Er gaat niets boven een smakelijk, winters boerenkool stamppotje. Samen met een ouderwetse rookworst een lekker makkelijke koolhydraatarme gezinsmaaltijd. Want wie is er nu niet dol op stamppot? Ons stamppotje bevat met Gelderse rookworst 7.6 gram koolhydraten. Met DVS vega rookworst tel je er per portie 1.65 gram koolhydraten bij op.
Niet te nat
Zoals je kunt zien op de foto’s is het boerenkool stamppotje zeker niet de natte kledder waar mensen soms over klagen bij een stamppot met bloemkool. Dat komt o.a. omdat we de boerenkool niet koken in water maar stoven! Je begint met de koolraap-knolselderijpuree en vervolgens stoof je de boerenkool in de koekenpan. Dat voorkomt ook dat je stamppot te nat wordt! Dan maak je met de romige koolraap-knolselderijpuree een heerlijk Hollands stamppotje met een leuke Marokkaanse twist. Eet smakelijk!

Zo maak je een boerenkool stamppotje met worst
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

Boerenkool stamppotje met worst
Voedingswaarde
Ingrediënten
Puree
- 350 g koolraap - in blokjes
- 150 g knolselderij - in blokjes
- 1 el crème fraîche
- peper en zout
Boerenkool
- 1 rode ui - in ringen
- 75 g kastanjechampignons - in plakjes
- klontje roomboter - of ander bakvet
- 1 teentje knoflook
- 250 g boerenkool - gesneden
- 1 tl Ras el Hanout - of meer naar smaak
- 225 g rookworst - of andere worst (indien vegaworst tel je er per portie 1.65 gram koolhydraten bij)
De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!
Bereiden
Puree maken
- Snijd plakken van de koolraap en de knolselderij. Schil ze en snijd in blokjes. Kook de blokjes in 15-20 minuten gaar.
- Giet de knolselderij en koolraap af en stoom droog op laag vuur. Stamp met de crème fraîche tot een puree. Proef en breng de puree op smaak met peper en zout.
Boerenkool garen
- Snijd de ui in ringen en de champignons in plakjes. Bak in een ruime koekenpan de ui aan in wat ghee. Bak de plakjes champignons mee. Pers de knoflook erboven uit. Voeg de gesneden boerenkool toe, strooi een deel van de Ras el Hanout erover. Roer om en laat alles met een deksel erop 15 minuten zachtjes stoven. Schep af en toe om en voeg eventueel wat water toe als het te droog is. (Maak ondertussen de worst klaar)
Stamppotje
- Meng alles door elkaar, proef en breng nog op smaak met meer Ras el Hanout, peper en zout. Serveer met (vega) rookworst.
© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten
Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze boeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.
- Lekker & makkelijk Koolhydraatarm,
ISBN 9789082659801
- Gewoon Koolhydraatarm,
ISBN 9789082659818
- Verrukkelijk Koolhydraatarm,
ISBN 9789082659870
Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!
![]() |
![]() |
![]() |
Na lang aarzelen dit recept geprobeerd. Mijn man en ik vinden gekookte boerenkool zonder aardappels niet lekker. Maar wat is dit recept heerlijk! Wel zonder de champignons en alleen met knolselderij. Zeker met Ras el Hanout zoooo lekker!
Wil dit ook weer eens maken al meer met pompoen gegeten lekker maar mijn vraag is ik zou dit met meiknol willen eten ipv de knolselderij heb ik namelijk bij de Turkse winkel meegenomen smaakt o zo lekker in salades ook heb je ervaring hiermee of het ook kan??
Anders ga ik het gewoon proberen 😆
Dat kan, maar ik vind meiknol wel koliger smaken, en dat heeft de boerenkool ook al. Daarom nam ik juist de iets zoetige pompoen. Maar ja, … wie ben ik om je te vertellen hoe jij vindt dat het smaakt? 🙂
Ha ja maar in dit gerecht had je geen pompoen maar knolselderij erbij,ik heb het gemaakt met de knol en wij vonden het erg lekker volgende keer weer iets anders
Verder altijd weer lekker wat het ook is😋😋
Oh haha, suf ja 😉 Ik zat met deze in m’n hoofd: https://www.koolhydraatarmrecept.nl/boerenkoolstamppot-met-pompoen/
Vanavond deze heerlijke stamppot gegeten! Super lekker met de ras el hanout kruiden,geeft er net even een andere twist aan. Ik heb de koolraap en knolselderij na afgieten flink droog laten stomen en dit werd een goeie puree, lekker smeuïg met mascarpone(had geen creme fraiche) bij de ui en champignons heb ik wat eerst nog wat spekblokjes gebakken. Zeker voor herhaling vatbaar, dank voor weer een lekker recept!
Hoi Tjitske, wat fijn dat het gesmaakt heeft!