruikt in haar boerenkoolquiche met paddenstoelen zowel champignons als shiitake. De shiitake paddenstoel heeft sappig vruchtvlees en een bijzondere, kruidige, nootachtige smaak. Het is, naast de champignon, de meest populaire, en meest gekweekte paddenstoel ter wereld. Chinezen beschouwen ‘m al eeuwenlang als geneeskrachtig. Volgens onderzoeken heeft het regelmatig consumeren van de vrucht een gunstige invloed op bloeddruk- en cholesterol, zonder dat er van een medicinale werking kan worden gesproken.
Variatie tip
Door de eieren mengt Marij geraspte kaas. Dat kan van alles zijn. Als je van milde kaassmaak houd kun je een jonge kaas nemen, hou je echter van lekker pittig neem ook eens geitenkaas! Als je niet van de smaak van geitenkaas houdt neem dan een lekkere oude kaas, die een beetje pittig van smaak is. Houd wel rekening met het zoutgehalte van de kaas, extra zout toevoegen is meestal helemaal niet nodig. Ken je cavolo nero? Ook wel palmkool genoemd, die kun je ook heel goed gebruiken voor dit recept.
Veelzijdige boerenkool
Je kunt met boerenkool zo veel meer doen dan ik vroeger heb geleerd van mijn moeder. Ik houd van zulke veelzijdige groentes, het maakt je creatief. Natuurlijk hebben wij ook een vrij klassieke boerenkoolstamppot online staan, maar daarnaast vind je o.a. ook een heerlijke boerenkool smoothie, boerenkoolsoep met kaaskletskoppen en tinkelende boerenkoolchips.
We zijn gestopt met het aannemen van nieuwe bezoekersrecepten, wel blijven de reeds gepubliceerde bezoekersrecepten online staan.
Zelf foodfoto’s maken? Lees onze tips om een goede foodfoto te maken.
Zo maak je boerenkoolquiche met paddenstoelen
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Bezoekersrecept
Boerenkoolquiche met paddenstoelen
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 200 g boerenkool, gesneden
- 50 g spek of spekblokjes
- 25 g sjalot, of gewone ui
- 75 g paddenstoelen, gemengd (champignon en shiitake)
- 2 teentjes knoflook
Eiermengsel
- 2 eieren
- 125 g crème fraîche
- verse kruiden, kervel, peterselie, rozemarijn en oregano passen uitstekend
- 90 g geraspte kaas
Erop
- ½ rookworst, in plakjes
- 30 g geraspte kaas
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Kook de boerenkool 25 minuten, giet af, laat uitlekken en stoom eventueel extra droog in de pan.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een (siliconen) ovenschaal Ø 21 cm klaar.
- Bak de spekjes uit in een ruime hapjespan. Snipper ondertussen de ui en snijd de paddenstoelen. Voeg de ui toe aan de gebakken spekjes en knijp de knoflook erboven uit. Laat dit op matig vuur mee garen, maar niet bruin worden. Voeg dan de paddenstoelen toe en laat het vocht verdampen. Doof het vuur en meng de gare boerenkool erdoor.
Eiermengsel
- Klop de eieren los met de crème fraîche, verse kruiden en 90 g kaas. Meng dit door het boerenkoolmengsel. Doe over in de ovenschaal, strijk de bovenkant een beetje glad.
Erop
- Druk de plakjes rookworst in de bovenkant en bestrooi de schotel met 30 g geraspte kaas.
- Bak de boerenkoolquiche in 30 minuten in de warme oven gaar.
- Dien op en smul.
- Erbij: een kleine salade bij van komkommer, bleekselderij, tomaat en olijven. Gewoon omdat Marij elke avond iets van een salade bij haar avondmaaltijd neemt. (heerlijk!)
KoolhydraatarmRecept.nl. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Echt lekker. En mijn zoon vind het ook heerlijk!
Deze ga ik zeker vaker maken.