boerenkool ovenschotel

Pittige boerenkool ovenschotel

Vandaag maken we de boerenkool eens een beetje anders dan anders. Een pittige, koolhydraatarme, boerenkool ovenschotel met een Marokkaanse twist. Want het kruidenmengsel Ras el Hanout geeft de perfecte pit aan je boerenkool. Ik heb de boerenkool een romige puree gemaakt van koolraap en knolselderij. Echter die bevatten wat meer koolhydraten dan bijvoorbeeld bloemkool en pompoen. Dus speel daarmee om het te laten passen in je eigen dagtotaal. Zoveel mensen, zoveel wensen tenslotte! Wij moedigen hier iedereen van harte aan om, waar nodig, zelf dingen aan te passen. Op onze website vind je genoeg inspiratie. Dit recept is bedoeld voor 3 personen en bevat in onze versie 7,5 gram koolhydraten per portie. 

Boerenkoolschotel

Je kunt de puree en de boerenkool na bereiding eenvoudig door elkaar stampen. Maar als je vooruit wilt koken maak je er een fijne boerenkool ovenschotel van. De boerenkool gaat onderin en de puree er bovenop. Vervolgens een paar tomaatjes erin drukken en wat kaas erover raspen. Ik gebruikte eenpersoons-pannetjes, wegens nog gezelliger! Koel wegzetten tot gebruik. Een koude ovenschotel zeker 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven. Als je de schotel vers maakt en de groente nog warm is, dan is 15 minuten op 200 graden (hetelucht) wel voldoende. 

boerenkool ovenschotel

Zo maak je de boerenkool ovenschotel

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


boerenkool ovenschotel

Boerenkool ovenschotel

door Anna-Karina van Denderen
Vandaag maken we de boerenkool eens een beetje anders dan anders. Een leuke koolhydraatarme boerenkool ovenschotel met een Marokkaanse tintje. Ik heb de boerenkool een romige puree gemaakt van koolraap en knolselderij. Echter die bevatten wat meer koolhydraten dan bijvoorbeeld bloemkool en pompoen. Dus speel daarmee om het te laten passen in je eigen dagtotaal.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: ovengerecht
Voorbereiden: 10 min
Koken: 30 min
Oven: 20 min
Totale tijd: 1 uur

Voedingswaarden

7,5 gram koolhydraten per portie
Koolhydraten 7.5 g

Uit recept

3 porties

Ingrediënten

Puree
Boerenkool

Bereiden

Kool-knol-puree
  • Snijd plakken van de koolraap en de knolselderij. Schil de plakken en snijd ze in blokjes. Kook de blokjes in water met wat zout in 15-20 minuten gaar.
  • Giet de knolselderij en koolraap af, stoom droog op laag vuur en stamp er met de roomkaas een mooie puree van. Proef en breng op smaak met peper en zout.
Boerenkool stoven
  • Snipper ondertussen de ui en snijd de champignons. Wok de ui samen met de plakjes champignons in een ruime koekenpan in olijfolie. Voeg de boerenkool toe. Roer om, giet er wat water bij (100 ml) en laat de boerenkool met een deksel op de pan 10-15 minuten gaar stoven. Schep af en toe om. Proef en voeg naar smaak Ras el Hanout, peper en zout toe. Maak de schotel zo pittig als je durft!
Ovenschotel
  • Schep de boerenkool onderin een kleine ovenschotel met een laagje puree bovenop. Druk gehalveerde cherrytomaatjes er half in en rasp er kaas over. Afgedekt en koel wegzetten tot gebruik.
  • Bak de boerenkool ovenschotel 15 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 200 °C. (koude schotels + 10 minuten)
  • De ovenschotel is heel geschikt om - tot een dag- vooraf te maken. Smul ze!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 125 keer, 4 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 reacties op “Pittige boerenkool ovenschotel”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like