Vandaag maken we de boerenkool eens een beetje anders dan anders. Een pittige, koolhydraatarme, boerenkool ovenschotel met een Marokkaanse twist. Want het kruidenmengsel Ras el Hanout geeft de perfecte pit aan je boerenkool. Daarnaast heb ik bij de boerenkool een romige puree gemaakt van koolraap en knolselderij. Echter die bevatten wat meer koolhydraten dan bijvoorbeeld bloemkool en pompoen. Dus speel daarmee om het te laten passen in je eigen dagtotaal. Zoveel mensen, zoveel wensen tenslotte! Wij moedigen hier iedereen van harte aan om, waar nodig, zelf dingen aan te passen. Op onze website vind je genoeg inspiratie. Dit recept is bedoeld voor 3 personen en bevat in onze versie 7,2 gram koolhydraten per portie.
Boerenkoolschotel
Stamp de puree en de boerenkool na bereiding eenvoudig door elkaar. Of, als je vooruit wilt koken, maak er een fijne boerenkool ovenschotel van. De boerenkool gaat onderin en de puree er bovenop. Vervolgens een paar tomaatjes erin drukken en wat kaas erover raspen. Wegens nog gezelliger, kun je het in eenpersoons-pannetjes doen! Koel wegzetten tot gebruik. Reken voor een koude ovenschotel altijd 5-10 minuten extra opwarmtijd.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de boerenkool ovenschotel
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Boerenkool ovenschotel
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Puree
- 350 g koolraap, in blokjes
- 100 g knolselderij, in blokjes
- 1 el roomkaas
- peper en zout
Boerenkool
- 50 g ui
- 150 g kastanjechampignons, in plakjes
- 10 ml olijfolie
- 250 g boerenkool, gesneden
- Ras el Hanout
- water, zo nodig
- 3 cherrytomaatje, gehalveerd
- 15 g geraspte kaas , indien zelf geraspt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Kool-knol-puree
- Snijd plakken van de koolraap en de knolselderij. Schil de plakken en snijd ze in blokjes. Kook de blokjes in water met wat zout in 15-20 minuten gaar.
- Giet de knolselderij en koolraap af, stoom droog op laag vuur en stamp er met de roomkaas een mooie puree van. Proef en breng op smaak met peper en zout.
Boerenkool stoven
- Snipper ondertussen de ui en snijd de champignons. Wok de ui samen met de plakjes champignons in een ruime koekenpan in olijfolie. Voeg de boerenkool toe. Roer om, giet er wat water bij (100 ml) en laat de boerenkool met een deksel op de pan 10-15 minuten gaar stoven. Schep af en toe om. Proef en voeg naar smaak Ras el Hanout, peper en zout toe. Maak de schotel zo pittig als je durft!
Ovenschotel
- Schep de boerenkool onderin een kleine ovenschotel met een laagje puree bovenop. Druk gehalveerde cherrytomaatjes er half in en rasp er kaas over. Afgedekt en koel wegzetten tot gebruik.
- Bak de boerenkool ovenschotel 15 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 200 °C. (koude schotels + 10 minuten)
- De ovenschotel is heel geschikt om – tot een dag- vooraf te maken. Smul ze!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Nou, inderdaad: dit is boerenkool op een heel andere manier dan ik altijd at…maar wel héél lekker!! Voor herhaling vatbaar dus. Bedankt!
Ha Pien, fijn dat het gesmaakt heeft!
Lekker, gisteren deze boerenkool schotel gemaakt. Zalig hoor ipv champignons paprika genomen, wat spekjes erdoor en wat plakjes rookworst voor de kleur. De rest van de rookworst voor de flammkuchen over en paar dagen later, die was ook erg lekker!
Goedemiddag, Ik wil de boerenkoolstampot maken maar als ik 350 gram koolraap in mijn eetdagboek invul kom ik op 20,3 khd uit. Hoe kan het dat jullie op 7 khd uitkomen?
Groetjes Roxane
Omdat veel apps en gegeven onbetrouwbaar blijken … Als je even op het ingrediënt klik, dan zie je daar de bron waar we ons op baseren.
Top, dank je wel!
Dit is een échte aanrader………..een overheerlijke TOPPER. Ik maak altijd een dubbele portie, wanneer ik b.v. de dag erop weinig tijd heb én komt beter uit met de ingrediënten.
Onlangs wortelpeterselie gegeten, maar vind de smaak veel te zoet en dus niet lekker.
Hoe zit dit met koolraap en knolselderij? Ik heb dit nog nooit gegeten. Smaken deze ook zo zoet?
Nee die zijn veel minder zoet, wortelpeterselie is echt een wortel en die is ook zoet.
Ons eerste probeersel…with a twist!
Er was geen koolraap dus hebben we een beetje gesmokkeld en de puree gemaakt van knolselderij en zoete aardappel.
Iets meer koolhydraten dan gepland, maar al met al een heerlijk maaltje.
Meteen het boek besteld, want dit smaakt naar meer!!
Leuk om te horen! En veel plezier met het boek, bedankt!
Dit is echt super lekker! !top idee! Soms weet je van gekkigheid niet meer wat je klaar moet maken, heel blij met dit recept.
G.m
wat is ras el hanout.
Gr cobie.
Ras el Hanout is een kruidenmengsel, klik even op ingrediënten als je er meer van wilt weten, Cobie.
Heb vandaag een soort hutspot gemaakt met deze puree.
Met winterwortels, ui en bleekselderij.
Was Lekker. Mijn man vond het ook lekker.
Ik heb het gisteren gemaakt en vond het heerlijk. Nog wel een handje vol spekreepjes meegebakken! De puree was ook erg lekker. Heb het nog even met kaas en tomaatjes in de oven gedaan. (recept 2 dus) Ga het zeker vaker maken 😉
Klinkt goed, eet smakelijk alvast voor de volgende keer!
Ik begin de smaak en het ritme te pakken te krijgen.
Heb deze boerenkool gemaakt, en mijn hussie( een echte aardappel-eter) keek met wantrouwen naar mijn bord.
Ik heb er echter van genoten, ben blij dat ik toch een stamppot kan eten, en dan zo weinig koolhydraten, bedankt weer voor je werk en het delen, groetjes, Cornelia
Top!
Wauw zeg dat ziet er lekker uit. Ik ben gek op boerenkool maar eet het zonder aardappels niet meer, dit lijkt me een goed alternatief, bedankt voor het recept
groetjes Linda