Pittige boerenkool ovenschotel

boerenkool ovenschotel

Vandaag maken we de boerenkool eens een beetje anders dan anders. Een pittige, koolhydraatarme, boerenkool ovenschotel met een Marokkaanse twist. Want het kruidenmengsel Ras el Hanout geeft de perfecte pit aan je boerenkool. Daarnaast heb ik bij de boerenkool een romige puree gemaakt van koolraap en knolselderij. Echter die bevatten wat meer koolhydraten dan bijvoorbeeld bloemkool en pompoen. Dus speel daarmee om het te laten passen in je eigen dagtotaal. Zoveel mensen, zoveel wensen tenslotte! Wij moedigen hier iedereen van harte aan om, waar nodig, zelf dingen aan te passen. Op onze website vind je genoeg inspiratie. Dit recept is bedoeld voor 3 personen en bevat in onze versie 7,2 gram koolhydraten per portie

Boerenkoolschotel

Stamp de puree en de boerenkool na bereiding eenvoudig door elkaar. Of, als je vooruit wilt koken, maak er een fijne boerenkool ovenschotel van. De boerenkool gaat onderin en de puree er bovenop. Vervolgens een paar tomaatjes erin drukken en wat kaas erover raspen. Wegens nog gezelliger, kun je het in eenpersoons-pannetjes doen! Koel wegzetten tot gebruik. Reken voor een koude ovenschotel altijd 5-10 minuten extra opwarmtijd.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

boerenkool ovenschotel

Zo maak je de boerenkool ovenschotel

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


boerenkool ovenschotel

Boerenkool ovenschotel

Vandaag maken we de boerenkool eens een beetje anders dan anders. Een leuke koolhydraatarme boerenkool ovenschotel met een Marokkaanse tintje. Ik heb de boerenkool een romige puree gemaakt van koolraap en knolselderij. Echter die bevatten wat meer koolhydraten dan bijvoorbeeld bloemkool en pompoen. Dus speel daarmee om het te laten passen in je eigen dagtotaal.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Oven 20 min
Totale tijd 1 uur

Voedingswaarde

Per portie
kcal 130.9 koolhydraten 7.2 geiwitten 7.3 gvetten 6.7 gvezels 7.83 g
Hoeveelheid (aan te passen)3 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Puree

Boerenkool

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

Kool-knol-puree

  • Snijd plakken van de koolraap en de knolselderij. Schil de plakken en snijd ze in blokjes. Kook de blokjes in water met wat zout in 15-20 minuten gaar.
  • Giet de knolselderij en koolraap af, stoom droog op laag vuur en stamp er met de roomkaas een mooie puree van. Proef en breng op smaak met peper en zout.

Boerenkool stoven

  • Snipper ondertussen de ui en snijd de champignons. Wok de ui samen met de plakjes champignons in een ruime koekenpan in olijfolie. Voeg de boerenkool toe. Roer om, giet er wat water bij (100 ml) en laat de boerenkool met een deksel op de pan 10-15 minuten gaar stoven. Schep af en toe om. Proef en voeg naar smaak Ras el Hanout, peper en zout toe. Maak de schotel zo pittig als je durft!

Ovenschotel

  • Schep de boerenkool onderin een kleine ovenschotel met een laagje puree bovenop. Druk gehalveerde cherrytomaatjes er half in en rasp er kaas over. Afgedekt en koel wegzetten tot gebruik.
  • Bak de boerenkool ovenschotel 15 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 200 °C. (koude schotels + 10 minuten)
  • De ovenschotel is heel geschikt om – tot een dag- vooraf te maken. Smul ze!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


20 gedachten over “Pittige boerenkool ovenschotel”

  1. Nou, inderdaad: dit is boerenkool op een heel andere manier dan ik altijd at…maar wel héél lekker!! Voor herhaling vatbaar dus. Bedankt!

  2. 5 sterren
    Lekker, gisteren deze boerenkool schotel gemaakt. Zalig hoor ipv champignons paprika genomen, wat spekjes erdoor en wat plakjes rookworst voor de kleur. De rest van de rookworst voor de flammkuchen over en paar dagen later, die was ook erg lekker!

  3. Goedemiddag, Ik wil de boerenkoolstampot maken maar als ik 350 gram koolraap in mijn eetdagboek invul kom ik op 20,3 khd uit. Hoe kan het dat jullie op 7 khd uitkomen?
    Groetjes Roxane

  4. Dit is een échte aanrader………..een overheerlijke TOPPER. Ik maak altijd een dubbele portie, wanneer ik b.v. de dag erop weinig tijd heb én komt beter uit met de ingrediënten.

  5. Onlangs wortelpeterselie gegeten, maar vind de smaak veel te zoet en dus niet lekker.

    Hoe zit dit met koolraap en knolselderij? Ik heb dit nog nooit gegeten. Smaken deze ook zo zoet?

  6. Lucienne Voormeulen

    Ons eerste probeersel…with a twist!
    Er was geen koolraap dus hebben we een beetje gesmokkeld en de puree gemaakt van knolselderij en zoete aardappel.
    Iets meer koolhydraten dan gepland, maar al met al een heerlijk maaltje.
    Meteen het boek besteld, want dit smaakt naar meer!!

  7. Dit is echt super lekker! !top idee! Soms weet je van gekkigheid niet meer wat je klaar moet maken, heel blij met dit recept.

  8. Heb vandaag een soort hutspot gemaakt met deze puree.
    Met winterwortels, ui en bleekselderij.
    Was Lekker. Mijn man vond het ook lekker.

  9. Ik heb het gisteren gemaakt en vond het heerlijk. Nog wel een handje vol spekreepjes meegebakken! De puree was ook erg lekker. Heb het nog even met kaas en tomaatjes in de oven gedaan. (recept 2 dus) Ga het zeker vaker maken 😉

  10. Ik begin de smaak en het ritme te pakken te krijgen.

    Heb deze boerenkool gemaakt, en mijn hussie( een echte aardappel-eter)  keek met wantrouwen naar mijn bord.

    Ik heb er echter van genoten, ben blij dat ik toch een stamppot kan eten, en dan zo weinig koolhydraten, bedankt weer voor je werk en het delen, groetjes, Cornelia

  11. Wauw zeg dat ziet er lekker uit. Ik ben gek op boerenkool maar eet het zonder aardappels niet meer, dit lijkt me een goed alternatief, bedankt voor het recept

    groetjes Linda

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top